Slovenija

Oddajte vlogo: subvencioniran prevoz v šolo (skoraj) vsem, hrana tistim iz družin z nižjimi prihodki

Ljubljana, 20. 08. 2012 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./V.L./STA
Komentarji
162

Pred začetkom novega šolskega leta je čas tudi za urejanje subvencij za prevoz in malico. Na obeh področjih je letos nekaj novosti tako glede pogojev za pridobitev pomoči kot tudi v samem načinu vlaganja vloge.

Šolarji
Šolarji FOTO: Thinkstock

Dijaki in študentje, ki znanje vsak dan iščejo zunaj kraja bivanja, bodo v novem šolskem letu plačevali nižje cene za prevoz do šole ali fakultete.

Konec julija je namreč začel veljati zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu, ki je razveljavil vse določbe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki se nanašajo na subvencioniranje prevoza za dijake in študente. S tem pa se je ukinil tudi dodatek za prevoz k državni in Zoisovi štipendiji.

Pravico do subvencije tako lahko uveljavljajo dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo vsaj 5 km od izobraževalne ustanove.

Poenotile se bodo tudi cene prevoza. Do sedaj se je na primer cena za 75 kilometrov vožnje gibala med 19 in 155 evri, zdaj pa bo mesečna vozovnica za vlak ali za avtobus stala 20, 30 ali 50 evrov. Znesek je odvisen od tega, ali so od šole oddaljeni 60, od 60 do 90 ali več kot 90 kilometrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo pozivajo dijake, naj pravočasno uredijo vso dokumentacijo, potrebno za uveljavljanje subvencije pri uporabi javnega prevoza v medkrajevnem prometu. Da upravičenec lahko uveljavi subvencijo, mora izpolniti vlogo, ki jo potrdi izobraževalna ustanova, na kateri se šola. Vzorce vlog z navodili so objavili na spletni strani ministrstva za infrastrukturo, pri izvajalcih prevozov in na prodajnih mestih.

Na podlagi subvencionirane mesečne vozovnice v medkrajevnem avtobusnem ali železniškem prometu bo imel upravičenec tudi pravico do brezplačne uporabe mestnega prometa v Ljubljani in Mariboru. Novela zakona pa je uvedla tudi mesečno vozovnico za deset voženj, za katero bo treba odšteti 15 evrov.

Predprodaja subvencioniranih mesečnih vozovnic bo potekala od 27. 8. 2012. Zaradi uveljavitve novega sistema subvencioniranja pa na pristojnem ministrstvu priporočajo, da potencialni upravičenci nakup subvencionirane mesečne vozovnice opravijo že v predprodaji.

Vlogo mora predhodno potrditi izvajalec vzgojno-izobraževalnega programa, za razliko od prejšnjih let pa se vloge za subvencijo prevoza ne vlagajo več na centrih za socialno delo, pač pa pri izvajalcu subvencioniranega prevoza.

Če dijak ali študent živi manj kot pet kilometrov od ustanove izobraževanja in tako ni upravičen do subvencije za medkrajevni prevoz, bo subvencionirano mesečno vozovnico za ljubljanski mestni promet letos lahko kupil po ceni 20 in ne več 17 evrov, je dodatno pojasnil direktor Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Robert Horvat.

Po navedbah Horvata bo vsak upravičenec, ki se bo odločil za nakup mesečne subvencionirane vozovnice za medkrajevni promet ali subvencionirane mesečne vozovnice za 10 voženj v vrednosti 15 evrov, sicer upravičen do brezplačne mesečne vozovnice v ljubljanskem mestnem prometu. Enako bo veljalo v mariborskem mestnem prometu.

Ob tem je direktor LPP še dejal, da upravičenec pri subvenciji prevoza za zdaj še ne bo mogel uporabljati tako železniškega kot avtobusnega prometa, temveč se mora odločiti za eno ali drugo.

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Subvencija za malico tistim, ki ne presegajo dohodkovne meje

Še vedno pa je mogoče na pristojnem centru za socialno delo tudi oddati vloge za uveljavljanje subvencij šolske malice in kosila za naslednje šolsko leto.

A tudi tukaj je država poskrbela za nekaj sprememb, ki se nanašajo predvsem na dohodkovno mejo, ki še zagotavlja upravičenost do subvencije.

Za subvencioniranje prevoza v šolo je sicer vlada letos zagotovila 39,8 milijona evra.

Do subvencije bodo tako upravičeni le tisti, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 42 odstotkov neto povprečne plače oziroma 414,70 evra. Prej je bila ta meja postavljena pri 405,98 evra. Do subvencije so upravičeni tudi učenci in dijaki, ki so v rejništvu, ter prosilci za azil.

Po majski uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ sicer velja, da bodo morali vsi, ki do subvencije niso upravičeni, malico plačevati v celoti, saj se ukinja splošna 2/3 malica za učence in dijake, ki niso upravičeni do dodatne subvencije.

Do subvencije za kosilo pa bodo upravičeni učenci, pri katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 18 odstotkov neto povprečne mesečne plače oziroma 177,73 evra. Pravica do subvencije se sicer dodeli za obdobje enega leta.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šolar
26. 09. 2012 10.42
+1
ja, res 42% od povprečne, je bilo tako mišljeno, pa nikoli do sedaj nismo pričakovali, da bi nam moral nekdo nekaj dat, pa pošteno delamo za omenjeni denar že vsa leta. Naš srednješolec je skromen kot naše plače in si nosi edini v razredu malico s seboj, v sendviču pa ima kruh, ki ga spečemo doma v običajni pečici, občasno si malico kupi. Kosilo, toplo seveda, ima doma. Ko pa ti otrok začne študirat, pa je pesem drugačna, kljub subvencioniranemu prevozu v letošnjem letu. Tisti, ki študente imajo, dobro vejo, da mu ne moreš narediti sendvičev za en teden vnaprej. Hočem povedati samo to, da z dvema malima, prigaranima plačama plačamo vse, vse pošteno in redno, ne dolgujemo nikomur nič in nam tudi ne ostane veliko, zdaj ko so otroci večji, več rabijo, logično. To, če cele noči računaš če boš zvozil do konca meseca pa še nikoli ni bil znak pohlepa. Tore si nekje na meji.....Bilo bi pa bolje, če bi imeli tistih pet eur manj, ker od teh, veste, da ne preživiš dolgo, pa bi otrok dobil štipendijo za pokritje najnujnejših stroškov. Kot veste tudi šola, nobena, ni v resnici zastonj. Tisti, ki imajo še manj, pa tako ne zmorejo plačevat, kar si v šoli vse zmišljujejo v teh časih, vse ekskurzije, izleti, tečaji in podobno in je že marsikdo potisnjen ob rob družbe in zasmehovan,smo že zbirali denar za takšne sošolce tudi tisti, ki nimamo denarja na pretek. Kateri ga imajo, pa tako ne dajo. Res pa je, da mnogi izkoriščajo ugodnosti, zakaj pa ne, če se da, si mislijo. Ni nikogar na vrhu in ničesar, kar bi si lahko vzeli za vzgled, zelo žalostno. Če lahko politiki, direktorji propadlih firm, bomo pa še mi, a ne. Ker ni vzgleda na vrhu, kako bi le bil, saj ljudje niso nori in ga ne more biti. Veliko je družin, kjer je vsaj en od staršev doma, otroci pa v vrtcu in seveda zastonj, za nekatere pa ni prostora, in tako se pelje to izkoriščevanje celotne družbe iz vrtca naprej, samo da potegnejo vse kar se da, tudi ločijo, navidezno preselijo, avto na lizing, vsi s.p. minimalca kar 20 let, obračajo pa milijone, lepo vas prosim, če bi bilo res tako, bi marsikdo zaprl firmo in šel na šiht, kjer bi pa le dobil nekaj eur več. Na sodiščih pa tako vsi primeri zastarajo, kaznovan nihče ali le malokdo. Ljudje vse to vidijo, saj niso iz Lune.
šolar
26. 09. 2012 07.45
+2
Jaz pa bi povedal tole, da imamo dva šolarja, enega dijaka in enega študenta in za štipendijo "presegamo" dohodek za samo par eur, pa smo zato ob štipendijo, ki bi zaradi oddaljenosti od doma do kraja študija bila krvavo potrebna, za šolarja pa tako ravno tako ne moremo uveljavljati subvencije za malico, ker imamo pač več kot 42 % minimalca. Torej mi, ko to plačam najemnino,stroške in hrano za oba, ne ostane od plače praktično nič. In to zaradi previsokega dohodka, pet Eur!!!!!!!!!!!!! Torej bi morali imeti pet eur manjši dohodek, pa bi imeli vse to povrnjeno oziroma zastonj????? Zato nekateri nočejo delati v tej preljubi Sloveniji, sramota. Pravice ni in je še en čas pri nas ne bo. Žalostno, da imajo otroci staršev z s.p.-ji vsi malico zastonj?????? Povejte mi, kje je logika, da zaslužijo vsi samo za minimalca in nič več, vsi po vrsti in leto in leto zapored???Kje je tu logika, saj se dobro ve, zakaj se gre, pa avto na lizing in vse ostalo. Pa se nam veselo smejijo, češ ti več zaslužiš in lahko plačaš, jaz pa sem zaradi omenjenih par eur ob štiristo eur za oba, tako približno. Sošolec, čigar starši imajo 45 glav živine v hlevu, za kar jim še zdaleč ne zavidam, če me razumete, kmetijo pa v lasti starih staršev, maximalno subvencijo od države, pa ima malico zastonj, ker so namreč reveži čisto brez dohodka, seveda. Pa drugi otrok štipendijo, ker pač ni dohodkov. Razen tega da od prodaje živine oz. mesa zaslužijo več kot mi tri leta skupaj. Pa še to, da bog ne daj, da dela študent preko študentskega servisa, ker se tudi to šteje v skupni dohodek, in je za to tepen in kaznovan in celo leto brez štipendije in zato kaznovana cela družina skupaj. Torej, tisti ki smo tako na meji z dohodki, se nam sploh ne splača delat, očitno. To je naša preljuba Slovenija.
modrival
26. 09. 2012 08.14
+1
Ni 42% od minimalca, ampak od povprečne neto plače. Torej kot štiričlanska družina boste pa menda s 1700 evri preživeli brez pričakovanja , da bi moral nekdo nekaj dat. Ravno zaradi te miselnosti, da bi vsak nekje moral še nekaj dobit na kakršenkoli način že ali od kjerkoli, je stanje danes takršno kakršno je. Kajti pohlep je postal neka obvezna družbena norma, pa sploh ni pomembno ali gre za 10 eur ali miljone - gre za popolnomo isto vsesplošno miselnost, ki mladim generacijam jemlje prihodnost.
sunny_sunny
29. 08. 2012 09.57
tudi jaz imam vprašanje... koristila bom varianto 10 voženj na mesec, ker živim v LJ. vozim pa se z avtobusom in vlakom, ker direktne povezave nimam. v obrazcu je opcija kombinirana vozovnica, tu mi je vse jasno. ali to pomeni, da moram izpolnit 2 vlogi, eno nest k avtobusnemu prevozniku in eno na železniško postajo? nisem nikjer zasledila...
teddy_bear
22. 08. 2012 10.31
+3
nekej mi ni jasno... se pravi: jaz imam od doma do Ljubljane 30km --> torej plačam za mesečno vozovnico za vlak 20 €... in potem se s to mesečno lahko vozim zastonj s trolami po Ljubljani al kako??
tik-ni
22. 08. 2012 11.40
+1
menda bodo na železniških postajah itd postavljeni tudi 'štanti' za mestne vozovnice in potem na podlagi vloge tam dobiš zastonj vozovnico za mestni promet
ADMlNSTRATOR
28. 08. 2012 14.07
+1
aboze
21. 08. 2012 21.00
-1
Kdo se bo vsak dan na faks vozil več kot 90 km. Vožnja v eno smer 2 uri z vlakom. Skupaj torej 4 ure. Je ceneje ampak popolnoma neuporabno. Samo nabiranje točk politikov.
aboze
21. 08. 2012 21.02
+1
Vožnja vsak vikend, kot je pa v praksi, pa pride vseeno ceneje s kartico
zvezdicamateja
22. 08. 2012 14.15
+2
ja tista za 10 voženj se definitvno splača
tik-ni
21. 08. 2012 13.19
+7
24ur kje ste dobili sledeče podatke : " zdaj pa bo mesečna vozovnica za vlak ali za avtobus stala 15, 30 ali 90 evrov. Znesek je odvisen od tega, ali so od šole oddaljeni 60, od 60 do 90 ali več kot 90 kilometrov." ? Na spletni strani ministrstva za infrastrukturo in prostor (prav tako na spletni strani slovenskih železnic) zelo jasno piše da so te cene 20, 30 in 50 €. Prav tako je vsem ostalim spletnim stranem z novicami uspelo pravilni prepisati cene (rtvslo je en hiter primer). Zaboga spokajte nesposobne 'novinarje' stran in nabavite koga, ki zna vsaj osnoven 'copy-paste'. Popolnoma napačni podatki podani za nekaj kar je trenutno zelo iskana tema, višek sramote.
yokerxdinterfan
20. 08. 2012 22.47
+5
no če bi najnižja plača znašala pri nas 1000 evrov neto plača potem skorajda nebi rabili subvencij
Pecikltigr
20. 08. 2012 23.04
+5
čakaj, da začnejo kričat, kako za kaj tako groznega sploh ni denarja, pa da gospodarstvo tega ne prenese!!! A to pa prenese, da že skoraj nima komu kaj prodajat, ker narod nima denarja??? Glej samo (pa ne me zdaj šimfat da je primer napačen) kakšne popuste sedaj dajejo na nove avtomobile: 8000 €, 10000 €, niso nobena redkost! Ja fantje, od tistega ki ima 600€ še 3000 € ne boste dobili!!!
usi-glih
20. 08. 2012 20.40
+13
bedarije , plače dejte ljudem ki delajo in delo tistim ke ga ne dobijo pa ne rabimo nobene subvencije. Očito je ta rasistična hunta še bolj nesposobna kot sem si predstavljal v najbolj morastih sanjah
Pecikltigr
20. 08. 2012 22.25
+5
aaaaa, plač pa ne! to pa že ne, kaj pa si ti misliš, kdo da si da boš tu še celo neke pogoje postavljal? delavec naj bo srečen da ima to nepopisno čast, da lahko sploh dela! pa tiho naj bo, ker muzike je na radiju dovolj! kadar jo hoče šef poslušat! ma kaka plača, da j no mir! pa saj ni vse denar, le kako si lahko tak - materialist! SMEEEEEEEEEEEEEEEEEH!!!!
piko112
20. 08. 2012 23.25
+1
anchika93
20. 08. 2012 19.50
+1
Jas neke ne razumem. Ko maš vlogo, pod drugo točko - podatki o izvajalcu vzgojno-izobraževalnega programa, kdo to izpolni šola oz. fakulteta al sam napišeš??? Prosim za odgovore!!!
Zakon1
20. 08. 2012 22.23
+6
Bolj ko je zakomplicirao, manj pravilnih vlog ali vlog nasploh bo oddanih in to je namen teh skrajno kapitalistično izkoriščevalskih birokratov.
Pecikltigr
20. 08. 2012 22.26
+1
ja kaj ni blo navodil zraun? ka maš to neko piratsko kopijo vloge?
Brabus
20. 08. 2012 19.32
-9
Drugač pa , ne se sekirat, en pir in škatla čikov na danj manj, pa je prevoz plačan.
Pecikltigr
20. 08. 2012 22.27
+6
ka pa kiri ne pije pira in ne kadi čikov?
Brabus
21. 08. 2012 10.34
-4
Tistim se pa opravičujem, saj jih je zlo mal. V raznih soc. prispevkih A-kanala, se še tolk ne potrudjo, da ne skrijejo čika in avtomobila, ko jamra, kako je zaj. pri nas.
Pecikltigr
21. 08. 2012 12.39
+1
Čik pa 20 let star avto sta za tebe simbola česa? Morda izobilja?
periot22
21. 08. 2012 21.53
+3
DORIS RANT
20. 08. 2012 19.00
+2
Mene pa zanima, če izpolniš vlogo za mesečno vozovnico za vlak in potem greš naprej z lpp do faksa ali moraš navesti tudi postaje za lpp ali ne? Ali ti potem velja normalno mesečna za lpp po vseh avtobusih?
Pecikltigr
20. 08. 2012 22.28
-3
Buco -
20. 08. 2012 18.19
mene zanima kako je z nam, k mamo bloke, bomo še vedn lahka jedl na te šolske bloke al ne?
Pecikltigr
20. 08. 2012 22.28
periot22
20. 08. 2012 17.28
+3
Oba z možem vsa imela delavsko plačo pa je otrok imel vsa leta v šoli kosilo pa še doma je jedel kosilo ki sem ga velikokrat prejšnji dan skuhala za drugi dan vse se da če se hoče malica in kosilo za otroka potem šele luxus kot je morje in potovanja!!!!
HooplaToopla
20. 08. 2012 15.48
-19
Predlog vladi: - Polovica učencev naj hodi redno v osnovno šolo. Vse v zvezi s šolo naj bo brezplačno, oziroma pokrito iz državnega proračuna. Druga polovica naj bo že od ranega otroštva vzgajana kot fizična delovna sila. Kriterij, po katerem bi otroke ločevali, bi morala biti finančna uspešnost staršev. Jabolko pač ne pade daleč od drevesa. Torej; bolj bogati v šolo, revni v dresuro. 1 do 2% mest v šolah na vseh stopnjah naj omogoči izobraževanje otrokom iz družin, ki morda finančno ne uspevajo, se pa izkažejo z resnim delom in prispevkom k svetli bodočnosti, oziroma z drugimi besedami zvestobo nadrejenim. - Srednješolsko izobraževanje naj bo spet omogočeno polovici otrok, ki so hodili v osnovno šolo. Jasno, da tistim iz najbolj premožnih družin. Druga polovica osnovnošolsko izobraženih otrok, naj gre v intenzivne tečaje in usposabljanja za delo v javni upravi, na železnici, v gradbeništvu, logistiki (skladiščniki, kondukterji, prometni policisti ......)..... Bogatejša polovica maturantov naj gre na univerzo. Ostali srednješolci pa za bolj odgovorna delovna mesta nižjega ranga. Denimo: organizatorji proslav, pazniki v koncentracijskih taboriščih, strojevodje, vozniki, popevkarji ...... S 7. stopnjo izobrazbe naj revnejša polovica zasede zahtevnejša delovna mesta. Npr. vodja administracije v podjetju ali občini, nastopajoči na državnih proslavah 1. reda, zlagalec bankovcev in kovancev po velikosti v banki, višji pesnik domoljubnih vsebin, ....... Polovica diplomantov premožnejšega porekla pa naj gre v podiplomski študij za magistre in doktorje. Ti bodo temelj stabilne domovine, delali pa bodo kot predsedniki, generali, vodje zahtevnih projektov, potencialni kandidati za Nobelovo, Pulitzerjevo, Rupnikovo ...... nagrado, potencialni dobitniki Oskarjev, načrtovalci svetle prihodnosti domovine ...., tožilci, odvetniki in sodniki (te tri funkcije bi morali poenotiti, tako da bi vse hkrati lahko opravljal en posameznik)...... Vodenje države naj bo dedno. Vsakih 6 generacij enkrat pa lahko izbrani predstavniki ljudstva to potrdijo na stoletni skupščini zaslužnih mož domovine. Zaslužnih mož. Ne žena. Samo po sebi je umevno, da večina žensk ostane na stopnji fizične delovne sile. Polovica jih lahko (ni pa to nujno) napreduje v matere-gospodinje. Najboljše (očesu najbolj prijazne), lahko nadaljujejo izobraževanje na srednji stopnji. Za poklicne tolažnice, plesalke narodnih in erotičnih plesov, spodbujevalke razpoloženja, ..... in podobno. Tiste iz res najboljših družin naj bodo deležne 7. stopnje ženske izobrazbe. Delale bodo lahko kot spremljevalke pripadnikov državne elite na uradnih potovanjih in slovesnostih. Vse to seveda v letih debelih krav. Kadar nastopi gospodarsko finančna kriza večjih razsežnosti, se lahko večji del tistih otrok, ki bi sicer postali fizični delavci, uporabi v prehrambene namene.
kiva123
20. 08. 2012 16.03
+12
čudno da nisi napisal, da naj starejše in bolne kr sproti po.bijamo. tvoje razmišljanje se mi ne zdi normalno
6zabica
20. 08. 2012 17.51
+7
Jemljite zgornje besedilo (HooplaToopla) sarkastično...tak občutek namreč dobim, ko gledam kake ideje ima naša vlada...zakaj potem poslancem ne ukinejo vseh bonitet...saj jih ne potrebujejo ob plači od 3000 eur neto. Pa otroci bogatih staršev tudi ne potrebujejo subvencij prevoza/malice/kosila, ker imajo starši ziher dovolj denarja. Pa v šole uniforme, da ne bo razlik med otroci bogatih staršev in socialno šibkih.Pa obdavčit bolj bogate seveda 40% in to je to...pa bo spet dnar za revne politike in požrešneše...
Brabus
20. 08. 2012 19.29
+1
Povsem razumem tvoj sarkazem, ampak , sam imam polno zadnjo plat večnih socialcev, ki od države -mojih davkov samo jemljejo, nič pa ne prispevajo.Končno bodo imeli tudi moji otroci isto mesečno, kot sosedovi socialni, pa imajo ravno tako avto, stanovanje, pa z socialno čike pa pir kupujejo.To je edino, kar je vlada naredila pozitivno, da imamo še nekaj od tega tisti, ki večno presegamo cenzus za soc. transferje za par eurov.
Pecikltigr
20. 08. 2012 22.31
iz kje bo pa prišlo kaj mačk za socialne delavke?
yokerxdinterfan
20. 08. 2012 22.49
+1
hmmm potem po tvojem menjeju če je tastar uspešen bo tud otrok neglede na to ali je zabit ko noč
Pecikltigr
20. 08. 2012 23.06
+1
@yoker Spoznal si temelje delovanja državne uprave, javnega sektorja itd., skratka pijavk! Bravo!
Pecikltigr
20. 08. 2012 14.51
+1
Kaj lažete!!! Kdor ne dobi štipendije, bo ostal tudi brez prevoza!!! Banda lopovska!!! Žal mi je vsakega posameznega centa posebej, ki sem ga kdajkoli tej državi MORAL plačati za davke!!!
Brabus
20. 08. 2012 19.30
+4
Zakaj zavajaš. Moji ne dobijo štipendije, bojo pa deležni subvencije za prevoz. In kaj ti ni tu jasno?
Pecikltigr
20. 08. 2012 22.17
-2
Slovenec_34
21. 08. 2012 09.47
+1
saj pa jas tut ne dobim štipendije (ker so jo ukinili) pa bom deležen subvencijo za prevoz tako da nimam pojma kaj ti sanjaš
Pecikltigr
21. 08. 2012 12.41
-2
Ja še podpirajte dalje bando ki vam krade, osli! To ne pomeni, da če nekateri dobite, da potem vsi dobijo prevoz subvencioniran! Ali pa večina!
jezek_vse_ve
20. 08. 2012 13.43
+4
A mi lahko kdo pove v enem stavku (namreč iz tega članka nisem izvedel nič konkretnega) kolk bom mogu plačat za mesečno urbano (študent), živim pa v mestni občini domžale, ampak imam blizu postajo. Torej obravnavan sem kot ne-ljubljančan. Pa mogoče še to: a zdej bo al ne bo LPP do Domžal? Hvala in LP
zvezdicamateja
20. 08. 2012 14.16
+2
jst pa ne razumem kako to pol velja če si med tednom v ljubljani. verjetno bom za vlak vzela tisto z 10 vožnjami, ampak kaj je potem z urbano, ker v lj nimam 5km. torej jo plačam po normalni ceni, problem pa je da nikjer ne piše koliko je sploh to, še vedno 17€ ali je bilo to lani subvencionirano?
buhaa
20. 08. 2012 16.03
jezek_vse_ve - ti si 5km od kraja študija, tako da ti pripada subvencija. Če pa bo trola do Domžal, pa ti po moje ne bo problem dati tistih 17€ (če bo ostala ta cena za študente). zvezdicamateja mene isto zanima kot tebe..
zvezdicamateja
20. 08. 2012 16.09
+1
sej men tut ni problem dat 17€, sam da ne bo pol pouna cena za mesečno 35€
1606987
20. 08. 2012 13.31
Kje se izpolni,oz. dobi vlogo za subvencioniran prevoz za študente?
zvezdicamateja
20. 08. 2012 14.14
imaš povsod pri prevoznikih naprimer lpp ali železnice na internetu
Kat..
20. 08. 2012 14.27
+1
mislim da je vloga celo na internetu. Malo poguglaj, jst sm jo lani dol potegnila. LP
bohorpower
20. 08. 2012 15.08
-3
To je ista pola kot za štipendijo samo da resšiš del za subvencioniran prevoz in ne za štipendijo.
Saša Tolimir
20. 08. 2012 12.58
+7
meni pa samo nekaj ni jasno, se pravi da tisti ki se brezposelni starši imajo otroci subvencionirano kosilo vse lepo in prav ampak ne zastopim zakaj potem otrok je kosilo v šoli če je starš doma
korintos1
20. 08. 2012 13.07
+1
In ti veš kdaj je kosilo, in kako dolgo so eni otroci v šoli? Razno razne dejavnosti.
Janša je naš
20. 08. 2012 13.08
-8
Janša je naš
20. 08. 2012 13.08
-5
ženska doma otrok se pa hrani za naš denar v šoli SRAMOTA
Saša Tolimir
20. 08. 2012 13.12
+12
korintos saj nimam nič proti da otroci jedo ampak poznam ogomno mamic ki ne delajo in ne bodo nikoli delale saj trajbajo samo luxus in si nočejo rokic mazati in otroku skuhati ampak vedi to ne velja za vse in takšni otroci se mi smilijo in nimam nič proti otrokom se mi pa smilijo!!!!!!!!
korintos1
20. 08. 2012 13.15
+14
jaz ti samo hočem povedati, da otrok ne more biti v šoli lačen do 15-16. ure, pa čeprav je Rom. Otroci so najmanj krivi. To, da ene mamice nočejo kuhati, to je pa resnica, in še več jih bo, ker imajo dedce prdce!
Saša Tolimir
20. 08. 2012 13.21
+4
dec gor al dol država jim daje potuho pa ne mislim jaz na Rome in tudi v mislih jih nisem imela kajti tudi oni so ljudje in jih ne razvrščam za manjvredne da ne bo pomote glede na tvoje pisanje
Janša je naš
20. 08. 2012 13.38
+3
tantadruj1
20. 08. 2012 13.40
-1
dragi moji tak sistem imamo. veliko ljudi se "šlepa" na svoje otroke. ker se nam otroci vsi smilijo in ker vedno pridejo na svet po odločitvi odraslih. in so danes vse bolj pogosto in že od nekdaj sredstvo za..
Kat..
20. 08. 2012 14.33
+2
ampak otrok je napogosteje tako dolgo v šoli ravno zato, ker obstaja podaljšano bivanje, ki je pa za tiste otroke, katerih starši so res v službi do 16ih, ne pa za tiste, kjer je nekdo od staršev brezposeln doma. In tudi nimajo otroci dejavnosti do 16te ure lepo prosim. Sploh pa ne do 5. razreda.. Jat sem v OŠ hodila pred manj kot 10 leti, pa sem že v 1. razredu sama oz. včasih z bratom hodila peš več kot 1.5km v in iz šole, pa sta oba starša delala in hodila v službo. Doma sem si tudi sama znala namazan na kruh pašteto ali pa viki kremo... pa mi danes nič ne manjka, kvečjemu sem zato tam kjer sem. In sem zvaležna staršem, da me nikoli niso razvajali, zdaj pa otroke razvajajo dedki in babice, starši, potem pa še država... In to ni prav.
Pecikltigr
20. 08. 2012 14.56
+4
Noben se ne šlepa na otroke, to je zavajanje in demagogija. Cenzusi so tako nizki, da ti nič ne pomaga! Take laži so sprožili samo, da so lahko sprejeli restriktivno zakonodajo, ki kaznuje vse, razen tistih ki sistem zlorabljajo - in ti ga bodo še naprej. Vsak sistem, ne samo naš. Mimogrede: kdaj bo končno narejena študija (lahko za nazaj), koliko je dejansko zlorab IN kdo jih je omogočil??? OB SVETEM NIKOLI!!!!!! Ne se pustit fopat raznim ministrom, ker vsi po vrsti lažejo! Kdor pa laže, ta tudi krade!!!
kiva123
20. 08. 2012 15.52
+1
jaz sem pred šestimi leti včasih hodla domov ob 15h, in ne...nisem bila v podaljšanem bivanju, temveč sem mela 2x tedensko pouk do 15h. in ja...takrat sem bila že pošteno lačna in sem komaj čakala, da pridem domov na kosilo in bi ga zato bila v šoli zelo vesela
ja pa ja
20. 08. 2012 12.57
+1
a obstajajo tudi iste vozovnice za vlak + avtobus a mogoče kdo ve
Janša je naš
20. 08. 2012 13.09
-16
DELAT SE ZGUBI!! PA NE SAM ŠTUDIRAT KAK OBRAT DRŽAVO!!
Pecikltigr
20. 08. 2012 15.00
+5
@mattu Vklopi možgane! In ne ponavljaj kot papagaj tega s čimer te fopajo!
Mile91
20. 08. 2012 15.41
+3
Pecikltigr
20. 08. 2012 22.20
+2
@Mile91 Al si u penziji pa so se ti že možgančki skisali, al pa nisi že dolgo iskal dela po Sloveniji! Mislim PLAČANEGA dela...
buhaa
20. 08. 2012 12.27
+2
Zadnjič je pa v članku pisalo da bo za razdalje nad 90 kilometrov cena vozovnice 50 evrov. Ve mogoče kdo, če boš kupil 10 vozovnic mesečno, če boš potem imel urbano vseeno zastonj? Ali to velja samo za mesečne vozovnice?