Slovenija

Odpuščanja tudi na Žurnalu

Ljubljana, 22. 08. 2011 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Žurnalu bo delo izgubilo 12 redno zaposlenih in približno toliko honorarcev, zanje bodo znižali tudi znesek proračuna. Novinarji so šokirani. Podjetje naj bi imelo skoraj pet milijonov evrov izgube.

Stavba Žurnala
Stavba Žurnala FOTO: Blaž Garbajs

Zaradi prilagajanja na spremenjeno ekonomsko okolje bo sedaj samo še ena uredniška izdaja Žurnala24 in Žurnala za vso Slovenijo. Zaradi optimizacije stroškov bo odpuščenih 12 zaposlenih, zmanjšali bodo tudi znesek proračuna za honorarne sodelavce, je sporočil glavni urednik in predsednik uprav Žurnala medie Goran Novković.

Za 24ur.com je povedal, da so med 12 redno zaposlenimi odpustili devet novinarjev in tri iz drugih oddelkov. Za okoli 30 odstotkov se bo znižal proračun za honorarce. Pet novinarjev v regijah ostaja, tako da bodo verjetno še regijske novice, čeprav bo po novem enotna izdaja za celotno Slovenijo.

Tako naj bi skupno odpustili okoli 20 oseb, 12 redno zaposlenih, predvsem v regijskih redakcijah, in nekaj honorarnih sodelavcev, o čemer so jih obvestili danes okoli 11. ure po prihodu v službo. Žurnal24 je sicer danes prvič izšel po petih tednih kolektivnega dopusta.

Žurnal - 2
Žurnal - 2 FOTO: B.G.

Novković: Vstopamo v drugo fazo projekta

Z ukrepi želi vodstvo ohraniti doseženo število zaposlenih v prihodnosti, je pojasnil Novković. Poslovna prilagoditev je sestavljena iz zmanjšanja stroškov in povečanja finančne učinkovitosti, je dodal. "Razlog za spremembe je v današnjih težkih gospodarskih razmerah, ki predstavljajo izziv za celoten poslovni in medijski trg," je dejal Novković, ki je prepričan, da bodo ukrepi prestrukturiranja, ki so se jih lotili, omogočili, da postanejo dobičkonosno podjetje glede na finančni načrt in da dosežejo vse svoje cilje.

Izpostavil je, da kot podjetje v zagonu s petletnim investicijskim planom vstopajo v drugo fazo projekta, pri čemer je njihov cilj, da v letu 2013 dosežejo pozitiven finančni rezultat in si zagotovijo dolgoročno poslovanje na slovenskem trgu. "Finančni uspeh Žurnala medie torej lahko ocenimo šele po letu 2013, kajti do takrat smo še vedno v investicijski fazi, kot je bilo predvideno od samega začetka izdajanja Žurnala."

Čeprav so že v preteklosti naredili določene spremembe, ki so zmanjšale negativni učinek ekonomske krize, poslovni rezultati druge polovice leta 2010 in prvih šest mesecev letošnjega leta kažejo, da še vedno ne dosegajo zastavljenih finančnih načrtov, temveč so – nasprotno – v zaostanku. Zato so se odločili za prestrukturiranje, ki vključuje številne spremembe: pri izdelkih, distribuciji ter številu in organizaciji zaposlenih.

Še vedno brezplačnik

Namestnik odgovornega urednika časnika Žurnal24 in tednika Žurnal Matej Košir je povedal, da je uprava danes sklicala zaposlene in jim predstavila model prestrukturiranja, s katerim bodo varčevali. Odpoved je poleg 12 redno zaposlenih dobilo tudi približno toliko honorarnih sodelavcev. Po omenjenih odpovedih bo ostalo še okoli 60 redno zaposlenih in nekaj honorarnih sodelavcev.

Žurnal
Žurnal FOTO: Blaž Garbajs
Žurnal24 je danes prvič izšel po petih tednih kolektivnega dopusta.
Žurnal24 je danes prvič izšel po petih tednih kolektivnega dopusta. FOTO: Špela Zupan

Po njegovih trditvah se upoštevajoč stroške, ki jih imajo sedaj, in stanje na medijskem trgu do leta 2013 ne bi mogli izkopati iz izgube. Lastnik, avstrijska Styria Media International, namreč zahteva, da do leta 2013 dosežejo boljše številke. V okviru prestrukturiranja so ukinili pet regionalnih izdaj, kar sicer ne pomeni, da regijskih vsebin ne bo več. Košir je dejal, da je bila to ena glavnih prednosti časopisa, ki jo zdaj izgubljajo. Še vedno bodo sicer ostali brezplačni.

4,8 milijona evrov izgube?

Odpuščeni novinarji so sicer predvsem šokirani, saj tega niso pričakovali. Honorarni sodelavci so kot odpravnino po neuradnih informacijah dobili eno dodatno plačo, redno zaposleni pa v primeru, da so se odločili za sporazumno odpoved delovnega razmerja, štiri ali pet plač. Med odpuščenimi naj bi bili po neuradnih podatkih tudi zaposleni v marketingu. Po neuradnih informacijah so okoli novega leta že naredili rez in prestrukturiranje v prodajni službi.

Vodstvo je odpuščenim za zdaj pojasnilo, da gre za varčevalne ukrepe, v nasprotnem primeru bi bila pod vprašajem usoda celotnega časnika. Če omenjenega reza ne bi bilo, naj bi imelo podjetje letos po neuradnih informacijah 4,8 milijona evrov izgube.

Društvo novinarjev: Domine se podirajo tudi v drugih medijih

V Društvu novinarjev Slovenije zaskrbljeni ugotavljajo, "da se po škandalu v medijskem podjetju Delo Revije, ki so ga brezobzirno uničili finančni apetiti lastnika ob asistenci državne banke, domine počasi, a vztrajno podirajo tudi v drugih medijih. Družba Žurnal Media bo čez noč odpustila več redno zaposlenih in honorarnih novinarjev, kljub temu da gre za enega najbolj branih tiskanih medijev." Niso zaskrbljeni le zaradi izgube delovnih mest - ob dejstvu, da je prezaposlovanje k drugim medijem skrajno oteženo - pač pa tudi, ker se podoben scenarij obeta in že dogaja tudi v drugih medijih.

Po njihovem mnenju so dogodki v Žurnalu še posebej zaskrbljujoči, "ker predstavljajo le del uresničevanja najbolj črnega scenarija v novinarstvu, ki bo škodil predvsem državljanom. Medijska podjetja namreč ne zaposlujejo več, v redakcijah pa ostajajo slabo plačani novinarji brez osnovne zaposlitvene varnosti, s čimer so še posebej izpostavljeni lastniškim in drugim pritiskom". Opozarjajo, da je slovenska medijska krajina polna anomalij, zato so v procesu spreminjanja medijskega zakona odločno zahtevali večjo zakonsko zaščito splošno-informativnih medijev.

Družbo Žurnal Media pozivajo, naj zaposlenim in honorarnim sodelavcem zagotovi vse pravice, ki izhajajo iz zakonodaje in pogodb, založnike pa, naj vnovič pristopijo k pogajanjem za poklicno kolektivno pogodbo, ki naj vključuje tudi minimalen nabor pravic honorarnih sodelavcev. Založnike tudi pozivajo, da objektivne krize medijske industrije ne izkoriščajo za neupravičena slabšanja delovnih pogojev novinarjev in odpuščanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
23. 08. 2011 14.53
+1
Če gre vse v ramengo, naj pa gre še ta. Medijev imamo še itak preveč. Nihče več ne dela ne umsko ne fizično. Um jje naredil šole pri nas in kidnil v inozemstvo seveda tisti, ki so bili sposobni. Fizikalcem pa se ne da delati, saj imamo južnake, ki nas lepo zastopajo. Navsezadnje pa zakaj bi delali? Od leta 1945 smo še vedno pijani zmage, ki smo jo v zadnjih dvajsetih let zabelili s sanjami gospoda Kučana.
badboy1
23. 08. 2011 09.14
vvvvv stečaj nj gre. Vsak ki ima s.p in ima dolgove mu država na rep stopi in zapre. tle pa ene mučke .takoj stečaj .
flamengo
23. 08. 2011 08.35
+2
Saj je prav, da ta leva trobila že enkrat propadejo, saj so glavni promotor te zgrešene leve politike od začetka druge svetovne vojne naprej. Koliko laži samo trosijo.
Tonček Balonček
23. 08. 2011 07.52
Ampak Novković bo pa še širil resnico in uravtotežil medije! Veliko ima še za povedati, saj je ekspert, profesionalec!
Nzugu Hoffman
22. 08. 2011 21.53
Odpusitmo jim kot tudi drugi odpuščajo nas.
Cheguevara717
22. 08. 2011 21.52
Da, odpuscanje je zadelo spet tudi novinarje, Delo revije, pa verjetno se nesteto posameznikov pri drugih medijih, ki so bili odpusceni, ali pa so se vedno tiho. koliko je posameznikov drugih profilov poklicev, ki so tiho, ceprav so tudi bili odpusceni, ali pa je njihovo delo iz poslovnih razlogov, postalo nepotrebno.
fotosi
22. 08. 2011 21.11
Način kako so bili danes odpuščeni novinarji Žurnala lahko vidimo samo še kje v Zimbabveju ali Gani, pa še tam bi jih obvestili kakšen dan prej....joj kam tone ta država.Jutri pa le veselo po nov izvod Žurnala, kjer bo na naslovnici na veliko o odpuščanju delavcev.!!!(samo katerih)?
Tonček Balonček
22. 08. 2011 20.20
Slovenski tednik in Ekspres sta bial pojem brezplačništva in uravnotežene informacije, kakrne Žurnal ne bo nikoli dosegel. Zapsolene (bivše) so obveščali kar po sms-jih in jih na sestanek vozilki s taksiji! Svašta! Dokončno smo zlomili komunizem ter samoupravljenje ter presegli tudi evropske standarde. Le kaj nas še čaka, ko postanemo druga Švica?
unikin
22. 08. 2011 18.54
@rudna Kaj pa preostane slovenskim novinarjem kot da so tiho, ko na njih pritisnejo? Če imaš doma otroke, kup kreditov in delaš prek avtorske pogodbe ali za določen čas, kar je danes v Sloveniji usoda večine novinarjev, potem si bolj težko pogumen. Že naslednji dan po objavi njim neljube novice jim lastniki medijskih hiš lahko rečejo hvala lepa za sodelovanje in na svidenje.
rudra
22. 08. 2011 17.36
Goran Novković Celo vesoljno Slovenijo je učil a sam je v riti do grla.In mi mu naj verjamemo? Boljše,da bi več delal skrbel za prodajo in kakovost časopisa in manj igral vsevedo medijsko zvezdo. Vse je vedel in sedj vidimo njegov rezultat!!
Darko32
22. 08. 2011 17.33
ŽAl se dogaja prav to, kar trdim. Ne rabimo časopisov in raznih TV postaj, katere samo žalijo in svoje informacije in politiko gradijo na disreditaciji ljudi tako, da objavljajo nepreverjene informacije. Prav tako ne rabimo političnih časopisov, kateri hvalijo ene in kritizirajo druge, ko jim pripisujejo napake, katere so sami storili. NA lokalnem nivoju je dovolj informacij, saj so razne kulturne prireditve, razna družabna srečanja in rarni izleti v naravo, kateri bi lahko služili za izvrstno reklamo teh krajev. Korist bi bila dvojna. Večje naklade časopisov in še večje prepoznavnosti krajev. Sedaj pa so rumeni časopisi v bistvu prikazovali, kot Slovenijo kriminalcev in barab. Eden se ga je nacukal tam nekje na Dolenskem in so že vsi dolenci prikazani kot pijančki, saj je objava bila opredeljena recimo samo na Dolenskem.
rudra
22. 08. 2011 17.32
Kaj je admin te kaj boli rsnica?
rudra
22. 08. 2011 17.31
admin si ti tudi novinar?
rudra
22. 08. 2011 17.30
Bodimo iskreni.SLovenski novinarji niso opravili svojega dela!! Učijo in komentirajo vse politike in tajkune pa božajo do trenutka ko je splošen ali individulen kolaps firme očividen vsakomur.Jaz nimam dobrega mnenja o slovenskih novinarjih.Izgledjo mi preveč mrhovinarsko prilepljeni na stranke to pa zato,ker niso sposobni svojega dela prodati na trgu.Trg jim ne verjame-javnost če hočete- mi ljudje!!. Kdaj pridejo ko je vse v malori prej so pa tiho kot riti!!
tipero
22. 08. 2011 17.29
Naj zaracunajo Zurnal pa bodo videli koliko pomeni ta casopis. Ce ga nebi postarji zastonj nosili ob vikendih in nebi bil zastonj v modrih predalcnikih BI LAHKO VSE SKUPAJ ZE ZDAVNAJ ZAPRLI. sicer je pa itak brezvezn casopis. v obdobju tehnike bo itak dnevno casopis
periot22
22. 08. 2011 16.52
Sony11 kaj pa priseljenci???????Zaradi njih je zato preveč Slovencev brez zaposlitve!!!!!!!
gama1
22. 08. 2011 16.05
Jagijagi- V javno upravo ne prideš, če nimaš vez. če ti pa po kakšnem čudežu le uspe, si pa nadomeščanje in za odstrel ob prvi priliki. Draga država... Kdo bo pa davke plačeval, če bomo vsi na cesti??? SMO NATEGNJENA GENERACIJA!!!
Prekmurje Slovenija
22. 08. 2011 15.54
-1
Levica propada in tudi njihovi časopisi
LAcaliente
22. 08. 2011 15.51
-1
SONY11 22.08.2011, 15:02 SONY11 sej to sem mislila...da je danes vsak študent ki ima veljavno napotnico vse prej kot študent...pa so gostinci, trgovci, novinarji, dostavljalci, tajnice, administratorji...pa študerajo povprečno 7 let...itd... se strinjam s tem kar si napisal. LP
grenki
22. 08. 2011 15.31
+1
Me prav zanima gdaj bodo začeli odpuščat na RTV Slovenijja,tam jih polovica meša meglo...