Slovenija

Odmera dohodnine od najemnin

Ljubljana, 13. 01. 2008 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Davčni zavezanci, ki so v letu 2007 oddajali premoženje v najem, morajo do torka oddati napoved za odmero dohodnine.

Davčni zavezanci, ki so v letu 2007 oddajali fizičnim osebam premoženje v najem, morajo najpozneje do torka, 15. januarja, na pristojni davčni upravi oddati napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka, ki so ga s tem dobili.

V torek, 15. januarja se izteka rok za dohodnino od najemnin.
V torek, 15. januarja se izteka rok za dohodnino od najemnin. FOTO: POP TV


Napoved mora zavezanec vložiti, kadar dohodek iz oddajanja premoženja v najem izplača oseba, ki ni plačnik davka. Obrazec je na voljo na spletnih straneh Davčne uprave RS (Durs).

Na Dursu bodo odločbo o višini akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja izdali v 30 dneh od vložitve. Akontacija je določena v višini 25 odstotkov od davčne osnove. Če bo akontacija nižja od deset evrov, davka ne bodo odmerili.

Zavezanci, rezidenti Slovenije, so dolžni napovedati dohodke iz oddajanja premoženja v najem tako v Sloveniji kot tudi v tujini, medtem ko morajo nerezidenti prijaviti le dohodke iz oddajanja premoženja v naši državi.

Davčna osnova je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja. To velja v primeru, da te stroške v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec. Vendar pa se davčna osnova ne zmanjša za stroške vzdrževanja, ki ohranja uporabno vrednost kmetijskega ali gozdnega zemljišča.

Če zavezanec ne uveljavlja dejanskih stroškov, pa lahko uveljavlja normirane stroške v višini 40 odstotkov od dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem.

Od dohodkov iz oddajanja premičnega premoženja ni treba plačati dohodnine, izjema so oddajanje opreme, bivalnika in prevoznega sredstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strelka23
14. 01. 2008 09.41
Bunza vsaj je do sedaj tudi bilo potrebno plačevati davek od najemnine,vsake tri mesece.To bo najbolj prizadelo lastnike kmetijskih površin ki do sedaj niso plačevali davka.če si v svojem najemniškem stanovanju prijavljen začasno ali stalno je lastnik tvojega stanovanja neumen če ni oddajal rek obrazcev.
dxty78
13. 01. 2008 20.52
Kdo pa izvršuje kontrolo nad neoddanimi odmerami??
dxty78
13. 01. 2008 20.48
Kdo pa izvaja kontrolo nad neoddanimi odmerami za dohodnino??
lincoln
13. 01. 2008 13.26
@bunzi Čista resnica.Najbolj naj.. mladi, kateri bi lahko kaj več naredili za državo, ampak kako, saj se moraš brigati za svojo starost, ko si mlad.
bunza
13. 01. 2008 13.07
Patrie...verjetno ne živiš v podnajemniškem stanovanju! Zame to pomeni, da mi bo najemodjalec zvišal najemnino, da si bo pokril še davek iz tega. In kdo je tle jebena stranka? Ja spet mi mladi, ki nimamo take sreče, da bi si kupili stanovanja, kot tisti po Jazbinškovem zakonu in se nočemo ali ne moremo zakriditirati za 30 let, za bogih 30-40 kvadratnih metrov. Tukaj so potrebni bolj koreniti ukrepi, ki bodo imeli pozitivne posledice, ne pa tko kot ta. Nepremišljeno spet, kaj pa druzga. Sej samo tko znajo sprejemat zakone - na horuk!
LazniviZares
13. 01. 2008 12.03
Aaaaa koncno da se enkrat zacne nadzorovat te oderuhe,bo pa tezko ker je itak vse na crno kot vse v tej drzavi.