Slovenija

'Dogovor je dober in moder'

Ljubljana, 27. 03. 2010 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsedniki parlamentarnih strank so dosegli dogovor, da poslancem glede arbitražnega sporazuma predlagajo razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Referendum naj bi bil nekje v prvi polovici junija.

Premier Borut Pahor je po sestanku povedal, da so se strinjali, "da gre za tako pomembno vprašanje, da naj o njem dokončno odločijo ljudje", torej na naknadnem zakonodajnem referendumu. Kot je pojasnil, bodo koalicijskim poslancem, ki so vložili zahtevo za razpis predhodnega referenduma, pa tudi ostalim poslancem predlagali, da razmislijo o tem, da bi sredi aprila DZ glasoval o ratifikaciji sporazuma, nato pa bi sprejeli odločitev o naknadnem zakonodajnem referendumu, tako da bi na njem "ljudje odločili". Odločitve v pristojnih organih DZ pričakuje do 9. aprila, ko naj bi kolegij predsednika DZ odločal o dnevnem redu aprilske seje DZ.

Predsedniki strank zadovoljni

Predsedniki vseh strank so odločitev pozdravili. Vodje opozicijskih so ob tem opozorili, da ostaja odprto vprašanje, s kakšno večino – navadno, kot zagovarja koalicija, ali dvotretjinsko – bo DZ glasoval o ratifikaciji sporazuma. Ostaja pa tudi odprto vprašanje potrebe po ustavnih spremembah, če bo arbitražno sodišče sprejelo odločitev, ki ne bo v skladu z ustavo. Zato upajo, da sporazum na referendumu ne bo dobil podpore.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik SDS Janez Janša je odločitev za naknadni referendum označil za pametno, "ker gre za tako pomembno zadevo, da bi o njej v vsakem primeru moralo odločati ljudstvo glede na našo ustavno ureditev in glede na to, da tudi bistveno manj pomembne odločitve sprejemamo, ali z dvotretjinsko večino ali smo o njih odločali na referendumih".

Osebno sicer meni, da je z dogovorom o referendumu, če bo dobil podporo v vseh strankah, "rešen samo del formalnega vprašanja," drugi del – odločanje z dvotretjinsko ali navadno večino v DZ – pa še ostaja odprto. Sicer pa Janša meni, da bodo ljudje na referendumu zavrnili arbitražni sporazum.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Blaž Garbajs

Da bi sporazum na referendumu "padel", si želi tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, tako da bi začeli zadevo na novo, "na temelju zgodovinskih resnic in mednarodnega prava". Odločitev za naknadni referendum je označil za dobro, a tudi on opozoril, da ker je ustavno sodišče v mnenju zapisalo, da gre za ustavno materijo, da je treba sporazum v DZ ratificirati z dvotretjinsko večino.

Predsednik SLS Radovan Žerjav, ki se je zavzemal za naknadni zakonodajni referendum, je dogovor označil za "dobro in modro". Še vedno ostaja odprto vprašanje dvotretjinske večine, tako glede ratifikacije sporazuma kot tudi v primeru implementacije razsodbe arbitražnega sodišča, je dodal. Tudi on upa, da bo sporazum na referendumu zavrnjen, "saj ne smemo priti v situacijo, da bomo ustavo spreminjali zato, da bomo omogočili," da se nesporno slovensko ozemlje in morje prepusti drugemu.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je ocenil, da so stranke z odločitvijo za referendum storile pomemben korak. Potreben pa je, ker gre za "izredno pomembno materijo", o katerem morajo odločati ljudje, in zaradi različnih stališč strank glede drugih vprašanj.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič meni, da naknadni referendum daje državljanom "možnost, da dokončno odločijo o zadevi". Golobič je tudi prepričan, da je arbitražni sporazum pomemben prispevek, da se bo vprašanje meje s Hrvaško, ki je že dolgo odprto, razrešilo na civiliziran način in s pomočjo argumentov, ki jih Slovenija ima.

Aleš Zalar in Jean Paul<br>Costa-5
Aleš Zalar in Jean Paul<br>Costa-5 FOTO: Dare Čekeliš

Minister za pravosodje Aleš Zalar (LDS) meni, da iz mnenja ustavnega sodišča ne izhaja zahteva po dvotretjinski večini za ratifikacijo sporazuma, ampak da zadošča navadna. Ne strinja se niti z opozicijo glede potrebe po spremembah ustave po odločitvi arbitražnega sodišča.

Kot je poudaril, je ustavno sodišče v mnenju samo opozorilo na teoretično možnost, da bi po odločitvi arbitražnega sodišča lahko prišlo do neustavnega stanja. Zato meni, da so razmišljanja o tem, kaj bo po odločitvi arbitražnega sodišča, preuranjena.

Pri vprašanju uresničevanja razsodbe arbitražnega sodišča se bo lahko postavilo več različnih vprašanj. Možnosti so zelo široke, nikakor pa ne slabe za Slovenijo, je poudaril in dodal, da mora arbitraža, kot je zapisano v arbitražnem sporazumu, določiti stik Slovenije z odprtim morjem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leis
27. 03. 2010 21.51
Tudi zastopnik firme mora imeti posebno pooblastilo, če hoče prodati nepremičnino last firme. Tukaj pa je govora o teritoriju države in povsod se odloča z običajno večino. Odgovorni dobro vedo, da bi moral biti kvorum višji, le zakaj to delajo. No, glede na stanje v Sloveniji to ni presenečenje, jo bomo gradili pa ponovno.
leis
27. 03. 2010 21.47
Še vsak zastopnik firme mora imeti za prodajo nepremičnin posebno pooblastilo, zato tudi mora biti o teritoriju države kvorum višji, ne pa samo navadna večina. Le od kje so se vzeli vsi ti, ni čudno, da je stanje v Sloveniji takšno kot je.
Albert.Einstein
27. 03. 2010 21.30
dogovor je moder kakor znak od chelseaja. dogovor je bil med marshenalo in kazeto da si nista več rival. chelsea arsenal je blu 2:0 zato sta kazeta in marshenala v zelo slabih odnosih
playback
27. 03. 2010 21.14
Tudi ustavno sodiđšče je imelo nekaj pomislekov pri odločanju o ustavnosti tega, od vlade (beri Pahorja) vsiljenega arbitražnega sporazuma. Dejstvo je, da so nas do sedaj še Hrvatje zmeraj "nategnili" in mislim, da bo na žalost tudi tokrat tako. Če referendum uspe ali ne uspe, smo "popušili". V enem primeru bodo Hrvati dosegli kar si želijo, v drugem pa zopet, ker bomo pod pritiskom Evrope morali popustiti. Vsega pa je kriv Pahor, ker je moral tako hiteti in na vrat na nos podpreti Hrvate. Še kako bi popustili, če bi se jim šlo " za guzico", tako pa se nam lahko smejijo kakšni loleki smo, tako kot pravi Jelinčič. Takšni smo Slovenci na žalost. Polna usta imamo pameti,ko pa gre zares, pa se vserjemo.
M-teorija
27. 03. 2010 21.02
titovka27.03.2010, 19:58 Glede na to da je v parlamentu postavljen štant, ni barantanje nič nenavadnega.
MarkoKnez
27. 03. 2010 20.59
... po zakonodajnem referendumu lahko parlament v nekaj minutah z glasovanjem potrdi voljo državljanov, ali ne?
MarkoKnez
27. 03. 2010 20.56
Tovarišica ga. titovka! Se boš že morala navaditi, da je referendum najvišja oblika demokracije. Raje se vprašaj o smiselnosti glasovanja v parlamentu PRED poznanimi in veljavnimi rezultati referenduma. Poslanske "ure" niso zastonj ... .
srebrnibreg
27. 03. 2010 20.03
M-teorija Hvala, res nisem vedel in ta beseda Medmurje mi ne gre zraven morju ampak na drug konec Slovenije.
titovka
27. 03. 2010 19.58
zanimivo, s kakšno lahkoto barantajo o referendumi...zato je denar???'za delavce ga ni, za upokojence ga tudi ni -SRAMOTA-!!!!!
M-teorija
27. 03. 2010 19.53
srebrnibreg27.03.2010, 19:30 To si dobil zaradi neznanja, ker ne veš, da je slovensko Medmurje med morjem Ahilove matere in Jadranom, vsaj mislim, da je.
MarkoKnez
27. 03. 2010 19.31
No ja, ko so dogovori med politiki "modri", smo državljani običajno plavi v obraz. Lastna hvala, cena .... .
srebrnibreg
27. 03. 2010 19.30
M-teorija Saj sem jaz tudi samo lepo vprašal kje je Medmurje, ker ne vem pa je že minus poleg.
Pošten Zvezdaš
27. 03. 2010 18.48
@na 24,ur pa so face ?? Resnične komentare izbrišete in eno stranske lažne potpirate.Stem nič ne pridobite.Z ugledom eno stransko ste se zelo pomajšali.tak da oblekco si lahko zašijete od pol metra blaga.BO PA ZELO POCENI.
M-teorija
27. 03. 2010 16.58
M-teorija 27.03.2010, 14:18 -1 ~vinadap27.03.2010, 13:56 Pa kaj na glavo, da te UV preveč ne opeće, pa žolno..! Pa lepo se imej!~ Nesramnost pa takšna. Dobronamerno človeka opozorim in mu zaželim lep dan, pa dobim minus. Pri čisto vsaki zadevi, pa res ni treba samo gledati le na slikco in nick, pri odločanju za minuse in pluse!
M-teorija
27. 03. 2010 16.46
Uf si mi dal domačega branja! V prvem delu omenjaš zgodovinska dejsta in poenostavljanje rešitev. V bistvu moramo ločiti dva nivoja reševanja. Pri prvem je arbitraža. Tu pridejo v poštev vsa zgodovinska dejstva in sodelovanje ter interdisciplinarna priprava dokumentacije vseh strokovnjakov zgodovinarjev, pravnikov (predvsem mednarodnih)geografov..., da bodo z njeno pomočjo vplivala ,na arbitražno odločitev. Drug nivo odločanja pa je referendumski. Tu pa morajo biti vprašanja oziroma odgovori tako poenostavljeni in če je le možno le z DA ali NE. Da pa se mora odločitev arbitra spoštovati, pa se ne strinjam. Če bo odločil tako, da bo v nasprotju z ustavo imamo vso pravico IN DOLŽNOST, da arbitržo zavrnemo in zaradi tega ne ozgubimo na verodostojnosti. Pri tem bi bila seveda neumnost, če bi prilagajali ustavo. To nikakor ne smemo dovoliti. Kot rečeno pa je večji problem, če je arbitraža v sladu z ustavo a neugodna glede na pričakovano. V tem primeru je zadeva zakomplicirana. Če jo sprejmemo, bomo večno nesrečni. Če jo zavrnemo zgubimo na verodostojnosti in ugledu. V obeh primerih nič dobrega.Da ne govorimo o razklanosti in notranjih trenjih. V primeru zavrnitve ima različen scenarij tudi različen vpliv na medsoseske odnose. Pri zavrnitvi, ker je neskladna z ustavo nam hrvatje ne morejo toliko očitati kot v primeru druge zavrnitve. Od vseh scenarijev mi je osebno najbolj všeč za nas ugodna in sprejemljiva arbitražna rešitev, ker bi s tem dosegli tako notranji mir kot zunanji z J sosedi. Ker, če si že govoril o nevarostih od zunaj pretijo bolj severno in zahodno od nas. Severno v zanikanju ADP in zahodno po kupovanju celih vasi na primorskem in notranjeskem in s tem vračanje v predvojno stanje počasnega prisvajanja. Tako kljub trenutno zaostreni situaciji, imamo v sožitju s hrvatji več skupnih pozitivnih ciljev. Skupni nastop proti severni sosedi zaradi naše koroške in njihove gradiščanske. Zahodni sosednje se s svojo kupno močjo ne bodo zadovoljili le z našimi kraji, temveč bodo navalili tudi na Istro in otoke. Tu pa se jim z vsesplošnim sinergijskim sodelovanjem (gospodarski, tranzicijskim, turističnim), lahko s skupnimi močmi upremo v smislu, da bolj, ko bomo gospodarsko močnejši, manj ranjivi bomo za njihovo ekspanzijo. Da skrajšam. Referendum in zavračanje ni nujno najboljša rešitev.
Uporabnik113189
27. 03. 2010 15.37
M-teorija27.03.2010, 13:36 Aha, pa še to..Glede modrosti ustavnega sodišča je sicer res. Opozoriti moram na manjšo podrobnost, da ni odvetnika na svetu, ki ti vzame nazaj če dobiš eno krepko okrog ušes..Torej če prav razumem tvojo razlago v primeru da rezultat arbitraže ne bo skladen z našo ustavo ga pač ne bomo ratificirali. Pravniška natega torej. Hkrati pa je tudi res, da bo sodba takšna kakršna bo in da bo zapisana v mednarodnih dokumentih. Ali jo bomo v Sloveniji ratificirali ali ne komu mar. Arbiter je svoje odločil in odločitev se mora spoštovati. Vse skupaj bo samo retorika do nekoč bridkega konca, ker bo sodba dnevno servirana na krožniku z vseh strani.
Uporabnik113189
27. 03. 2010 15.19
M-teorija27.03.2010, 13:36 Mislim, da gre za vse preveč poenostavljeno gledanje na to vprašanje arbitražni sporazum da ali ne.. a) zgodovina..Jasenovac je deloval s polno paro do zadnjega dne WW2. Posledica je popolnoma drugačna struktura prebivalstva na hrvaškem..Ali je pošteno, da se danes pogovarjamo o stanju doseženem z genocidom? b) nobena od prejšnjih hrvaških držav ne more dokazati niti z enim mednarodnim dokumentom, da je bila Istra kdajkoli njihov sestavni del. Vedno so si te kraje "prilastili" z uvedbo nekakšnih diktatur ali rušenjem ustave v bivši Jugoslaviji.. Tudi v zadnji so se kar neki posamezniki menili o tem kakšne bodo meja..Da bi spoštovali kaj mednarodnega jim ni priišlo na kraj pameti. c) verodostojnost, kredibilnost, spoštovanje pogodb in sporazumov.Ali res kdo še verjame, da bodo hrvati kaj od tega z muko od vejice do vejice sestavljenega sporazuma in na koncu odločive arbitraže V PRAKSI spoštovali..Kakšna naivnost..Danes se z italijani se dogovarjajo kako opleniti Mercator, jutri bodo imeli druge dogovore na našo škodo..Potem bomo pa prijatelji???? Imam zelo utemeljne dvom, tudi srbi pravijo, da bomo soseda že še spoznali..Danes nas rabijo za vstop v EU, ko bo zgodbe konec boste videli kaj se bo dogajalo.. d) razdeljenost slovenske politike, ki bo ostala za dolga leta v prihodnost če ne bodo dosegli v parlamentu enotne odločitve. Kako ugodno za vse naše sosede če se bo vsa naša država razdelila na pol in nikoli ne bomo imeli enotnega mnenja. Pravzaprav so mi vse koristi in slabosti tega sporazuma prav malo mar, če ne bo v parlamentu vsaj 2/3 večina. Janša bo potem stalno pljuval rdečkarje da so zapravili priložnost, levaki pa nazaj, da ga je sama zloba..Zopet se bomo šli politiko, korist pa bodo imeli tretji. Že samo takšen scenarij je dovolj velik razlog PROTI. e) ocenjujem, da kot po navadi ne bomo dosegli pozitivnega scenarija z državami na balkanu še dolgo v prihodnost. Razumeti je namreč potrebno da se bodo vmešavale v medsebojne odnose večje sile, od Italije, Španije, Rusije in ZDA. Na balkanu pa so dovolj neumni da nasedajo na lepe obljube. Države bodo med seboj tekmovale in se trudile druga drugo prehiteti. To je podobno kot v ringu pri boksu. Ne moreš pričakovati, da boš udarce samo delil, precej bolj verjetno je, da jih boš veliko pokasiral in da bo bolelo. Takšno je resnično življenje. f) skratka seštevek vsega me vodi, da čas ni prav ugoden za nas in sklepanje sporazumov. Mnogo pametneje bi bilo graditi notranje zelo trdno državo, gospodarsko močno z velikim številom zaveznikov in močnimi regijskimi povezavami do naših manjšin. Načrtno kupovati zemljišča, graditi naselja slovencev In počakati takrat pravo priložnost. Dober primer je Izrael, ki v puščavi gradi naselje, nikjer ni videti od česa sploh lahko živijo, stanovanja pa morajo biti zelo poceni sicer se ne bi naseljevali. če pogledamo primer pri nas, so stanovanja tako draga, da še bogati nimajo dovolj.. da ne naštevam naprej razlogov, imam jih še..Vse utemeljene..zato trdim, da se prav nič ne navdušujem in pri sebi sem že razčistil..Nenazadnje že imamo Jugoslovansko izkušnjo, kjer so slovenci pisali zakone ( tudi spoštovali) ostali pa so jih z veseljem kršili. Če obstaja še kdo tako naiven, da ne bo udarcev "pod pas" potem naj gre hitro iz politike.
srebrnibreg
27. 03. 2010 14.57
vinadap Kje je Medmurje? Hvala za odgovor.
hrcekmuri
27. 03. 2010 14.42
GLEDE NATO KAR SE DOGAJA V SLOVENIJI JE TUDI OPOZICIJA NESPOSOBNA
M-teorija
27. 03. 2010 14.21
'Dogovor je dober in moder' Bi se kar strinjal z naslovom!