Slovenija

Odpravnina v višini 29.200 evrov

Ljubljana, 25. 10. 2007 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.O./Š.Z./N.Š.K./STA
Komentarji
16

Vlada je z mesta predsednika uprave DARS-a razrešila Siročiča, ki ga bo nadomestil Nemec. Siročič trdi, da je deloval v dobro družbi.

Rajko Siročič odhaja z mesta predsednika uprave Darsa. Po besedah ministra Žerjava mu pripada odpravnina v višini šestih mesečnih plač.
Rajko Siročič odhaja z mesta predsednika uprave Darsa. Po besedah ministra Žerjava mu pripada odpravnina v višini šestih mesečnih plač. FOTO: POP TV
Siročiču pripada odpravnina v višini šestih mesečnih plač, je pojasnil minister Žerjav. Na Darsu so pojasnili, da je Siročič junija letos prejel bruto plačo v višini 9.744 evrov. Če znesek razpolovimo, dobimo približno neto plačo, ki znaša 4.872 evrov, torej Siročiču pripada odpravnina v višini 29.232 evrov.

Vlada je na predlog novega ministra za promet Radovana Žerjava (SLS) razrešila Rajka Siročiča z mesta predsednika uprave Družbe za avtoceste (DARS). Na njegovo mesto je imenovala dosedanjega načelnika upravne enote Ljutomer Tomislava Nemca, ki je sicer član nadzornega odbora SLS. Poleg Siročiča je stolček izgubil tudi član uprave Abdon Peklaj, Darsova uprava pa je "bogatejša" za dva člana - Žan Jan Oplotnik bo namestnik Nemca, župan občine Škofljica Boštjan Rigler (SDS) bo član uprave. V upravi Darsa ostaja Aleš Hojs, novi člani so bili imenovani za dobo pet let, mandat pa nastopijo danes.

Minister Žerjav je po seji vlade izrazil prepričanje, da so postavili kompetentno ekipo. "Z Nemcem dobivamo odličnega vodjo poslovnih procesov, z Oplotnikom odličnega finančnega strokovnjaka, ki je že zdaj svetoval upravi Darsa, z Rigelnikom pa strokovnjaka na področju gradbeništva," je dejal.

Nemec: Ne prihajam iz branže

Nemec je za 24ur.com povedal, da v imenovanju vidi strokovni izziv. Zaveda se, da je Dars ''velik sistem, kjer se obrača veliko davkoplačevalskega denarja''. Prav tako bo skušal zadeve optimalno urediti, saj meni, da so v vsakem sistemu notranje rezerve. Nemec bo najprej prevzel posle, se spoznal s sodelavci in se seznanil s projekti. Zaveda se, da ''ne prihaja iz branže'', vendar meni, da ima dovolj izkušenj za vodenje Darsa. ''Upravno enoto sem vodil dokaj uspešno. Menim, da lahko z vizijo, energijo in vztrajnostjo veliko dosežemo,'' je dejal.

Novi šef Darsa o morebitnih zamenjavah v družbi ni želel govoriti. ''V vsakem primeru verjamem v obstoječ kader,'' je le pojasnil. Z ministrom Žerjavom sta se že srečala, vendar kot znanca in poslovno, je še zatrdil.

Siročič: Delo sem opravljal vestno

Minister Žerjav je omenjal tudi možnost menjav v nadzornem svetu Darsa, ki pa naj bi se zgodile po zamenjavi uprave upravljavca avtocest.

Siročič, ki mu pripada odpravnina v višini šestih mesečnih plač, je za 24ur.com povedal, da je odločitev vlade sicer legitimna, vendar mu ni všeč način. Meni namreč, da mu ne morejo očitati nestrokovnosti, saj je ''delo opravljal vestno in v dobro družbi''. Novi upravi želi, da bi znala odgovoriti na vprašanja vladi, na katera vprašanja, Siročič ni želel izdati. Očitke glede poslov s SCT Siročič zavrača. Vsi posli, ki so jih sklenili, so bili legitimni, dediščino, ki jo je prejel, ko je nastopil mandat, pa je skušal karseda strokovno rešiti, je še dejal.

Kaj je vzrok za razrešitev?

Novi prometni minister je zamenjavo uprave Darsa napovedal že pred časom, čeprav po njegovem mnenju ni naredila napak. Je pa bila uprava Darsa pod Siročičevim vodstvom pod velikim pritiskom medijev, pod katerim ne more nobena uprava delati normalno, je takrat pojasnil Žerjav.

Minister Žerjav naj bi se za razrešitev Siročiča odločil zaradi podražitve gradnje šentviškega predora, o katerem že leta tečejo vroče razprave na prometnem ministrstvu in Darsu, predvsem o SCT, ki ga vodi Ivan Zidar. Po mnenju poznavalcev naj bi bil namen zamenjav na Darsu ustaviti največjega graditelja avtocest, ljubljanski SCT, in preprečiti dosedanjo prakso Zidarja, ki naj bi z aneksi k pogodbam povečeval stroške gradnje avtocest.

V zadnjih nekaj mesecih se je v zvezi z izvajanjem nalog Darsa pojavilo več primerov, ki so po mnenju prometnega ministrstva problematični in so močno odmevali v javnosti: ob zapori pri obnovitvenih delih na vzhodni ljubljanski obvoznici je prišlo do hude prometne nesreče s smrtnimi žrtvami, pri mednarodnem ocenjevanju avtomobilističnih organizacij je bila izvedba označevanja gradbišč na slovenskih avtocestah zelo slabo ocenjena, veliko je bilo zapletov pri gradnji predora Šentvid, kjer se je rok za predajo prometu že večkrat prestavil, stroški gradnje pa so se močno in tudi večkrat zvišali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mymind
23. 01. 2008 10.14
Tisti, ki je podpisal pogodbo, da moraš nekomu, ki ga razrešiš (verjetno zaradi slabega dela? !) plačati odpravnimo, bi mu morali denar trgati z njegovega osebnega računa. Kaj lepšega, si nesposobem, baraba, lopov... in ker te pospravijo ti še plačajo. Bravo naša država.
mac4_m
29. 10. 2007 18.58
Tolk nalagajo, kako bomo nekonkurenčni, če povišamo tele romunske plače. Noben pa ne omenja odpravnin, nagrad, plač podobnih direktorjev. Te so vse kriminalna dejanja. Nekomu zmetati toliko zato, da po kosilih hod, mislm...Večina je nesposobnežev in škodljivcev, ki v vse luknje potegnejo državni (naš) denar, da se redi zalega. Tam naj malo seštejejo pa bo hitr dost za vse nas. V socializmu so imel uravnilovko 1:3 in še to so preveč dobili. Zdej se pa redijo, da ne moreš verjet. Bojo pa šli v tujino. Nej sam zginejo, kdo jih bo pa hotel. Da bodo tam gradili 5x slabše ceste za 3x več denarja. Dejmo uvozit kitajske direktorje k bojo za slovensko plačo delal. In to delal ne kradl.....
Tonček Balonček
26. 10. 2007 12.21
Ti tipi s ezdaj menjajo tako hitro, da z odpravninami pokasirajo že skoraj toliko kot s plačami, da en govorim o bonitetah in drugih prilivih. Ni čudno, da potekajo tako hudi kadrovski boji, najbolje pa je, če stalno menjaš, saj nisi nič kriv, denar se pa kar nataka!! Če bo teh parsto aparatčikov dovolj intenzivno krožilo, bo do samo odpravnid pokasirali skupaj kak milionček. Delajo dobro, le pritiski so in objektivna neskladja v pogeldih na razvoj in vizijo.
runocar@mail386.com
26. 10. 2007 08.18
No, kje je pa zdaj Drago Kos?
Prvo Bore
25. 10. 2007 18.55
Na zavodu bo dobival 70 procentov povprečne svoje plače, da ne bo kdo mislil povprečne slovenske plače Hočem za ministra za 3 mesece, potem pa u P.M.
oFca84@gmail.com
25. 10. 2007 17.48
Škoda... Belokranjskim tajkunom je padla moč. Ali sploh ne?
strelka23
25. 10. 2007 17.23
Super počasi a vstrajno gredo vsi ta slabi proti Ljubljani.Bravo za Ljutomer in upam,da se več ne vrnete g.Nemec.
hinko.murovec@siol.net
25. 10. 2007 16.57
In sedaj bodo zaustavili Zidarja.! No to lahko povedo kitajcem , kure, ki nese zlata jajca nekaterim " poštenjakom " v vladi - ministrstvu , sigurno ne bo nihče zavil vrat. Je pa Siročič verjetno nekaj narobe vrtal in je bil enostavno nadležen, ni nujno ravno v dobro davkoplačevalcev, lahko je rabil tudi on več, kot je bilo ocenjeno, da je vreden njegov molk. Vsekakor me z nekimi izboljšavami na področju poštenega poslovanja ta vlada ne bo nategnila sploh , če pomislim na to kaj je bil prej sedanji minister. LP
nx56rt28kk290056
25. 10. 2007 16.57
Pa se je gradnja predora podražala še za vsaj 29.200 EUR. Naš minister že ve in zna... hmm.. ve bolj malo ... iz tega pa mu tudi že znanje peša...
max99
25. 10. 2007 16.07
a je g. Sirko sedaj odšel na borzo dela???? pa nič ne poročajo!!!!NE zasedu je še boljše delovno mesto.GNILO DA KAR CVILI !!!!!!!!!!!!
violaMB
25. 10. 2007 15.53
Mene pa zanima, kdo je sploh ta Nemec. Iz načelnika upravne enote je postal strokovnjak za gradnjo avtocest? Ali je samo dober kolega, glede na to da z ministrom blizu živita. Živela oblast!
Jožajoža
25. 10. 2007 15.13
nemec,oplotnik,rigler,peklaj,siroćić,žerjav....... so to priimki.predniki le teh živijo v južni ameriki,avstraliji ali argentini.ŽIVEL JELINČIČ PLEMENITI
predaI
25. 10. 2007 14.50
Zdej pa bodo spremembe! NOT! Kot vedno gre samo za pesek v oci... lobiji delajo svoje in ocitno NI vazno kdo je na oblasti, oblast je namrec DENAR! LP
kaku
25. 10. 2007 14.49
Tako, kot si napisal aljosaaljosa, čista resnica. Sedanji vladi gre v nos pogodba, ki jo je podpisal bivši predsednik uprave Darsa, ki je bil postavljen s strani LDS. Ciganija, da ni večje, strokovnjake je potrebno zmetat s položajev in nastavit cucke, ki ubogajo vse, kar jim naroči vladajoča oblast.
aljosaaljosa@mail386.com
25. 10. 2007 14.33
siročiča poznam. bil je moj nadrejeni v enem izmed podjetij kjer je bil zaposlen pred nastopom za predsednika uprave dars-a. lahko rečem da je škoda da so ga zamenjali, saj je edini, ki je do sedaj imel jajca povedati bobu bob. ni res da je bil naklonjen sct-jevski mafiji, prav nasprotno. ni on tisti,ki je odgovoren za podražitev predora ali pa stanje na naših avtocestah. v nameri da bi stopil sct-jevski mafiji na rep, je potegnil za nekaj za kar ne bi smel. saj sta prejšnji minister, prav tako tudi sedanji, sct-ejevska "otroka". sirko je vsaj skušal narediti nek red v tej skorumpirani in zlobirani organizaciji. škoda.
bonsai9@email.si
25. 10. 2007 13.56
Upam, da nista bila prikrajšana za mastno odpravnino. To bi bil pa že višek. In iz 2-h slabih direhtorjev, so se namnožili 3-je. Število Slevencev narašča. Bravo. Tako se veča nataliteto.