Slovenija

Kdo bi lahko kandidiral za odpis dolga?

Ljubljana, 08. 04. 2015 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ministrstvu za delo pripravljajo celovit paket pomoči za socialno najšibkejše. Kako pomagati ljudem in komu odpisati dolgove? Bodo podjetja zaradi tega v izgubi? Jasno je, da bodo morale popustiti tudi banke, ki posegajo po socialnih transferjih, ki so po zakonu nedotakljivi.

V ZL so osnutek o odpisu dolga pripravili po zgledu Hrvaške, Madžarske, Makedonije in Islandije.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravljajo celovit paket pomoči za socialno najšibkejše. Ob tem v luči zakonskega osnutka ZL o odpisu dolga najranljivejšim poudarjajo, da ne načrtujejo zakonske prisile, ampak želijo s podjetji, občinami in humanitarnimi organizacijami skleniti dogovor o pomoči.

S kom vse se že pogovarjajo o odpisu dolga?

Na pristojnem ministrstvu so zagotovili, da se o pomoči ljudem in o odpisu dolgov že dogovarjajo s Karitasom, Zvezo prijateljev mladine, Rdečim križem, mestnimi občinami, centri za socialno delo, Združenjem bank Slovenije, republiškim stanovanjskim skladom, računskim sodiščem ter ministrstvi za pravosodje, javno upravo in obrambo.

Katere dolgove bi lahko odpisali?

Osnutek ZL odpis omogoča v dejavnostih, ki pokrivajo elektriko, plin, ogrevanje, komunalne storitve, najemnine za stanovanja in telekomunikacijske storitve.

Komu bi lahko odpisali dolg?

Za odpis bi lahko ob nekaterih varovalkah kandidirali dve kategoriji ljudi: prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter vsi, ki so v zadnjih 12 mesecih v povprečju prejemali manj kot 593 evrov neto mesečno. Država bi podjetjem v zameno za izbris priznala davčne olajšave.

'Z odpisom ne bi želeli naredili več škode kot koristi'

Številni sploh več ne morejo plačevati rednih mesečnih obveznosti, čeprav imajo službe. So pa tudi takšni, ki položnice iz meseca v mesec poravnajo, a zaradi tega oni in otroci nimajo za hrano in druge potrebščine, kot so obleke, čevlji, šolske potrebščine ... da o dodatnem izobraževanju, hobijih, kulturnem udejstvovanju, dopustih, izletih in podobnem sploh ne govorimo. In naj še enkrat poudarimo: tako živijo tudi tisti, ki imajo zaposlitev!
Številni sploh več ne morejo plačevati rednih mesečnih obveznosti, čeprav imajo službe. So pa tudi takšni, ki položnice iz meseca v mesec poravnajo, a zaradi tega oni in otroci nimajo za hrano in druge potrebščine, kot so obleke, čevlji, šolske potrebščine ... da o dodatnem izobraževanju, hobijih, kulturnem udejstvovanju, dopustih, izletih in podobnem sploh ne govorimo. In naj še enkrat poudarimo: tako živijo tudi tisti, ki imajo zaposlitev! FOTO: Thinkstock
Na finančnem ministrstvu pravijo, da je odpis dolgov v širšem smislu instrument socialne politike in je v pristojnosti ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Spomnili pa so, da obstajajo s področja veljavne davčne zakonodaje v Sloveniji že zdaj možnosti odpisa, delnega odpisa, odloga in obročnega plačila davčnega dolga.

Na ministrstvu opozarjajo, da odpis dolgov v Sloveniji ne more biti tak, kot je na Hrvaškem. V Sloveniji namreč po njihovih navedbah nekateri subjekti dolgove že odpisujejo. Prav tako že obstaja tudi možnost osebnega stečaja.

"Želeli bi si, da bi bil odpis dolgov dogovor, v katerega bi vključili občine, elektro podjetja, energetiko in komunalo. Pri tem bodo zelo pomembni natančni kriteriji za odpis, ker z odpisom ne bi želeli naredili več škode kot koristi," pojasnjujejo na ministrstvu.

Banke naj pustijo socialne transferje ljudi na miru

V dogovor želijo na ministrstvu vključiti tudi banke. Te v primeru sodnega sklepa o izvršbi stroške vpogleda in obdelave sklepa oz. naloga drugih državnih organov ter izvršnice zaračunavajo tudi prejemnikom socialne pomoči, ki je načeloma nedotakljiva. Ti stroški dosegajo od 26 do 30 evrov. Z ministrstvom za pravosodje zato že pripravljajo popravke zakona o izvršbi.

Kakšne so vaše pravice ob deložaciji?

Del pomoči bo tudi pomoč pri deložacijah. Na ministrstvu pripravljajo brošuro o pravicah ljudi. Ugotavljajo namreč, da do veliko deložacij prihaja tudi zato, ker ljudje ne poznajo svojih pravic in na svoje težave opozorijo prepozno. Pripravljajo tudi ukrep vrnitve praznih stanovanj v aktivno rabo, pogovori pa tečejo še o uporabi zasilnih bivalnih enot in spremembi stanovanjske zakonodaje.

Vse je stvar dogovora

Ker ta prizadevanja temeljijo na dogovoru in ne na zakonski prisili, večjih stroškov za državni proračun ne predvidevajo. Morda bi ti nastali le v delu, ko bi država povečala sklad za odpise državnih dolgov, ki ga že ima.

Pri načrtih, ki jih imajo na ministrstvu, je tako govor o morebitnem odpisu neizterljivih dolgov, ki bremenijo ljudi, pa tudi podjetja imajo z njihovo izterjavo več stroškov in dela, kot bi lahko od tega imeli koristi.

Celoten paket pomoči je trenutno še v fazi preverjanja. Ker pa gre za dogovor med več vpletenimi, na ministrstvu pravijo, da potrebujejo "malo več časa". Upajo pa, da se bodo s podjetji, občinami, humanitarnimi organizacijami dokončno dogovorili čim prej, to je v nekaj tednih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
09. 04. 2015 10.03
+2
Bolje to kot nič. Do sedaj ni bilo nič. Razen plače gredo dol, računi pa gor. Pa voda se bo privatizirala, zrak, sonce. Mi pa čakamo na idealne rešitve od "resnih strank" že 20 let. Lahko čakamo še 20 let? Koga moti da poleg bank in Teša dobi procentek denarja še slovenski delavec (in delavec brez dela). Da dela ni pa ni kriv on, ampak kravatarji z 4.000 € plače. Nekomu je treba vzeti da imajo oni za Karibe vsako leto. Kaj naj naredimo z ubogimi ljudmi. Jih pobijemo? Delat nagnat? Verjamem da si marsikdo želi, da bi ga kdo nagnal delati, ... da bi mu porinil metlo v roke in rekel da ga bo plačal za to. Služb ni. Popoldan montiramo robota ki bo opravljal delo 5 ljudi. Žal. Kupljen je iz dobička podjetja ki so ga ustvarili ravno delavci, ki bodo sedaj tehnološki višek. Direktorju pa se bo plača povečala. Torej, čmo počakat "resne stranke" na pomoč. Čmo ustvarit delovna mesta? Jaz jih npr zmanjšujem. Ukvarjam se z robotiko. Žal ne vem več pod kaj spadam. Pod škodljivca ali korist ljudstvu? OK, tako dobi nekaj delavnih mest za višje kvalificirane delavce iz faksov (dobra plača), izgubi pa jih 5 x več (ki so na minimalcih). To slovenski ljudje, ki se pač niso odločili študirat in so šli delat takoj po srednji šoli. Žal niso vsi za faks. A so še vedno ljudje. Ljudje, ki jim jemljemo delo. Jih mečemo ven. Malo poglejte TV kakšen večer. ... za to sem za pomoč socialno ogroženim. To ni tolažilna nagrada, to je njihova pravica. Delali so, plačevali davke, eni še delajo (za minimalca) in plačujejo državi,....tokrat naj simbolično plača država.
proletarec1
09. 04. 2015 07.55
-1
ŠE VEČIM REVEŽEM ,BOSTE VZELI DOSTOJANSTVO.Z TEM SAMO HOĆETE OBDRŽATI STOLČKE, KI SE VAM ,LAHKO HITRO ZAMAJEJO.RAJE USKLADITE POKOJNINE ZA 15%,TISTE, KI SO MANJŠE OD 800 EUROV IN ZVIŠAJTE MINIMALNE PLAČE.
ArkaMast
09. 04. 2015 07.16
+2
Dejstvo je da je veliko prebivalstva revnik, na minimalcu ali brez. Pa ne po svoji krivdi. Kriza je. Zakuhali pa so jo kravatarji na jahtah. Pred 20 -30 - leti si je človek s srednjo šolo in s povprečno delavno vnemo živel dobro. Danes ni nič od tega dovolj za dostojno življenje. Prav je, da se denar malo dotakne razparanih žepov. Saj gre za naše ljudi. Za soseda, prijatelje, sodelavca, morda brata, sestro, mamo. Vsak ima koga ki ga ima rad in si zasluži pomoč. Vsak ima. Verjamem da tudi kak komentator, ki vseeno nasprotuje ZL.
ArkaMast
09. 04. 2015 07.21
+2
Raje vidim da ti ljudje dobijo denar iz strani države kot pa da jim ga jaz dajem kot nekemu klošarju, beraču. Kod da si zasluži to usmiljenje. Ne! zasluži si denar od države, nakazan na račun, pošteno. Ne bomo sedaj državljani špilali neke svetnike, dobrotnike in se naslajali in občudovali samega sebe, kot dobrotnike. Ne, država je ljudem dolkžna zagotoviti blaginjo. Če jo uživajo oni kravatarji, ki so plačani, da bi mi živeli bolje, imajo okradeni državljani pravico do državnega denarja.
40mikica .
08. 04. 2015 22.59
+3
samo nekaj ne razumem to je foušija po domače hvalabogu da so začel reševat nekaj da so zganili , kako lahko nekdo reče, da prejema nizek dohodek da dela in da vse pošten plačuje in da je krivično če bo država pomagala z ukrepom tistim, ki so se znašli v dolgovih iz katerih ni izhoda. Bolj me skrbijo te ki redno plačujete in imate te kvazi nizke dohodke, tukaj tud voham utajo prihodkov, kajti nihče na tem svetu naj mi ne trdi da s 600 euri lahko preživi 3 ali 4 članska družina to je pod cenzusom, ko odšteješ stroške 2 šoloobvezna otroka nimata niti za malico, bodimo solidarni pomagajmo če smo že tajkunom in ostalim projektom
iGURT
09. 04. 2015 00.07
+2
............... verjami, da 3 - 4 članske družine preživijo s 600eur. Morajo.
iGURT
09. 04. 2015 00.09
+1
in ja, solidarnost, sam nimam veliko, pa mi ni težko pomagqat tem ki ..
ArkaMast
09. 04. 2015 07.09
+2
.... tem ki nimajo? Torej podpiramo predlog? Ja menda!
Jožajoža
08. 04. 2015 22.17
+5
in ti krivci, ki so slovenijo in slovence pahnili v brezn, si delajo neke kvazi proslave in še vedno nam lažejo, da so nas osvobodili. mi nismo bil okupirani i, smo svobodno,bogato in srečno živeli v skupni državi
iGURT
09. 04. 2015 00.11
+1
Zanimiv, dober pogled, tudi jaz mislim, da razen teh nekaj kolon tanko, tega in onega, nič, nihče ni bil okupiran, pojem okupacije pri meni in v slovarjih zaseda drugačno mesto.
pra.ko.sreb.
08. 04. 2015 20.03
+11
Preprosto. Sam sem prejemal minimalno plačo, vse ostalo preko raznih dnevnic in ostalih neobdavčljivih prihodkih. Torej uradno minimalac. Neuradno 2300 eur. A ker je dohodek na družinskega člana zaradi treh otrok in "brezposelne" žene, ki je delala v Avstriji, bil veliko prenizek, smo bili upravičeni do brezplačnega vrtca, šolskega kosila, najvišjega otroškega dodatka, socialne pomoči, dodatka za veliko družino, celo pomoči rdečega križa. Im sedaj nam bodo plačali še terjatve Simobila in Tušmobila, ter elektra. Super. Jaz bom volil ZL.
Balki30
08. 04. 2015 21.23
+3
Če dajo še iphone zravn...bom jas tut volu zl.
ArkaMast
09. 04. 2015 07.11
Ne, lahko pa dobiš tablico pri SDS, ... kot bombončki še od prejšnjih volitev.
pra.ko.sreb.
08. 04. 2015 19.58
+3
Odpisalo se bo socialističnim javnim delavcem in ne socialno ogroženim delavcem.
iGURT
08. 04. 2015 23.56
+2
To so tvoje domneve, realnost je drugačna.
pizzamargerita
08. 04. 2015 19.55
+12
PROTI!!!! Dokler se ne vzpostavi resna kontrola NA TERENU!!!, kdo je res reven, kdo pa samo na papirju prejema mininalne dohodke, vozi se pa v dragih avtih, služi na roko in ima pol milijona vredno hišo, sem PROTI, da se gremo takle poštrek odpis!! Veliko ljudi živi preko svojim možnosti, za čike in drage telefone imajo vedno, za položnice jim pa potem kao zmanjka in jamrajo vsepovprek, dajejo žalostne zgodbice v medije... Da ne omenjam takih, ki enostavno NOČEJO delat in so zato prejemniki socialnih pomoči...! PROTI!!! Ta mlečnozobec Mesec naj jim kar iz svoje poslanske plače da, jaz imam DOVOLJ tega, da srednji razred nenehno skubijo! Zgodilo se bo enako kot z osebnimi stečaji! Velika večina osebnih stečajev je čistih zlorab, kako se znebiti dolgov in opehariti upnike!
maxspeed
08. 04. 2015 19.42
+9
Odpis vsem al pa nobenemu!
aligator14
08. 04. 2015 19.10
+8
Pametni mesec bo odkril toplo vodo v 21 stoletju. Če ne ve že imamo orodje osebnega stečaja - aja to orodje deluje preveč transparentno, v množici pa bi se dalo marsikaj skriti - dokler bomo davkoplačevalci plačevali vse norije naših politikov bo to pač tako...
mackon08
08. 04. 2015 18.52
+11
Se strinjam da se odpišejo dolgovi najrevnejšim, vendar je treba vsakega posebej preveriti in to na licu mesta kjer živi. socijalni delavci naj gredo na teren, bodo videli marsikaj, da ne bo za verjet. S tem mislim izkoriščevalce , ki lanarijo in živijo na naš račun. Revnim je treba pomagati definitivno.
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2015 18.28
+1
seveda jaz in vsi moji kolegi, za vse ostale pa ....
Crvena zvezda
08. 04. 2015 17.56
+5
Tole nikakor ne bi bilo pošteno. Težko bi bilo ustveriti aparat, da bi zares odpisali revnim, .....zopet se bo na veliko špekuliralo.....
iGURT
08. 04. 2015 17.30
+2
GREMO NAPREJ: ODPIŠIMO DOLGOVE NAJREVNEJŠIM in VRNIMO PODJETJA V DRŽAVNI LASTI DRŽAVLJANOM ......... Dober teden dni po (upajmo) uspešnem zaključku drame z izenačitvijo pravic istospolno usmerjenih, smo v ZL včeraj že predstavili dva nova predloga zakonov, ki smo ju pripravili: prvega o odpisu dolgov revnim in drugega o uvajanju delavskega upravljanja in demokratičnega nadzora nad Slovenskim državnim holdingom (SDH), ki obvladuje 128 podjetij v državni lasti. O zakonu o SDH bom pisal kasneje, tukaj pa na kratko razlagam, kaj je smisel in namen našega zakona o odpisu dolgov. ......... Zakon o odpisu dolgov je namenjen razbremenitvi najrevnejših slojev prebivalstva, torej tistim, ki so jih življenjske razmere prignale tako daleč, da ne zmorejo več niti plačevati položnic. To na žalost tudi pri nas postaja vse bolj pereč problem. Recimo Simobil ima prek 22 milijonov odprtih terjatev do svojih naročnikov, s plačilom naročnine za RTV zamuja kar 5% naročnikov itn. ......... Z našim zakonom bi se tem ljudem ponudila možnost za enkraten odpis dolgov. Podjetja, ki bi bila pripravljena odpisati dolgove, pa bi v zameno dobila davčne ugodnosti v letu 2016 pri plačilu davka na dobiček in davka na dodano vrednost. ......... S tem bi pridobili vsi: država, ker bi z minimalnimi stroški končno začela reševati tudi socialne razsežnosti krize. Podjetja, ker jim ne bo treba plačati davkov za dolgove, ki jih ne morejo izterjati. Najrevnejši, ker bi dobili priložnost za nov začetek. To so razlogi, zakaj so v nekaterih evropskih državah podobne ukrepe že izvedli: na Hrvaškem, Islandiji, Makedoniji, na Madžarskem. ......... V odzivih se je pojavilo precej očitkov, da s tem spodbujamo neplačevanje položnic in lenobo, zato bom za konec na kratko odgovoril še na to. Zlorabe smo predvideli in jih preprečujemo vnaprej. Kriteriji za odpis bodo zelo strogi, prosilci bodo morali dobiti potrdila socialnih centrov, da njihovi dohodki res ne presegajo z zakonom določenega cenzusa. Poleg tega pa se odpisuje le dolgove, ki so zapadli do 31.12.2014. S tem preprečujemo špekulacije v smislu "ne bom več plačeval položnic, saj se itak obeta odpis". ......... Sicer pa je čas, da začnemo razumeti revščino kot strukturni pojav in ne kot posledico lenobe ali kake druge osebne lastnosti. Kriza je tista, ki je podvojila brezposlenost, in ne lenoba, mar ne?
iGURT
08. 04. 2015 17.51
+2
pra.ko.sreb.
08. 04. 2015 19.56
-1
Hehe, že prijavljaš neplačane račune ? Takšni bi seveda prvi bili na seznamih. Revežu bi našli eno nakazilo v višini 595 namest 593 im adijo odpis.
iGURT
08. 04. 2015 23.57
+1
mario lažnivec ti nisi kader da bi tebi kdo odgovarjal na prašanja......
iGURT
08. 04. 2015 17.23
-1
Poslanska skupina Združene levice (ZL) je pripravila osnutek zakona o enkratnem odpisu dolga najranljivejšim. Gre za odpis dolgov v dejavnostih, ki pokrivajo elektriko, plin, ogrevanje, komunalne storitve, najemnine za stanovanja in telekomunikacijske storitve. V ZL poudarjajo, da je predlog dober za obe strani, saj najrevnejšim daje možnost novega začetka, podjetjem pa možnost enostavnega in poceni očiščenja bilanc. Država bi namreč podjetjem v zameno za izbris priznala davčne olajšave. Da ne bi prihajalo do zlorab, so v ZL predvideli več varovalk.
Infraping
08. 04. 2015 15.34
+1
vprašite bruselj
kat-at
08. 04. 2015 15.27
+4
Zakaj se vmešava v ta predlog koalicija? Zato, da si nabira politične točke, dejansko pa predloga ne namerava realizirati. Se je pa vrinila, da lahko spodbija predlog ZL. Od prevladujoče kapitalistične vlade ne bodo reveži prejeli ničesar, saj dela samo zase in za svoje kapitaliste - požrešneže. Pogorela bo v vsakem primeru.
Harigast
08. 04. 2015 19.12
+2
Ta zakon se pripravlja še od takrat,ko je Mesec še bluzil po Metelkovi.
Poisonivy
08. 04. 2015 21.13
Mesec se vmešava, ker nabr+ira politične točke... Vlada pa pripravlja ta ukrep že lep čas...no tak, kot je Harigast napisal. Mesečev predlog je totalno ne realen in neresen...populizem čisti
gangsterist
08. 04. 2015 15.26
+15
tisti, ki so prijavili osebne stečaje in se vozijo s porcheji in mercedesi s tujimi tablicami in iza zatemnjenih stekel mahajo z sredincem davkariji, policajem, tožilcem,...
Sovražim24ur3
08. 04. 2015 15.12
+5
Simona Dimic je tudi zelo uboga... Ji mora Hilda 200k javnega denarja dat, da je lahko hišo obnovila.
mafija leva drogeraška
08. 04. 2015 15.04
+15
šivilja in pličanič sta julija znižala maksimalni možen dvig za vse osebe z davčno izvršbo. iz 605€ na 545€. in to brez kakršnega koli opozorila vnaprej ter brez kakršnegakoli poročanja vas komunističnih medijev in to vse do danes! po njunem mnenju je 545€ dovolj denarja, da človek lahko pride dostojno čez mesec. se pravi da pol ljudi dela za minimalca, ki ga nekateri nato niti dvigniti ne morejo. v zapor dajte oba pa prvi mesec suhi kruh za žret! luki mesecu pa razložite, da eni delajo za 545€ celi mesec ko biki, medtem ko drugi, ki bi jim on dolgove brisal, dobijo 2x več sociale in nato igrajo šprtne stave za nekaj 100 evrov.
soba666
08. 04. 2015 15.39
+2
in ta košarica za preživetje je iz katerega leta? 2009? zakaj hočejo zvišati min. plačo? koliko so šle cene fiksnih stroškov gor? koliko ljudi je od leta 2008 ostalo brez služb oz. so šli delat v tujino? eni so res, res zaspali in še bodo, očitno. pa mislite, da je ljudem, ki ne morejo dobiti dela lahko doma? če pa iščejo same varilce, električarje, polagalce ne vem česa vse, natakarice, zaposlitve za sezonsko delo, 1 mesec do 3, pogoj pa je znanje 3 tujih jezikov aktivno, pa to znoriš, najboljša pa je ta, da ne objavi e-naslova, pa iščeš po internetu, pa ga nima nikjer objavljenega, ker bi naj klical tja, pa bizi, vem za eno firmo, ki je imela blokirane račune, pa tam ni objavljeno
iGURT
08. 04. 2015 17.25
+2
OECD hoče da Slovenija zniža minimalno plačo, ker je po njihovem - previsoka.