Slovenija

Srečanje Pahor-Kosor znova 20. oktobra

Bruselj, 02. 10. 2009 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred podpisom sporazuma o meji s Hrvaško bo potreben še tehnični sestanek o časovnici, po bruseljskem srečanju pravi Žbogar. Pahor pa je dejal, da se bo s Kosorjevo sestal še ta mesec.

Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar je danes v Bruslju po pogovorih o slovensko-hrvaški meji dejal, da je potreben še en tehnični sestanek, vezan na časovnico. "Potem pa mi pričakujemo, da bomo končali ta sporazum in ga tudi podpisali," je dejal. Dodal je, da ne pričakuje sprememb, ki bi zahtevale vračanje v postopek državnemu zboru. Tehnični sestanek na strokovni ravni bo po Žbogarjevih besedah v kratkem, a datum še ni dogovorjen.

Potreben naj bi bil samo še tehnični sestanek o časovnici.
Potreben naj bi bil samo še tehnični sestanek o časovnici. FOTO: Reuters

Danes je bil v pogovorih Slovenije, Hrvaške, švedskega predsedstva EU in Evropske komisije po Žbogarjevih besedah na mizi drugi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna s spremenjeno časovnico. Dokument je pripravilo švedsko predsedstvo, ki je priča v pogovorih Slovenije in Hrvaške ter naj bi v prihodnje tudi predlog na koncu dalo obema stranema v potrditev in podpis.

Žbogar ima mandat, Jandroković pa ne

"Jaz imam zelo jasen mandat s strani vlade in državnega zbora in v tem okviru smo se danes pogovarjali," je poudaril Žbogar. Na vprašanje, ali je predlog usklajen s hrvaško stranjo, pa je odgovoril, da so se danes o tem pogovarjali in da je hrvaška stran že večkrat rekla, da je drugi Rehnov predlog izhodišče za pogovore in za dokončno uskladitev arbitražnega sporazuma.

Vendar pa za razliko od ministra Žbogarja, ki ima mandat za parafiranje tega sporazuma, hrvaška stran danes po ministrovih besedah še ni imela mandata, ker še ni izpeljala procedure doma. "Zato potrebujejo najprej končno besedilo, mi pa se gibamo v okvirih, potrjenih v državnem zboru," je pojasnil Žbogar.

Odprto samo vprašanje časovnice

Tudi Bildt je zadovoljen.
Tudi Bildt je zadovoljen. FOTO: Reuters

V odgovoru na vprašanje, kaj se je torej danes na sestanku obeh ministrov s švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom in evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom zgodilo, je Žbogar pojasnil: "Pogledali smo, kaj je bil dogovor predsednikov vlad, pogledali predlog Rehn 2 z dne 15. junij in govorili o tem, kakšne morebitne prilagoditve so potrebne pri tem sporazumu."

"Z naše strani je odprto samo vprašanje časovnice," je dejal Žbogar. Na vprašanje, ali je torej razen časovnice vse dogovorjeno, je minister odgovoril: "Kot je rekel hrvaški kolega, dogovor je, da ne bi šli v podrobnosti."

Tako Žbogar ni želel povedati, kaj je po današnjih pogovorih za Hrvate še sporno. "To boste pa njih vprašali. Dogovorjeno je, da ne govorimo o podrobnostih, in ni korektno, da govorim o njihovih stališčih," je dejal. "Mislim, da je sporazum načeloma usklajen," je še dodal.

Srečanje Pahor-Kosor 20. oktobra v Zagrebu

Pahor in Kosorjeva se bosta sestala znova 20. oktobra.
Pahor in Kosorjeva se bosta sestala znova 20. oktobra. FOTO:

Premier Borut Pahor je danes povedal, da je za 20. oktober v Zagrebu načrtovan velik poslovni forum, ob robu katerega se bo predvidoma sešel tudi s hrvaško kolegico Jadranko Kosor. Na vprašanje, ali bosta tedaj že podpisala arbitražni sporazum o načinu reševanja meje med državama, pa premier ni želel odgovoriti.

Glede današnjega nadaljevanja pogajanj s Hrvaško o meji pa je Pahor dejal, da je vse potekalo v skladu s pričakovanji in dodal, da je zadovoljen. Povedal je še, da je tudi Kosorjeva že dobila mandat za podpis sporazuma.

Bildt in Rehn zadovoljna

Bildt je vlogo predsedstva EU v pogovorih o slovensko-hrvaški meji pojasnil z besedami, da so to dvostranski pogovori Slovenije in Hrvaške ter da ju predsedstvo pri tem spodbuja. "Najlepše pri tem, kar vidimo v tem trenutku, je to, da je to resnično dvostranski proces in da se je pokazala uspešnost takega pristopa," je dejal.

Tudi komisar Rehn je poudaril, da je zelo zadovoljen in srečen, da sta državi dogovor našli dvostransko. O svoji vlogi v procesu iskanja rešitve za vprašanje meje pa je povedal, da je šla skozi tri faze. V prvi od januarja do junija je bil "dejaven posrednik", potem v premoru in ob odstopu Iva Sanaderja "nedolžni gledalec", danes pa igra vlogo "sodelujočega opazovalca".

Jandroković skrivnosten

Tudi Hrvaška naj bi potrdila, da je temelj drugi Rehnov predlog.
Tudi Hrvaška naj bi potrdila, da je temelj drugi Rehnov predlog. FOTO: Reuters

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković pa ni želel pojasniti, kakšno je hrvaško stališče glede dokumenta o arbitražnem sporazumu, ki je na mizi. "Smo na pravi poti, o podrobnostih pa ne morem govoriti," je dejal.

"Dogovorili smo se, da ne gremo v podrobnosti. Prosim, sprejmite to v tem trenutku," je odgovoril Jandroković na vprašanje, ali je arbitražni sporazum, ki je na mizi, že usklajen s hrvaško stranjo in kakšno je stališče Hrvaške. "Verjamem, da vas bomo kmalu lahko obvestili o dobrih novicah – za Hrvaško in za Slovenijo," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rezon
03. 10. 2009 10.34
No, junaki: to, kako Italijani in Avstrijci stiskajo naše, to je pa OK, a ne?! Malo več ponosa bi pa res lahko pokazali, ne pa da izsijlujete!
cosmoss
03. 10. 2009 01.25
Glede izdajalca Pahorja sploh nima smisla več debatirati. Škoda živcev narod je pa kar naprej tiho namesto da bi šli pred parlament ter tam glisto javno obesili.
peterb110@gmail.com
02. 10. 2009 23.07
Sramota, kaksne izdajalce imamo na vladi.... Mi spet korak nazaj nam v skodo, hrvaska spet korak naprej
prosper
02. 10. 2009 22.21
Ne moremo se pogajati o nečem kar je naše. a to kaj je vaše se sam ne veš kaj ne!
Klemzy00
02. 10. 2009 22.11
agamemnon02.10.2009, 20:00 -2 ko tole vse skupaj berem, opažam, da ste vsi tisti, ki govorite o nekakšni izdaji, povsem brez argumentov. naj mi vsaj en navede argumente v prid tezi, da Slovenija s sporazumom izgublja ozemlje. oziroma, tisti, ki trdite, da je Pahorjeva poteza nespametna, povejte, kakšna bi bila za vas sprejemljiva rešitev. Sprejemljiva rešitev je ta, da se s Hrvaško ne pogajamo o stvareh, ki so naše že od nekdaj, da jim ne prepuščamo svoje ozemlja in da vse uredimo preden pridejo v EU, ker ko bodo enkrat not, bodo še večje probleme delal. Zaradi tega je odločitev nespametna, ker tolčejo po nas in se pri temu smejijo, mi pa samo kimamo, kakor nam govorijo drugi, ker se sami ne znajo postaviti za svoje interese. Če nam Hrvatje sedaj nočejo prepustiti ozemlja, ki je tako ali tako naše, ga tudi takrat ne bodo ko bodo v EU.
danijel-os
02. 10. 2009 21.14
mala slovenija jakko mala
agamemnon
02. 10. 2009 20.53
kakšni pacienti
adamus
02. 10. 2009 20.43
takoj referendum,takoj pahorja umaknit,da ne bo prepozno.to je groza kar se dogaja v naši politiki.sramota.jelinčič,žerjav...kje ste..vse terba nardit,nagnat to mafijo...izdajalsko.
Buena Vita
02. 10. 2009 20.42
NO,KONČNO SMO SI ENOTNI ZA SVOJE SE NAM NI TREBA POGAJAT ČAS JE NAŠ ZAVEZNIK, MI SMO V EVROPI,IN NIMAMO POTREBE PO NOBENIH POGAJANJIH OKUPATOR SE NAJ POBERE Z NAŠE ZEMLJE
Klemzy00
02. 10. 2009 20.08
Pa je šou moj komentar, očitno sem preveč realno povedal stanje v zaenkrat še naši Sloveniji. Očitno je, da so nesposobni ritolizniki tejle naši poslanci, vlada, prazvzaprav celotna politika in se pustijo komandirat EU in seveda Hrvatom. Potrebna bi bila TAKOJŠNJA BLOKADA HRVAŠKE DOKLER NE PODPIŠEJO NAŠIH POGOJEV BREZ POGAJANJ. Ne moremo se pogajati o nečem kar je naše. Me zanima če bi se katerikoli politik pogajal z mano ali bom šel iz njegove hiše ali ne, če bom notri prišel nezakonito, dvomim. Potem pa pričakujejo, da se bodo ljudje vpisovali v vojsko, policijo, itd. in da bo naša narodna zavest viskoa, ko pa politika šenkuje našo državo. MOJE MNENJE: BORIMO SE, KAJTI ČEZ NEKAJ LET SE NE BOMO IMELI ZA KAJ VEČ!!!
Leon Juhant
02. 10. 2009 20.05
referendum drugače pa na ulice
justinijan
02. 10. 2009 20.01
j...i takšno evropo, referendum.ali je pahor pozabil kaj se je dogajalo takrat pri vstopu hrvaške v NATO?IZGLEDA, DA bO PAHOR TUDI POSPRAVIL KOVČKE.roko dam v ogenj, gre mi na bruhanje.............
agamemnon
02. 10. 2009 20.00
ko tole vse skupaj berem, opažam, da ste vsi tisti, ki govorite o nekakšni izdaji, povsem brez argumentov. naj mi vsaj en navede argumente v prid tezi, da Slovenija s sporazumom izgublja ozemlje. oziroma, tisti, ki trdite, da je Pahorjeva poteza nespametna, povejte, kakšna bi bila za vas sprejemljiva rešitev.
Leon Juhant
02. 10. 2009 20.00
sramota da imamo se enega kardela res žalostno se malo pa bo v LJ. mejni prehod res žalostno
samo56789
02. 10. 2009 19.58
Bog naj Pahorju odpusti, saj ne ve kaj dela Slovensko ozemlje je predal tujcem hrvatom, ki so toliko gorja že storili svojim sosedom, tudi nam, v svoji fašistični zgodovini in sedanjosti. Zame je ta podpis enak podpisu kolaboracije z okupatorji slovenskih dežel. ZGODOVINA SE PONAVALJA, SLOVENIJA PA JE VEDNO MANJŠA. PRIMOŽ TRUBAR, PREŠERN, MAISTER,...se obračajo v grobu, ko vidijo, kako slovenski politiki zaradi strahu za svojo kariero, prodajajo slovensko zemljo tujcu. SRAM NAS JE LAHKO PRED PREDNIKI, KI SO NAM ZAUPALI SLOVENSKO ZEMLJO, IN PRED POTOMCI, KER JIM JO BOMO ZAPUSTILI VEDNO MANJŠO.
Leon Juhant
02. 10. 2009 19.56
erikon
02. 10. 2009 19.47
Briši ,briši prodana duša adminska
Maximusgladiato
02. 10. 2009 19.45
podobnost med pahorjem in kardeljem je več kot osupljiva 1. kardelj je na lastno pest dal hrvaški del slovenije...enako je storil pahor 2. kardelj se je potem izgovoril, da je to itak jugoslavija, pahor pa bo telebnil da je eu itak brez meja 3. kardelj je slovensko zemljo zakartal...pahor pa jo je zakockal (tu mislim predvsam na hrvaške rdečo-bele kocke) 4. kardelj je bil komunist in slab pojma ni imel o ekonomiji...pahor enako!
McBobo
02. 10. 2009 19.44
Zgleda, da ne bo šlo drugače, kot da se bodo naši zanamci spet morali krvavo boriti za naša Slovenska ukradena ozemlja.
Maximusgladiato
02. 10. 2009 19.40
Upam, da tokrat ne boste brisali, bom prijazen: Hvala Pahorju, ker izdaja Slovensko domovino!!!!!!!!!