Slovenija

Odpravnin ni več, plača še vedno 5.800 bruto

Ljubljana, 10. 06. 2011 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
30

Študentski poslanci ŠOU LJ so potrdili pogodbo, s katero direktorju Roku Sotlarju pripada 5.800 evrov bruto plače. V pogodbi pa ni več spornih odpravnin. Pri tem ŠOU LJ poudarja: "Direktor ni študent."

Študentski poslanci Študentske organizacije v Ljubljani (ŠOU LJ) so v drugem poskusu potrdili pogodbo o zaposlitvi direktorja Roka Sotlarja. Gre za pogodbo, ki ne vključuje odpravnin v primeru razrešitve direktorja iz nekrivdnih razlogov, ki so bile ena od spornih točk v predlogu prve pogodbe.

Direktor ŠOU v Ljubljani je profesionalni menedžer, ki zastopa organizacijo v pravnem prometu, skrbi za zakonitost poslovanja in za zagotavljanje finančnih sredstev za delovanje organov, organizira delo služb ter predpisuje pristojnosti in odgovornosti zaposlenih pri materialno finančnem poslovanju. ŠOU v Ljubljani

Na ŠOU LJ so za 24ur.com razložili, da bo Sotlar, če bo razrešen iz nekrivdnih razlogov, do konca mandata lahko opravljal delo na kakšnem drugem delovnem mestu v organizaciji. Tej pravici pa se lahko tudi odreče. Če bi bil Sotlar nekrivdno razrešen v zadnjem letu mandata, pa ima možnost opravljati delo na drugem delovnem mestu v organizaciji največ eno leto. Tudi tej pravici se lahko odreče.

Plača pa ostaja pri znesku, ki ga je vključevala že prva različica, torej 5.800 evrih bruto (neto znesek predstavlja dobrih 3.000 evrov). Na naše vprašanje glede spornosti same višine plače, so na ŠOU LJ odgovorili, da ta ni bila nikoli sporna. Poudarili so, da so bile pri prvem odločanju o pogodbi najbolj sporne predlagane odpravnine. Vsaj tako je po njihovo moč razumeti rezultat včerajšnjega glasovanja, ko je pogodbo brez odpravnin potrdilo 22 od 34 poslancev.

S plačo 5.800 bruto se Sotlar lahko primerja z našimi tremi predsedniki, Pavlom Gantarjem, Borutom Pahorjem in Danilom Türkom, ki zaslužijo okoli 6000 evrov bruto. Po mnenju ŠOU LJ je primerjanje plače s plačami treh predsednikov zavajajoča. "Direktor ŠOU v Ljubljani je profesionalni menedžer," pravijo na ŠOU LJ.

ŠOU - 3
ŠOU - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Kaj dela direktor?

Na ŠOU LJ so razložili, da direktor ni študent, ampak redno zaposlena oseba. Njegova naloga je, da organizacijo zastopa v pravnem prometu, skrbi za zakonitost poslovanja in za zagotavljanje finančnih sredstev za delovanje organov. Hkrati organizira delo služb ter predpisuje pristojnosti in odgovornosti zaposlenih pri materialno finančnem poslovanju.

Odgovoren je za delovanje 30 študentskih organizacij visokošolskih zavodov ter za številne projekte, ki jih organizacija izvaja. Pri tem ŠOU LJ dodaja, da je direktor posredno odgovoren tudi za sistem osmih zavodov, ki delujejo pod okriljem ŠOU v Ljubljani, neposredno in posredno pa je nadrejen okoli 60 zaposlenim. "Iz navedenega je jasno razvidno, da je direktor profesionalni menedžer, ki za svoje delo prejema ustrezno plačilo,“ dodajajo na ŠOU LJ.

Čeprav je študentski zbor ŠOU LJ pogodbo potrdil včeraj, pa bo ta veljala od nastopa mandata direktorja, torej od 28. februarja letos. Podpisali jo bodo v naslednjih dneh. Na ŠOU LJ sicer dodajajo, da sta bili obe različici pogodbe transparentni, saj je v skladu z akti ŠOU LJ o njiju odločal študentski zbor, pri čemer so imeli vsi študentski poslanci obakrat vpogled v dokumenta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laznivec_velik
11. 06. 2011 11.23
Ime si pa le zapomnite, da ga boste izvolili v parlament, bo nemoteno spet služil na naš račun. Bogsigavedi, mogoče je bodoči Pahor....
Brabus
11. 06. 2011 06.48
Pa pravjo , da je kriza.Ja , je , za navadnega delavca, en usran študentski direktor bo imel pa večjo plačo, kot ministri in poslanci?Pa to je noro.Treba je it na volitve in to bando nagnat.
Tonček Balonček
11. 06. 2011 00.46
Ko sem jaz študiral, smo čisto dobro shajali brez tega Showa, imeli smo Zvezo študentov, kasneje pa se ej morala pripojiti ZSMS,a mpak jaz sem potem izstopil in nisem bil več članker nisem hotel članstva v družbenopolitični organizaciji, kjer je bil v njenem vodstvu Janez Janša!
slovenicu
10. 06. 2011 22.23
Pa naj se zaprejo že ta ŠOU, ŠOUM... Nihče nima nič od tega...razen direktor!
Danijel Fric
10. 06. 2011 22.08
Tako pa se v najvecji meri izkorisca studente, ki bi vseeno lahko delali, pa tudi pokojninska blagajna bi bila verjetno bolj polna. Pri takih zakonih in mafiji nikakor, že morajo pufe jemat, da še lahko kradeja.....
srebrnibreg
10. 06. 2011 21.33
Kaj se jočete. Je že prav tako, če ste jim na referendumu o tem takrat to omogočili. Takrat bi mislili ne pa, da spet krivite državo namesto sebe.
Buena Vita
10. 06. 2011 18.57
HE,HE,HEEE,HE
wonn
10. 06. 2011 18.45
REFERENDUM NI USPEL-ŠOU DRŽAVA V DRŽAVI!!!!
Hachi
10. 06. 2011 15.38
najvecji problem v Slovenije in vzrok zakaj je pokojninska blagajna prazna je ŠTUDENTSKO DELO. Podjetja zaposlujejo studente, ker so za njih cenejsi. Seveda ker ni potrebno placevati nicesar, razen zavarovalnih prispevkov... Vse ostalo pa se prispara.Ne vem, zakaj bi bil problem, ce bi obstajalo normalen studij ob delu, zaposleni pa bi normalno imeli pogodbo za skrajsan cas, placevalo pa bi se vse prispevke, tudi za pokojnino...Tako pa se v najvecji meri izkorisca studente, ki bi vseeno lahko delali, pa tudi pokojninska blagajna bi bila verjetno bolj polna. tako pa nekateri posamezniki znotraj studentskih organizacij perejo mastne denarje, ki jih verjetno navadni smrtniki nikoli ne bomo videli...
tinetone
10. 06. 2011 14.35
@Jakce študenski servis je zasebno podjetje
tinetone
10. 06. 2011 14.34
@Triera pa pojdi jarke kopat
Drago Kurnik
10. 06. 2011 14.19
No študentje zdaj vidite zakaj so vas poslali nad parlament, če nebi šli ta direktor nebi imel več take plače SRAMOTA !!
m4j3r
10. 06. 2011 14.16
@PrisMaster in podobno misleči... V naši državi je pač tako, da se najbolj splača študirat: narediš faks in po možnosti še magisterij...ves ta čas imaš brezplačen študij, veliko ugodnosti in pa dela kolikor hočeš. Ko enkrat zaključiš s študijem in se prijaviš na zavod, ugotoviš da kar naenkrat ne moreš nikakor dobiti dela, poleg tega pa ti kot brezposelni osebi ne pripada niti približno toliko pravic kot študentu. In kaj narediš? Greš v tujino, kjer se izobražen kader še vedno išče in dobiš za isto delovno mesto 3 kratno plačo. Če torej potegnemo črto, naša država vlaga v izobraževanje kadrov (s čimer sicer nebi bilo čisto nič narobe), katerega ne izkoristi, saj ta kasneje stagnira ali pa "uide" v tujino. Torej, ne se sedaj zgražat nad študenti, ker oni hočejo preživet, tako kot vsi ostali. Zgražaj se nad državo in študentske servise, ki dopuščajo tak sistem.
Jakce
10. 06. 2011 13.49
Nič me ne moti, če ima nekdo v zasebnem podjetju, ki do bro posluje in dobro plača delavce tudi 1000000 € plače. Ampak to, to je pa absurd! Banda pokvarjena!
PrisMaster
10. 06. 2011 13.44
Zaradi zajedalskih študentov ki študirajo do 30 leta ali več, bom jaz delal za svojo pokojnino do 64 leta....? Ukinit statuse in napotnice takim bleferjem in stimulirat tiste, ki pridno študirajo in ne odžirajo davkoplačevalskega denarja in ostali ugodnosti ter subvencij.
rogerrabbit
10. 06. 2011 13.42
Volkovi tulijo, a karavana gre mirno dalje... oni so si zamislili tako plačo za direktorja in taka plača mora bit, pa ne glede na krizo in sploh pa če se tako visoka plača spodobi za direktorja 'študentske' organizacije...
manki
10. 06. 2011 13.40
jst sm zato da gremo tokrat študentje protestirat pred ŠOU! glede na to da je to ŠTUDENTSKA organizacija bi mogu bit direktor študent in bi mogli met tud študentje kšno besedo pr tem kdo je naš direktor in kašno plačo ma! sej je vendar zarad nas pa za nas tm!!!
expat
10. 06. 2011 13.21
In to oni v casu finance krize? Zapret pipice tem sisarjem. No, sicer pa so znani, po razmetavanju denarja, ki ga imajo vec kot ocitno prevec. Mi je bilo vse jasno ko sem videl, da so sponzorirali Marihuana mars. Dogodek, kjer se je studentarija namesto da bi studirala (btw, studirajo na nase stroske) raje drogirala...
armand_hammer
10. 06. 2011 13.17
Študentje = tajkuni. Proti komunizmu. Za šolnine.
cement007
10. 06. 2011 13.16
Slovenclji ste po navodilih vašega vodje JJ ovrgli MALO DELO, sedaj pa imate ŠOU in njihove kapitaliste. Pojejte zdaj to!