Slovenija

'Odgovor naivnega evrokrata'

Bruselj, 07. 02. 2007 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trditve, da EU ni pristojna za reševanje vprašanja izbrisanih, so besede naivnega evrokrata, odgovarja Krivic.

Izbrisani so na svoj položaj evropske institucije opozorili konec novembra, ko so njihovi predstavniki obiskali Bruselj.
Izbrisani so na svoj položaj evropske institucije opozorili konec novembra, ko so njihovi predstavniki obiskali Bruselj. FOTO: Dare Čekeliš
Evropska komisija lahko v primeru kršenja človekovih pravic deluje samo v okviru pravnega reda unije. Status tretjih državljanov, ki dolgo bivajo v državi članici, ureja direktiva, ki so jo morale države članice v svojo zakonodajo prenesti do 23. januarja 2006, je zapisal Frattini. Ta določa, da imajo tretji državljani, če so izpolnili določene pogoje, pravico pridobiti "status rezidenta za daljši čas" po petih letih zakonitega in neprekinjenega bivanja v tej državi članici. Vendar pa direktiva velja za nazaj le za obdobje petih let pred uveljavitvijo, torej do 23. januarja 2001. To pomeni, da tretji državljani v skladu s to direktivo nimajo pravice zahtevati statusa rezidenta za daljši čas za nazaj za leto 1992 ali še pred tem, kot je v primeru izbrisanih, je pojasnil komisar. Poleg tega izbrisani sedaj v Sloveniji nimajo zakonitega prebivališča, zato jih omenjena direktiva sploh ne pokriva in v skladu s pravnim redom unije ne morejo zahtevati statusa rezidenta za daljši čas, je navedeno v odgovoru.

Evropska komisija ni pristojna, da bi posredovala pri slovenski vladi v primeru reševanja vprašanja izbrisanih, je v pisni izjavi konec januarja pojasnil komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini. Komisar je tako odgovoril na vprašanje poslancev združene levice v Evropskem parlamentu Giusta Catanie in Roberta Musacchia, kako namerava komisija zagotoviti, da bo Slovenija "navsezadnje popravila kršitev državljanskih pravic izbrisanih".

Poslanca sta na Evropsko komisijo naslovila pisno vprašanje, ali se ne strinja, da je ravnanje slovenske vlade v primeru izbrisanih "kršitev temeljnih načel unije, še posebej člena 6 Pogodbe o EU", ki določa, da unija "temelji na načelih svobode, demokracije, spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravne države".

V vprašanju sta izpostavila primer Alija Berishe in namestitev njegove družine s petimi otroki v centru za tujce pri Postojni. Frattini je odgovoril, da je takšna namestitev otrok, če so spoštovani njihovi temeljni interesi - pravica do igre in rekreacijskih dejavnosti ter pravica do izobraževanja in družinskega življenja - lahko "skrajni legitimni ukrep za preselitev mladoletnih tretjih državljanov, ki nezakonito bivajo na ozemlju države". Komisija ne more preveriti, ali posamezna članica spoštuje temeljne interese otrok, je še zapisal komisar.

Gospodarski interesi pred človekovimi pravicami

Izbrisani v Bruslju
Izbrisani v Bruslju FOTO: Dare Čekeliš

Na Frattinijev odgovor se je že odzval pravni zastopnik Društva izbrisanih Matevž Krivic. "Kdor je od bruseljskih "evrokratov" resno pričakoval kaj več od Frattinijevega skrajno birokratskega sprenevedanja, je pač naivnež, ki mu ni pomoči," je zapisal.

Ko človekove pravice trčijo ob državne interese, pozabite nanje - to je prava vsebina včerajšnjega Frattinijevega sporočila. Če vam jih doma kršijo, zmenite se o tem doma - nas to ne zanima! Matevž Krivic

Dodal pa je, da je mogoče izjavo prebrati tudi med vrsticami, češ da mora Slovenija to, kar je sama zakuhala, tudi sama pojesti. "Toda če bruseljski komisar (med drugim) 'za pravosodje in svobodo' (!) državi, ki je zagrešila tako množično kršitev človekovih pravic in ki odkrito zavrača spoštovanje razsodb svojega ustavnega sodišča, ne zna ali noče reči ničesar drugega kot 'Za to mi nismo pristojni!', potem je s tem samo potrdil, kar sem o EU že večkrat zapisal: da je to (za članice kar koristna) združba, kjer pa res nekaj štejejo samo ekonomski in politični interesi držav - spoštovanje človekovih pravic pa tam ni dosti več kot okrasek na fasadi te imenitne zgradbe," je še dodal Krivic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
07. 02. 2007 15.17
Opanki in šajkača ne bodo pomagali LDS, da zopet pride na oblast.
?rni panter 1
07. 02. 2007 15.09
Dogodke po 2. svetovni vojni in po naši osamosvojitveni vojni ne moreš primerjat.Slovenci niso dobili izbire po vojni, si naš al ne, ampak so dobili metek v glavo in polet v jamo,...Ti gospodje so ali zavrnili naše državljanstvo ali pa nastopali z okupatorjem proti Sloveniji.Tistim parim ki jim je bila storjena krivica naj kaj zahtevajo, druge pa bi deportirali ali pa zaprli, drugega si ne zaslužijo.Gnide so prvo pljuvale po Sloveniji, sedaj pa hočejo odškodnino,...Za kaj že? Samo lepo proč z naše zemlje. Primere izbrisanih je potrebno obravnavat vsakega zase in ne skupinsko kot je hotela LDS da bi dobila še tistih par glasov na volitvah...Vsak naj zase dokaže da je hotel bit državljan Slovenije, ne pa da se je boril proti nm, ko je pa "spušu" ah, ok, bom pa Slovenec,...Nop, ne boš!
kosir_maks
07. 02. 2007 15.05
Ne govor neumnosti Goso. Vsi smo si morali urejat status. Izbrisani so jo raje popihal na jug, ali iz inata niso hoteli zaprosit za državljanstvo. Sedaj pas hočejo da država ravna kot da so stalno živeli tukaj in da zaradi izbrisa niso dobil služb in podobno . Takoj ko bi pridobil status za nazaj, bi tožil državo za odškodnino, ker jim je bila povzročena škoda z izbrisom . Fora pa je, da jih sploh ni bilo v Sloveniji.
goso
07. 02. 2007 14.55
Razumete zdej 2.svetovno vojno in po njej. Kaj mi počnemo z "odpadniki" zaradi le nekaj dni vojne, ker niso to pa to se izrekli in ne vem kaj še... Zdaj je jasno zakaj so počel z domobranci, belogardisti in drugimi "odpadniki" po 4. letih vojne...., ki so pa spravli v smrt tisoče Slovencev...
kosir_maks
07. 02. 2007 14.55
Kolikor jaz poznam stvar oni sedaj imajo urejene papirje. Izbrisani hočejo sedaj status za nazaj ??? Kot da so tukaj skoz živeli, čeprav jih je dosti odšlo iz Slovenije?
ernest83
07. 02. 2007 14.43
Pa še tako naivni so, da mislijo da bo EU ščitila tujce...smo mi v EU in bo delala za nas, ali je v EU cela bivša Jugoslavija razen Slovenije, da bo delala za njih. To morajo rešit v Sloveniji. Lahko bi rešli že 91, pa niso hoteli.
dani.ca@email.si
07. 02. 2007 14.18
Zakaj hočejo biti-oziroma so že- državljani Slovenije , če o tej državi govorijo le vse najslabše in jo blatijo po Evropi?Vsak gre lahko tja, kjer mu bo bolje.Todorović pa naj se samo spomni arogance, s katero je zatrjeval, da je raje apatrid kot slovenski državljan. Naj se tega drži!
dani.ca@email.si
07. 02. 2007 14.18
Zakaj hočejo biti-oziroma so že- državljani Slovenije , če o tej državi govorijo le vse najslabše in jo blatijo po Evropi?Vsak gre lahko tja, kjer mu bo bolje.Todorović pa naj se samo spomni arogance, s katero je zatrjeval, da je raje apatrid kot slovenski državljan. Naj se tega drži!
Tonček Balonček
07. 02. 2007 13.27
Seveda, ko so šli s tistim avtobusom v Trst in potem naprej, smo vsi spraševali, kako so sploh šli ven in kako v Itaijo, kao so zavarovani itd., pa ni bilo nobenega odgovora. Kakop se šolajo in sploh njihovi potomci, o teh podatkih ni ne duha ne sluha, kaj počnejo ti novinarji? Ali se izbrisani lahko vpisujejo v šole, kako so zavarovani /ELVIA ali kaj?), kako vozijo avtomobile, imajo šoferske izpite itd.itd., kako so izbrisani pravzaprav, če že 15 let živijo v Sloveniji brez dokumentov in potujejo po Evropi?
mr.remington@gmail.com
07. 02. 2007 12.01
Todoroviću - bejž iz Slovenije ... tja kamor spadaš.
xes
07. 02. 2007 11.19
robert1: tole kako so prisli do bruslja in nazaj brez potnih listov je tudi mene zanimalo ze takrat :) ... moram pa reci, da sem z odgovorom evrope zadovoljen... vsaj ne bo vec vsako teslo mislilo, da lahko zuga z neko evropsko institucijo za "svoj" prav.
robert1@mail386.com
07. 02. 2007 10.52
Mene pa zanima, kako so se lahko vrnili v Slovenijo, ce nimajo potnih listov in vseh dokumentov. pa se to, zdaj, ko smo to razcistili in vidimo vsi, da nimajo prav, je zadnji cas, da se jih deportira . Onega TODOROVICA pa prvega, za vzgked. naj gre mesat drek kam drugam.
Vegos
07. 02. 2007 10.43
Kaj, a so tile izbrisani resno mislili da bojo šli v Bruselj in kar dobili vse kar hočejo?