Slovenija

Odraslih ne tepemo. Zakaj potem pretepamo otroke?

Ljubljana, 28. 05. 2013 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
144

Nikomur niti na misel ne pride, da bi v službi klofnil sodelavca, ker ni takoj odgovoril na njegovo vprašanje, ali v trgovini prodajalko, ki ni dobro slišala, kaj kupec želi. Da otroka vzgojiš s klofuto ali udarcem po zadnjici, pa se zdi mnogim še vedno prav. Večina se opravičuje, da je pretepanje dobro za otroka.



 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PircGusar
26. 06. 2014 23.48
Motiko pa grable za otroke namest cukra pa bo hitro bolš!!!
E.Nigma
29. 05. 2013 10.05
+4
Mislim da ste današnji starši preveč obsedeni z raznimi forumi, fb mnenj, govorci raznih psihologov in tralala.... Kaj je dobro, kaj se sme...otroke posiljate do psihologov,psihijayrov,raznih didakticnih kaj vem kaj... Malo manj kafetkanja s frocom pa raznih playstation sranj.. pa ce ne zaleže kakšna čez rit pa bo takoj vse ok
nikinika
29. 05. 2013 16.21
+2
se podpišem! Ljudje naj imajo otroke zarad sebe in ne zaradi drugih....in potem se bodo tudi z njimi ukvarjali tako kot je treba, ne pa da npr. slišiš, da majo otroka samo zato da ga imajo, ...bla bla bla.... z njimi se je potrebno ukvarjat in ni kot daljinec, ki ga po parih urah gledanja TV lahko odložiš v kot.
borigi
29. 05. 2013 09.38
+4
Mali otrok preizkuša dovoljene meje staršev (in/ali skrbnikov) in gre do meje, ki mu pove da se to ne sme! Tako kot odrasli so tudi otroci med seboj zelo različni, to pomeni, da nekaterim "to se ne sme!" dopove že staršev pogled in dvignjen prst, drugemu dopove to pogovor, tretjemu krepka beseda in četrtemu vzgojna po riti. Starši morajo spremljati razvoj svojih otrok in jih njim primerno vzgajati. Družina kot osnovna celica družbe mora v tem pogledu biti popolnoma nedotakljiva! Vzgojni zavodi, kot so vrtci in šole, so na vrhu te vzgojne strukture in morajo predstavljati avtoriteto. V teh ustanovah bi morali imeti strokovne sodelavce, ki bi svetovali tudi staršem, ki se občasno znajdejo v dilemi in potrebujejo nasvet pri vzgoji svojih otrok. Učitelji kot zaposleni v takšnih vzgojnih ustanovah bi morali biti najbolj spoštovani stebri vzgoje in izobraževanja... seveda. Seveda je razumljivo, da to spoštovanje s seboj nosi tudi veliko odgovornost in ob izrabljanju takšnega spoštovanja tudi kazen, ki mora biti sorazmerna... Pri nezdravem načinu in nevzgojnih prijemih kot smo jim priča sedaj v "razvitem delu sveta" pa ni nič nenavadnega da se dogajajo stvari kot se: nespoštovanje drugih soljudi, nespoštovanje starejših, nasilna dejanja v šoli povezana z vandalizmom, vandalizem na ulicah, konec koncev tudi to da nek otrok pride oborožen v šolo in pobije svoje sošolce, je posledica tega... Mi pa, namesto da bi pobrskali po zgodovini in se naučili kaj pametnega iz nje, pa kopiramo vse kar je iz amerike in drugih "naprednih" dežel, potem se pa čudimo da v naši lepi in cenjeni deželici iz naših luškanih otročkov zrastejo lumpi in barabe...
Chi
29. 05. 2013 08.57
+15
Povsod po svetu (sploh pa v ZDA, ki je "idejni nosilec") ugotavljajo da permisivna vzgoja NE DELUJE! Pri nas je pa to še vedno "in". Se vidi da banana republika je vsaj 10 let za ostalim svetom. Bravo! Kdo pri zdravi pameti lahko primerja odraslo osebo z otrokom?! Če se vam zdi, da je otrok = odrasla oseba, potem jim pa lahko damo kar izpit za avto, puško v roke, jih začnemo zaposlovati.... a to pa ne? a tuki pa je razlika? Čemu razlika, če jih postavljate ob bok odrasli osebi? Imate več glasov v glavi? Dvojna morala in pravila? Itak. Če bom z eno po tazadnji preprečil da mi bo moj otrok ušel na cesto pred avto - bom to tudi storil. Vi pa potem svojemu govorte kaj je naredu narobe ko bo ležal na cesti ves krvav ko ga bo zbil kak avto.
Cake29
29. 05. 2013 07.51
+3
Cake29
29. 05. 2013 07.57
-5
Aja nehite že z unimi štosi, da pretepanje ni isto kot nasilje nad otrokom. Kako ni isto hudiča? Nasilje je nasilje!
PolnKontejner
29. 05. 2013 07.41
+3
Za dobro jutro fotru apaurinček, tamalmu pa ritalinček....
Gleb.Contempomi
29. 05. 2013 07.37
-5
Vzgoja otroka na način, da z njim fizično obravnavaš (sem spada tudi "po zadnjici") je primeren predvsem za starše, ki nimajo časa z otrokom čez pogovor skomunicarti otrokove napake. "Po zadnjici" je sigurno v tistem trenutku najhitrejši način, da otroku pokažemo, da je nekaj narobe, ima pa tak način po drugi strani zelo kratkotrajen učinek. To je le moje mnenje, verjemite imam pa izkušnje na tak in drugačen način.
šlogar
29. 05. 2013 07.21
+11
Naslov prispevka ne drži. V družinah, kjer se pretepajo odrasli(ne recite, da se ne), tepejo oziroma pretepajo tudi otroke.
no9
29. 05. 2013 07.12
+43
klofuta ali udarec po zadnjici ni isto. Mislim, da je odraz nekaznovanja v današnjem obnašanju otrok. Sem striktno proti pretepanju, in klofutanju. Ampak moj bo vedno dobil po riti ko ni priden. Ne udarim ga veliko in udarim ga samo enkrat, toliko, da ve, da je bila to kazen ker ni priden (naprimer tepe mamico, zanalašč meče igrače, se grdo igra z hrano ipd...). Nikoli niti ne joka, ko je dobil eno po riti, ve pa, da je naredil nekaj narobe in tudi neha nagajati. Lahko bi se pa pregovarjal ure in ure, tako kot to delajo nekateri, njihovi otroci so pa kot tornado. Mislim, da mešate jabolka in hruške.... občasna ena po riti je pa daleč od pretepanja in izvajanjem nasilja...
flowerca
29. 05. 2013 08.02
-9
Isto je ,samo ti misliš,da si mu dal ''vzgojno''kar pa za otroka ne šteje.
malaraja
29. 05. 2013 08.18
+3
Moji trije nikoli ne pretepajo mamice!!! Niti se ne tepejo med seboj, ali kogarkoli drugega v bližini. Naj povzamem: pri nas nasilje ni dovoljeno in otrokom na misel ne pride udariti kogarkoli. Velikokrat poslušam, kako so pridni in lepo vzgojeni, zato mi ne govorit, da bi jih morala vzgojno pretepat. Meni je hudo, če mi poči film in jih nazijam, ker vem, da tudi to ne bi bilo potrebno. Ni mi jasno, kako lahko nekdo udari lastnega otroka!!! Lahko dodam še izjavo zdaj že odrasle hčere pri desetih letih: "Edina v razredu sem, ki me starši doma ne tepejo. Ful sem vesela, da imam vaju za starša". Pa se zamislite! V teh čudnih časih je neprecenljivo tudi dejstvo, da bo moje hčere kasneje težko kdo fizično maltretiral in ji govoril, da si je nasilje zaslužila. Ker nasilja ne pozna, ga zanesljivo ne bo tolerirala in se že sedaj izogiba nasilnežem. To ji je pač tuje in nedopustno in tako je prav.
Orionlady69
29. 05. 2013 17.29
+1
No9 se čist podpišem pod tvojo izjavo. sem striktno proti pretepanju otrok, ampak če mu z besedami ne morš dopovedat mu daš pa 1 čez rit. Mene starši niso pretepal, vzgojno sem pa sem in tja dobila in lahko rečem pri svojih 20 da sm ponosna da mam najbolša starša na svetu pa tud ene vzgojne jima ne zamerm, so ble vse dobronamerne :)
vzhod
29. 05. 2013 07.06
+9
to je samo za publiko to so enaka vprasanja z katerimi so masoni mesali strene v zda...pac njihov cilj je cimbolj pokvarjena mladna ker bolj pokvarjeni so ljudje blizje smo masonskemu cilju.
mokasinka
29. 05. 2013 06.56
+41
Ma dajte nehajte. Mulca ne smeš po riti? Mene je včasih fotr tako priklopil, da sem videl zvezde. Pa učitelj isto. Pa sem mu danes celo hvaležen. Vsaj nekaj je zaleglo. Danes mulca niti postrani ne smeš pogledati. Da pa mulec toži lastnega fotra ?????? Halo. Žal se to dogaja. Boste videli kaj bo ta generacija počela s svojimi starši v starosti. Si niti ne predstavljam. Vse v skladu z zakoni. Ti mulca ne smeš on pa lahko kar se mu zaljubi. Tudi svojega mulca sem priklopil če je bilo treba. Pa danes zardi tega ni prav nič PSIHOFIZIČNO ZAOSTAL.Vsi moji otroci so z odliko opravili šolanje in imajo hvalabogu še dobre službe. So pri kruhu. PRAV NIČ NISO ZARADI TEGA PSIHOFIZIČNO ZAOSTALI kot nekateri hočejo to prikazati kot posledica tega. Joj kam plujemo. Pa taka demokracija.
damjandd
29. 05. 2013 07.26
+10
nikinika
29. 05. 2013 16.25
+1
se podpišem! Najlažje je bit pa pameten in ne tega otrokom nrdit, vse samo z lepo besedo dosežt - a ko te zmerja in te pri 15 letih nese čez prag je pa OK. Potem pa poslušaš starše prvih razredov npr. ko se pritožuejo, da mu pri 6 letih nič več ne zaleže in nič ne dosežejo. Halo?
Uporabnik811241
29. 05. 2013 06.49
+9
Nekaterim so se skisali možgani od tega ,da nimajo kaj počet in nekatere stvari forsirajo samo za to ,da upravičijo svoje nedelo !! Mislim ,da smo več ali manj vsi civilizirani in vemo kaj je prav in kaj ne zato nima smisla dajat vse v isti koš z izprijenci z katerimi bi moral obračunat zakon in njihovi izvajalci saj so zato plačani !!
E.Nigma
29. 05. 2013 06.46
+14
Meni je fotrova pljuska pomagala...
SMRDIsmrdiSMRDI
29. 05. 2013 06.41
+9
Ah dejte nooo.Ja kdo pa danes še pretepa otroke? Ja če mu da kako vzgojno po riti ko je malček res nemogoč in histeričen...te časi so minili....eni smo bili tepeni , eni pa so dobivali žepnino....danes se mi pa zdi , da vsi dobivajo žepnine...
KML
29. 05. 2013 05.43
+11
Ko je bil moj prvorojenec še majhen čriček, star dve leti, pa tri, pa štiri (itn.), mi je šele postalo dokončno in boleče jasno, kakšne reve so bili moji starši. Ko pred sabo uzreš otroka v tistem nežnem, krhkem telescu in ti ni jasno, da ga je neka odrasla oseba bila zmožna udariti, pretepsti kot za stavo, kot da bi mu bila najhujši sovražnik na tem svetu. Pa ne mi s tem, da mi je koristilo. Ker mi ni. Ker imam še danes včasih težave s samospoštovanjem, z doseganjem tega, kar bi lahko dosegla, če bi verjela vase, ker se še danes nimam dovolj rada. Naj me koklja brcne, če je vse, kar premorem to, da sem takšna reva, kot so bili moji starši. Če nisem v svojem otroku zmožna videti sebi enakovrednega človeškega bitja. In če ga nisem zmožna obravnavati kot takšnega.
damjandd
29. 05. 2013 07.27
+8
javi se ko bodo stari 15 in jim bodo hormoni špilali :)
Mateja Žandar
29. 05. 2013 07.34
+8
Oprosti, samo pri tebi je šlo za nekaj drugega in ne samo za eno po riti! Gre za to, da je psihično nasilje še mnogo hujše!
tamteo
29. 05. 2013 07.48
+1
Točno tako. Psihično nasilje pušča negativne posledice in ne fizično (razen ko se pretirava - kar ne zagovarjam).
KML
29. 05. 2013 08.43
+1
1. damjandd, moj prvorojenec je že v tistih letih, ko so na delu hormoni, tako da svetujem, da si poiščeš drugi izgovor. 2. Mateja Žandar: Pa še kako gre za eno in isto. Vse temelji na spoštovanju integritete drugega človeka. Če prevedem tvojo trditev v drugo obliko človeških odnosov: Enkratno posilstvo je vzgojno in ga ne moremo primerjati z rednim spolnim nasiljem. Se podpišeš tudi pod to doktrino? 3. tamteo, ni ga primera telesnega nasilja brez elementov psihičnega nasilja. Obstaja pa psihično nasilje brez elementov telesnega nasilja.
nikinika
29. 05. 2013 16.27
Jst tud mislim tako kot Mateja. Ne gre za eno in istro stvar - počit otroka oz. mu dat eno po riti, če mu že 100x rečeš, naj npr. ne vtika žeblja v vtičnico (kako prekleto hitro spregledaš to vsi vemo), al pa če nad njim stresaš svoje frustracije, da se ti potem bolje počutiš. In jst sem tud dobila kakšno po riti, pa če danes pomislim - nekaj čisto upravičeno in nekaj neupravičenih - pa mi čisto nič ne fali. Sama bi včasih sicer najrajš kakšnega starša najprej 3x čez rit, ker mi gre na bruhanje kako eni postavljano oz. bolje rečeno NE POSTAVLJAJO mej otrokom. In če je to, da z otrokom samo lepo govoriš in se mu ne upaš postavit mej nevzgojno, pa da mu vse pustiš - mislim da bo tvoj otrok prav kmalu, če ne prej pa pri 25 izkoriščal in si po možnosti rezal žile, ko ne bo v prvo dosegel kar si je zamislil.
Alojz Železnik 1
29. 05. 2013 05.41
-8
Vzgoja + tepež = dresura Dresura ni za ljudi. Ampak oblastnikom je pa kar všeč!
Alojz Železnik 1
29. 05. 2013 05.37
+26
Nikomur niti na misel ne pride, da bi v službi klofnil sodelavca, ker ni takoj odgovoril na njegovo vprašanje, ali v trgovini prodajalko, ki ni dobro slišala, kaj kupec želi. Nepravilno! Pomisli marsikdo! A se ustavi zaradi komplikacij, ki bi lahko sledile.
luckyss
29. 05. 2013 04.25
+24
Vzgoja je priprava na življenje in na pasti, ki ga spremljajo. Otroku je treba razložiti, da nekaterih stvari preprosto ne sme početi. Od samega karakterja otroka je odvisno kako mu to dopovemo in če ima vzgled v starših, potem "fizično usmerjanje" navadno ni potrebno. Sicer pa tudi levinja, ki brani svoje mladiče "kot levinja" :), včasih stisne levčku kakšen vzgojni "focen" in to ne iz kakšnih bolnih vzgibov, ampak, da ga obrani pred nevarnostmi ! Če malce karikiram: Razvajene otroke bi morali staršem odvzeti zaradi zanemarjanja !!
Kitler
29. 05. 2013 03.35
+2
Sej nasilje je kr neki... Sam ta naslov članka pa tud.
Phoe Nix
28. 05. 2013 23.54
+30
odraslih ne tepemo? niste gledali protestov?