Slovenija

Odločitev o vinjetah v dveh do treh tednih

Bruselj, 19. 03. 2009 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dokončna odločitev o vinjetah bo padla v dveh do treh tednih, pravi minister Vlačič. Evropska komisija pa bo dotlej počakala z nadaljnjimi postopki proti Sloveniji.

Slovenija bo v roku dveh do treh tednov sprejela dokončno rešitev glede vinjet, je danes v Bruslju povedal minister za promet Patrick Vlačič po srečanju z evropskim komisarjem za promet Antonijem Tajanijem. Evropska komisija je po njegovih navedbah do takrat pripravljena počakati z nadaljnjimi odločitvami glede postopkov proti Sloveniji.

Po Vlačičevih besedah bo odločitev o vinjetah znana v dveh do treh tednih.
Po Vlačičevih besedah bo odločitev o vinjetah znana v dveh do treh tednih. FOTO: Dare Čekeliš

"Dodana vrednost tega sestanka je, da bomo v roku 14 dni ali treh tednov imeli dokončno rešitev," je po srečanju povedal minister Vlačič. Minister bo o sestanku sedaj poročal vladi, ki bo to vprašanje obravnavala že na naslednji seji. S tem naj bi bila opredeljena podlaga za nadaljnji dogovor slovenskih predstavnikov s komisijo, ki naj bi bil dokončen.

''Želim si, da se čimprej sprostijo sredstva, ki jih je naša država dobila od EU za ceste, pa jih ta trenutek ne moremo črpati zaradi tega postopka, ki ga je sprožila komisija,'' je po pogovoru dejal Vlačič.

Komisar je podal znano stališče evropske komisije, da so slovenske vinjete v nasprotju z evropskim pravom, da so v nasprotju z načelom enakosti, da gre za diskriminacijo državljanov drugih držav, je povedal Vlačič. Kot je dodal, je komisar podal tudi nekatere predloge, nekateri so bili v smeri cen vinjet. Vlačič je na to odgovoril, da je to pristojnost Slovenije, se pa strinja, da mora biti sistem v skladu s pravom Evropske unije, da ni diskriminatoren in da morajo biti cene vinjet sorazmerne.

Vlačič se strinja s komisarjem, da mora biti cestninjenje v Sloveniji v skladu z evropskim pravnim redom.
Vlačič se strinja s komisarjem, da mora biti cestninjenje v Sloveniji v skladu z evropskim pravnim redom. FOTO: Tomaž Ungar

Vlačič je komisarju predstavil predloge, ki jih je slovenski vladi že pred tem predstavila delovna skupina. ''Gre za finančne posledice uvedbe vinjet in posledice tega sistema, ki za Slovenijo niso enostavne. Pogovarjala sva se o različnih možnih scenarijih''.

O konkretnih odločitvah bo Vlačič po lastnih besedah najprej poročal vladi, nato bo o tem odločala vlada, nakar bodo imeli dokončen sestanek v zvezi z vinjetami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korosec_SLO
20. 03. 2009 11.08
seveda pisemo o vinjetah.tisti ki kaj napisejo,,eni pa samo da provocirajo nekaj na portalu... ko bom kupil še vinjeto bom TRETJIČ PLAČAL izgradnjo dragih avto cest in darsove ia sct barabe bodo imele 15.000 € plače jaz pa imam 480 € v fabriki,, morda je ne bom ker nebo denarja da bi sel sploh na SLOVENSKO obalo pogledat, tako da.......pse
szt
20. 03. 2009 10.52
še vedno govorite o vsem drugem,le o vinjetah ne????? uvesti je potrebno tedenske ali štiridnevne vinjete;cena bi naj bila 10 €...pa da vidimo....čist navaden matematični račun nam pokaže,da krajša vinjeta prinese več denarja,kot pa pol ali enoletna... saj je enako v trgovinah...manjše pakunge so vedno dražje kot velike... tako,da.....
korosec_SLO
20. 03. 2009 09.49
Naši bi morali: - poostriti nadzor nad uporabo vinjet samih - uvesti krajše 5-7 dnevne vinjete za vikend šoferje in tranzit po 20€. - uvesti letne vinjete po 120€ - na AC nekoliko zvišati omejitev hitrosti (razen nevarnih odsekov) - na nevarnih lokalnih cestah pa omejiti hitrost na 50-70km/h (kot Italija) - zmanjšat število parazitov v vladi, DARS-u in bolje graditi ceste Tu PA SE PODPISEM,, jaz je sicer nimam,ampak imam do AC 90 KM.prav bi mi prisla krajsa vinjeta,ce jo ze moram imet,placam cestnino,cestninski tolar pri gorivu, vsak mesec porabim do 75 € goriva za sluzbo,na AC pa moram imet se vinjeto,za nas oddaljene bi bila dobrodosla ena 14 dnevna za dopust, Ce bi od vsakega tovornrga vozila dobili 1 € ki gre po dravski dolini do Vica in Holmeca jih je na dan 3000 vozil,dravska dolina jim je sedaj bliznjica in jo iskoriscajo do Celovca,tak tovornjak samo unicuje cesto,goriva pa sploh ni natocil v Sloveniji,cestnine pa mi placujemo,
nemejugat
20. 03. 2009 08.59
Naše AC so s ceno v primerjavi s tisto pred uvedbo vinjet enostavno prepoceni. Vsakemu pametnemu je jasno da imamo nenormalno ceno, izoblikovano predvolilno politično. Sedaj pa ni dovolj denarja, logično. Včasih sem za pot KP-LJ porabil okoli 5€, do MB pa okoli 10€, toda od takrat smo na tej poti zgradili še viadukt Črni Kal, pa dva tunela v skupni izmeri okoli 5,5 km a letna vinjeta je samo 55€. Mnogi se sklicujejo na Avstrijo, toda tisti ki se kaj vozimo po svetu vemo da: če moram na sestanek v Salzburg, me AC iz Beljaka v Salzburg in nazaj stane dnevno kar 24,90€. (7,70€ desetdnevna vinjeta in 9,50€ dnevno tunel tja ter še 9,50€ dnevno tunel za nazaj) AC čez Graz do Linza pa je še dražja, dnevno celih 31,70€. Naši bi morali: - poostriti nadzor nad uporabo vinjet samih - uvesti krajše 5-7 dnevne vinjete za vikend šoferje in tranzit po 20€. - uvesti letne vinjete po 120€ - na AC nekoliko zvišati omejitev hitrosti (razen nevarnih odsekov) - na nevarnih lokalnih cestah pa omejiti hitrost na 50-70km/h (kot Italija) - zmanjšat število parazitov v vladi, DARS-u in bolje graditi ceste
Krbo?
19. 03. 2009 21.26
@illuminati: Eh ja, poglej si Nemčijo. Ima največ avtocest v celem svetu pa NIMA vinjet. Financira se večinoma iz davka na avtomobil, ki ga plačujejo državljani. Slovenci smo lahko z našimi par km kar tiho.
illuminati
19. 03. 2009 18.45
...največji davek trenutni plačujemo davkoplačevalci...tujci pa nam ceste uničujejo....v mislih imam predvsem tovornjakarje iz tujine...
illuminati
19. 03. 2009 18.42
...sami nesposobneži na vladi,.......
matej962
19. 03. 2009 18.30
Zdaj pa res ne vem kaj moti EU pri naših vinjetah, mi smo mislili samo nagajati Hrvaški in njenim turistom. Kaj tudi na to nimamo več pravice, demokracija pa taka.
Franc Zabukovec
19. 03. 2009 18.16
Kot kaže je za vse, tudi za ministra najbolj pomembna zadeva na naših avtocestah le vinjeta. Seveda saj prinaša denar za izplačilo nagrad in božičnic. Da pa je na AC pred odcepom za Tržič že ENO LETO omejitev hitrosti zaradi napake, ki je po času omejitve sodeč tako huda, da se je v enem letu ne da popraviti, to ministra, sekretarje, upravnike, nadzornike in ostali gnoj prav en k... briga. Prepričan sem da obstajajo predpisi, ki urejajo vzdrževanje cest in odgovornost, pa to spet nikogar ne briga. Pardon varnostnim predpisom je verjetno ustreženo z omejitvijo in kar je pa sigurno najbolj pomembno je RADAR, ki prinaša denar v nasprotju s popravilom, ki bi denar odneslo, pa sploh ni važno komu. Ni kaj gnoj je gnoj pa ni važno kakšne barve je, glavno da smrdi. Če ima minister jajca pa naj mi zagotovi, da bo napaka popravljena v tem mesecu in da bo nekdo za enoletni zastoj nosil posledice. No gospod minister a bo šlo.
Drink Beer and Smile
19. 03. 2009 17.40
Najbolj mi gre na zivce ta kruta realnost... VSE ceste so zgrajene s pomocjo denarja, ki se odteguje od NASIH plac in s pomocjo tega denarjem so tudi vzdrzevan. Vsi vemo, da govorimo o DAVKOPLACEVALSKEM denarju. Poanta? Kar se je zgradilo z NASIMIi sredstvi in je torej NASE gre v naso uporabo preko sistema najemnin in uporabnin... torej cestnin. Torej dvojno placujemo, ce ne celo trojno.
mori007
19. 03. 2009 16.07
Vsi tako grajate te vinjete pa kaj je z vami ?????? Poglejte mal drugače, če bi v SLOVENIJI gradili kvalitetne ceste(avtoceste), bi bilo denarja na pretek in vse bi vzdržalo, ne pa da se eni in isti odseki popravljajo vsako leto nonstop!!!!!!!!! Potem takem je čist normalno da ni denarja in da ga je premalo. S takim odnosom ga bo še manj!!!!!!!!!!1 Lp
Libra77
19. 03. 2009 15.55
Opazil sem poostren nadzor na cestah, zdaj te tri tedne, vse mi kaže na to, da so kalkulacije bile zgrešene in zdaj se krpa. Po moji oceni bo treba še plus naredit, tako kot v vsakem podjetju pričakuje direktor in zato bo ša mogoče trajalo dlje kot tri tedne. Izpostavil bi zamenjavo poškodovanih vinjet, tudi tu ni posluha iz strani DARS-a oz ni možnost zamenjave, tako si je znanec moral za napako pri lepljenju kupiti novo vinjeto, blagajna DARS-a pa za dodatnih 55€ bolj polna. Zelo fin nateg.
redinmir
19. 03. 2009 15.50
Dolgoročna prihodnost bo v splošni uvedbi ABC sistema, v zgraditvi cestninskih postaja samo na uvozih in izvozih. Vinjete bodo v kratkem pokazale svojo žačlostno sliko, satelistko ne bo šlo. Ne hvalite Nemčije prehitro. V kratkem bo vse zelo drugače. Stvari se trenutno menjajo zelo hitro.
pijanec22
19. 03. 2009 15.03
Kak niso vinjete prepoceni, če pa imajo vsi ostali, ki ceste gradijo, še dražje?
ciaobella
19. 03. 2009 14.56
VINIJETE so naša legitimna pravica...v Nemčiji so ceste za posameznike zastonj...plačujejo le kamioni...ZARADI HRVAŠKE nam ni potrebno spreminjati tega. Bil sem proti prejšnji vladi. A ČE NAS TA VLADA ZAJEBE ZA VINIJETE BOM TUDI PROTI TEJ. Cene vinijet so REALNE in niso prepoceni. Naj kontrolirajo in STRIKTNO IN VSAKODNEVNO KAZNUJEJO TUJCE, ki masovno goljufajo, pa bo prodaja STEKLA KOT NAMAZANA!
flik
19. 03. 2009 14.54
Predlog: uvedemo sitem celoletnih amonentov (vinjete) in hkrati plačevanje na čelnih postajah, na enem (počasnem) voznem pasu (tako, kot gredo sedaj kamioni skozi čelne postaje kamioni). Če nimaš vinjete, lahko plačaš z gotovino ali pa tudi s kartico - še dlje traja. Seveda bi bila v turistični sezoni potem tam huda gneča, vendar, saj bi vsak imel možnost kupiti vinjeto. Nato pa kontrolo, če si se vozil skozi čelno postajo brez vinjete, plačaš kazen. Tako, kot je trenutno vpeljano. Glede varnosti na cestah bi bila situacija zelo podobna sedanjemu razvrščanju kamionov (ki bi lahko imeli tudi svoj pas). Izven turistične sezone je to pošteno do tistih, ki se res malo voziijo, ker pač plačajo, kolikor prevozijo. Tranzitni turisti bodo tudi v večini raje kupili vinjeto, kot čakali npr. 4 × nekaj ur v eno in nato še v drugo smer. Če pa že bodo čakali, se bodo pa vsaj pogosteje ustavili na počivališčih in tam kaj porabili. Nobenega tudi ne deiskriminiramo niti ne onemogočamo vožnje po AC brez nakupa vinjete. Ali kdo najde kakšen hud argument, zakaj to ne bi šlo?
pijanec22
19. 03. 2009 14.46
@netete: ne moreš s tujimi kamioni zaslužiti "milijone". V smeri vzhod-zahod potekajo 3 konkurenčne avtocestne smeri. Če mi preveč podražimo, se bodo preusmerili na druge in bomo še bolj na izgubi. Dejstvo je, da so z vinjetami tujci še manj obremenjeni kot prej, Slovenci pa preko dodatnih davkov in trošarin še bolj. Vinjete so se Slovencem vrnile kot bumerang.
netete1
19. 03. 2009 14.38
realnost... s prvim delom se popolnoma strinjam... kar se pa tice dobrih in slabih strani evrope, pa mislim da je tehtnica do zdaj posteno na strani slabih vplivov evrope.. evro podrazitve, energetska politika, pretirano zgledovanje po evropskih cenah itd, nesposobnost crpanja denarnih sredstev, ki je sistmeski problem tako kot problem nesposobnosti vseh vlad do zdaj.
netete1
19. 03. 2009 14.34
so pa malo pasivni ti gospodje. V tem casu ko se lahko cestninimo po starem in bom ose mogoce lahko celo poletje, bi morali razmisljati o tem, kje dodatno zasluzit na tujcih, ker vinjete bojo na koncu stale toliko kot bo rekla maceha evropa in takrat bomo mi (slovenci) pac posteno naj.... resitev je veliko , ze samo s tujimi kamijoni bi lahko zasluzili miljone. A se se niso pred pol leta veselo smejali novinarju ces da se vozijo cez slovenijo, ker je poceni, .. torej.... in tako kot je predhodnik omenu,,, nardit vinjeto za tujce, ki je poceni, ampak se morajo voziti cez cestninjenja, kjer jim bomo zaracunavali tunel, viadukte ipd... in bo volk sit in koza cela
realnost
19. 03. 2009 14.33
Vinjete je uvedla Janševa vlada, s ciljem dobiti volitve, takšnih in podobnih finančno ne pokritih bombončkov je bilo tik pred volitvami s strani SDS kar nekaj, kljub temu so hvala bogu volitve izgubili.Žal je tako , da je vsako stvar potrebno tudi plačat in kot se je izkazalo je že letos prodaja vinjet daleč od tega kar so nam lagali Janša in SDS,četidi so vinjete nam še tako všeč, se pač ne moremo igrati nekaj kar Evropa ne sprejme , sicer nas pa nihče ni silil v EU, ne moremo pasprejemati samo dobre stvari Euja ampak tudi slabe ,.