Slovenija

Odgovorno s fitofarmacevtskimi sredstvi

Ljubljani, 14. 05. 2008 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Opozicija in kmetijsko ministrstvo se ne strinjata glede zakona o FF sredstvih, kmetijsko gozdarska zbornica pa opozarja na odgovorno ravnanje z njimi.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so opozorili na pomen odgovornega ravnanja s fitofarmacevtskimi sredstvi. Zakon o fitofarmacevtskih sredstvih namreč določa, da morajo biti sredstva uporabljena v skladu z dobro kmetijsko prakso, zakone in pravila pa je treba dosledno upoštevati.

Ključen problem pri pomoru čebel naj bi bila pretirana uporaba fitofarmacevtskih sredstev.
Ključen problem pri pomoru čebel naj bi bila pretirana uporaba fitofarmacevtskih sredstev. FOTO: Jani Dolinšek

Uporaba mora biti skladna z namenom in načinom, določenim v odločbi o registraciji in navodilu za uporabo, ob upoštevanju, da se v Sloveniji lahko uporablja le v Sloveniji registrirana fitofarmacevtska sredstva.

V zbornici so posebej opozorili na pomen uporabe sredstev, ki so dovoljena za določen namen uporabe. Redno opozarjajo vse gojitelje rastlin in uporabnike fitofarmacevtskih sredstev o pomenu doslednega upoštevanje navodil pri uporabi sredstev, katerih nepravilna raba lahko škodi čebelam, še navajajo v zbornici.

Čebele
Čebele FOTO: Reuters

Podobno je menil tudi Janko Božič z Biotehničnega inštituta v Ljubljani, ki je kot možen razlog za pomor čebel navedel ravno pretirano ali nepravilno uporabo sredstev. Pri tem je poudaril, da verjame, da veliki kmetovalci večinoma pravilno uporabljajo sredstva, pomembno pa je, da o uporabi obvestijo čebelarje.

Opozicijske stranke sicer menijo, da je zakon preveč liberalen in ga je treba spremeniti, medtem ko so na ministrstvu za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano zagotovili, da je zakon zvišal omejitve in merila za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
14. 05. 2008 17.25
NEVEM ,NEVEM ,NEVEM Ja,nevem komu verjet,nevem kaj verjeti,vem da so trgovine polne,vem da se pod veliko izbiro materijalov skrivajo tudi škodljivi,vem da so kmetje pismeni,vem da so kmetje celo neke tečaje delali o statusu kmeta-njegovega dela in varstva pri delu,vem da vlada skrbi za novosti in kmete počuje in jim svetuje,vem da na tem področju dela veliko izobraženih profilov,cel spekter----- nevem pa kdo je za kaj odgovoren,čeprav sem kmečko dete,čeprav grem pomagat pri atraktivnejših delih,in pojedinah me moti ker ne vidim sorazmerja,vse zgleda kot kot bi blo zmetano vkup ...treba je stvari pošlihtat