Slovenija

Inšpektorji pri večini nadzorov čezmejnega pošiljanja odpadkov niso odkrili nepravilnosti

Ljubljana, 28. 05. 2020 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoljski inšpektorji so skupaj s policijo in Finančno upravo letos izvedli 13 akcij nadzora na področju čezmejnega pošiljanja odpadkov. Zgolj v maju so izvedli akcije nadzora na avtocestni kontrolni točki Log Brezovica, na mejnih prehodih Karavanke in Fernetiči ter na avtocestnem počivališču v Šempasu.

Na avtocestni kontrolni točki Log Brezovica so pregledali štiri pošiljke odpadkov preko meja ter tri pošiljke odpadkov v notranjem prometu. Nepravilnosti niso bile ugotovljene. Vse pošiljke so ustrezale predhodno pridobljenim soglasjem, imele pravilno izpolnjene transportne dokumente, vozila so bila pravilno označena. Slovenski prevozniki so imeli potrdila za vpis v evidenco prevoznikov odpadkov, ki jo vodi ARSO, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Na avtocestni kontrolni točki Log Brezovica so pregledali štiri pošiljke odpadkov preko meja ter tri pošiljke odpadkov v notranjem prometu.
Na avtocestni kontrolni točki Log Brezovica so pregledali štiri pošiljke odpadkov preko meja ter tri pošiljke odpadkov v notranjem prometu. FOTO: Inšpektorat RS za okolje in prostor

Tudi na mejnem prehodu Karavanke pri pregledu petih pošiljk odpadkov ni bilo ugotovljenih nepravilnosti.

Na mejnem prehodu Fernetiči je bilo pregledanih sedem vstopnih pošiljk odpadkov. Šest pošiljk je bilo poslanih v okviru izdanih soglasij iz Italije na Madžarsko, ena pošiljka pa je bila poslana iz Italije v Slovenijo na predelavo,  ter dve pošiljki iz Slovenije in ena iz Hrvaške, namenjene v Italijo. Zaradi ugotovitev pri eni od pošiljk iz Slovenije bo pri organizatorju pošiljanja odpadkov izveden inšpekcijski pregled glede ugotovljenih nepravilnosti ter izrečen ustrezen inšpekcijski ukrep.

Tudi na mejnem prehodu Karavanke pri pregledu petih pošiljk odpadkov ni bilo ugotovljenih nepravilnosti.
Tudi na mejnem prehodu Karavanke pri pregledu petih pošiljk odpadkov ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. FOTO: Inšpektorat RS za okolje in prostor

Na avtocestnem počivališču v Šempasu, kjer so inšpektorji za okolje Inšpektorata za okolje in prostor v sodelovanju s predstavniki Policije in FURS izvajali nadzor čezmejnega pošiljanja odpadkov dne 26.5.2020, so pregledali deset pošiljk odpadkov, v šestih primerih je šlo za pošiljanje odpadkov iz Italije v Avstrijo na podlagi pridobljenih soglasij, v štirih primerih pa za pošiljanje nenevarnih odpadkov (odpadni papir, valjarniška škaja) iz Italije oz. Francije v Avstrijo na podlagi Dokumenta iz Priloge VII. Nobena od pošiljk ni bila zadržana.

Akcije nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov, ki jih Slovenija izvaja okviru LIFE+ projekta SWEAP se bodo izvajale tudi v prihodnje tako na avtocestnih kontrolnih točkah, mejnih prehodih in pristanišču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
28. 05. 2020 13.26
samo, da je vse ok, da "inštitucije delajo, slo smo zadovoljni :-)