Slovenija

Odobreni evropski milijoni za ‘Dolenjko’

Bruselj/Novo mesto, 18. 06. 2010 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odobrenih je 53 "evropskih" milijonov za odsek Pluska–Ponikve. Nedokončani odsek je prestal tehnični pregled, soglasje pa sta dala tudi trebanjski in mirnopeški župan.

Evropska komisija je izdala odločbo o velikem projektu za izgradnjo 7,6 kilometra dolgega avtocestnega odseka Pluskva–Ponikve. Projekt, katerega skupna vrednost znaša dobrih 123,9 milijona evrov, je del Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture in bo sofinanciran iz sredstev Kohezijskega sklada v višini dobrih 53,1 milijona evrov.

Gradbišče na odseku pri Mirni Peči oktobra lani
Gradbišče na odseku pri Mirni Peči oktobra lani FOTO: Špela Zupan
Dolenjska avtocesta
Dolenjska avtocesta FOTO: Špela Zupan
Odsek Pluskva–Ponikve je del avtoceste Karavanke–Obrežje in del koridorja vseevropskega prometnega omrežja Salzburg–Ljubljana–Zagreb–Beograd–Solun. Avtocestni odsek, ki bo prevzel funkcije obstoječih glavnih cest, na zahodu povezuje obstoječ avtocestni odsek Korenitka–Pluska, na vzhodu pa bodoči avtocestni odsek Ponikve–Hrastje.

Poleg treh večjih gradbenih objektov, to je priključka Trebnje zahod, predora Leščevje in viadukta Ponikve, so zgrajeni tudi številni pomožni objekti, in sicer nadvoz in podvozi za promet, nadhod za pešce in podhod za divjad. Postavljenih je tudi dobrih 26 kilometrov varovalne ograje in 14,5 kilometra ograje za preprečevanje prehodov divjadi.

Avtocestni odsek bo največ koristi prinesel prebivalcem jugovzhodnega dela širše Ljubljanske kotline in dolenjske regije, saj bodo naselja in mesta na območju Trebnjega razbremenjena tranzitnega prometa, kar bo izboljšalo življenjske razmere ter možnosti za turizem, regionalno trgovino in industrijska središča. Veseli bodo tudi drugi uporabniki cestne infrastrukture, saj se bo povečala zmogljivosti omrežja, velika večina tranzitnega prometa bo preusmerjena na avtocesto, s čimer se bo povečala tudi varnost v prometu.

S področja avtocest je sicer predvideno sofinanciranje štirih avtocestnih odsekov. Evropska komisija je doslej izdala odločbe za tri odseke. Poleg odseka Pluskva–Ponikve je bila avgusta 2008 izdana tudi odločba za avtocestni odsek Beltinci–Lendava, novembra lani pa odločba za avtocestni odsek Slivnica–Draženci. Oba odseka sta že odprta. Evropska komisija naj bi predvidoma še letos izdala odločbo za zadnji avtocestni odsek, sofinanciran iz Kohezijskega sklada, in sicer za odsek Ponikve–Hrastje.

Tehnični pregled dolenjske avtoceste zaključen

Pred odprtjem zadnjega kraka dolenjske avtoceste Pluska–Hrastje v skupni dolžini 14,7 kilometra je včeraj potekal še tehnični pregled trase. Odseka sta pridobila vsa soglasja za poskusno obratovanje, kar pomeni, da bo promet po njih stekel 30. junija.

Po dolgih letih so včeraj popoldne prižgali zeleno luč za odprtje še zadnjega dela dolenjske avtoceste Pluska–Hrastje. Promet bo vendarle stekel, kot je bilo obljubljeno, v sredo, 30. junija, po 11. uri dopoldne. Včeraj sta namreč dala soglasji še župana Trebnjega Alojzij Kastelic in Mirne Peči Zvonko Lah.

Tehnični pregled trase avtoceste je izvedla Komisija za tehnični pregled, ki jo imenuje okoljsko ministrstvo kot upravni organ v postopku izdaje uporabnega dovoljenja. Ugotovili so, da so glavna gradbena dela na trasi avtoceste zaključena in opravljena v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem in po navodilih tako imenovanega državnega lokacijskega načrta. Pred sprostitvijo odsekov dolenjske avtoceste v promet trenutno na trasi izvajalci opravljajo zaključna dela na asfaltu, postavljajo varovalno in zaščitno opremo ter protihrupno ograjo.

Hkrati z odprtjem avtoceste bo odprt priključek Trebnje vzhod, medtem ko bosta zaradi gradnje v fazah avtocestna priključka Trebnje zahod in Mirna Peč prometu predana predvidoma konec septembra. Zahodni trebanjski priključek vključuje izvedbo deviacije in krožišča, ki sta na območju sedanje hitre ceste. Med priključkoma Mirna Peč in Hrastje je treba na sedanji hitri cesti porušiti dva nadvoza in urediti tri nivojska križanja, v gradnji pa je še navezava Mirne Peči na avtocesto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
30. 06. 2010 15.23
pa pav država da ni dnara
Tadej Cener
19. 06. 2010 13.37
še premalo bo
M-teorija
19. 06. 2010 11.05
Mi je bilo že kar čudno, da so lokalni šerifi tako hitro pristali na usodni DA. V naslovu tiči zajec v grmu, tiči odgovor. V vsakem primeru pa hvala GEI.
moelmol
19. 06. 2010 10.49
očitno ne vejo da bi meli več profita od stožic ko pa od cest ... na stožicah bi se odvijale raznorazne prireditve itd.... bi kr fajn kasirali ne pa na cestah ki jih itq sam popravlajo
Nauders
19. 06. 2010 10.08
Postavljenih je tudi dobrih 26 kilometrov varovalne ograje in 14,5 kilometra ograje za preprečevanje prehodov divjadi. živalim je potrebno narediti tunele in mostove za prehod tako imajo na hrvaškem zg-split, najboljša ac
Comster
19. 06. 2010 07.33
Naj mi nekdo iz občine Trebnje pove, zakaj Trebnje nima priključka na AC, eden bo odaljen 4,5km drugi malo več kot 5,5km od mesta Trebnjega. Odsek je 3x dražji (nekateri podatki kažejo, da je v resnici 4x dražji), kot če bi bila po dolini, pa še 7mesecev prej bi bila zgrajena. Zakaj je župan podpisal soglasje, če pa so regionalne ceste uničene, najbol je uničena cesta Trebnje - Žužemberk čez naselje Grmada. Same jame, novi odsek prestrm klanec (18% naklona), reveži nimajo tudi za pesek, da bi jame poflikal. Medtem, ko pri Poljanah, kjer imajo peskokop, vsak dan čistijo cesto in to z vodo in vse jame poflikajo z asfaltom. Očitno je župan Mokronog - Trebelno bolj sposoben, kot pa tisti iz Trebnjega.
tali?ni tom
18. 06. 2010 22.29
zame je to spet ena raca SAJ BODO TRIČETRT DENARJA URADNO IN ČIST LEGALNO POKRADLI PA SLOVENCELJNI SPET NE BOMO IMELI NIČ RAZEN DELOVIŠČ IN NAJDRAŽJIH CESTNIN V GALAKSIJI ČE NE V CELEM VESOLJU
RikavandenHass
18. 06. 2010 12.50
Zakaj kredit za nekaj kar lahko naredimo sami, zakaj nenehno zadolževanje in zapravljanje morda je krajni čas da državljani nekoga obesijo.
Izidor Furjan
18. 06. 2010 12.47
končno so se začeli zavedat pomembnosti panevropskih koridorjev, ki nam tak grozi da nam jih bodo skenclali letos...
crnc
18. 06. 2010 12.46
Spet so dobil zajeten kupček dinarčkov za pokrast, nardil pa itak naujo neč.