Slovenija

Opozicija: Pahor hiti, želimo pojasnila

Ljubljana, 25. 09. 2009 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Borut Pahor bo poslancem v ponedeljek na zaprti seji pojasnil podrobnosti pogajanj Slovenije s hrvaško stranjo. Neuradno je bil arbitražni sporazum že dogovorjen, strani se dogovarjata le še o malenkostih.

Neuradno naj bi bil arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško že dogovorjen, dogavarjali naj bi se le še o malenkostih. Izhodišče naj bi bil drugi predlog Ollija Rehna, o čemer sta se dogovorila premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor v Ljubljani, kjer naj bi bila tudi priča iz tretje države, ki bo dogovor potrdila, so poročali v 24UR.

Kolegij predsednika državnega zbora je sklenil, da bo izredna seja DZ o odpravi zadržkov Slovenije v pogajanjih Hrvaške z EU bo potekala v ponedeljek ob 15. uri za zaprtimi vrati. Seja bo potekala na zahtevo opozicijskih SDS, SLS in SNS, ki zahtevajo pojasnila glede pogajanj premiera Boruta Pahorja s hrvaško stranjo. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je sicer opozoril, da je zahteva nenavadna, saj bi gradiva o pogajalskih stališčih morali obravnavati v pristojnih parlamentarnih telesih, ne pa na plenarni seji DZ, vendar pa so nato tudi vodje poslanskih skupin koalicijskih strank podprli sklic te seje, ker vladna stran "ničesar ne skriva".

Pred sejo bo isti dan odbor DZ za zadeve EU (OEU) nadaljeval današnjo nujno sejo na to temo, ki so jo prekinili na zahtevo opozicije zaradi neprimernega gradiva vlade, s premierom Pahorjem pa se bodo sestali tudi predsedniki parlamentarnih strank.

Proceduralni zapleti prekinili sejo odbora

Odbor za zadeve Evropske unije bi danes moral obravnavati stališča Slovenije za odprtje oziroma zaprtje skupno 11 poglavij v pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo, a je po slabi uri prekinil sejo za zaprtimi vrati. Po besedah odbora Darje Lavtižar Bebler (SD) je že na začetku seje prišlo do "proceduralnih zapletov, zaradi katerih so jo potem tudi prekinili". Pojasnila je, da "do vsebinskih zadev sploh še prišli niso". Ocenjuje, da bi bila lahko izredna seja v državnem zboru, ki bo za zaprtimi vrati, vseeno v ponedeljek.

Borut Pahor in Jadranka Kosor
Borut Pahor in Jadranka Kosor FOTO: Blaž Garbajs

Poslanec SDS Milenko Ziherl se medtem sprašuje, "ali si vlada pri pogajanjih s Hrvaško kupuje čas". Po prekinitvi seje je opozoril ''na nedorečen tekst pri posameznih poglavjih, saj so bili znotraj posameznega poglavja uporabljeni različni operativni termini – v tekstu je navedeno odpiranje poglavja v samem sklepu pa zapiranje. Seveda gre za dve različni stanji pogajanj o posameznem poglavju. Skupaj s poslanci SLS in SNS smo zato zahtevali prekinitev seje do uskladitve gradiva. Očitno slabo pripravljeno vladno gradivo glede posameznih pogajalskih poglavij pa vsiljuje vprašanje, ali ne gre pri tem za nameren manever vlade, za kupovanje časa, saj se vedno bolj kaže ničnost sporazuma Kosor - Pahor. Zato so skrbi in zadržki do slabo pripravljenega gradiva še toliko večji,'' meni.

Opozicija od Pahorja želi pojasnila

Medtem pa so opozicijske stranke SDS, SLS in SNS sporočile, da od Pahorja zahtevajo pojasnila, ali je arbitražni sporazum o načinu reševanja vprašanja meje s Hrvaško že napisan. Radovan Žerjav, Zmago Jelinčič in Jože Tanko opozarjajo, da gre razprava o deblokadi hrvaških pristopnih pogajanj z EU in o arbitražnem sporazumu pravzaprav mimo DZ, zato zahtevajo razpravo na plenarni seji DZ.

Piran
Piran FOTO: Reuters

Kot pravi Tanko, bi na tej seji razpravljali predvsem o odpravi zadržkov pri odprtju oz. zaprtju skupno 11 poglavij v pogajalskem procesu Hrvaške z EU. Lahko pa bi odprli še kakšno točko, je dodal in namignil, da so se pogajanja med Slovenijo in Hrvaško pravzaprav že začela, poslanci pa ne vedo, ali na osnovi drugega Rehnovega predloga ali katerega drugega.

Jelinčič je prepričan, da je arbitražni sporazum pravzaprav že napisan, saj je Pahor v četrtek vlado obvestil "o informaciji o arbitražnem sporazumu", ne pa tudi o njegovi vsebini. Naslednji četrtek bo vlada že vložila pobudo za sklenitev sporazuma, Pahor pa ga bo nato že naslednji dan predstavil EU na medvladni konferenci s Hrvaško, je prepričan Jelinčič in dejal, da je DZ tu povsem spregledan, da nima nobene teže ne vpliva, Pahorja pa je označil tudi za "diktatorja" in "veleizdajalca" slovenskih interesov in države zaradi vseh dogodkov s Hrvaško.

Tako Jelinčič kot Žerjav pričakujeta, da bo Pahor v ponedeljek predstavil konkretni arbitražni sporazum, ki naj bi bil že napisan, zanima pa ju tudi stališče švedskega predsedstva EU, kar Pahor po njunih besedah drži v tajnosti.

Žerjav pa je ocenil, da pri pogajanjih s Hrvaško prihaja tudi do kršitev sklepov DZ in opozoril na sklep o zaščiti nacionalnih interesov, ki je bil marca sprejet ob vključevanju Hrvaške v Nato. Omenil je referendum, ki ga namerava sklicati njegova stranka in ki naj bi po njegovih besedah zaščitil slovenske interese, da "se o slovenskem morju in ozemlju ne pogaja". Ponovil je stališče, da je slab tudi drugi Rehnov predlog, ki ga Pahor sicer močno podpira, ker naj bi Sloveniji zagotavljal stik z mednarodnimi vodami. Tega Rehnov predlog po Žerjavovih besedah Sloveniji ne zagotavlja. "Ne nasprotujemo vstopu Hrvaške v EU, smo pa proti, da vstopi s slovenskim morjem in ozemljem," je še dejal in pozval Zagreb, naj v znak dobre volje umakne tudi vse "fizične prejudice meje", ki so nastali po osamosvojitvah obeh držav 25. 6. 1991.

Vsi trije so opozorili še, da do deblokade Hrvaške v pogajanjih z EU prihaja prehitro in da Pahorjeva vlada pri tem preveč hiti. Zato prihaja tudi do predlogov, ki so "neeksaktni, nedodelani in neusklajeni" v zvezi z odpravo zadržkov v pogajalskem procesu Hrvaške.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smoggy
26. 09. 2009 10.46
Pozdravljeni Js bom pa takole povedu. Naj že Pahorjeva vlada preneha z zapravljanjem našega davkoplačevalskega denarja in naj že enkrat pokaže, da imamo slovenci trden jaz in da ne odstopamo od svojih pogojev. Če bo šlo tako naprej, nam bo lahko vsak vzel malo države in prej kot slej bomo ostali brez nje. Če pa ima Pahor in njegova vlada take namene, pa res bolš da pride do predčasnih volitev!
preprosto
26. 09. 2009 10.21
rob3rt 26.09.2009, 10:01 Jabolka in hruške? Kakšno dejstvo, mar imamo v parlamentu komunistično stranko? Vidiš si eden takih, ki so omejeni in zafrustrirani in živijo v preteklosti. Nacizmu in komunizmu, bi lahko dodal še kaptialIZEM. To da je marsikdo živel boljše na račun kreditov.... koliko pa je bila zadolžena SLOVENIJA 1991 IN DANES? Ne vem koliko si star? Glede na te izjave bolj malo, če pa si med starejšimi, potem vedi, da je tvoja rit rasla v teh dobrinah, ki jih danes skorajda ni več, kar je povsem logično, sedaj v kapitalIZMU gre dobiček firme v žepe posameznikov, tedaj pa je šel v gradnjo tega ali onega… Floskula, da sedaj plačujem za tedaj … ob današnjem zadolževanju je preprosto neumnost. Vidiš poln si predsodkov in enostavno ne moreš sprejet, da komunistov in komunizma ni več, smo v 21. stoletju in enostavno ne zmoreš tega dojet. Ravno v tem je problem, ker tako kot si ti tega ne dojemate, mogoče pa bi če bi levi ravno tako pričeli kot ti povezovati sedanje desne z dejavnostmi desnih med 2. svet. vojno. Sicer pa si ponovno enačil komunizem in socializem kar sta dve popolno drugačni zadevi. Kako so živeli ljudje v komunizmu (Rusija...) in kako v socializmu, kjer nam je manjkalo le, PO TVOJEM, le še SDS, SLS, ...
rob3rt
26. 09. 2009 10.01
preprosto 26.09.2009, 09:36 Nekdo je očitno malo zamešal jabolke in hruške. Dejstvo je, da to so komunisti, ampak nihče pa me ne bo prepričal, da smo vsi, ki nismo komunisti, fašisti, nacisti ... Ravno nasprotno, neizpodbitno dejstvo je, da sta nacizem in komunizem v bistvu enako s*r*a*n*j*e, razlika je kvečjemu v podrobnostih, ali pa drugače rečeno "drugo pakovanje". V to, da je marsikdo živel v času t.i. socializma boljše ne dvomim, na račun kreditov je vedno lepo živet, samo kaj ko enkrat teh kreditov zmanjka, pa še vračati jih je treba začeti, na žalost pa smo glih mi tiste j...ne stranke, ki plačujemo to, da je nekdo lepo živel v starih dobrih cajtih.
preprosto
26. 09. 2009 09.36
VolilecSI: "To ni slovenska vlada, saj ne dela v interesu Slovenije, dol s komunisti!" Njemu in vsem, ki so mu pritrdili, kot tudi SDS, SLS, NSI...., ki zelo radi uporabljajo termin "komunisti" in podobno. Kot jaz vem jih že kr nekaj časa ni. Ker če bi vaš način razmišljanja uporabljali ostali potem bi vi bili fašisti, nacisti... Kar pa se tiče zgodovine iz katere izhajajo ljudje kot so Janša in druščina pa so tako ali tako bili vsi rdeči nekoč, a za mene je to zgodovina in se ne spuščam na tak nivo. Kadar koli nekdo iz tako mislečih išče izhod v svoji omejenosti ne sprejemanja drugačnosti se spomin in prinese na dan besedo komunist. Jaz na levi še nisem slišal, da bi stranke povezal z zgodovino in jih klical belogardisti, izdajalci, fašisti... Torej kadar koli kdo iz vaše sredine zaznamuje sedanje ljudi in stranke kot komunisti, komunajzerji… živi še v drugem času, v resnici pa dokazuje, da mu do sprave ni. Čeprav sem sam mnenja, da sem svojo mladost preživel v času socializma in ne komunizma, ki je zame kot laika bolj domena nekdanje Madžarske, Češke, Rusije…, saj so bile razlike izjemne. Vse »izme« enako vrednotiti pač ne gre. Ne na zadnje je tudi kapitalizem izem, pa tudi ravno tako ni prinesel nič dobrega in se v resnici zlomil v obliki te velike krize in recesije, pa seveda to ni prvič. VolilecSI je verjetno pozabil, da je imel pri nas šolo res zastonj, da se je npr. v zadnjih 20 letih socializma zgradilo n-krat več (šole, bolnice, stanovanja…) kot v zadnjih 20. letih kapitalizma. Sorry ampak prepričan sem, da je bilo veliki večini volivcev bolje, čeprav ni bilo SLS, SDS, NSI… katerih večina so bili tedaj člani ZSMS, partije… Torej, predno kdo med vami, taki kot so VolilecSI, ponovno želi uporabiti besedo komunisti in z njo danes nekoga zaznamovati, naj pomisli: sem morda potem jaz fašist saj prihajam iz desne strani, ki je bila v zgodovini na strani fašizma in nacizma!
referendum
26. 09. 2009 08.07
Slovenci, u pravu ste kad nikome ne vjerujete!! Italija je vaš veeeliki susjed! Šta bi bilo da je Slovenija velika kao Poljska-Jaaako hudo. zar ne shvaćate da ste zamorili vašu EU za koju nas baš briga.Ponašate se kao mali terijeri,postanite veliki.
cosmoss
26. 09. 2009 00.14
Ja res je boljše da vse pojasni za zaprtimi vrati tako ljudstvo več ne bo trebalo poslušati njegovih lažnih izjav glede Kosarke in s katero je naredil samo ogromne stroške Sloveniji z njenim obiskom spet na račun davkoplačevalcev.
justime
25. 09. 2009 23.03
jelinčič in žerjav pa se pametne delata pa saj to ne traja eno leto zakaj pa prej nihče ni ničesar naredil?oba sta imela možnost saj sta prav tako pri kotlu. verjemite mi da se taki pujski oglašajo ko nekateri ne dobijo dovolj hrane saj v politki vsi gledajo na lastne interesa komu je mar za narod in mejo??samo basanje in nateg.ovanje
VolilecSI
25. 09. 2009 22.22
To ni slovenska vlada, saj ne dela v interesu slovenije, dol s komunisti!
Buena Vita
25. 09. 2009 22.15
OTOB ZATO SI PA TI POLITIK KALIBRA ,,,ODPIŠI JEAH,KOMUNJARE,SAMI STE SE POKOPALI,ZDEJ ZA VEDNO
Buena Vita
25. 09. 2009 22.13
HITI,HITI V POZABO,HVALA BOGU POČASI SE BOMO REŠILI KOMUNJAR ZA VEČNE ČASE
otob
25. 09. 2009 20.55
bla,bla,bla Žerjav in Zmago ki nimajo pojma v Politiki.
anjerd
25. 09. 2009 20.09
Potrebna je sprememba ustave, da stranke ki dobijo 4% na volitvah ne bodo mogle odločati v imenu večine. Teoretično se lahko združi mafija in prevzame državo, kar se je na nek način že zgodilo.
Buena Vita
25. 09. 2009 17.43
TO SE PA STRINJAM TAKEGA PODNA KOT JE TA VLADA PA RES NISMI IMELI, NIKOLI ,KAR VEMO ZA SLOVENIJO
Niko Murski
25. 09. 2009 17.42
Daj Žerjav zmisli nekaj novega, te nacionalističke finte tipa Plemeniti več ne vžigajo. Poglej si malo podporo referendumu. od tebe bo v roku 6 mesecev ostal samo prah in pepel v politiki.
Buena Vita
25. 09. 2009 17.39
SEVEDA SE MU MUDI ZABARANTAT SLOVENIJO,KER IMA INTERESE V DUBROVNIKU KOMUNJARA VEDNO ZABARANTA ZA SEBE KOS SLOVENIJE
SLOHaider
25. 09. 2009 16.41
zvizi25.09.2009, 16:11 Na zalost ne gledam veliko tv ,sem veliko od doma odsoten, pa bi te vprasal imas slucajno ta link od te oddaje katerega je vodil Slak ,da si ga pogledam ?
vinadap
25. 09. 2009 16.28
Kajin in Rudolf ( pol slovenec ) sta največji problem Hrvaške.
bolimepatak
25. 09. 2009 16.11
lufthansi 25.09.2009, 12:56 Mogoče pa oddaja ki jo je vodil Slak ni izginila s sporeda kar tako..........
bukefal
25. 09. 2009 15.59
Toliko obotavljanja in mendranja, kot ga premore Pahor pri protikriznih ukrepih, še nismo videli. Ko pa gre za predajo slovenskega ozemlja Hrvaški, se mu neznansko mudi. KDO GA RAZUME???
otob
25. 09. 2009 15.54
Žerjav in Zmago problem Slovenije