Slovenija

Po 'nekaj malega čarovnije in sreče, pa tudi veliko trdega dela' odpirajo smučarsko sezono

Ljubljana, 26. 11. 2015 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
15

Večina slovenskih smučišč že konec tedna odpira svoja vrata. V novi sezoni bodo smučarji deležni številnih novosti, od interaktivnih tabel, skoki s padalom in kolesarjenjem po snegu, pa vse do maskot, ki jim bodo delale družbo na snežnih strminah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začenja se smučarska sezona
    02:02
    Iz 24UR: Začenja se smučarska sezona
  • Iz 24UR: Nakup rabljene smučarske opreme
    02:05
    Iz 24UR: Nakup rabljene smučarske opreme

Pretekli konec tedna je na Krvavcu zapadlo do 40 centimetrov snega. Bilo je primerno vreme za dodatno zasneževanje, zato bodo smučarsko sezono lahko odprli v soboto, 28. novembra. Ob začetku bo odprt le del smučišča, za obratovanje bodo pripravljeni sedežnici Tiha dolina in Vrh Krvavca, vlečnica Luža in otroški trak Gospinca ter pripadajoče smučarske proge.

In kakšne novosti so pripravili za obiskovalce? Na novo so avtomatizirali zasneževanje na progi Vrh Krvavca - Tiha Dolina - Gospinca. Sistem se bo prilagajal vremenskim razmeram, z boljšim izkoristkom vode bo poskrbljeno za hitrejše in učinkovitejše zasneževanje. Na smučišču so tudi nove panoramske table z interaktivno signalizacijo odprtih prog in delujočih žičnic.

Priprave na Krvavcu
Priprave na Krvavcu FOTO: RTC Krvavec

Novosti so tudi za najmlajše, ki jim bo družbo na smučišču delala simpatična maskota Kravca s Krvavca. Obenem so razširili vrtec in tečaje v smučarski šoli. Otrokom in vsem nesmučarjem pa bo na voljo tudi dnevno sankanje v "Snežnem bazenu" v Tihi Dolini.

Smučišča ob otvoritvah ponujajo številne ugodnosti. Preverite, kje lahko prvi dan smučate zastonj!

Na Soriški planini odpirajo sezono v petek, 27. novembra. Novost pri njih je otroška vlečnica Lucija za postopno učenje smučanja. Nadvse je primerna za mlajše otroke, ki še ne znajo uporabljati večjih naprav. Uredili in posodobili so tudi proge za tek na smučeh, tako da lahko njihovi obiskovalci sedaj uživajo sredi bližnjih gozdov.

Tudi v Kranjski Gori se bodo prvi smučarji spustili po strminah v petek, 27. novembra. Obratovala bo vlečnica mala Mojca, od sobote, 28. novembra, pa bo obratovala tudi Velika Mojca. Posebna novost je, da bodo kolesarjem omogočili kolesarjenje po zasneženih strminah po obstoječi sankaški progi v gozdu ob štirisedežnici Kekec. Po novem imajo tudi brezplačni smučarski avtobus, otrokom pa bo pri prvih zavojih pomagala nova maskota.

Na Golteh so prve snežne padavine prinesle 30 centimetrov naravnega snega, dobri vremenski pogoji jim omogočajo tudi umetno zasneževanje. Prve žičnice bodo zagnali v soboto, 28. novembra. Med sezono bodo imeli tekmovanja za obiskovalce, v parku zimskih doživetij se bodo lahko sankali, se spuščali s tubami, raftali na snegu in doživeli zimski zorbing, izdelovali bodo tudi igluje in snežake.

Na Kopah imajo 30 centimetrov naravnega snega. Sezono začenjajo v soboto, 28. novembra, ko bosta obratovali sedežnici Pungart in Sedlo, že prvi dan pa bo možno smučati tudi ponoči.

"30 centimetrov svežega snega, nekaj malega čarovnije in sreče ter predvsem veliko trdega dela so glavni razlogi, da bomo del naprav pognali v petek, 27. novembra," so sporočili z Vogla. Za prve zavoje bo obratoval otroški park in štirisedežnica Brunarica, mogoč bo tudi tek na smučeh za drsalno tehniko. Potrudili se bodo, da pripravijo za soboto in nedeljo še vlečnico Storeč. V celoti bodo sicer začeli obratovati v soboto, 5. decembra.

Letos bodo lahko smučarji pri njih uživali v posodobljenem otroškem parku z dodatnimi površinami za prve korake na snegu. Preuredili so snežni park, ponujali bodo tandemske zimske polete, z Vogla bo moč skočiti tudi s padalom. Na posebnem hidravličnem stolu v zgornji postaji nihalke bo mogoče realistično doživeti izkušnjo skoka s padalom. Nihalka bo med vikendom delovala tudi ponoči. Odprt bo lokal Čuk, organizirani bodo opazovanje nočnega neba s teleskopom in nočni pohodi ob polni luni.

Vogel, 25. novembra
Vogel, 25. novembra FOTO: Vogel

Na Črnem vrhu imajo novo progo ob dvosedežnici Javornik, ki je namenjena predvsem slabšim smučarjem. Dodatno so vložili tudi v opremo za razsvetljavo za nočno smučanje in uredili sankaško progo ob dvosedežnici. Na smučišču Cerkno odpirajo smučarsko sezono v soboto, 28. novembra.

Na Rogli smučarsko sezono začenjajo v soboto, 28. novembra. Med 9. in 16. uro bodo obratovale vlečnice Uniorček 1 in 2, Košuta in štirisedežnica Planja, urejene so tudi tekaške proge. S smučiščem se znova odpira tudi adrenalinsko sankališče Zlodejevo, ki bo obratovalo vsak dan med 12. in 18. uro.

Na Pohorju bodo smučišče uradno predvidoma odprli med 17. in 20. decembrom, če bo vreme naklonjeno, lahko tudi prej. Najpomembnejše novosti v letošnji smučarski sezoni so predvideno delovanje sedežnice Stolp, prizadevali si bodo tudi urediti tekaške proge na Arehu.

Na smučišču Rudno bodo začeli obratovati, ko bo po nižinah zapadlo dovolj snega ali bodo dovolj nizke temperature. "Želimo si, da bi smučišče odprli najpozneje do 15 decembra. Trenutno samo čakamo na prvih nekaj potrebnih dni za zasneževanje in smučišče bomo takoj odprli," so sporočili. Letos so sicer še dodatno investirali v sistem dodatnega zasneževanja. Smučišče lahko zasnežijo v dobrih treh dneh.

Na smučišču Cerkno odpirajo smučarsko sezono v soboto, 28. novembra. Pred novo sezono so posodobili zasneževalne naprave, ki so po celotnem smučišču, imajo tudi dva novejša in sodobnejša teptalca snega.

Na Veliki Planini so končali redni pregled nihalke, a zaradi vremena niso mogli opraviti tehničnega pregleda, ki je pogoj za začetek obratovanja. Takoj, ko bodo opravljen, bodo začeli obratovati. Predvidoma bo pregled v ponedeljek, 30. novembra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

York
26. 11. 2015 16.19
+0
Navijam za Vogel, naše edino visokogorsko smučišče, ki tudi ob klavrnih zimal lahko zagotovi smuko. Menda lahko upamo še na Kanin. Krvavec se bori z dodatno ponudbo, da bi preživel. ...... ......... .......... .......... .... In potem se najde gospod Čokl, ki bi gadil mega smučarski center na n.v. 1230 - 1550 m, ko si že tista smučišča na 2.000 m n.v. komaj zagotovijo dovolj snega.
brabusednet
26. 11. 2015 15.11
+1
Naslednji teden bo prišla odjuga in sneg pobrala in bo konec veselja.
devlon
26. 11. 2015 14.39
super, jupiiii!!
TheMafiaDon
26. 11. 2015 14.30
+1
spet en briljanten zmazek nelogičnih besednih zvez...
Frutiq
26. 11. 2015 13.49
+2
Kaj pa Kanin?
Hary6
26. 11. 2015 13.04
-15
dejmo si dopovedat da slovenijoa nima smučišč ker ni več zime kot so včasih bile in ni snega rabijo denar namesto snega
mikica247
26. 11. 2015 13.14
+17
Ti si dopovej, da si ful pameten in da to dostikrat škodi.
ietsspesiaals
26. 11. 2015 12.42
+16
vogel rabi umetno zasneževanje
ietsspesiaals
26. 11. 2015 12.43
+9
drugače pa slovenska smučišča so zame odlična ker jih imam blizu vendar se nikol nebi odpravil za več kot en dan ker nimam poleg smučanja nič za početi kaj naj delam na krvaucu če je megla sneg naprave ne obratujejo imajo 1 ali 2 savni mogoče bo treba kj reskirat pa investirat
big_foot
26. 11. 2015 13.15
+3
Za te potrebe imaš Kranjsko goro... ni sicer bog ve kaj pa vseeno se lahko vsaj prekladaš pal po Kranjski.Zunaj imaš pa kar nekaj takih lokacij ki dobesedno živijo Z in ZARADI smuč. turizma. Tudi zvečer je vedno veselo :-)
izzy1
26. 11. 2015 13.25
+3
Bosht Medja
26. 11. 2015 14.39
Hary6
26. 11. 2015 12.24
-18
otpirajo novo izgubo in tajkunske posle
tepee
26. 11. 2015 12.28
+9
prov čakal sem te,da poveš nekaj modrega,bravo.......
Samo.Jst
26. 11. 2015 13.20
+8
Ti pa odpri denarnico za tečaj slovenščine.