Slovenija

'Odločili so se, da nas na ta način kaznujejo'

Ljubljana, 02. 02. 2012 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Sindikata IPS Topić bo vložil tožbo zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja. Odločitev delodajalca Topić razume kot odziv na samo formiranje sindikata, ki združuje delavce podizvajalcev Luke Koper.

Predsednik Sindikata IPS (SIPS) Predrag Topić, ki mu je družba Nedjo v sredo izročila izredno odpoved delovnega razmerja, se bo prihodnji teden nad to odločitvijo pritožil na delovno sodišče. Početje delodajalca razume kot diskriminacijo osebe, ki se je izpostavila v boju za delavske pravice, poskus zatrtja sindikata in ne nazadnje napad na ustavo.

Izredna odpoved, ki je po mnenju SIPS neutemeljena in za katero se je delodajalec odločil kljub zahtevi sindikata po zadržanju izvršitve, Topić razume kot odziv na samo formiranje sindikata, ki združuje delavce podizvajalcev Luke Koper. Delavci IPS so se namreč, potem ko so se v lanskem letu prvič sindikalno organizirali, poleti pridružili stavki žerjavistov, ki je za več kot teden dni ohromila koprsko pristanišče.

"Odločili so se, da nas na ta način kaznujejo," je Topić očital podjetjem IPS. Po njegovih podatkih naj bi se namreč pripravljale izredne odpovedi tudi za ostale člane izvršnega odbora sindikata.

Z izredno odpovedjo pa delodajalec ne nazadnje krši tudi tristranski dogovor, ki so ga sklenili ob koncu lanske stavke v Luki, meni Topič. Ob tem je opozoril na še vedno neurejen položaj teh delavcev in se vprašal: "Ali je Slovenija načrtovala, da ti delavci pridejo v Slovenijo, se jih potroši in pošlje nazaj v njihovo domovino? Ali pa imajo pravico, ker so tudi oni tisti, ki polnijo blagajne, dobiti tudi iz te blagajne kaj nazaj? Ali sploh imajo pravico živeti dostojno, normalno kot vsi drugi prebivalci Republike Slovenije?"

Sindikat bo v zvezi z dogajanjem zahteval tudi jasno stališče uprave Luke. Pri tem je Topić znova poudaril sume, da za dejanjem družbe Nedjo stoji eden od članov uprave Luke. Neuradno se kot "človeka iz ozadja" sicer omenja namestnika predsednika uprave Tomaža Martina Jamnika.

Luka Koper - 2
Luka Koper - 2 FOTO: Miro Majcen

Topić zavrača kršitve

Topić je danes sicer spet zavrnil očitane mu kršitve – predčasno naj bi zapustil delovno mesto, zamudil z obveznim zdravniškim pregledom ter bil na neodobrenem dopustu – in jih označil za absurdne.

Tako je pojasnil, da se delavci IPS na izmenah nikoli ne "štempljajo", pač pa prihajajo na delovišče in ga zapuščajo po navodilih delovodje. Delo namreč terja včasih več, včasih pa manj časa, Luka pa pogodbeno podjetje ne glede na to plača vedno enako.

Topić trdi tudi, da odkar dela za družbo Nedjo, ni nikoli prejel pisne odmere letnega dopusta, ampak se o dopustih tako kot o izmenah dogovorijo po telefonu. Topić je pokazal tudi papirje, ki po njegovih besedah dokazujejo, da je zdravniški pregled opravil pravočasno.

'Napad na samo sindikalno organiziranost'

Predsednik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič, ki zaenkrat razen solidarnosti s sindikatom SIPS ni napovedal posebnih aktivnosti, je napad na Topića označil za napad na samo sindikalno organiziranost. Opozoril je, da bo Topićev primer vplival tudi na odnose do delavcev drugod po državi: "Delodajalci bodo od zdaj naprej gotovo nekoliko bolj opogumljeni, da nastopajo represivno do sindikalistov ali sploh do delavcev, ki poskušajo urediti svoje delovne pogoje."

Prav tako napoveduje, da če bo Topić ostal brez službe, se delavci IPS ne bodo nikoli več uspeli spet organizirati. Jovičič je pri tem izpostavil še, da se v Evropi že 20 let ni zgodilo, da bi sindikalist dobil odpoved delovnega razmerja.

Jovičič je hkrati navedel "upravičene sume", da za Nedjom stoji Luka Koper. Pri tem je navedel dodatne posle, ki naj bi jih Nedjo dobil v pristanišču po tem, ko so vodilni v družbi na sodišču pričali zoper dvojico, ki ju je vodstvo Luke obtožilo, da sta zahtevala podkupnino.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
02. 02. 2012 18.52
+3
extradeluxe KORUPTIVNIH VODSTEV SINDIKATOV NE RABIMO. Poglej sedanje stanje: delaš pri nekem podjetju, ki ti ne zagotavlja delovnih pofgojev za zravo delo. TAkšna podjetja raje čimprej zamanjajo ljudi z ciljem, da prikrivajo nepravilnosti. Ko na delovnem mestu zboliš naredijo vse, da te se znebijo. TAko sedaj takšna podjetja, ki ne skrbijo za varnost in zdravje pri delu ( ocene tveganja so največkrat samo fiktivno na papirju) celo država nagrajuje. Tukaj je več kot očitno, da gre za lažno solidarnost. ZAto sem prepričan, da gre za primer TOPIČA izključno zato, da BODO PRIKRILI NEPRAVILNOSTI Z VSEMI SREDSTVI TUDI Z PODKUPOVANJEM. KAj je naredil v tem primeru SVET DELAVCEV luke Koper. NIČ, ker služijo na ta račun.
titovka
02. 02. 2012 18.29
+5
pa saj ne kaznujejo samo vas...kaznovan je celoten slovenski narod!!!!
RED_line
02. 02. 2012 18.18
+6
zdaj razumem zakaj so me čudno gledali ko sem v luki fakal da hočem malico :) vsi ki so bili tam zaposleni so samo upali da jo bodo dobili, jaz kot študent pa sem jo zahteval. sami vidite da nič ni tako kot bi moralo biti. vse gre v kontra smer. samo če bomo držali skupaj jih bomo zbudile te bumbraje!
extradeluxe
02. 02. 2012 17.59
+3
ni panike, saj je sodišče vedno na strani šibkejšega, bo že fant dobil odškodnino in ga bodo morali vzeti nazaj v službo. Vmes mu pa vsaj ne bo treba delati na tem mrazu.
RED_line
02. 02. 2012 18.19
+7
če bo delalo tako kot dela, bo dobil še uradno brco v rit. sodišča ne delajo več tako kot bi morala! delajo samo za tiste zgoraj
Darko32
02. 02. 2012 17.35
+8
V konkretnem primeru je več kot očitno, da gre za strah pred razkritjem organizireanega kriminala in korupcije med LUKO KOPer in tem podjetjem. Če ne vodijo evidence delovnega časa je kršitev podjetja in sedaj pa dokazuje podjetje, da je predčasno zapustil delovno mesto. Evidenco delovnega časa ne vodi podjetje zato, da lažje prikriva kršenje zakona o varnosti in zdravja pri delu, saj delavec ne bo mogel dokazovati, da je prišlo recimo do poškodbe na delovnem mestu. Podjetje bo prikazovalo, da je bil doma. Potem pa se sprašujemo kako bo inšpektor za delo ukrepal, če nima dokazov ali pa ima prirejene dokaze iz strani podjetja. Tukaj bo potrebno kaznovati LUKO KOPER IN to podjetje NEDJO. No potem pa se čudimo, če ne najdemo nič problematičnih delovnih mest, kjer so znaki poklicnih obolenj in posledično nuja za plačevanje višjih prispevkov. TAko pa lahko gre vse k vragu. INŠPEKTOR ZA DELO BO TUKAJ IMEL ZDAJ DOVOLJ DELA IN PO POTREBI PREVERIL CELOTNO LUKO KOPER KDO IN KJE DELA TER KOLIKO.
homcan
02. 02. 2012 17.48
-1
dobri ste samo za zgago delat,a ni enostavno delaj ali pojdi pa bo drug delal, nas male speje poglej , noben ne vpraša ,a maš delo. a si zdrav , amaš denar samo plačaj ali pa blokada sidikat od nekdaj ščiti lenuhe in sam sebe
extradeluxe
02. 02. 2012 17.55
+3
kdor je sposoben in priden se danes ne potrebuje skrivati za nikakršnimi sindikati. Je pa sindikalizem v preteklosti precej pripomogel k današnjim pravicam delavcev.
Dark_omen
02. 02. 2012 19.38
+1
V tem primeru ne gre za "rumene" sindikate tipa ZSSS, ki za navadnega delavca ne storijo nič konkretnega! Delavci iz več kot 40 pogodbenih podjetji pristaniških storitev v Luki KP so se samoorganizirali in osnovali svoj sindikat po vzoru kolegov žerjavistov. V sindikatu imajo svoje ljudi, ki tudi na lastni koži občutijo vsakdanje izkoriščanje s strani šefov ter se zato poleg kolegov borijo tudi zase. Pravica do stavke pa je med drugim zapisana tudi v slovenski ustavi! Samoorganizirano delavstvo je močnejše kot vsako vodstvo tako v Luki kakor tudi drugje. Kravatarji se tega še predobro zavedajo ter poskušajo vsak poskus stavke v kali zatreti in z odpuščanji ustrahovati ostale delavce. Vendar zdi se mi, da se ta čas izteka...