Gospodarstvo

Zavrnitev poroštva naj bi prinesla alternativne poti

Ljubljana, 05. 10. 2011 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Odločitev odbora za finance, da ne podpre predloga zakona o poroštvu države za posojilo za Teš 6, je po mnenju Kontiča neodgovorna: "Tisti, ki so predlog zakona zavrnili, bodo morali sprejeti odgovornost za naložbo".

Odbor DZ za finance in monetarno politiko na današnji seji ni potrdil predloga zakona o poroštvu države za posojilo v višini 440 milijonov evrov za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Za je glasovalo pet članov odbora, sedem jih je bilo proti.

Odločitev odbora DZ za finance, da ne podpre predloga zakona o poroštvu države za posojilo v višini 440 milijonov evrov za gradnjo Teša 6, je po mnenju prvopodpisanega pod predlog zakona Bojana Kontiča neodgovorna. Proceduralni postopek o predlogu zakona se je namreč zaključil, DZ se bo le seznanil s sklepom odbora, je dejal.

DZ se bo na izredni seji, ki se bo začela v torek, po Kontičevih (SD) pojasnilih le seznanil s sklepom odbora, proceduralni postopek o predlogu zakona, ki ga je vložila skupina 31 poslancev iz vrst SD, SDS, LDS, DeSUS, SLS in nepovezanih, pa je končan.

Po predlogu zakona, ki ga je DZ na septembrski izredni seji ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo, bi Teš pri Evropski investicijski banki (EIB) najel 440 milijonov evrov posojila, za katerega bi jamčila država.

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

"Tisti, ki so predlog zakona zavrnili, bodo morali sprejeti odgovornost za naložbo," je dejal Kontič in spomnil, da je naložba v teku, pogodbe so sklenjene.

Dosedanji podporniki predloga zakona, poslanci SDS, so se po njegovih besedah "umaknili" in kot je ocenil, verjetno "računajo na to, da bo po volitvah njim zaupano upravljanje z državo".

Kontič upa, da bosta EIB in posledično tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) počakala na novo vlado in se šele nato, če ne bo državnega poroštva, umaknila iz naložbe.

Zavrnitev poroštva naj bi odprla nove alternative

Teš je sicer pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila, ki je zavarovan z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje Teša 6, k je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri EBRD, ki sicer ni zahtevala državnega poroštva.

Po mnenju poslancev SD Matevža Frangeža in Luke Jurija, ki projektu nikoli nista bila naklonjena, pa se "nam zdaj po zavrnitvi poroštva odpira priložnost, da se odločimo za alternativno pot, ki bo temeljila na obnovljivih virih energije".

Prepričana sta tudi, da ima današnja odločitev "nedvomne dolgoročne pozitivne posledice tako finančne kot okoljske narave".

Kot sta še navedla Frangež in Juri, je bilo od predstavnikov Teša po zavrnitvi poroštva slišati namige, da bodo vrzel v financiranju zanju sporne investicije zapirali s prodajo Dravskih elektrarn Maribor. "Tovrstnim idejam je potrebno zapreti vrata že na začetku: nedopustno je za zgrešeno investicijo prodati slovenski energetski dragulj, ki je hkrati največji obstoječi vir obnovljive energije v Sloveniji," sta še poudarila.

'Udarec za energetski lobi in koalicijo'

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: POP TV

Na zavrnitev poroštva na odboru se je na socialnem omrežju Twitter odzval tudi predsednik Zares Gregor Golobič. "Padec predloga zakona o poroštvu za Teš 6 predstavlja velik udarec energetskemu lobiju in veliki koaliciji ter je dokaz njihove nemoči pred lučjo javnosti," je zapisal.

Tudi v poslanski skupini Zares so pozdravili izid glasovanja na odboru. "Projekt velike koalicije SDS in SD je očitno vendarle klonil pod težo številnih opozoril, ki smo jih na akterje naslavljali tako v Zaresu kot tudi predstavniki nevladnih organizacij in civilne družbe," so poudarili in spomnili, da je določene postopke zoper predlagatelje omenjenega zakona sprožila tudi protikorupcijska komisija.

Glasovanje na odboru sicer po besedah vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija še ne pomeni, da se projekt Teš 6 ne bo nadaljeval, zagotovo pa predstavlja pomembno "etapno" zmago javnega interesa nad ozkimi interesi organiziranih lobijev.

Zvonko Černač je na seji odbora v imenu SDS dejal, da poslanci danes "ne odločajo več o vsebini projekta, ampak o tem, ali bo projekt še dražji ali manj dražji". Po njegovih besedah so v konkretnem primeru vsi pozabili na bistveno okoliščino, in sicer na Zaresovo napoved referendumske presoje tega zakona, če bi bil sprejet. "Zakon bi bil zadržan, nastala bi velika škoda in še dodatni stroški," je menil Černač in pojasnil, da takšne odgovornosti v SDS ne nameravajo prevzeti. Pojasnil pa je tudi, da so mnenja v poslanski skupini glede poroštvenega zakona deljena in napovedal, glasovanje poslancev po svoji vesti, poroča SDS.

Vlada pričakuje pojasnila investitorja

Odločitve odbora za finance in monetarno politiko za zdaj ne komentirata prva moža Teša in HSE, Simon Tot in Matjaž Janežič. Tudi na ministrstvu za gospodarstvo ne komentirajo odločitve odbora.

Kot so povedali na ministrstvu za finance, bodo nadaljevali s postopki, ki so jih vodili že pred vložitvijo predloga zakona, ob tem pa bodo upoštevali zadnje sklepe vlade. "Glede na to, da vlada opravlja le tekoče posle in da je datum razpusta DZ znan, je potrebno na novo preučiti situacijo in oceniti nadaljnje konkretne korake," so poudarili.

Spomnili so še, da vlada pred nadaljevanjem kakršnihkoli aktivnosti na tem področju pričakuje dodatna pojasnila investitorja, Teša in HSE, kar je konec septembra poudarila že državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Vlada si med drugim želi pisna zagotovila glede zagotovljenih količin premoga in njegove cene (na tej podlagi je izračunana tudi donosnost naložbe, za katero vlada želi, da je devetodstotna) ter da se v izvedbo projekta na primeren način vključijo slovenski dobavitelji blaga, izvajalci del oz. storitev in da se izpeljejo vsi postopki v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi, ki so bile doslej ugotovljene v revizijah te naložbe.

Namesto Teš 6 zelena tehnologija?
Namesto Teš 6 zelena tehnologija? FOTO: POP TV

Morda je to korak v smeri zelene tehnologije

Nevladne organizacije pozdravljajo zavrnitev poroštva. V skupnem sporočilu za medije o nastali situaciji pravijo, da je to prva, a zelo pomembna zmaga javnega interesa pri tem projektu. Ob tem upajo, da takšno glasovanje ni le posledica bližajočih se volitev. Upajo namreč, da je to resen premik pri odnosu političnih strank do vprašanja državnega poroštva za projekt Teš 6. "Pričakujemo, da bo v bodoči sestavi Državnega zbora prevlada javnega interesa v primeru Teš 6 še močnejša," dodajajo.

Andrej Vizjak je že pojasnil, da "nekateri že omenjajo zbiranje podpisov za referendum, kar pomeni, da bi TEŠ 6 postal del volilne kampanje. Sem za to, da se odločanje o tem vprašanju preloži na čas po volitvah," piše SDS na svoji spletni strani.

Verjamejo tudi, da je zavrnitev poroštva znak, da se stranke in poslanci odpovedujejo nadaljnjemu vlaganju v energijo premoga in da "bodo prihodnja prizadevanja usmerili v zelene tehnologije, ki prinašajo nova delovna mesta in razvoj povsod po Sloveniji."

Breme preloženo na slovenske davkoplačevalce?

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) so s presenečenjem sprejeli rezultat glasovanja na današnji seji odbora za finance in monetarno politiko. Kot pišejo v izjavi za javnost, so v skupini HSE vodili vse potrebne aktivnosti v skladu z investicijskim načrtom ter na podlagi soglasij in dovoljenj državnih organov. "Današnja odločitev pomeni najmanj bistveno podražitev projekta, za Republiko Slovenijo pa dodatni prispevek k poslabšanju bonitete in kredibilnosti na mednarodnih finančnih trgih," poudarjajo.

Sprejem Zakona o poroštvu bi omogočil normalno izvedbo oziroma dokončanje projekta nadomestni blok 6 Teš, s tem pa tudi uspešno nadaljnje poslovanje skupine HSE, so prepričani in dodajajo, da poroštvo države omogoča doseganje nižje obrestne mere in s tem nižjo skupno ceno projekta. "Država bi z izdajo poroštva projektu nadomestni blok 6 Teš pridobila v letih, ko se vrača posojilo EIB, poleg neposrednega donosa na vloženi kapital še visoke davke na predvidene dobičke, plačilo taks za izpuščanje toplogrednih plinov CO2, dolgoročno bi bilo zagotovljenih več tisoč delovnih mest, poleg tega pa bi bila deležna tudi prihodkov iz naslova stroškov poroštva za kredit EIB, ki v času trajanja kredita dosežejo cca 50 milijonov evrov," še pišejo.

"V HSE in TEŠ ne glede na današnjo odločitev sedmih poslancev zagotavljamo, da bomo storili vse, da saniramo posledice takšne odločitve. Trdnega zagotovila, v kakšni meri nam bo to uspelo, pa žal ne moremo dati," pravijo v HSE in TEŠ.

Opozarjajo, da zavrnitev predloga zakona o poroštvu za HSE in TEŠ pomeni podražitev projekta. "Kakšna bo ta podražitev, bo odvisno od pogajanj z bankami in dobaviteljem glavne tehnološke opreme, Alstomom, ki bodo izvedena v prihodnjih dneh in tednih. V najslabšem primeru lahko pride celo do umika bank iz projekta tudi za kredite, ki so že bili črpani," razlagajo.

Opozarjajo tudi, da rezultat glasovanja ne koristi niti Sloveniji kot celoti, saj vse kaže, da bo breme predvolilnega boja preko energetsko strateškega projekta v končni fazi preloženo na slovenske davkoplačevalce.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AJAJAJAJAJ
06. 10. 2011 14.23
alterego przelmuding, z blokom 6 bo več elektrike in manj onesnaževanja kot z obstoječima dvema... več elektrike ja manj onesnaževanja pa dvomim... raje bi pa videl da bi bila elektrika cenejša
crnkamn
06. 10. 2011 11.37
harmonika: najboljši primer dobre prakse je Nemčija, ki je v zadnjem letu ustvarila njveč novih delovnih mest na področju obnovljivih virov energije a to si nakladanje gibanja za trajnostni razvoj poslusal o stevilki 300,000 delovnih mest? Sam se zdelit je treba to cifro od 80,000,000 populacije pa dobis procentualni delez, ki je tako mejhn da se sploh ne splaca oment! 0,00375%
pujca
06. 10. 2011 09.11
Pametno.S takimi poroštvi se ne rešujejo projekti,ampak zgolj posvečeni žepi.Čas je,da se začnemo obnašati času primerno.
Slavko Wolf
06. 10. 2011 08.49
Odlično, iščimo nove poti.
saso999
06. 10. 2011 08.12
sonce greje najceneje ;)
saso999
06. 10. 2011 08.11
kakšen teš 6 a ste znorel??
Pygmalion
06. 10. 2011 07.58
"slišati namige, da bodo vrzel v financiranju zanju sporne investicije zapirali s prodajo Dravskih elektrarn Maribor" To je kot da bi potratni sin prodal svojo lastno mati, ki ga hrani že 20 let, da se izvije iz svojih neumnosti. Naj raje mati proda svojega potratnega in izdajalskega sina!
patriot5
06. 10. 2011 07.47
Blok 6 bo najbrž vseeno zgrajen, kljub zavrnitvi poroštva. Poroštvo ali kapital lahko da tudi kakšna tuja firma, ki bo dobila za kapital ustrezen delež podjetja, ki bo skoraj sigurno nosil zlata jajca. Tudi Nemci ne bodo preživeli le z alternativnimi vrstami energije. Pri nas pa podprejo le projekte, ki sigurno ne nosijo dobičkov, kjer pa se vidi dober zaslužek, pa je potrebno hitro zadevo odstopiti tujim partnerjem, da slučajno ne bi ostalo kaj kapitala doma.
manco-capac
05. 10. 2011 21.40
Kakšne alternative so nam na voljo? Hidro potencial je tako rekoč izčrpan, na Soči in Muri novih elektrarn pač nočemo, edini projekt vetrnih elektrarn je očitno mrtev, koliko solarne energije si pa lahko sploh privoščimo pri ceni 400 € za megawatno uro? Premog, kolikor ga še imamo, je edini domač energent, vse drugo je uvoz. Glede na to, da je Nemčija zaprla svoje jedrske elektrarne (ali pričakujejo tsunamije v Porurju?), lahko pričakujemo samo vse dražjo električno energijo na evropskem trgu. Ob dražji energiji bo konkurenčnost našega gospodarstva še slabša, ali bomo delali za "kitajske" plače, da bomo to nadoknadili? Sploh pa imamo veliko težav že z izgradnjo navadnih daljnovodov, kaj šele česa drugega. Še uvažali bomo težko manjkajočo električno energijo.
harmonika
05. 10. 2011 20.43
prihodnost je sončna energija ,veterna ,vodna ne pa premog najboljši primer dobre prakse je Nemčija, ki je v zadnjem letu ustvarila njveč novih delovnih mest na področju obnovljivih virov energije
slovenecsm
05. 10. 2011 20.13
"Tisti, ki so predlog zakona zavrnili, bodo morali sprejeti odgovornost za naložbo" KAJ? Odgovornost naj nosijo tisti, ki so projekt začeli brez jasne finančne konstrukcije.
alterego
05. 10. 2011 19.28
przelmuding, z blokom 6 bo več elektrike in manj onesnaževanja kot z obstoječima dvema...
przelmuding
05. 10. 2011 19.21
Jaz veleum kot me je poimenoval alterego pa še dodajam ,če bomo zagnalo TEŠ 6 bomo plačevali masne denarce Evropi za onesnaženje okolja, tudi zato je to neprimeren projekt.
viledaa
05. 10. 2011 19.16
Oprostite bloka 4,5.
viledaa
05. 10. 2011 19.05
terralex. Bloka 5,6 bosta hladna rezerva za nujne primere.Glede premoga pa sta dve študiji domača in pa tuja(Golobičeva) pokazali,da ga je dovolj.
saurium
05. 10. 2011 19.05
Vprimeru, da pa država bi sprejela poroštvo, bi pa spet kradl na veliko, pol bi pa bla spet država kriva. NČ JIM DAT!!! NITI KULIJA, KAJ ŠELE LIST PAPIRJA IN GOR PODPIS!!!!
boy_
05. 10. 2011 19.01
sama politika nj ga nardijo pa fertikk..
terralex
05. 10. 2011 18.33
viledaa 05.10.2011, 18:13 Blok 5 in 4 bosta normalno delovala naprej z blokom 6. In ne bodi ti ovca, ki verjame vse. Daj se prej prepričati o čem govoriš. Ob bloku 6, bo rudnik Velenje uvažal premog tudi od drugod, da bo lahko pokril kapacitete bloka 6. ŽAL!!!
alterego
05. 10. 2011 18.29
przelmuding in podobni veleumi, bančni denar (za katerega naj bi država dala poroštvo) je namenjen zgolj konkretnemu projektu, to je bloku 6! ni bloka, ni denarja! če pa vrli zaresovci spravijo vkup realne projekte za vetrnice, solarne celice in podobno, bojo morali prepričati banke, da to kreditirajo! denarja v državni malhi v ta namen ali za blok 6 ni!!! glede na "odgovorno" obnašanje nekaterih naših politikov kaže, da bojo kmalu redukcije električnega odjema...
POMAGAM_TI
05. 10. 2011 18.15
golobič, res je in moj glas na volitvah je tvoj!!!