Slovenija

Stara starša, ki so jima odvzeli vnuka: Fanta naju imata za mamico in atija. Bili smo srečni

Maribor, 31. 03. 2016 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./V.L.
Komentarji
0

Velenjski center za socialno delo je iz vrtca v Slovenj Gradcu v rejništvo odpeljal fantka, ki sta živela pri babici in dedku. Fantka sta ostala brez matere, ki jo je njun oče umoril. Stara starša sta ogorčena, šokirana in popolnoma skrušena. Pravita, da so bili srečni. Ministrica Anja Kopač Mrak je od CSD zahtevala podrobno poročilo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vnuka brez pojasnil odpeljali iz vrtca in od starih staršev
    03:02
    Iz SVETA: Vnuka brez pojasnil odpeljali iz vrtca in od starih staršev
  • Iz 24UR: Tri- in petletnika odpeljali v rejništvo
    02:41
    Iz 24UR: Tri- in petletnika odpeljali v rejništvo

Ne le, da sta fantka, stara tri in pet let, doživela hud šok, ko je njun oče konec lanskega decembra zadavil njuno mamo, zdaj ju je še velenjski center za socialno delo odvzel babici in dedku ter ju namestil neznano kam v rejniško družino, poroča današnji Večer. Oče je zaprt.

CSD ju je sicer takoj po družinski tragediji dodelil staršema umorjene 33-letnice v kraj Pameče pri Slovenj Gradcu. Tam sta dečka zadnje tri mesece bivala, stara starša sta ju tudi vpisala v vrtec. Včeraj zjutraj sta otroka odpeljala v vrtec, nato pa je dopoldne sledil klic, da so v vrtec prišli predstavniki velenjskega CSD, vzeli otroka in ju odpeljali neznano kam. Babici in dedku so povedali le, da v novo rejniško družino, še poroča Večer. Stara starša sta se sicer ves čas bala, da bi se lahko kaj takega res zgodilo.

Babica in dedek sta za Večer povedala, da sta včeraj zjutraj, kot vsak dan od začetka februarja, otroka peljala v vrtec. Nato pa je sredi dneva sledil klic direktorice velenjskega centra za socialno delo Lidije Hartman Koletnik. "Nisem mogla verjeti, ko mi je povedala, da so moja vnuka odpeljali v rejniško družino. To je edino, kar mi je bila pripravljena povedati. Z možem ne veva niti, kje sta, ker nama nočejo povedati. Fantka sta velik del otroštva sicer že pred tragičnim dogodkom preživela pri nas in sta bila na naju zelo navezana. Zato sva si vseskozi tudi prizadevala, da bi pri naju odraščala. Sploh ne veva, kako bova vse skupaj preživela. Namesto da bi se v najinem domu razlegal otroški živžav, kot se je to dogajalo v zadnjih mesecih, je danes vse prazno in tiho. Midva z možem pa sva v šoku, objokana in obupana nad šokantnim dogodkom, ko so nama kar čez noč neznano kam odpeljali najina vnuka. Posebno pa me boli srce, ko pomislim na fantka, ki sta čez noč prišla v popolnoma tuje okolje in med tuje ljudi," je novinarjem Večera povedala babica.

Kot pa sta stara starša povedala za 24UR, so bili srečni. "Fanta sta se zelo navezala na naju," sta dodala. "Imata naju za mamico in atija, pa stalno pravita rada vaju imava," še pripovedujeta. 

Kaj je povedala direktorica CSD? Res prestara, da bi skrbela za otroka?

Večer poroča tudi, da je odvetnik starih staršev CSD poslal pismo, v katerem zanika, da bi imela premajhno stanovanje. Prav tako, da CSD ne utemelji, da sta prestara za skrb za vnuka.

Babica je stara 56 let, dedek pa 60. Ves čas sta vztrajala, da vnuka ostaneta pri njiju.

Za Večer je direktorica velenjskega centra za socialno delo Lidija Hartman Koletnik povedala, da so skušali s starima staršema glede rejništva fantov vseskozi sodelovati, v njuno življenje in razvoj po tragičnem dogodku so vključili tudi druge pristojne službe. ‘‘S starši pokojne smo vseskozi skušali sodelovati, a sodelovanje nato ni bilo več mogoče," pravi in za Večer dodaja, da stara starša o nobeni drugi možnosti kot o tem, da otroka odraščata pri njiju, nista želela niti slišati.

Center pa taki rešitvi ni bil naklonjen, saj naj bi bila dedek in babica po njihovem mnenju prestara, da bi skrbela za otroka. Kot že rečeno: babica je stara 56, dedek 60 let. "Zato smo sprejeli odločitev, da otroka dodelimo v rejniško družino, saj jima želimo normalen razvoj. Za zdaj ne želimo povedati, v katero rejniško družino smo dali fanta. Ne mislimo, in tudi ne bomo v bodoče, pa starim staršem preprečevati stikov z njunima vnukoma, kar je tudi njuna pravica, da ju videvata v prihodnje, ko bosta odraščala,‘‘ je še za Večer dejala direktorica Lidija Hartman Koletnik.

'Ravnamo skrajno pazljivo'

Slednjo smo prosili za nekaj dodatnih pojasnil. Direktorica CSD je tako za 24ur.com dejala, da v takšnih primerih ravnajo skrajno pazljivo in z vso potrebno občutljivostjo, da otrok pri namestitvi v rejniško družino ne bi bil izpostavljen še večji stiski. "Kadar gre za več otrok iz ene družine poiščemo rejniško družino, kjer so lahko otroci skupaj nameščeni," je odgovorila na vprašanje, ali sta bratca ločena ali skupaj.

Zakaj so se odločili za takšen ukrep? "Dolžnost centra je, da v prvi vrsti skrbi za dobrobit otroka. Rešitve najprej iščemo znotraj socialne mreže, ki jo otrok pozna. Če to ni možno otroke namestimo v rejniško družino," je sporočila.

Na podlagi katerega člena in katerega zakona so sprejeli sklep za odvzem in dodelitev otrok v rejništvo? "V skladu z zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in Zakonom o splošnem upravnem postopku se otrok odvzame očetu ali materi oziroma obema, če zanemarita otrokovo varstvo in vzgojo ali če je iz drugih pomembnih razlogov to v otrokovo korist," je direktorica CSD odgovorila na postavljeno vprašanje. 

Zakaj stara starša nista primerna, da bi otroka živela pri njiju? "V prvi vrsti zasledujemo otrokovo dobrobit in v prvo iščemo možnosti namestitve znotraj sorodstvene mreže. V kolikor to ni možno, otroka namestimo v okolje, kjer bo v največji meri zagotovljen njegov fizičen in psihičen razvoj," je odgovorila Hartman Koletnikova.

Imata stara starša možnost pritožbe? "Stara starša sta sorodnika in nista stranki v postopku. V tem primeru je to oče," pravi.

Kako bodo organizirali srečanja med otrokoma ter babico in dedkom? "Otroci imajo pravico do stikov s sorodniki, zato bodo ti stiki tudi vzpostavljeni, v kolikor bo izražen interes s strani starih staršev." 

Kakšno psihološko pomoč nudijo otrokoma, ki sta se znašla v rejništvu - brez slovesa in stikov z znanimi osebami? "Otroci imajo v teh primerih na voljo vso psihološko pomoč, ki jo potrebujejo," je odgovorila. 

Kakšno pomoč lahko nudijo dedku in babici? "Razumemo stisko starih staršev. Že v preteklosti jim je bila ponudena vsa pomoč in podpora in tudi sedaj se lahko vedno obrneta na nas," je še odgovorila in poudarila, da lahko odgovarja le na splošno, saj mora spoštovati konvencijo OZN o otrokovih pravicah ter tako zaščititi otroke pred izpostavljanjem v javnosti.

Varuh človekovih pravic RS bo preverili, kako je bila sprejeta odločitev o namestitvi otrok v rejniško družino, zlasti pa nas zanima, kako je bila ob tem ugotovljena največja korist otrok, ki mora biti glavno vodilo pri odločanju o njihovih pravicah. Varuh sme sicer le izjemoma posegati v odprte pravne postopke, nikakor pa ne more vsebinsko spreminjati odločitev, ki so jih v zvezi z uresničevanjem pravic posameznikov sprejeli pristojni organi, so sporočili.

'Starostni pogoj v zakonu ni določen in to tudi ni bil poglavitni razlog za odločitev o namestitvi otrok v rejniško družino'

Ali je v zakonu določena starostna omejitev za osebe, ki bi lahko prevzele skrb za otroke družinskih članov? Kaj se v teh primerih še preverja?

"Starostni pogoj v zakonu ni določen in to tudi ni bil poglavitni razlog za odločitev o namestitvi otrok v rejniško družino. V takšnih primerih se pri namestitvi otroka v družino upošteva  finančna stabilnost, ustrezni bivalni pogoji, da jim ni odvzeta poslovna sposobnost in njihov motiv za rejništvo. Pomembno je tudi razumevanje rejnikov, da biološkim staršem ni odvzeta roditeljska pravica in da se otrok lahko kadarkoli vrne v svojo družino, če so za to izpolnjeni pogoji," nam je odgovorila direktorica.

Ali ima starš, ki je v zaporu ali morda na kakšnem zdravljenju, še vedno starševske pravice?

"Staršu, ki je v zaporu ali na zdravljenju, se ne odvzame roditeljska pravica. To stori sodišče, če ugotovi, da je to v otrokovo korist. Center za socialno delo v skladu z zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in zakonom o splošnem upravnem postopku lahko  odvzame očetu ali materi oziroma obema staršema otroka, če ta zanemarita otrokovo varstvo in vzgojo ali če je iz drugih pomembnih razlogov to v otrokovo korist. Center v takšnih primerih najprej išče možnost primerne namestitve otroka v okviru sorodstvene mreže. Če za to ni pogojev, poišče za to primerno rejniško družino," nam je odgovorila.  

Ali se lahko roditelj otroka, ki je v zaporu ali na kakšnem zdravljenju, pritoži na odločbo CSD in zahteva, da njegovega otroka vzgajajo izbrani družinski člani?

"Starš se lahko na odločbo CSD pritoži v roku 15 dni po prejemu odločbe in sicer na Ministrstvo za delo, družino,socialne zadev in enake možnosti," nam je še na splošno razložila direktorica CSD.

Stene stanovanja starih staršev krasijo risbice dečkov.
Stene stanovanja starih staršev krasijo risbice dečkov. FOTO: Kanal A

Kaj pravijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti?

Na ministrstvu poudarjajo, da je ključno vodilo ministrstva in tudi vseh državnih organov pri svojem delovanju izključno korist otroka. "Če otroci iz kakršnih koli razlogov ne morejo živeti s svojimi starši, center za socialno delo otrokom poišče najprimernejšo namestitev. CSD najprej preveri, ali bi bilo za otroka bolje, če živi pri sorodnikih. Če CSD in druge pristojne službe ocenijo, da bi ravno tovrstna namestitev na otroka slabo vplivala ali pa mu ne bi nudila ustreznega okolja za njegov nadaljnji psihofizični razvoj, potem se lahko odloči za namestitev v povsem novo okolje (npr. v rejniško družino..)," pojasnjujejo.

Poudarjajo pa, da v nobenem primeru starost rejnika ni zakonsko določena in ne more biti odločilna pri odločanju o tem, pri komu bo otrok živel.

Ob tem pa še dodajajo, da vseh podrobnosti konkretnega primera ne poznajo, zato ga tudi ne morejo komentirati. Je pa ministrica Anja Kopač Mrak že zahtevala zahtevala podrobno poročilo. "Kot so ji v prvem odzivu CSD Velenje zagotovili, pa je v tem trenutku za otroka dobro poskrbljeno. Bo pa ministrstvo v primeru pritožbe odločalo kot drugostopenjski organ," še pojasnjujejo na ministrstvu. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni