Slovenija

'Odlaganje reforme za nekaj let prinaša le še večje probleme'

Ljubljana, 01. 06. 2011 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Ali smo odgovorni in začnemo danes ali pa smo malo manj odgovorni in prepustimo odločanje in posledice tistim, ki prihajajo za nami," o pokojninski reformi pravi Gaspari.

Govoriti, da pokojninska reforma ni potrebna, je po besedah ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija kratkoročen pogled, ki se bo Sloveniji v naslednjih letih maščeval. Brez reforme se bo namreč prostor v javnih financah zmanjševal za druge pomembne izdatke, ki si jih ta država zasluži in želi, je dejal.

Odlaganje reforme za nekaj let prinaša le še večje probleme, je opozoril Gaspari. Stroški za pokojninski sistem se bodo namreč iz leta v leto zviševali in bodo v naslednjih 40 letih predstavljali približno osem odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) oz. tri milijarde evrov. Temu strošku se ne bomo mogli izogniti, je dejal, če ga želimo odložiti do leta 2020, pa se bodo še povečali za pol do ene milijarde evrov.

Gaspari nasprotuje tudi uvedbi t.i. individualnih računov, ki jih predlagajo v SDS. Ta sistem ni solidaren, ker temelji na individualnih vplačilih, je dejal.
Gaspari nasprotuje tudi uvedbi t.i. individualnih računov, ki jih predlagajo v SDS. Ta sistem ni solidaren, ker temelji na individualnih vplačilih, je dejal. FOTO: Damjan Žibert

Dejstvo je, da se prebivalstvo stara. In kolikor pozneje bo prišlo do reforme, toliko bolj bo morala negativno vplivati na tiste, ki se bodo upokojevali pozneje. Poleg tega se bo v primeru ohranitve sedanjega sistema zniževala pokojninska osnova tistim, ki se upokojujejo zdaj, je spomnil.

"Ali smo odgovorni in začnemo danes ali pa smo malo manj odgovorni in prepustimo odločanje in posledice tistim, ki prihajajo za nami," je pozval k potrditvi pokojninske reforme na referendumu to nedeljo. Kot glavno prednost novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je izpostavil stabiliziranje odmerne stopnje, s čimer ne bo prišlo do zniževanja.

Kaj pa če bi poskusili z drugimi ukrepi?

Gaspari je predstavil izračune o makroekonomskih posledicah nekaterih predlogov, ki naj bi jih vlada sprejela namesto pokojninske reforme. "Žal bi se vsi podatki poslabšali," je povzel in menil, da gre za skupek predlogov, ki se sicer vsak zase zdi zelo privlačen in primeren, a uveljavljeni kot celota bi položaj v Sloveniji poslabšali.

Tako bi denimo vzpostavitev dohodninskega sistema iz leta 2006, zvišanje socialnih prispevkov delodajalcev za šest odstotnih točk in zvišanje davka na dodano vrednost za desetino znižali obseg bruto domačega proizvoda za 1,5 odstotka, zmanjšali zasebno porabo za pet odstotkov in negativno vplivali tako na izvoz kot uvoz, število brezposelnih pa povečali za več kot petino.

Sam na davčnem področju ne vidi prostora za spremembe, izjema sta davek na nepremičnine ter davek na kapitalske dobičke. "Ti so lahko fiskalno izdatni in makroekonomsko najbolj nevtralni glede negativnih posledic, ki bi jih imeli za gospodarstvo," je dejal. Zvišanje tistih davkov, ki se zdi najlažje – npr. davka na dodano vrednost in dohodnine – pa bi zvišalo inflacijo in imelo pomembne stranske negativne učinke, je dejal.

Preberite tudi: Ali lahko mladi, ki se soočajo z brezposelnostjo, računajo na pokojnine? Vlada pravi ja, saj spremembe pokojninskega sistema prinašajo ugodnosti. A kdaj in pod kakšnimi pogoji se bodo upokojevali, je težko napovedati, saj bo do takrat potrebna še kakšna reforma.

Sindikalne centrale poudarjajo, da je pokojninska reforma krivična, pa tudi da ne bo prinesla višjih pokojnin. Slišati je bilo, da je vladna kampanja izrazito podcenjujoča.

Strokovnjaka sta odgovarjala na vprašanja državljanov, povezana s pokojninsko reformo. Zakaj sploh potrebujemo reformo, kaj lahko pričakujejo mladi? Ali država res le jemlje, ničesar pa ne da?

Gaspari nasprotuje tudi uvedbi t.i. individualnih računov, ki jih predlagajo v SDS. Ta sistem ni solidaren, ker temelji na individualnih vplačilih, je dejal.

V stranki SDS pa mu odgovarjajo: "Ocenjujemo, da večine upokojencev ne zanima po katerem sistemu dobivajo pokojnino, ampak predvsem, kako visoka je. Za primerjavo – najnižja pokojnina na Švedskem, kjer pokojninski sistem temelji na osebnih pokojninskih računih, znaša 850 evrov. Sistem osebnih pokojninski računov je pregleden, pravičen in razumljiv. Omogoča večjo povezanost med vplačanimi prispevki in pokojninami. Deluje izrazito motivacijsko, saj ljudje vedo, da bodo, če bodo vplačali več prispevkov, dobili tudi višje pokojnine. Vsi zavarovanci dobivajo sprotne informacije o tem, koliko so v sistem vplačali in kakšno pokojnino lahko pričakujejo. Zelo pomembno je, da je sistem dolgoročno finančno stabilen, saj je vgrajeno avtomatično in sprotno usklajevanje glede na podaljševanje življenjske dobe in višino plač. Solidarnost v sistemu je še vedno zagotovljena in sicer v ničelnem stebru, v okviru katerega se izplačuje t.i. državna pokojnina, tako lahko vsak dobi minimalno pokojnino."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepermint
02. 06. 2011 18.30
Kaj pomeni pokojninska reforma ? To da bodo starejši delali še dlje in s tem onemogočali sproščanje delovnih mest, ki bi jih zasedli mladi ljudje, ki nimajo zaposlitve! Posledično se bodo "mladi" zaposlili šele pri 30-ih kar pomeni da penzije ne bodo niti dočakali, saj ob doživedju upokojitvene starosti ne bodo imeli dovolj delovne dobe in s tem ne bodo dosegli obeh nujnih pogojev (starosti in polne delovne dobe), ki omogočata polno pokojnino! Borat, Borat,... nimam besed zate, tvoje ministre in kvazi ekonomiste ki ti svetujejo,...
Sputnik
01. 06. 2011 22.58
zakaj potem sploh so tej ljudje na položajih za katere so tako mastno plačani potem je pa vsak mesec referendum ker se ne znajo pogovarjat? nagnat drhal delat pa mir. ne rabimo parlamenta ne politike ker se itak ne zmeni noben nič in krivdsa se vali iz levega na desnega tako da ni nihče nikoli za nič kriv. kramp v roke pa marš delat
wizeman
01. 06. 2011 22.41
@robba 01.06.2011, 22:17 Ti se sploh poslušaš, prebereš, kaj si napisal? Kako so po tvoje Nemci, Skandinavci in podobni vzorni narodi prišli do takšnega standarda, kakršnega imajo? Z doslednim spoštovanjem zakonistosti, z disciplino, z delovno vnemo in visoko produktivnostjo - in predvsem brez jamranja. Države, ki jih navajaš za primerjavo, pa počnejo podobne stvari kot mi - imeli bi pravice in ugodnosti, dolžnosti in discipliniranost pa bi gladko zanemarili. Neće moć, bi rekel Mujo....
robba
01. 06. 2011 22.17
zelene_oci 01.06.2011, 15:58 -14 Reforma je nujno potrebna in vsi, ki mislite, da ni, živite v utopiji. Pred dobrimi 20 leti smo se odločili za samostojno in neodvisno Slovenijo. Vsi smo bili enotni. Želeli smo si spremembe družbenega sistema. In danes imamo tržno gospodarstvo in zato se moramo tudi obnašati tržno. dej, prosim te ne zavajaj. niso bili vsi enotni, in sedaj so se ve kje. in želeli smo neodvisno in tržno gospodarstvo, vendar če ima to kaj veze s tržnim gospodarstvom,potem ti živiš v utopiji. a ima j. amerika, afrika, rusija..tržno gospodarstvo?! mi pa naj bi se primerjali z nemčijo, skandinavci... in prosim, ne mi o tem, da smo še mladi, pa nismo zreli...
robba
01. 06. 2011 22.04
wizeman 01.06.2011, 21:30 2 @culokafra 01.06.2011, 19:59 In zato, ker te država j..., boš volil proti delu na črno? Kot privatnik, mogoče celo delodajalec? Nisi me ravno prepričal. dokler bo država največji podpornik dela na črno, s tem, ko se zavestno odpoveduje prilivom, ko noče izvajat zakonov enako do vseh, vse do takrat bom prot takemu predlogu. in ne boš prepričal ne mene ne velike večine državljanov
robba
01. 06. 2011 22.01
zelene_oci 01.06.2011, 17:27 -13 Platon23: Me veseli, da si odgovoren... Moje stališče, ki ni naivno, je pa namerno posplošeno, je še vedno isto, sem za pokojninsko reformo, ker verjamem, da je potrebno narediti korak naprej in se prilagoditi razmeram trenutnega časa. Če pogledamo širše in malo tudi v zgodovino, vidimo, da so se ljudje vedno upirali spremembam... ampak ravno spremembe so omogočile obstoj, napredek... ja, če pogledamo v zgodovino, mal širše, vedno vidimo da so samodržci in izkoriščevalci vztrajal, da se je treba odpovedvat, da bo pol boljš. nikakor pa se niso bli prpravljen odpovedat svojim privilegijem, vse dokler jih ni ljudstvo odpovedalo. pa vsem je bla domovina na ustih, oz. so se zanjo žrtvoval. a ne, zeleni
robba
01. 06. 2011 21.56
wizeman 01.06.2011, 19:24 -4 Kakšno bedno razmišljanje, bojim se, da kar večine. Eni so nazadnjaški, enim je vseeno, oboje je obsojanja vredno, ker se nam zaradi takih obetajo res hudi časi. Izgleda, da bo treba oditi iz tega blatnega dola, ne glede na to, kako ljub mi je. Zakaj bi morali moji otroci pojesti to svinjarijo, ki jo kuha nerazumneži na eni in pretkani karieristi na drugi strani večine. ti častimo karto, pa da se ne boš vračal..
wizeman
01. 06. 2011 21.30
@culokafra 01.06.2011, 19:59 In zato, ker te država j..., boš volil proti delu na črno? Kot privatnik, mogoče celo delodajalec? Nisi me ravno prepričal.
wizeman
01. 06. 2011 21.20
@Janez Plaznik 01.06.2011, 20:50 Kako lahko govoriš tako na pamet? Nazadnje boš trdil, da so slovenski politiki krivi za svetovno krizo. Kriza je povsod, seveda se tudi povsod krade, nobena država ni na to imuna. O nekem famoznem kradenju naših politikov pa je nastala kar ljudska pripovedka, ki ji, kako zanimivo, verjamejo predvsem "odrasli". Ko človek to gleda in prebira, ima občutek, da kar polne žepe nosijo vsak dan iz vladne palače. Zadolževanje je potrebno zato, da lahko država funkcionira. Da lahko krpa luknje v proračunu, v pokojninski in zdravstveni blagajni, da sanira propadla podjetja ipd. Država smo mi vsi in vsi smo koristniki javnega dobrega. Država ni sama sebi namen. Če je v težavah država, s tem ni v težavah vlada, ampak mi vsi. Vsi bi radi ubili državo, da bi "pokazali vladi, kaj si mislite o njej". Otročje neodgovorno. Sami sebi jamo kopljemo in na vsak način silimo za Grčijo, radi bi bili pa Švica. Malo morhgen.
dostmam9
01. 06. 2011 21.03
Spoštovani gospodje, če vam ne gre vse tako kot ste si zamislili, potem vedno nekaj privlečete iz črne kuhinje in strašite ljudi, še več, celo odkrito grozite. Kadar vam je pa zelo hudo, pa vedno iz hladilnika privlečete SDS, ki pa naj bi bil takšna ultimativna grožnja, da bi morala definitivno prestrašil ljudi. Halo! na te finte smo že prevečkrat nasedli, potem ste pa ponovno požrli vse obljube. Sporočamo vam, da smo 3 x PROTI !!!
Buena Vita
01. 06. 2011 20.57
900 SODNIKOV,400 ODVETNIKOV,200 TOŽILCEV NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE SPRAVITI,, TO BO EDINA POŠTENA REFORMA IN VERJEMITE,SLOVENIJA BO ZACVETELA KOT NAJLEPŠA ROŽA
Buena Vita
01. 06. 2011 20.55
GASPARI GOVORI POZABIL JE POVEDATI;;; FARBANJE SLOVENIJE KOŠTA,FARBAL JO JE OSEBNO GASPARI,,,MAR NI VEČ KOT POL MILIJARDE ZAFURAL AMERIŠKIM BRATCEM ,,TI SO DENAR ZAŽVIŽGALI ALOVENCI BOMO PA TO LETA IN LETA ODPLAČEVALI PO ČUDNIH NAKLJUČNIH IZDIDIH SO VEDNO TOVARIŠI NA ISTEM KUPU DREKA,Z ROKAMI V ŽAKLJIH S PENEZI POŠTENJE,AO
Buena Vita
01. 06. 2011 20.52
JAH,PRAŠEK VAŠ RDEČI VLAK JE ODPELJAL TITO JE BIL VSAJ TOLIKO BRIHTEN IN JE IMEL MODREGA
kawboy
01. 06. 2011 20.50
Neverjetno kakšno farbanje naivnih Slovencev. Gaspari govori o kratkoročnih pogledih, ki se bodo Sloveniji v naslednjih letih maščevali. Gaspari pozablja, da smo danes v finančni, gospodarski in politični krizi prav po zaslugi nesposobnih politikov, ki so omogočili ropanje države in državljanov Slovenije. Takšnega ropanja svet ne pozna. Moralnih vrlin ni, ni pravne države, ni ukrepanje proti poslovanju preko slamnatih firm , ni sankcij proti nesposobnim upravam, ni sankcij zoper člane nadzornih svetov, ki neodgovorno in v sozvočju članov uprav ropajo državo, ni sankcij zoper politike, ki sprejemajo škodljive zakone za državo in državljane, ni sankcij zoper kriminal elit, ni sankcij za uvedbo suženjskega dela, ni sankcij za prekomerno zadolževanje. V tej oropani državi lahko vsak dela kar hoče le pravi položaj mora imeti in delovati mora proti raji, ki danes predstavlja največji državni problem. Temu je namenjena tudi pokojninska reforma. Od njenega sprejetja bodo pridobili politiki in elite, ki so odgovorne za sesutje finančnega in gospodarskega sistema. Raja bo v zameno za daljšo delovno dobo prejemala še nižje pokojnine kot jih prejemamo upokojenci danes. Edine reforme so potrebne na področju kadrovske prenove in za ureditev delovanja pravne države.
lodz68
01. 06. 2011 20.50
prašek 01.06.2011, 18:32 Svoj glas ste že oddali -12 wizeman 01.06.2011, 18:27 »Je res politika tako pomembna, da smo za zmago ene opcije pripravljeni žrtvovati državo?« Na žalost, to je razmišljanje določenega tipa državljanov ! To da nas nas pa nategujejo že dvajset let pa si spregledal ali kaj????
Odpri.oci
01. 06. 2011 20.07
Že leta in leta poslušamo o "medgeneracijski solidarnosti", ko naj bi mladi delali za sedanje penzione.... . NITI ENKRAT pa nisem slišal o "znotraj-generacijski solidarnosti", po kateri bi lahko tistim z 2000 EUR in več penziona le-tega malce znižali in razliko porazdelili med najnižje pokojnine.... . In dokler ne bo "znotraj-generacijske solidarnosti".... lahko na "mojo" solidarnost kar pozabijo !!!!! . PS : Najvišja izplačana pokojnina April 2011 : 2261,70 EUR Najnižja pokojnina : 192,91 EUR Povprečna pokojnina 2010 : 576,78 EUR . Število starostnih pokojnin : 335,789 Število vseh pokojnin : 503,732 (kaj je teh 170.000 "dodatnih" pokojnin mi ni jasno !!!) . Delež pokojnin pod 500 EUR : 28,2% Delež pokojnin NAD 1500 : 2,8% ... 10.000 ljudi dobiva pokojnino NAD 1500 EUR !!!! . Že samo če bi OMEJILI zgornjo mejo pokojnin na npr. 1300 EUR bi mesečno prihranili preko 5 mio EUR..... vendar.... take pokojnine dobivajo samo upokojeni POSLANCI, Kučani, komunistični direktorji, uprave podjetij v državni lasti......... In zgoraj našteti ZAGOTOVO NISO PRIPRAVLJENI malce "zategniti" pas v splošno dobro !!!! Raje "vzemimo" tistim na minimalcu..... se mu bo "manj poznalo" !!!!!
culokafra
01. 06. 2011 19.59
wizeman pa še nekaj ne ti meni da delam na črno,prav zato ker delam pošteno me država najbolj j,,,.Velika podjetja ki prenašajo okoli državo in delavce pa se jim nič ne zgodi.Pravna država ---malo morgen
kawboy
01. 06. 2011 19.51
Toraj je pokojninska reforma potrebna zato,da bodo elite lahko nemoteno kradle po državnih podjetjih,katera bi morala polniti državni proračun ne pa polniti žepe posameznikom seveda z podporo oblasti! Na referendomu TRIKRAT PROTI!!!
culokafra
01. 06. 2011 19.46
wizeman ti nimaš pojma o gospodarstvu in preživetju,ker so ti oprali glavo in sploh ne znaš pametno in realno razmišlljati,sicer pa je palica za vsako rit in tudi za tvojo se bo našla
wizeman
01. 06. 2011 19.24
Kakšno bedno razmišljanje, bojim se, da kar večine. Eni so nazadnjaški, enim je vseeno, oboje je obsojanja vredno, ker se nam zaradi takih obetajo res hudi časi. Izgleda, da bo treba oditi iz tega blatnega dola, ne glede na to, kako ljub mi je. Zakaj bi morali moji otroci pojesti to svinjarijo, ki jo kuha nerazumneži na eni in pretkani karieristi na drugi strani večine.