Slovenija

'Ko bodo nekateri morali vračati že izplačano pomoč, bo pritisk še večji'

Ljubljana, 02. 03. 2012 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Centri za socialno delo so od uvedbe nove socialnovarstvene zakonodaje odločili o 110.000 pravicah, kar je tretjina vseh pravic, o katerih morajo odločiti. Predstavnica centrov je dejala, da so ljudje zelo prizadeti, ko jim znižajo ali ukinejo pravice.

Na centrih je še več kot 200.000 pravic, o katerih morajo odločiti.
Na centrih je še več kot 200.000 pravic, o katerih morajo odločiti. FOTO: Thinkstock

Generalni direktor direktorata za socialo na ministrstvu za delo Davor Dominkuš je povedal, da so centri za socialno delo od uvedbe socialnovarstvene zakonodaje odločili o 110.000 pravicah, kar je tretjina vseh pravic, o katerih morajo odločiti. Število prošenj za izplačevanje pravic je bistveno višje od števila oddanih vlog, saj lahko en prosilec z eno vlogo zaprosi za izplačevanje več pravic hkrati, je poudaril.

Od 110.000 pravic, o katerih so do zdaj odločili, se jih 26.000 nanaša na izplačevanje denarne socialne pomoči, sem pa spadajo tako nove vloge, ki so bile oddane decembra lani ter januarja in februarja letos, kot prenesene. Prošnje za te pravice se rešuje prioritetno.

Največ dela je na severovzhodu države

Samo na območju mariborskega centra za socialno delo imajo več kot deset tisoč vlog za izplačevanje denarne socialne pomoči, na ptujskem območju pa je takih vlog okoli osem tisoč, je pojasnil Dominkuš.

Zaposleni na centrih za socialno delo imajo tako še več kot 200.000 pravic, o katerih morajo odločiti. Pri tem je Dominkuš izpostavil, da dejstvo, da o teh pravicah še ni odločeno, ne pomeni, da ljudje ne prejemajo transferjev, saj so upravičeni do akontacije. Kar 90 odstotkov vlog, ki so v reševanju, je po njegovih besedah "pokritih z izplačili".

Izplačilo akontacije bi lahko za nekatere pomenilo težavo

Vendar bi prav izplačilo akontacije lahko za nekatere v prihodnje predstavljalo težavo. Sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije Darja Kuzmanič Korva je namreč pojasnila, da imajo sedaj na voljo 37 baz podatkov, tako da je država prejemnika oziroma prosilca za transferje "razgalila do konca". To pa lahko pomeni, da se nekaterim odkloni izplačevanje transferja oziroma zniža znesek, do katerega so upravičeni.

Na centrih so se odločili, da v času uradnih ur postavijo varnostnike.
Na centrih so se odločili, da v času uradnih ur postavijo varnostnike. FOTO: POP TV

Kuzmanič Korva pravi, da se na centrih za socialno delo že sedaj soočajo s težkimi situacijami, ljudje so zelo prizadeti, ko se jim znižajo ali ukinejo pravice. Delo z uporabniki je takrat zelo naporno, je pojasnila Kuzmanič Korva, saj se ljudje na odločitve centrov odzivajo na zelo različne načine – dogaja se, da jokajo, grozijo s samomorom ali pa verbalno napadajo uslužbence. "Če prihaja do takih izgredov, je celotno ozračje težko, tudi za druge uporabnike," je dejala.

Ko pa bodo morali nekateri vračati že izplačane transferje, Kuzmanič Korva pričakuje še večji pritisk, zato so se odločili, da v času uradnih ur postavijo varnostnike, kar posamezen center stane 2600 evrov za tri mesece.

Darja Kuzmanič Korva je hkrati poudarila, da je obremenitev zaposlenih na centrih zaradi uvedbe novega sistema še vedno zelo velika. Uslužbenci delajo nadure, ob koncih tedna, ponekod pa v službo prihajajo že ob 5. uri zjutraj, da bi le obravnavali vse vloge. Prav tako bodo marca kot predvidoma tudi v prihodnjih nekaj mesecih centri za socialno delo zaradi sprotnega reševanja vlog transferje izplačevali trikrat mesečno. Tako bodo že prihodnji ponedeljek izvedli 7500 izplačil, tako akontacij kot novih odločb o denarni socialni pomoči.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
04. 03. 2012 09.24
-1
Super desničarski program ; na referendumu ovreči tri reforme , zaradi česar se nam je dvignila stopnja obresti pri zadolževanju (da ne omenjam vsega ...). Potem se pa čudite , če je potrebno poseči tudi po nepriljubljenih sredstvih !!!
cyklon
04. 03. 2012 14.30
+2
Kolikor mi je znano smo/ste/so na teh referendumih odločali ljudje/volivci. Po zelo visokih rezultatih proti,bi človek lahko rekel,da je v Sloveniji večina njih desničarjev!?? Oh,ja...praško!! Vsak izgovor pride prav pa,če ga mačka na repu prinese. Ljudje smo/so zgubili zaupanje v pahija in njegovo skrpucalo od vlade.....zato so bili proti reformam.Nismo/niso mu več zaupali in verjeli.Bali smo/so se za katerim vogalom nas bo nategnil.Again!!
prašek
04. 03. 2012 16.57
-1
cyklon Siguren sem , da se dobro spomniš , kaj se je dogajalo , tu pa buče prodajaš !!
cyklon
04. 03. 2012 18.34
+2
Najprej bi bilo treba sprejeti ukrepe,ki bi imeli takojšen učinek in ne trabunjat o nekih reformah,ki naj bi prve (morda) učinke pokazale šele čez deset let...pa še to je bilo ves čas veliko vprašanje,ker je bila,sploh pokojninska zelo pomanjkljiva in skupaj vržena brez upoštevanja dialoga s sindikati.Nekateri ekonomisti so trdili,da bi jo bilo treba že čez dobrih pet let spreminjati. Daj,prašek!!Pahor je vse delal "na cito" in ob tem poskušal dajati videz,kako vsako stvar premisli,predebatira in vodi dialoge z vsemi....v resnici jih je pa ves čas imel samo znotraj svoje vlade.....z ministri,ki so mu nagajali,ga poskušali onemogočati in mu metali polena pod noge.....No,jaz močno upam,da jim še danes zaupa in bi jih ponovno zagovarjal,ako bi bilo treba.Trapast je ravno prav!
cyklon
04. 03. 2012 18.58
+2
P.S.Zaradi ministra v pahijevi vladi in njegovih "kučnih čarolija,je ogromno ljudi,ki niso sami krivi,da so se znašli v takem položaju,namesto posojila iz državnih sredstev dobilo...pa naj mi vsi prizadeti oprostijo...prst v zadnjo plat.Seveda je zatajil program,ki so ga kupili za drage pare,ga pa nihče ne zna prav usposobiti.V centrih za soc.delo pa gagajo ,kljub temu,da je gospod svetlikavi zaposlil še dodatnih 200 birokratov. Kako bodo živeli pahija in njegovih izvoljencev,nikoli ni zanimalo....kako bodo pa politiki imeli stik z realnostjo??..Glede na cene hrane v palači demokracije??...Verjetno mislijo,da se za 3.50 eurov lahko skuha tako odlično in obilno kosilo tudi zunaj nje??
cyklon
04. 03. 2012 19.01
+2
P.P.S.Ne sprenevedajte se več.Za en bingelj prida so bili.Hvala bogu,da jih je odneslo!!
Jimi1
03. 03. 2012 20.22
+1
Zanimivo, da so si kvazilevičarji zadali cilj varčevanja na najbolj revnih državljanih. Pri tajkunih si pač "levica" ne sme sredstev nabirati. Je potrebno lepo po SD-LDSovsko reveže guliti, pa bogatim podarjati nakradeno in naguljeno od naroda...... Res odlična LEVICA s tajkunom tov. Zokijem na čelu .... Pahor, Svetlik,Križanič.....sram vas je lahko !
Jimi1
03. 03. 2012 20.24
+2
Super levičarski program....ukiniti srednješolske malice, ukiniti srednješolske štipendije, staršem otrok ukiniti socialne podpore, zaradi socialnih posojil pleniti hiše tem otrokom, ko bodo odrasli.... Prava levica, prava socialna država je ta kvazilevica !
cyklon
04. 03. 2012 14.32
+0
Resnica osvobaja! ;-) Nalijte si čistega vina,levičarji!!
Maancy
03. 03. 2012 17.40
+3
Ko se bodo naučili uporabljati program bodo pa brez dela in takrat jih lahko več kot polocico odpustijo za takšno delo bi morali najeti sezonske delavce kot tiste, ki obirajo Hmelj.
bkaval
03. 03. 2012 16.50
-3
Zaradi take sociale, pri nas v dvajsetih letih ni zaživel trg delovne sile in tudi ne bo. Vse to in tak način mišljenja, da treba vsakomur dat neko socialno podporo, vodi v to, da se takim sploh ne izplača iskati službo. Živijo skromno in se ne sekirajo za nič. Važno je, da dobijo tisti redni socialni prispevek, niso obremenjeni z ničimer, ker pač ne hodijo v službo, nekateri še celo imajo avtomobil. Pa še razne položnice jim sociala plačuje. Ja, res v dvajsetih letih se je zgodilo, da smo razvrednotili delo. Kako naj napredujemo, če samo peščica dela. Nastane vprašanje zakaj bi pa sploh delali. Saj jim ni treba. V prejšnjem režimu so bili prisiljeni, da so delali. Bivša Jugoslavija je bila leta 1945 5 velesila na svetu. Vsi ostali so bili poraženi. Kje smo mi sedaj. Ob osamosvojitvi je g. Kučan dejal, da so sedaj dovoljene sanje. Te pa trajajo že dvajset let.
sinaya
03. 03. 2012 18.04
+2
Aja? Potem pa mi prosim argumentiraj zakaj je toliko brezposelnih ljudi?Aja vsi leni in nesposobni ne?Čeprav prej pridni in so hodili v službo sedaj,ker pa so zgubili delovno mesto pa so leni in raje hodijo na csd? Peščica dela zato,ker so gospodarstvo zafurali naši "pametni "managerji oz.gospodarstveniki in politiki,ki pa drugega niso bili sposobni kot si metat polena pod noge.No to pa je v redu,da taki dobivajo plačo in to ne malo? Zaradi takih parazitov je država tam kot je veš,ne pa zaradi navadnih ljudi.
Buena Vita
03. 03. 2012 18.07
+2
AHA,KO PA STE TAKO PAMETNI IN POVZDIGUJETE DIPLOME,NE SPOSOBNOSTI IN ODGOVORNOSTI, POKLIČITE TAKE Z VEEEEEELIKIMI DIPLOMAMI NA ODGOVORNOST,SAJ SO VSE ZAKUHALE TE POKVARJENO PRAZNE GLAVE ČASTIJO BREZDELJE ,KER NISO SPOSOBNI NIČESAR STORITI
Huey
03. 03. 2012 15.58
+4
prašek
03. 03. 2012 16.35
+1
Okano71
03. 03. 2012 14.40
-1
Čas je za začeti DELAT!!!! Kdo kaj ve in zmore...na RZZS je ponudba pestra...
Ramzess
03. 03. 2012 14.37
+1
Dajte no med številom pravic, ali številom vlog za pravice je ogromna razlika. Tisti ki prejemajo akontacije, nevem sicer na kakšni podlagi, bodo ob vrniti pomoči morali vrniti tudi te. Mislite da ne, gotovo da. Če se že govori o vrnitvi pomoči pote se spodobi tudi reči kakšno vrnjeni vsoti oz. o časovnem obdobju sprejemanja pomoči, ki se vrne. Ta zadeva o vračilu ni nova, vedno je obstajala, a se nikoli ni govorilo in pisalo o njej kot sedaj, še omenili je niso prosilcem. Denarna pomoč je v bistvu posojilo, ki se vrne, oz. se lahko vrne, pogojno. Vendar je znano da je prvo prej možno kot drugo. 37 podatkovnih baz, da mi je videti kompleten seznam, ni malo, očitno obstajajo baze podatkov, za katere mi ne vemo, oz. nimamo 'neposrednega' opravka. Ne vemo ali gra za samostojne baze podatkov ali kombinacije baz podatkov. Me zanima v kateri bazi podatkov so zajeti tudi 'off shore' računi, če sploh so, saj o njih prav nič tukaj ne slišimo oz. beremo.
vetlan
03. 03. 2012 09.44
+10
Grkom pa ni treba vračati, ker niso ovce za razliko od.....
pojtrarara
03. 03. 2012 12.39
+2
meni to nikoli ne bo jasno - mi smo dali državi pomoč in deugi poroštvo kao ker so v težavah - pomoč so pa dobile,da vzdržujejo boljši standard kot ga živimo pri nas... nas pa ministri sploh ta za socialo j..., da ni in bo treba vsemu narodu še bolj vzet... našim štejemo kvadratne metre, kjer se lahko premikajo, in živijo z mizernimi pokojninami pod pragom revščine in dohodki tudi plačami sramotnimi, grkim pa namenjamo denar zato, da imajo 1200 eur pokojnine...mah kaj nam bodo kake reforme, pa pokojninska npr. - najbolje za pomoč zaprosit, vsakemu brezposlnemu in vsem zagotoviti najmanj minimalni tak dohodek pa naj evropa to plačuje - če grkom lahko??? iz vsega dogajanja bi bilo tako možno sklepati...ker kaj se bomo mi tukaj nekaj odrekali zato, da drugim pomagamo, sami pa životarimo in nam še zdaj očitno tistih mizernih štipendij, pokojnin, itd. država več ne privošči - in ta država so ministri in vlada ni važno katere barve - vsi so isti
nik500
03. 03. 2012 13.41
+1
cyklon
03. 03. 2012 14.09
+5
Ja,grki so na cestah,veš. Mi pa jokcamo in čumimo doma,veš!!
Ramzess
03. 03. 2012 14.34
+1
kawasakimen
03. 03. 2012 09.21
+19
Socialno ogroženi v naši državi dobijo socialno pomoč. To socialno pomoč morajo vrniti oni ali dediči. Torej to ni pomoč, ampak KREDIT. Tajkuni: Šrot, Bavčar, Kordež, Tolšakova, Pavček itd so dobili od državnih bank kredite. Te kredite jim ni treba vračati. Torej so dobili od države SOCIALNO POMOČ.
cyklon
03. 03. 2012 14.10
+3
Okano71
03. 03. 2012 14.41
+0
Krediti se odlačujejo le da jih odplačujejo podjetja in ne imenovani, to je bistvena razlika.
znanje
03. 03. 2012 08.58
+16
Kaj ko bi vsi začeli hodit z kanticami v parlament po kosila??? Le do kod bi potem zrasla cena ???? Ali bi pa preprečili vstop??? S tem bi ponovno dokazali, da mi nismo vredni iste hrane, kot oni- mi smo navadni smrtniki- oni se imajo pa za Bogove. FUJ, sram VAS bodi pa taka vlada
pojtrarara
03. 03. 2012 09.14
+8
PODPIŠEM!!! ...pa še to, za nastalo stanje, za vse nastale stroške zaradi kaosa, nadur, obremenitev, preveč izplačanih socialnih, itd. za vse to trgatimod plač odgovornim za nastal položaj - tistim, ki so pripravljali, vpeljevali celoten nov sistem - ker to je popolnoma neodgovorno, nesposobno delo in je prav da oni krivdno odgovarjajo...jaz bi jih celo odpustila, ker ne more nekdo na tak način opravljati svojega dela, cela država nosi negativne posledice, on(i) pa še vedno plačo vlečejo...na zavod z njimi brez pravice do nadomestila, pa na njihovo mesto kakšnega brezposlnega s primerno izobrazbo zaposliti (jih je dosti na zavodu) in sem prepričana , da se bo miljonkrat bolj potrudil, z večjo zavzetostjo , odgovornostjo ter kakovostjo opravljal svoje delo...pa država bo prišparala!!!! - priden(ki bo v službi brez vez in poznanstev) bo dobro delal in bo za to korektno plačan, ti, ki pa se po državnui upravi pomikajo in nariidu nasmihajo v brk, ker imajo veze in se njim nič ne more zgodit pa če naredijo še tako bedarijo, bo pa končno na zavodu in zaradi krivdne odgovornosti ne bo več strošek države...potem pa naj se prijavi na socialko če upa - ker itak ne bo nič dobil in naj živi...prekleto bo temeljito razmisljil v takem primeru, če bi se še kdaj preko svojega dela tako neodgovorno obnašal z življenji in usodmi ljudi...
znanje
03. 03. 2012 09.32
znanje
03. 03. 2012 08.31
+7
socialna pomoč- zakaj vsi govorijo, da je to brezobresten kredit? ko bo prišlo tako daleč in bodo mogli dediči recimo plačat dolg se bo točno videlo, koliko bodo ocenili premičnino in znesek dolga. NE VERJAMEM, DA BO BREZOBRESTEN
maijster
03. 03. 2012 08.44
+0
...če bi jaz dedoval kar kol,mi nebi bilo teško vrniti nekaj kar so dobili starši v pomoč,tisti ki pa itak nimajo kaj dedovati,pa itak nebodo rabili nič vrniti,tako da nerazumem kje tu kaj šteka.
znanje
03. 03. 2012 09.02
+2
šteka tu, da prikrivajo obrestno mero, katero bodo zaračunal
pojtrarara
03. 03. 2012 09.22
+6
poglej, kaj država s tem sporoča - spravimo se na tiste, ki so pridni in jim je enkrat uspelo nekaj ustvariti, so se trudili in delali in po sili nesrečnih ali tudi krivičnih razmer pristali v stiski nekega dne - ti morajo vračati vse nazaj... tisti, ki nimajo nič - jim ni treba ič vrniti... nauk države: bolje je vseskozi nič se truditi in delati in si ustvariti, ker ti ne bo nikoli nič treba vračati in boš vedno dobil denar...če pa ustavriš kdaj kaj, nikoli ne veš kakšna usoda te čaka do konca življenja, bog ne daj, da te zadane kaj slabega in ne boš več sposoben delati in prisiljen v državno pomoč za preživetje - se ti slaba piše, ker te država v zahvalo za tvoje preteklo odgovorno delo ne bo poznala, ne dobiš nič - ker si nekaj si nekoč ustvaril - oziroma še tisto ti bomo vzeli... po "državino" - živeli lenuhi nič delat, ker če se kaj še tako trudite, vam bomo pobrali... krivično je vse to - državne pomoči ja so se zlorabljale pa ne samo zaradi tistih nekaj lenuhov, ki jo imajo raje kot delo, tudi zaradi takih vipovcev, ki so imeli veze in poznanstva na centrih pri tistih socialnih delavcih in so talali te pomoči tudi neupravičenim...sistem bi morali pravično urediti, z zaposlitvijo tudi odgovornih zaposlenih, in ne na račiun najrevnejših
vetlan
03. 03. 2012 09.27
+8
šteka tudi to, da temu rečejo "socialna pomoč", je pa navadni kredit. Lopovi Odvzeli ljudem delovna mesta, pahnili v bedo, zdaj pa še bodo zakreditirali potomce
vetlan
03. 03. 2012 09.28
+3
navadni fevdalizem, ne pa socialna država
pojtrarara
03. 03. 2012 09.36
+3
vetlan - se strinjam...žalostno pa je tudi to sedaj, da ti nesposobni managerji in tudi politiki, ki ne znajo ustvarjati delovnih mest, jih obdržati in skrbeti za gos. okolje, ki jih bo podpiralo - ti v svoj kao zagovor iščejo neke bedne izgovore, da je narod len in da se mu ne ljubi delat in izkoriščajo socialke... meni ni jasno kako to deluje v njihovi logiki 65.000 ljudi, ki je zdaj več brezposelnih, kot jih je bilo prej so leni - če so tako leni, le zakaj so pa potem prej delali??? in to delali dobro, saj so se očitno na njihovih rokah in žuljih tajkunsko lastninili požrešni direktorji... bedni izgovori naši hpolitikov zakaj, da morajo uvajati neke sisteme, ki popolnoma razčlovečijo osebo eni uradnici tam - malodane ta zi še v sanitarije pogleda koliko izločaš in po tem presoja če imaš kaj za jesti ali ne in ti nameni socialko..., da bio pa poskrbeli, da ti ljudje sploh brez dela nebi ostali, oziroma,d a bi pridne roke na naovo zaposlili - to pa ne - ker so v bistvu oni nesposobni in ne znajo...samo oni pa so zaščiteni kot kočevski medvedi in vlečejo ravno tako državni dnar za zdrahe, ki jih počenjajo še naprej
Ramzess
03. 03. 2012 14.39
Nekateri pravite da je bolje imeti nič in še res je, ...nenazadje če NWO uspe, v zaključni fazi, v NWO je zasebna lastnina ukinjena.
Okano71
03. 03. 2012 14.42
Za svoje prednike je treba poskrbeti, ali se motim???? Jih je najlažje prepustiti državi in še po možnosti pobrati penzijo....dajte no....
Jimi1
03. 03. 2012 20.03
+0
Pahor je pač sklenil da bo državo obogatil z plenom na račun revežev... To sta skupaj s Svetlikom skup spravila.... Uživajte levaki ob teh svojih fašističnih kvazilevičarjih....
zalostenocka
03. 03. 2012 08.01
+13
Adio socialna država :/
b77
03. 03. 2012 08.26
+2
antonino
03. 03. 2012 08.30
+3
a "zaščitena rasa" v slo bo pa še naprej prejemala po par tisoč € na mesec
maijster
03. 03. 2012 08.31
+5
.....to še je le začetek,konca,in tiste besede, " nikol več nebo tako kot je bilo " se sedaj ustvarjajo,žal,......
antonino
03. 03. 2012 08.31
+8
važno, da bodo odleteli poslanci še naprej eno leto prejemali od 3 -6000€, delali pa na črno ( predavali in podobno ).
9794106
03. 03. 2012 07.51
+13
Če bi na Rdečem križu in Karitasu beležili podatke o razdeljeni pomoči glede na narodnost in če bi na podlagi tega pomoč, ker je ni dovolj za vse prosilce, delili enakomerno med Slovence in tujce, bi bila to v nebo vpijoča diskriminacija. Kajti edino pravilo, ki naj bi se ga humanitarci v takih primerih držali, je razdeljevanje po ključu: najprej najbolj potrebnim. In ker se tega striktno držijo, se zgodi, da Slovenci nemalokrat izvisijo. Ne samo zato, ker so preponosni, da bi prosili pomoč, temveč tudi zato, ker imajo nekaj lastnine, čeprav nič za v lonec. Kdo je bolj potreben? Številke o prihodkih, ki kažejo, kdo je pomoči najbolj potreben, torej včasih lažejo. Kot pri bosanski družini, ki je živela v stanovanju za socialno šibke v propadajočem podeželskem dvorcu. Najemnine jim ni bilo treba plačevati, živeli so v glavnem od socialnih pomoči. Ko je želel novi lastnik dvorec obnoviti in stanovalce izseliti, je naletel na velik odpor. Največjega, s tožbo do višjega sodišča, je bil deležen od družine, ki je imela v Bosni svojo hišo in jo je dajala v najem. Zakaj potem vse socialne ugodnosti? Ker naša zakonodaja ne zazna vseh nepremičnin tujcev, saj na primer prav z Bosno in Hercegovino o tem nimamo sporazuma. Ob primerih, ko je tujcem lažje pridobiti pomoč, se ne zdi več tako nenavadno, da na omenjenih humanitarnih organizacijah neuradno vendarle vedo, katere narodnosti so prejemniki njihovih pomoči. Ko jim bodo začeli donatorji še bolj množično darovati zgolj za slovenske družine, jim bodo ti seznami najbrž prišli prav. *
usi-glih
03. 03. 2012 08.06
+4
... jaja ob tem ko bo najrevnejši sloj vračal pa si je tvoj tomažek dvignil plačo na 6700 € brez dodatkov in privilegijev . Torej bo njegova plačka znesla nekako 11 kilo € na mesec
maijster
03. 03. 2012 08.07
+4
se nebi popolnoma strinjal,verjemi samo v sosedstvu imam-poznam 6 družin in vsi čisti slovenci ki izigravajo sistem,v žlahti,kar nekaj oseb ki uradno ne živijo skupaj,in imajo otroke ter z tem da dobivajo soc. pomoč izigravajo sistem,pa verjetno vsak od vas pozna koga osebno ki je ali dobiva na takšen način pomoč,ki je ni opravičen,...
usi-glih
03. 03. 2012 08.13
+4
drži drži maijster jih kar nekaj poznam eden ima 7 avtobusov in vsi so stalno na poti, pa dva šoferja ima redno zaposlena , v šoli pa subvencionirano malico. Da ne bi od nekoga ki ima kmetijo 40 ha nobenega zaposlenega " ženo " ki to ni, na sociali, zraven dela na črno z gradbeno mehanizacijo da ne govorim o nezakonitem rudarjenju, otroci v šoli pa subvencionirano malico. a ja trikrat lahko ugibaš kog podpirata Janeza Janšo in SDS
iss
03. 03. 2012 08.27
+3
usiglih, ne govori na pamet, tomažek ima plačo 6.700 bruto in ne 11 kilo. Mediji pač povejo bruto, da se sliši več;) Itak bi mogli vsi delat zastonj, pa bi se kmalu videlo, kdo si želi delat za državo in kdo ne. Plačo pa naj dobijo an koncu glede na svoj dosežek.
maijster
03. 03. 2012 08.29
+5
...verjel ali ne,že pred 6 leti je postalo v modi da se ločiš ( uradno ) otroke pustiš ( kao ) ženi,se prijaviš pri starših,greš na socjalno,kjer poskrbijo,da dobiš kar nekaj cekina,razne subvencije in še in še,.....če pa staršev nimaš,pa si vzameš neko hudo staro garsonjero v najem,da si pač nekje prijavljen,......to ve vsak,samo inštitucije ne,he,he,he,...
sinaya
03. 03. 2012 17.44
+1
roko na srce ti pametnajovič-ka so bili nekateri ljudje prisiljeni tako ravnat.Pa veš zakaj? Ker je njihov partner presegal samo par cetov ali še takrat tolarjev,nihče pa ni upošteval kredita za nepremičnino. Poznam primer,ko sta se ločila ja,ker druagče skoraj ne bi mogla preživet. Predstavljaj si,da ostaneš brez zaposlitve ne po svoji krivdi ok.nekaj ćasa si na zavodu brezuspešno iščeš zaposlitev,ko ti poteče teh nekaj mesecev tam si še vedno brez službe in kam boš šel potem?Pa npr.da imaš še kredit in ostale stroške pa otroke ?Bi te vprašala ja kaj bi napravil-a enako kot vsi ti ob katere se spotikaš.
maijster
03. 03. 2012 07.50
+11
........roko na srce,če bi država že v preteklosti imela večiji nadzor ozoroma,če bi bolj strikno preverjala kdo res potrebuje soc.pomoč in gdo ne,danes nebi bilo toliko težav,in priznati treba,da je ogromno takšnih ki si niso zaslužili niti centa denarne pomoči, pa so izigravali sistem,sedaj pa se lahko samo zahvalimo takšnim,da imamo to kar imamo,...
pompui
03. 03. 2012 04.49
+2
Steiermark1918 Madona saj te bo razneslo od sovrastva. Spokaj se nekam, ce je v Sloveniji tako hudo. Letala se vedno letijo. Pojdi na kaksen otok, kjer vlada taksen absulotist kot tvoj idol.
trotlziher
03. 03. 2012 01.03
+7
dokler si tiho, noben ne ve kolk si nor,
trotlziher
03. 03. 2012 01.01
+1
najprej vse zorne kote pogledat, šele nato komentirat
Ramzess
03. 03. 2012 14.41
trotlziher
03. 03. 2012 01.00
+1
že poročevalka, pozablja
trotlziher
03. 03. 2012 00.58
nevem a ma smisel to sploh momentirat?
tomii83
03. 03. 2012 00.11
+8
Evropa je mačeha.