Slovenija

Spuščanje gregorčkov je lahko nevarno, zaradi taljenja snega velja tudi opozorilo pred plazovi in razlivanjem rek

Ljubljana, 09. 03. 2018 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.P./A.I.
Komentarji
3

Agencija RS za okolje je izdala rumeno opozorilo za vzhodni del države, kjer je povečana možnost razlivanja manjših vodotokov in rek, predvsem Dravinje, Sotle in Krke. Vodostaj bo narasel tudi Gradaščici, zato je odpovedana tradicionalna prireditev, na kateri otroci spuščajo gregorčke.

Pred nami je prvi pomladni konec tedna z najvišjimi dnevnimi temperaturami od 7 do 12, na Štajerskem in v Pomurju celo do 14 stopinj Celzija. A toplo vreme, ki smo ga dolgo čakali, prinaša tudi nevšečnosti.

Taljenje snega bo povzročilo dvig vodostajev, zato je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) izdala rumeno opozorilo pred poplavami.

Danes je bilo sicer delno jasno z zmerno oblačnostjo, v hribovitem svetu zahodne Slovenije tudi pretežno oblačno. Čez dan je pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature so bile od 8 do 14 stopinj Celzija.

Spuščanje gregorčkov je zaradi visokih vodostajev lahko nevarno.
Spuščanje gregorčkov je zaradi visokih vodostajev lahko nevarno. FOTO: Blaž Garbajs

Geološki zavod Slovenije pa obvešča, da bo v naslednjih dneh zaradi hitrejšega taljenja snega, predhodne namočenosti in napovedanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v vzhodni Sloveniji. Plazovi so možni tudi na drugih območjih, ki so prekrita s snežno odejo. Zaradi temperaturnih sprememb se v teh dneh lahko pojavijo tudi kamninski podori in padajoče kamenje.

Predvsem pa naj bodo prebivalci pozorni na dogajanje v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi in podori. Pozorni naj bodo na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije.

Odpovedano spuščanje gregorčkov

Organizatorji prireditve Pozdrav pomladi – Gregorčki 2018 so sporočili, da je otroška prireditev ob Gradaščici, na kateri tradicionalno spuščajo v reko čolničke s svečkami, v nedeljo odpovedana.

"Trenutno je vodostaj v kanalu Gradaščice zelo visok in otežuje dostop, z oddelka za hidrološke prognoze Arso pa so nas obvestili, da do nedelje popoldan predvidevajo še nadaljnje naraščanje vodostaja, saj se tali sneg," so pojasnili organizatorji iz Staroljubljanskega zavoda za kulturo. Hkrati so opozorili vse, ki bi želeli želeli spustiti svoje gregorčke po strugi Gradaščice, da je zaradi visokega vodostaja v kanalu in deroče vode takšno početje nevarno.

Razlivale se bodo Dravinja, Sotla in Krka

V soboto bodo zaradi kombinacije hitrejšega taljenja snega in velike predhodne vodnatosti možna manjša razlivanja rek in manjših vodotokov v vzhodni Sloveniji, predvsem ob Dravinji in Sotli, reka Krka se bo na običajnih območjih v manjšem obsegu pričela razlivati predvidoma v soboto zvečer, so sporočili na Arsu.

O poplavah pa povzročajo na Centru za obveščanje RS, kjer so že obravnavali več zalitih objektov. V naselju Dobova v občini Brežice je podtalnica zalila kletne in stanovanjske prostore stanovanjske hiše. Pomagali so gasilci PGD Veliki Obrež, ki so prostore očistili in zamašili sifonske odtoke. V ulici Podbreznik v Novem mestu je podtalnica zalila podzemno garažo večstanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto so na površini okoli 700 kvadratnih metrov izčrpali okoli 35 kubičnih metrov vode. V Rogašovcih je voda zalila objekt.

Rumeno opozorilo označuje možnost razlivanja v vzhodnem delu države.
Rumeno opozorilo označuje možnost razlivanja v vzhodnem delu države. FOTO: ARSO

Kaj pomeni rumeno opozorilo?

Na Arsu so za zdaj izdali rumeno opozorilo, ki je najmilejše opozorilo ob nevarnosti zaradi poplav, označuje pa možnost razlivanja. To pomeni, da pretok ali vodostaj presega vrednost, pri kateri se začnejo razlivanja v bližnji ali širši okolici vodomerne postaje. Hidrološke razmere so potencialno nevarne. Nastopijo lokalno omejene težave. Potrebna je povečana pozornost ljudi pri gibanju in dejavnostih v obrečnem prostoru, prav tako so v manjšem obsegu lahko poplavljene kmetijske površine, posamezne ceste in infrastrukturni objekti.

Promet je lahko oviran ali onemogočen. Plavje lahko zamaši posamezne objekte vodne infrastrukture in zajezi vodni tok. Prav tako lahko na izpostavljenih mestih hitro narastejo in se razlijejo hudourniški vodotoki.

Na agenciji za okolje prav tako opozarjajo, da zaradi spremenljive narave okoljskih procesov ni mogoče napovedati in pravočasno izdati opozoril za vse izredne okoljske dogodke, prav tako lahko prihaja do odstopanj napovedi in opozoril od dejanskega razvoja dogodkov, zato razmere spremljajo sproti in na podlagi opažanj izdajajo opozorila.

Konec tedna topel, a deževen

Jutri bo v severnih in vzhodnih krajih še deloma jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, v zatišnih legah severne Slovenije malo pod 0, najvišje dnevne od 7 do 12, na Štajerskem in v Pomurju do 14 stopinj Celzija.

V nedeljo se bo dež na zahodu okrepil in se sredi dneva in popoldne razširil nad večji del države. Najmanj padavin bo na severovzhodu. Ob morju bo pihal jugo, drugod južni do jugozahodni veter.

V ponedeljek bo na zahodu občasno še nekaj dežja, drugod se bo oblačnost trgala. Še bo pihal jugozahodnik.

Preverite sveže vremenske informacije na vreme.24ur.com.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hoco
11. 03. 2018 19.26
Kdo pa potem smeti iz vode ven pobere (stiropor, svečke...)?
visoki
09. 03. 2018 16.30
-2
hočejo povedati,da je organizirano spuščanje odpovedano,ker jaz bom še vedno spuščal
tornadotex
09. 03. 2018 16.14
+3
Zdaj je nevarno že spuščanje gregorčkov,potrebujeto četo gasilcev,policijo,rešilca in seveda potapljače...bla,bla...