Slovenija

Odločbe o subvenciji bodo izdane konec januarja

Ljubljana, 09. 01. 2013 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsem tistim, ki imajo veljavno odločbo o otroškem dodatku ali o državni štipendiji, ni treba vlagati vloge za subvencijo šolske prehrane. Odločbe bodo centri za socialno delo izdali konec januarja.

Šolska prehrana
Šolska prehrana FOTO: Thinkstock

Centri za socialno delo bodo zadnji teden v januarju izdali odločbe o subvenciji po uradni dolžnosti, so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Vsem tistim, ki imajo veljavno odločbo o otroškem dodatku ali o državni štipendiji, zato ni treba vlagati vloge za subvencijo šolske prehrane.

Starši lahko to, kakšen odstotek povprečne neto mesečne plače na osebo predstavljajo njihovi dohodki, preverijo na drugi strani obrazložitve odločbe, veljavne 31. 12. 2012.

Če njihovi dohodki za subvencijo malice za učence ne presegajo 53 odstotkov povprečne neto plače na osebo oziroma 63 odstotkov za subvencijo malice za dijake, bodo prejeli odločbo o subvenciji prehrane. Če pa njihov dohodek na družinskega člana presega ta cenzus, odločbe ne bodo prejeli in do subvencije tudi niso upravičeni, navajajo na ministrstvu.

Po podatkih ministrstva bo s 1. februarjem do subvencije malice v osnovni šoli upravičenih nekaj več kot 80.000 učencev, od tega 50.000 učencev na novo. Brezplačno kosilo v osnovni šoli bo pridobilo okoli 12.000 učencev, skupno jih bo torej skoraj 15.000.

Tudi v srednji šoli se bo število upravičenih do malice povečalo, saj bo subvencijo malice pridobilo 20.000 dijakov več kot doslej (15.000), so dodali na ministrstvu

Do polne subvencije malice so za proračunski leti 2013 in 2014 upravičeni učenci iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 53 odstotkov neto povprečne plače. To velja tudi za dijake iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom na osebo v višini največ 42 odstotkov povprečne plače.

Do 70-odstotne subvencije malice so upravičeni dijaki v družinah, kjer je povprečni mesečni dohodek na osebo nad 42 pa do največ 53 odstotkov neto povprečne plače. Do 40-odstotne subvencije cene malice so upravičeni dijaki iz družin, kjer je povprečni mesečni dohodek na osebo v družini med 53 in 64 odstotki povprečne neto plače.

Do subvencije kosila bodo upravičeni učenci, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo v družini, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 18 odstotkov neto povprečne plače.

Državni zbor je zakon o šolski prehrani soglasno potrdil 28. decembra lani. Tako bodo od 1. februarja do brezplačne malice upravičeni polovica vseh osnovnošolcev in tretjina dijakov, desetina osnovnošolcev pa bo upravičena tudi do brezplačnega kosila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KD_FT
10. 01. 2013 00.38
+1
Jaz še nisem dobila odločbe za subvencijo za malico otrok, vlogo pa sem oddala sredi avgusta - obstaja kak razumni rok, do kdaj mi morajo izdat odločbo?