Slovenija

Odkrili nelegalni laboratorij

Koper, 20. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalisti policijske uprave Koper so odkrili nelegalni laboratorij, v katerem je skupina oseb izdelovala tekoči ecstasy.

Koprski kriminalisti so se spet izkazali
Koprski kriminalisti so se spet izkazali FOTO:

V sodelovanju z Generalno policijsko upravo in nemškimi varnostnimi organi so kriminalisti policijske uprave (PU) Koper v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in nemškimi varnostnimi organi odkrili nelegalni laboratorij, v katerem je skupina oseb izdelovala prepovedano substanco Gama Hidroksi Butanojska kislina (GHB), na nelegalnem trgu znano pod imenom tekoči ecstasy.

Med preiskavo so kriminalisti zasegli nekaj litrov GHB ter kemične substance in opremo za proizvodnjo omenjene droge. Na podlagi obvestil so kriminalisti sredi decembra pri eni od oseb opravili hišno preiskavo in jo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter utemeljenega suma kaznivega dejanja omogočanja uživanja mamil s kazensko ovadbo predali koprskemu preiskovalnemu sodniku.

Zaenkrat se še ne ve, koliko mamila so izdelali v razkritem laboratoriju
Zaenkrat se še ne ve, koliko mamila so izdelali v razkritem laboratoriju FOTO: POP TV

Policisti in kriminalisti PU Koper so na podlagi usmeritev okrožnega državnega tožilstva dalj časa opazovali skupino oseb, ki naj bi v nelegalnem laboratoriju proizvajale GHB. Na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika so sredi decembra lani pri enem od osumljencev opravili hišno preiskavo, kjer so poleg nedovoljene droge zasegli tudi posodo, lijake, merilne instrumente, indikatorje PH vrednosti in elektronske tehtnice, ki jih je osumljenec uporabljal pri izdelavi GHB. V zaključni akciji so isti dan pri prevzemu nedovoljene kemične substance za izdelavo GHB osebo, ki je izdelovala tekoči ecstasy, tudi prijeli in privedli pred preiskovalnega sodnika.

GHB oz. tekoči ecstasy je zelo nevarna zmes, ki pri večkratni uporabi povzroča težko ozdravljivo odvisnost in posledično hude abstinenčne krize.

Kriminalisti so z zbiranjem podatkov ugotovili, da je osumljeni prepovedano drogo GHB proizvajal od začetka leta 2003, nekatere sestavine pa je kupoval v Nemčiji. Zato so koprskim kriminalistom pri preiskavi pomagali tudi nemški varnostni organi. Glede na količino kupljenih kemičnih substanc kriminalisti sklepajo, da bi osumljeni lahko proizvedel več deset litrov prepovedane droge GHB.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja