Slovenija

Arbitraža: Slovenija je pripravljena na več scenarijev. Erjavec upa, da bo soseda odločitev spoštovala

Ljubljana/Haag, 19. 06. 2017 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./STA/B.G.
Komentarji
1347

Arbitražno sodišče bo odločitev glede mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško objavilo 29. junija. Premier Cerar upa, da bo Hrvaška odločitev spoštovala. Zunanji minister Erjavec pravi, si ne predstavlja, da se Hrvaška kot članica EU ne bi držala zavez.

Več videovsebin
  • 24UR FOKUS: Čakajoč na odločitev o meji
    17:45
    24UR FOKUS: Čakajoč na odločitev o meji
  • Iz SVETA: 19. junija bo znana odločitev arbitražnega razsodišča
    02:49
    Iz SVETA: 19. junija bo znana odločitev arbitražnega razsodišča
  • Iz 24UR: Odločitev o meji
    01:19
    Iz 24UR: Odločitev o meji
  • Iz 24UR: Kje so sporne točke?
    02:25
    Iz 24UR: Kje so sporne točke?
29. junija bo znana odločitev arbitražnega sodišča.
29. junija bo znana odločitev arbitražnega sodišča. FOTO: POP TV

Po več tednih ugibanj, ali bomo odločitev arbitražnega sodišča glede slovensko-hrvaške meje spoznali še pred vrhuncem turistične sezone ali šele po končani sezoni, je sedaj vendarle znano, da bo haaško sodišče odločitev sporočilo 29. junija. Predsednik Gilbert Guillaume bo razsodbo predstavil v Palači miru v Haagu med 14. in 16. uro, sodba pa bo objavljena tudi na spletnih straneh, so še sporočili iz Haaga.

Težko si predstavljam, da bi država, ki je članica EU, zveze Nato in Združenih narodov, ravnala v nasprotju z zavezami, mednarodnim pravom in arbitražno odločbo. Karl Erjavec, slovenski zunanji minister

Arbitražno sodišče je sicer konec aprila sporočilo, da je končalo obravnave in da bo končno odločitev sporočilo v prihodnjih mesecih. Sodišče je še pojasnilo, da je predstavnike Slovenije in Hrvaške 29. marca pisno obvestilo, da sodišče ne vidi potrebe po dodatnih pojasnilih strank glede primera in da so zato obravnave v skladu s pravili postopka zaključene.

Arbitražno sodišče sestavljajo predsednik Gilbert Guillaume ter člani Rolf Einar Fife, Vaughan Lowe, Nicolas Michel in Bruno Simma. Arbitražno sodišče bo v skladu z arbitražnim sporazumom, ki je bil sklenjen leta 2009 v Stockholmu, določilo potek meje med državama na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Mejo morajo določiti na podlagi "pravil in načel mednarodnega prava", pri določitvi stika in režima za uporabo morskih območij pa za "dosego poštene in pravične odločitve" lahko upoštevajo še "pravičnost in načelo dobrososedskih odnosov".

Cerar: Slovenija je na implementacijo odločbe pripravljena

Novico, da bo razsodba znana čez 10 dni, je premier Miro Cerar označil za zgodovinsko odločitev. Prav tako je izrazil zadovoljstvo, da je arbitražno sodišče končalo z delom in bo v kratkem objavilo razsodbo. Cerar zagotavlja, da bo Slovenija odločbo spoštovala in tako ravnanje pričakuje tudi od Hrvaške. Slovenija je na implementacijo odločbe pripravljena, je še zagotovil premier. Spomnil je, da gre za izjemno pomembno odločitev, ki bo dokončno razrešila odprta mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško in je zato izjemnega pomena za obe državi, pa tudi nek vzorec reševanja sporov za širšo regijo.

Zunanji minister Karl Erjavec in premier Miro Cerar
Zunanji minister Karl Erjavec in premier Miro Cerar FOTO: Damjan Žibert

Erjavec: Slovenija računa na podporo članic EU

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v današnjem odzivu dejal, da je zadovoljen, da je sodišče odločilo, da bo izdalo odločbo praktično eno leto po tem, ko je tudi sklenilo, da po zapletih in izstopu Hrvaške nadaljuje postopek. Kot je dejal, je naša resorska skupina pripravljena na več scenarijev, v vsakem primeru pa bo Slovenija odločitev spoštovala.

Hkrati pravi, da ves čas poteka tiha diplomacija, v kateri vsi poudarjajo, da je treba spoštovati mednarodne pogodbe, tudi odločitve arbitražnih sodišč. Tudi Evropska komisija poudarja, da pričakuje, da bo Hrvaška odločitev spoštovala. Slovenija tako po njegovih besedah računa na podporo članic EU, sicer si je težko predstavljati reševanje številnih ostalih vprašanj v regiji.

“Upam, da bo Hrvaška spoznala, da je arbitražno sodišče odločilo pošteno in pravično, in da jim ne preostane drugega, kot da odločitev spoštujejo,” je dejal. “Težko si predstavljam, da bi država, ki je članica EU, zveze Nato in Združenih narodov, ravnala v nasprotju z zavezami, mednarodnim pravom in arbitražno odločbo.”

Hrvaška odločitve ne namerava upoštevati, Slovenija pa je v to ne more prisiliti

Hrvaška je sicer po aferi zaradi pogovorov med slovenskima arbitrom in agentko napovedala enostranski odstop od postopka in zavrača uresničitev odločbe. Hrvaška vlada vztraja, da odločitev ne bo obvezujoča za Hrvaško, glede na to, da je hrvaški sabor leta 2015 sprejel odločitev o odstopu od arbitražnega sporazuma.

Pred odločitvijo sodišča, ki bo določila slovensko-hrvaško mejo, je na obeh straneh meje zaznati nervozo.
Pred odločitvijo sodišča, ki bo določila slovensko-hrvaško mejo, je na obeh straneh meje zaznati nervozo. FOTO: POP TV

Slovenija pa je sporočila, da bo odločitev spoštovala, saj je sodišče odločilo, da arbitražni sporazum še vedno velja.

Z objavo razsodbe se bo delo arbitražnega sodišča končalo. Državi bosta imeli potem v skladu z arbitražnim sporazumom pol leta časa, da "ukreneta vse potrebno za izvajanje te odločbe, vključno s spremembo nacionalne zakonodaje, če bo to potrebno".

Tu se bo glede na hrvaške napovedi, da je arbitraža zanje končana, najverjetneje zapletlo. Hrvaške v spoštovanje odločitve arbitraže pravno ne bo mogoče prisiliti. Razen morda z novim sodnim sporom, za kar pa bo potrebno soglasje Hrvaške. Obstajajo tudi drugi načini "prepričevanja", napovedujejo na slovenskem zunanjem ministrstvu. Podrobnosti zaenkrat ne razkrivajo.

Vse se je začelo že leta 2009

Arbitražni sporazum sta po posredovanju Evropske komisije 4. novembra 2009 ob prisotnosti švedskega premierja Fredrika Reinfeldta v imenu predsedstva Sveta EU, podpisala tedanji slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor. S tem sporazumom, ki so ga slovenski volivci leta 2010 potrdili tudi na referendumu, sta se državi zavezali, da predajata vprašanje meje, ki ga nista bili sposobni rešiti v skoraj 20 letih pred tem, arbitražnemu sodišču. V zameno za sklenitev sporazuma je Slovenija odpravila vse zadržke v procesu hrvaškega približevanja EU, katere članica je Hrvaška postala 1. julija 2013.

V skladu z arbitražnim sporazumom sta obe državi s seznama, ki ga je oblikoval tedanji evropski komisar za širitev Olli Rehn, izbrali predsednika sodišča in dva člana, nato pa imenovali še vsaka svojega arbitra. Mejo so začeli določati predsednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe, Bruno Simma, Jernej Sekolec in Budislav Vukas. Prvič so se z državama sestali 13. aprila 2012.

Proces je nato tekel bolj ali manj po načrtih, od predstavitve memorandumov za zagovor svojih stališč in dvojnih odgovorov do končne ustne obravnave, kjer se je v dveh tednih nastopov skoncentriralo vse, kar sta Ljubljana in Zagreb pripravila v podkrepitev svojih stališč.

Jadranka Kosor in Borut Pahor
Jadranka Kosor in Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Zaplet zaradi objave prisluhov

In ko je sodišče sredi julija 2015 že napovedalo, da bo razsodbo objavilo sredi decembra istega leta, se je zapletlo - čez slaba sva tedna so bili objavljeni prisluhi pogovorov med arbitrom Sekolcem in tedanjo slovensko agentko Simono Drenik. Hrvaška je ocenila, da je s tem prišlo do nepovratne kontaminacije postopka in napovedala enostranski izstop iz arbitražnega procesa in odstop od arbitražnega sporazuma.

Slovenija je temu oporekala in tudi arbitražno sodišče je 30. junija lani odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso bile takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo sprejeti končne razsodbe. Sodišče je tako nadaljevalo delo, sicer v spremenjeni sestavi - po odstopu obeh nacionalnih arbitrov sta njuni mesti zasedla Rolf Einar Fife in Nicolas Michel, ki ju je 25. septembra 2015 imenoval predsednik Guillaume.

O čem odloča sodišče?

V skladu s 3. členom arbitražnega sporazuma morajo arbitri določiti potek meje na morju in na vseh 670 kilometrih kopenske meje, določiti stik Slovenije z odprtim morjem in še režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Ključni datum je 25. junij 1991 - noben enostranski dokument ali dejanje po tem datumu naj ne bi imelo vpliva na odločitev arbitražnega sodišča. Sodišče mora tako v bistvu predvsem ugotoviti, kje natančno je na ta presečni datum potekala meja na kopnem, saj je že Badinterjeva komisija leta 1992 potrdila, da so po načelu uti possidetis iuris meje med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami tudi meje med novonastalimi državami.

Na kopnem je tako v bistvu spornih le nekaj točk, medtem ko se bo meja na morju določila povsem na novo, saj v nekdanji skupni državi na morju meja med republikami ni bilo.

Najtrši oreh je meja na morju

Najtežja naloga arbitrov je tako zagotovo določitev meje na morju in "junctiona" Slovenije z odprtim morjem. Tu je tudi srčika spora med državama, ki sta se praktično že takoj sporekli glede prevoda te besede.

Za Slovenijo je to nesporno "stik teritorialnega morja Slovenije z odprtim morjem", za Hrvaško pa lahko zgolj "povezava" preko njenega teritorialnega morja in v bistvu nekakšen režim, saj da zaradi poteka meje na morju po sredini Piranskega zaliva in naprej do osimske meje, kot jo vidi Hrvaška, fizični stik slovenskih voda z odprtim morjem ni možen, četudi bi meja potekala precej južneje od sredinske črte.

Po drugi strani je Slovenija že večkrat opozorila, da bi morebitna določitev zgolj režima "neškodljivega ali tranzitnega prehoda" pomenila, da sodišče ni izpolnilo naloge, ki mu jo jasno nalaga arbitražni sporazum in ki je ločena od vprašanja režimov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profesormarck
20. 06. 2017 18.44
-3
Komaj čakam 29.6..če slučajno zmagamo na sodišču,hrvata prisilimo,da vse upošteva,bom še sam levaka volil..samo da čim prej do konca obubožamo.
Profesormarck
20. 06. 2017 18.38
+0
Pojdite nekam levaki nekam,da vas noben več ne vidi,zavozili ste nas še za dodatnih sto let-vi in vaš karel z govorno napako,ki ima vikend na ljepi njihovi,pa borči tudi.Vemo kam pes taco moli-prodane duše,da vas ni sram !
mooja
20. 06. 2017 17.31
joj, kaj pa govoriš kdo je provokator???kakšni smo klovni. Hrvatje modro molčijo mi pa govoričimo in se NAPIHUJEMO. Kaj pa če bo arbitraža za nas pogubna??? Tudi novinarji ugibajo in ne dajo miru. Komu je od politikov in novinarjev sploh, kaj mar do Slovenije??? Erjavec malomeščan, je že enkrat zamočil, skupaj z svojo novinarko in odvetnikom, kar se lahko ponovno pripeti. Res me je strah kako se bo to končalo.
resslovenka
20. 06. 2017 20.35
Od kod si pa ti? Nikogar ne zagovarjam, ker imam svoje mnenje o tej zadevi. Ampak kar je preveč je pa preveč. Mi gredo ljudje tipa Hrvat HR pač na živce s svojo "vsevedno" provokacijo. In hrvati ne molčijo ampak že na morju provocirajo. Pa meja še sploh ni določena. Imam pa SPET slab občutek. Upam, da me tokrat vara.
resslovenka
20. 06. 2017 14.24
+4
HrvatarHR》》》 provokator. Zameri kolikor hočeš, vaša politika je vedno bila hinavsko naravnana. Govorite eno, delate drugo. Seveda, še pomnim leto 91 in vašo "podporo" Sloveniji. Ne spadate v EU. Nikakor!
HrvatHR
20. 06. 2017 14.44
-4
Super mi je obsesija Slovenije z EU. Hahahahah Slivenci kod da so vtemeljiteljo EU ušli v EU s Istocnim Blokom. Koliko je vazna HR govori da je HR edina drzava koja je v EU usla sama.
resslovenka
20. 06. 2017 17.32
+3
LOL...Ne vem kdo ti je opral možgane. Resnica je, da smo vam prav mi -slovenci odprli vrata v EU. Ker ste pristali na arbitražo. Danes nam je jasno, da ste nas SPET izigrali. Res zamerim lahkovernost našim politikom. Ste pač izkoristili zaupanje. Ampak enkrat se vse konča. Me zanima kakšna "uzbuna" bo, v kolikor se spor konča v slovensko korist. Upanje umre zadnje.
HrvatHR
20. 06. 2017 18.47
-2
Ja, ja, Slovenija odprila vsa vrata ... Ja sam silil da je to bila Hilary Clinton ahhahaah
BUONcaffee
20. 06. 2017 13.26
+5
Konec koncev Istra ni bila nikoli Hrvaška. Res ni bila.
HrvatHR
20. 06. 2017 13.27
-6
Slovenija ni postojala do '91. Res ni bila.
BUONcaffee
20. 06. 2017 13.30
+4
Sloveniji pripada obala do reke Mirne STO- conaB, Italijanom pa je treba vrniti Istro, Rijeko, Zadar z vsemi otoki. Naši bi lahko obiskali Rim in se dogovorili v Evropskem duhu.
HrvatHR
20. 06. 2017 13.33
-7
Sloveniju je izmislio Tito i obstaja od '91 i obranila je Hrvaška. Da ni bilo Hrvatov glavno mesto "Slovenije" bi še dalje bil Beograd
jazSmeško
20. 06. 2017 13.36
+5
HrvatHR a si se ti mogoče malo preveč nakadu travce ali si po naravi NEUMEN??
BUONcaffee
20. 06. 2017 13.37
+2
Italijanom lahko dokažemo da Dalmacija ni Hrvaška.
HrvatHR
20. 06. 2017 13.38
-4
jazSmeško
20. 06. 2017 13.44
+2
Aha se pravi da si po naravi neumen kot večina HR.
Karantanija
20. 06. 2017 13.54
+1
HRVATHR, samo ne reci še tega, da sem bil do 1991 Hrvat!
krtofl
20. 06. 2017 14.24
+1
HrvatHR
20. 06. 2017 14.46
-2
Slivenci so bili in ostali izmišljeni narod Hrvata Tita. Da ni bilo Tita lepo bi pričali Hrvatski ali Srpski in to je to. Ovako pa pricate hrvaski s kajkavskim dijalektom.
resslovenka
20. 06. 2017 17.34
Nikoli. Jaz govorim slovensko. Pa če me hočeš razumeti ali ne. Če že. ..bi raje srbsko. Vsaj vem s kom imam opravka!
HrvatHR
20. 06. 2017 13.13
-1
Zakaj Slovenci ne vprašaju Talijane da im daju koridor kroz Italijansko morje? Hahahahahahah V Rimo bo pali mrtvi od smeha hahahah
BUONcaffee
20. 06. 2017 13.19
+2
jazSmeško
20. 06. 2017 13.21
+3
Bo treba poostrit nadzor na meji z HR tako da nebo noben turist hotel na HR morje pa bomo potem videli kdo se bo smejal. HA.HA.HA
BUONcaffee
20. 06. 2017 13.22
+2
V Zagrebu bi jokali od razočaranja, verjemi mi.
HrvatHR
20. 06. 2017 13.26
-2
Price o poosternih merah na mejah so ahahahahahhah ali se vidi da ste pravi slovenci nema odgovora na vprasanje zakaj ne molite na kolenah Italijo za koridor? Hahahah
resslovenka
20. 06. 2017 14.30
Hrvat HR najbolje da zapremo meje . Pa naj grejo turisti k vam čez Madžarsko in Italijo. Osip bo enormen. Vidi, pa se čudi. Vaša politika bi se razpocila od togote , da o diplomatskih notah ne govorim. LOL
HrvatHR
20. 06. 2017 14.48
No? Kaj čakate? Kaj ne zaprete? Hahahaha prazne pretnje iz Slovenije. Gdo se još boji praznih reči iz Slovenije? Hahahahahhaha
HrvatHR
20. 06. 2017 13.12
-3
Super mi je kako Slovenci so uvereni da oni imaju 100% pravo da imajo koridor do orpteg mora kroz Hrvaško more? Hahaha Kao da Hrvaška traži izalz na Bltik prek Slovenije, Avstrije i Nemaške ... Ahhahahaha Slovenska logika je supeee
Karantanija
20. 06. 2017 13.51
HrvatHR
20. 06. 2017 14.50
Naši portali ne pišejo o arbitrazi. Ta prica je kod nas koncala 2015. Hahahahah
Profesormarck
20. 06. 2017 18.47
Ne vem,zakaj se ne zbriše tale hrvat..ne piše slovenski,tudi če jaz tujko napišem recimo v Angleščini sem zbrisan . Zgleda da že admini iz kroejše prihajajo....sem služit.
Profesormarck
20. 06. 2017 18.49
Včeraj sem napisal kar nekaj resnice..pa je vse uzela magla !
BUONcaffee
20. 06. 2017 13.08
+1
Tisti hipnotizer na POP TV v oddaji pod hipnozo bi lahko hipnotiziral Hrvate potem bi šlo vse lažje.
HrvatHR
20. 06. 2017 13.05
+0
Mislim dok SLO politiki jokajo HR podpiraju odprto Amerišku politiku v Ukrajini in proti Rusiji. SLO gosti Putina ... Hrvaška ima ZDA spet na svojoj strani. Tak je bilo in na vstopu HR v EU, NATO ... Zdaj ZDA sper bude na strai Hrvaške v to sam 100% siguran.
Transformerji
20. 06. 2017 13.02
-1
Pa zakaj prehitevati, če še nimamo rešitve arbitraže?? Če bomo dobili svoj izhod v odprto morje, pa ne, da se bomo stepli s Hrvati? Tudi Hrvati bi bili radi naša manjšina.
HrvatHR
20. 06. 2017 13.06
-2
Siguran sam da so sudci že dali informacije SLO vladi kakva je odlocitev ...
BUONcaffee
20. 06. 2017 12.57
KO JE BIL Janša premije so policisti varovali Joška, ribiče, gozdove, hiše, Pod Cmerkom pa tega ni več. Zakaj????
HrvatHR
20. 06. 2017 13.07
-3
Jer Hrvaška ima več vojnih i policijskih ladja nego Slovenija policistov hahah
BUONcaffee
20. 06. 2017 13.16
+1
To ne igra vloge. Slovenija mora pokazati, da ima avtoriteto in nacionalni interes potem incidentov ne bo. Če je meja prepuščena sama sebi potem se to zgodi.
srebrnibreg
20. 06. 2017 13.25
+0
Ko je bil Janša so se ribiči po dogovoru med njim in Sanaderjem napadali ne varovali.
povanpireni
20. 06. 2017 12.49
+3
Ne boj se psa, kateri veliko laje. Na blogu je nešteto takih, kateri samo lapajo...
BUONcaffee
20. 06. 2017 12.24
+2
Joras bi moral zamenjati Pahija pa bi meja bila že zdavnaj določena. Zapravili smo 10 milijonov za nič.
BUONcaffee
20. 06. 2017 12.19
+3
Hrvati kot kaki hudički se pojavijo v našem Slovenskem raju, pridejo, zginejo, pridejo, hi, hi,......
morjeblata
20. 06. 2017 12.18
+1
Erjavec pričakuje kaj ? Resno ? Škode ki jo je ta voluhar povzročil Sloveniji s svojimi ministrovanji , je praktično neizmerljiva . Ampak njegovo kljukčevstvo , abotizmi gredo pod patronatom drugega kljukca Cmerarja pogumno naprej . Hrvati se smejijo , mi pa gledamo kako te karikature jemljejo Sloveniji še zadnje dostojanstvo , nove /stare politične pošasti pa v ozadju že čakajo na svojo priložnost , ko bodo zadali svoj zadnji udarec , čeprav bo le ta doletel le še ubog razpadajoč kadaver .
BUONcaffee
20. 06. 2017 12.22
+2
Za Erjavca in Cmerkota meja sploh ne briga dosti.
Karantanija
20. 06. 2017 12.14
+2
"Kje, domovina, si? Ali na poljih teh? Še pod Triglavom, okrog Karavank? Ali po plavžih si, ali po rudnikih? Tu? Preko morja? In ni ti meja? Slutim te, čutim te. Sanja poetova letala dolgo je let nad teboj, gledala, slušala, plakala, upala, izpraševala za tvojo skrivnost. Školjka na morskem se dnu razbolela je, v biser je stisnila svojo vso bol – srce poeta – kaj v tebi se zbralo je? Srce poeta – od nje si bolno." (Oton Župančič)
BUONcaffee
20. 06. 2017 12.11
+4
Hrvati počnejo toliko kot jim mi dovolimo. Vsaka normalna država skrbi za celovitost in suverenost svojih meja. Če sovražnik draži se ukrepa, če sovražnik miruje pa ne. Naj Cmerko pogleda Avstrijce, če mu ni jasno kako se varuje državo. Kaj hodi delat na Dunaj, gledat ženske?????
murinar
20. 06. 2017 12.49
+1
Povprašajte ;janšo ,rupla in bavčarje zakaj so meni nič tebi nič zapustili obstoječo mejo 1991 (orožje ) hrvati pa ponujeno zasedli !
BUONcaffee
20. 06. 2017 12.06
+0
Cmerko še vedno škrtari pri vojski in policiji??? Niti za vojaško ptičje strašilo ne da????
Karantanija
20. 06. 2017 12.05
+5
Hrvati ne priznavajo arbitraže. Se pravi, da vejo, kako je določeno?
BUONcaffee
20. 06. 2017 12.14
+2
In Hrvati vejo, da na meji ne bo žive duše in bodo prišli težit domačinom in ribičem.
BUONcaffee
20. 06. 2017 12.00
+0
Slovenija mora uvesti obvezno služenje vojaškega roka in mamine sinčke spraviti na meje. Hrvati kršijo mejo kolikor jim mi dovolimo. Slovenija bi lahko razmišljala o nabavi lahkega in raketnega orožja v primeru kršenja celovitosti države. Potem bi Hrvati postali pridni. Če hiša nima psa, potem lopovi pridejo.
dajno
20. 06. 2017 12.11
+1
povanpireni
20. 06. 2017 12.44
+1
Ti pa imaš dosti psov, takih kateri sta že pol Slovenije pokradli...