Slovenija

'Vsega je kriva Janševa vlada'

Ljubljana, 31. 05. 2008 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Opozicija je opozorila na dejstvo, da se je večina menedžerskih prevzemov zgodila med letoma 2006 in 2008. V zadnjih dveh letih naj bi se jih zgodilo kar dve tretjini.

Odbor DZ za gospodarstvo je prekinil sejo o problematiki koncentracije kapitala na podjetjih "poštnih nabiralnikov" in medijskega lastništva. Nadaljeval jo bo v ponedeljek. Medtem ko je koalicija izpostavljala, da so tajkuni blizu opozicijskim vrstam, je ta opozarjala, da se je večina menedžerskih prevzemov zgodila v mandatu te vlade.

"Večina menedžerskih prevzemov se je zgodila med letoma 2006 in 2008," je opozoril Dušan Kumer (SD). Matej Lahovnik (Zares) je to podkrepil z navedbami: "V letih 2001 in 2002 je bilo osem odstotkov menedžerskih prevzemov, v mandatu te vlade pa 92 odstotkov. Dve tretjini se jih je zgodilo v zadnjih dveh letih."

Povod za sklic izredne seje DZ je bilo razkritje lastništva družbe Kolonel, ki ima pomembno mesto v Pivovarni Laško.
Povod za sklic izredne seje DZ je bilo razkritje lastništva družbe Kolonel, ki ima pomembno mesto v Pivovarni Laško. FOTO: Kanal A

Opozicijske poslance je zanimalo zlasti, zakaj vlada o tem govori in ukrepa šele na koncu mandata. Peče se je vprašal, zakaj vlada šele v zadnjih dneh iztekajočega se mandata opazi nepravilnosti. "Koliko let potrebuje vlada Janeza Janše, da začne ukrepati? Po moji oceni bi bilo dovolj leto dni," je dejal.

Gospodarski minister Andrej Vizjak je ocenil, da se je šele s prenovljeno zakonodajo pokazalo, da nekatere družbe niso objavile dejanskih prevzemov. Za opozicijo so sporne predvsem prodaje Mercatorja, Iskraemeca, Palome, Sija, Splošne plovbe, za koalicijo pa tajkuni. Tu gre po Vizjakovih besedah za Boška Šrota, Igorja Bavčarja in Bojana Petana, ki so po njegovih besedah blizu opozicijske opcije.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič je povedal, da so od leta 2001 v družbi petkrat podali ponudbo za odkup deleža, pa jim takratna oblasti ni dovolila. Po njegovem mnenju se je ključna zadeva zgodila leta 2005, pa tudi sicer je bilo veliko govora o prodaji Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju Pivovarni Laško in Istrabenzu. Milan Cvikl (SD) je spomnil, da nihče ni odgovarjal za prodajo deleža v Mercatorju, ki je šla "mimo zakonodaje in brez prevzemne premije".

Sporni krediti

Na sejo so bila povabljena številna znana in tudi razvpita imena, med njimi Janez Janša, Andrej Vizjak, Andrej Bajuk in Vasko Simoniti, Jani Soršak, Damjan Žugelj, Marko Kranjec, Boško Šrot, Igor Bavčar, Andrijana Starina Kosem, Božo Predalič, Matjaž Gantar, Tomaž Toplak, Marko Pogačnik, Anton Rop, Dušan Mramor, Matej Lahovnik, Jože Lenič, Igor Kušar in Mitja Gaspari.

Lahovnik je obžaloval, da na današnji seji, ki se je večina od 40 povabljenih ni udeležila, ni bilo generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča. "On je ves čas sedel v nadzornem svetu Istrabenza, ko se je tam odvijala lastniška konsolidacija," je opozoril. Sašo Peče (Lipa) pa je opozoril, da sta NLB in NKBM, ki naj bi dajale sporne kredite, za katere se je jamčilo s kupljenim premoženjem, pod državnim upravljanjem.

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je izrazil dvom, da bi takšne kredite dajale ti dve banki. Izpostavil je, da se je večina prevzemov finančno zgodila v zadnjem letu in pol, poslance pa opozoril na to, da predpis o minimalnih jamstvih ne obstaja. Področje urejajo mednarodni standardi Basel 2 in po njegovem vedenju banke te predpise spoštujejo.

Branko Grims (SDS) je povzel, da je ključna zgodba za razpravo o problematiki koncentracije kapitala in medijskega lastništva nedavno razkritje lastništva Kolonela, ki ima pomembno mesto v lastništvu Pivovarne Laško, ta pa v Delu in Večeru. Grims je dodal, da gre za toliko denarja, kolikor naj bi ga država iz centralnega proračuna prenesla na vse bodoče pokrajine.

Nadaljevanje razprave in sklepi

Seja odbora kot matičnega delovnega telesa se bo nadaljevala v ponedeljek popoldne. Na njej bodo nadaljevali razpravo in odločali o predlaganih sklepih. Večino jih je predlagala SDS, ki je tudi predlagateljica izredne seje DZ o tej tematiki, sklicane za torek. Dopolnila so podali tudi SD, NSi in Lipa.

SD vladi predlaga, naj pristojne državne organe zadolži za pripravo sistemskih ukrepov ali ugotavljanje konkretne odgovornosti. Lipa vladi predlaga, naj zamrzne privatizacijo vsega državnega premoženja, dokler o tem ne oblikuje celostne strategije. NSi pa, naj bodo pogodbe, ki so omogočale nakupe s krediti, za katere se ali se je jamčilo s kupljenim premoženjem, s sprejemom ustreznega zakona nične.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
03. 06. 2008 09.17
prašek Ne vem, lahko ti pa povem iz katerega ni: Reporterja in Slovenskega tednika
niky_d
02. 06. 2008 22.32
Ne vem, ali je kdo kaj drugega pričakoval od kapitalizma. Če tako gledamo so "tajkuni" tukaj malo zamujali, poglejte samo v Rusijo. Če smo se odločili za to pot, se pač moramo sprijazniti s temi kapitalističnimi pojavi. Če povem po pravici , me tako imenovani "tajkuni" nič kaj ne motijo, so pač znali izkoristiti zakonske luknje. Motiti me bodo začeli šele takrat, ko bodo odpuščali delavce, jih slabše plačevali, ... in bodo gledali samo na čim večje dobičke na račun delavcev. Dokler pa gre delavcem in podjetjem dobro pa naj bo, kot je. Povem pa, da je v času Janševe vlade slabše za nižji in srednji sloj, vsaj jaz in moja družina to tako občutimo in tega ne morejo spremeniti niti s temi neodgovornimi spremembami, ki jih izvajajo v luči volitev. Mislim, da je čas za ponovno spremembo.
Ranunculus
02. 06. 2008 15.21
Bom pa res vprašal. Na kaj se pa nanaša tole pojasnilo? Ali govoriš v imenu vica, ki ga je prijavil prašek? Na ta vic se je namreč nanašal moj komentar.
manjakranjc@hotmail.com
02. 06. 2008 14.07
Dan, Ranunculus, Cenim tvoj smisel za humor. Bom kar jaz odgovorila; ne nisem iz ognjišča še več, celo pripadnica ali krščenka kakršne koli oblike manipulacije nisem. Verjetno sem s tem povedala dovolj, če pa ne, pa kar vprašaj. Da, Prašek pa je prijatelj, ki sicer je levičar po politični usmeritvi, a ve, kaj je objektivnost, ki pa jo ultra levičar ali ultra desničar ne. Pomebni so argumenti in ne "lapanje" v stilu Golobića;) Le drži se tega Ranunculus, da ne preideš v semantična dvoumja. Lp M.K
Ranunculus
02. 06. 2008 13.36
hehe, prašek... A je ta iz Ognjišča?
manjakranjc@hotmail.com
02. 06. 2008 13.25
Dan, O lep pozdrav Prašek :) Kako si kaj? Vedi, da sem bila odsotna in tudi na mail, ki ga poznava, nisem utegnila priti. Če me dalj časa ne slišiš, pa kar tu na forumu pobezaj in priletim :D Lp M.K
Ranunculus
02. 06. 2008 11.44
exim Po tvojih navodilih sem malo pogledal v Slovenski tednik kot verodostojen vir informacij (po tvojem). Zanimivo branje, ampak verjetno bom raje pogledal Reporter, ker je Slovenski tednik milo rečeno hujskaški tabloid namenjen nizkointeligenčnemu pro SDS/RKC usmerjenemu "plebsu". In še po Ognjišču sem malo polistal in notri našel tudi nekaj stvari, ki so mi bile všeč. In tudi vsem ostalim priporočam branje Ognjišča, ker so notri tudi dokaj zanimivi pogledi na zgodovino. V letošnji 6 številki sem recimo videl precej negativno nastrojen opis zaveznikov v članku Ivana Otta, citiram:"Domobrance so verolomni Angleži predali..." Hehe... a verolomni so, a zato, ker so protestanti? Tako kot večina Američanov? In to zato, ker so domobrance poslali v kremplje partizanov. No, tistim, ki imajo kaj proti Angležem želim, da bi živeli v vzporednem svetu, v katerem je namesto EU Tretji Reich... No, zdaj grem pa kupit Reporterja, da ne bom tako slep.
manjakranjc@hotmail.com
02. 06. 2008 11.37
Ranunculus, Oglej si oddajo, presenečen boš, da si v zmoti glede povoda za domnevni kreg JJ vs Mrkaič. Počasi boš ovidel, kdo kaj zakaj. Lp M.K
Ranunculus
02. 06. 2008 11.31
manjakranjc Moram priznati, da oddaje nisem gledal, sem pa prebral kar precej Mrkaičevega pisanja (knjig ne, kot sva že ugotovila) in iz prebranega sem prišen nekako na tak sklep, da tip ne je-be žive sile in da je prav le tisto, kar sam misli. In to je dober pristop, ker to dejansko pomeni visoko raven neodvisnosti in neobremenjenosti s političnimi opcijami in zgodovinskimi ekonomskimi teorijami. Dejansko tip ne razmišlja o tem, komu se bo zameril in govori le tisto, kar misli in še to večinoma na pronicljiv način... In točno zaradi tega sem jaz sklepal, da se je z JJem dejansko skregal, ker od svojih prepričanj ne odstopa (beri, da je kontra pol kimavčka) in ker to ne gre skupaj z JJevo totalitaristično naravo.
exim@t-2.net
02. 06. 2008 11.11
Manja: hvala! In veš kaj je OK? da nas je vsak dan več takih, ki s(m)o začeli misliti s s vojo glavo. In uživati dobrine, zaslužene z lastnim delom. Današnji REPORTER je ful prima!!! Nama/nam daje prav.
TomazMb
02. 06. 2008 10.21
Tinnie: nimas pojma. Ze pri placah si cisto falil. Zdravniki imajo veliko nizje, ucitelji pa veliko visje kot si napisal, kar je absurd. Kar se pa inflacije tice, ko smo tolko govorili o tem in ko ste neumno trdili nekateri, da je kriva nasa vlada. Preberite si danasnje finance in clanek z naslovom: Novi skok inflacije v Sloveniji, v EU rekordno * Maja je inflacija pri nas znašala krepkega 1,1 odstotka, v EU-15 pa je na medletni ravni dosegla rekordnih 3,6 odstotka Predvidevam, da je tudi za celotno EU inflacijo kriva nasa vlada. Dajte si prosim ene stvari malo razjasnit no, predn pisete bedarije. Ce so sla zita in nafta 100 % gor se to pac pozna pri cenah in je povsem vseeno ce bi vladal Rop, Jansa al pa Peterka,.. In tinnie ne se slepit, ko bo Pahor na oblasti nebos imel 2x visje place. Cene nepremicnin pa tudi nimajo veze s politiko, ker se oblikujejo trzno. Pa se preseli v MS, kjer so 10x nizje kot v Lj. Vsi hocejo zivet v LJ, zato je povprasevanje 5x visje od ponudbe in to dviguje cene. Ce nimas denarja si pac ne kupis 3 sobnega stanovanja v Lj. Namesto enosobnega recimo dobis v MS za isti denar hiso z parcelo vred. Sam sem iz MB in tudi tukaj so v nekaterih predelih cene dosegle ze res astronomske vrednosti pa kaj? Saj jih ne doloca vlada. Dolocata jih ponudba in povprasevanje,...
Šumadinac
02. 06. 2008 09.34
tinie10002.06.2008, 01:57 - ja, res, noben se s tem vprašanjem oz problemom ne ukvarja - OD KJE TAKA CENA STANOVANJ V LJ? DELJENO S 2.5 JE REALNA CENA!!!! in potem grem na banko, imam 900 eur netto in mi pravijo, da dobim 60K EUR na 30 let...niso pa povedali, da jim(če bi bil tako blesav in šel v kredit) v tem obdobju izplačal še nekje 55K EUR obresti..patetika!!!
manjakranjc@hotmail.com
02. 06. 2008 09.32
Dan, Exim Tudi sam sem si ogledala nastop Mrkaiča v živo in tudi ponovitev oddaje; lepo je povedal in res mu gre verjeti, saj je strokovna osebnost brez politične pripadnosti. Zanimivo pa je bilo videti oz. gledati živčni nastop spraševalca, ki je ob jasnih mislih Mrkaiča, govor preumserjal drugam. Tisti namigi o sporih JJ vs Mrkaič so patetični in izmišljeni. Lepo pa je povedal tudi za staro ekonomiste. Absolutno sva po razmišljanju blizu! Sama sem mnenja, da so nagci, jah le nagci. Lp M.K
de-lay
02. 06. 2008 09.31
Saj politiki tako delajo, obljube, obljube, pa še 1x obljube. Pri Pahorju je pa zadeva že pri temeljih neizpolnjena. To je zaskrbljujoče. JJ se v zadeve poglobi in se da poučiti o njih, Pahor pa prodaja neumnosti (govorim predvsem o ekonomiji), ki jih je nekje slišal, kaj pa pomenijo mu pa ni ravno jasno.
svoboda-govora
02. 06. 2008 09.17
Opozicija preveč govori, saj ne ve kako bi naj delala. Pahor je napovedal svoj program decembra, Jankovič je obljubil stadion septembra, itd. Nič ni z praznimi obljubami ki nam jih tresejo LDS, SD, Zares in podobni lajiki.
exim@t-2.net
02. 06. 2008 08.38
samo še tole: tako pripravljeni, kot pridejo na sejo Grims in ostali člani vlade, je pa tako moteče za opozicioniste -iste, da bi jih najraje utopili v žlici vode. Moram reči, da sem užival v govorjenju in dejstvih, ki jih je predstavljala vlada in bil zadovoljen nad nemočjo, ki jo je prikalala opcija -istih s Cvi(k)ležem na čelu. Sicer deja vu, a vseeno.Ponovna potrditev, da imam prav jaz!
exim@t-2.net
02. 06. 2008 08.31
Niti ene laži, ki so jo izrekli opozicionisti, niso mogli podpreti z dokumenti. Izredno všeč pa mi je bil Mrkaičev nastop včeraj. Kako se je malo Novljan trudil in ga prekinjal v trenutkih, ko je resnico povedal preveč naglas. To je meni pokazatelj, da ste kompletno brez pameti, nagci. Zanimivo, izredna seja.ki smo jo spremljali na Testnem kanalu TV LJ 3 je pokazala, kdo stoji za dokumenti, transparentnostjo,... Lapanje in na pamet govorjenje se je takoj izkazalo za glupost brez primere, saj je pozicija vzela v roke dokumente, jih pokazala, komentirala. Najbolj lovska je bila pa ta o sestanku, ki so ga vsi komentirali, češ, da so bili prisotni na njem, govorili, kaj se je tam dogajalo in govorilo. In kaj se je izkazalo: uradni zaznaek-prisotni so bili 3 politiki, brez Cvi(k)leža in ostalih -istih. fantje, ne LAŽ, RESNICA naj bo vaše vodilo. Reve-iste nage!!
svoboda-govora
02. 06. 2008 07.45
Menedžerski odkupi so se zaključili sedaj, to je res. Samo ti ne moreš v dveh letih zbrat milijarde in pol evrov. Tako da so se začeli že pred leti. Mogoče pa pri SD in LDS niso hoteli sprejeti zakonodaje, ki bi to preprečila. Kot vemo samo njihovi člani ali pa člani , ki so naredili menedžerski odkup kasneje pa izstopili iz stranke, končujejo menedžerske odkupe.
tinie100@email.si
02. 06. 2008 02.00
Imam repliko na komentar: de-lay01.06.2008, 23:12 ... na vrh tega pride še par ekstremnih likov, ki preganjajo dolgčas z zmerjanjem in mera je polna. Ne bom trdil, da je oblast brezpogojno čista, ampak dokler me nekdo prepričuje da je drugi boljši ker on tako pravi, niti v sanjah ne spremenim mnenja. Evo bom pa jaz povedala kako na to gledam jaz! Meni se zdi da je leta 91 bilo zelo hudo, zaradi napak v Jugo režimu, ki so nam vsem jasne! Ali? Gremo naprej: Tudi naslednja leta po 91 ni bilo rožnato. A ko pogledam, da smo z odrekanjem v dobrih 10 letih nekam prišli, se mi zdi da ni bilo zaman! Zadnja leta vladavine levih strank(do 04) se je stanje zelo izboljšalo. Sedaj pa leta 08 pogledam nazaj in vidim da je Slovenija v slabšem položaju kot je bila leta 04. Denar si sicer sedaj že(zaenkrat še) zaslužim, a si z njim ne morem kupiti nič razen najosnovnejših stvari za golo preživetje, saj se je v tem času življenje extremno podražilo (pa ne mislim na luksuzne avtomobile ter LCD TV). Denar za golo preživetje pa sem imel že tudi v Jugi in kasnejšem povojnem kaosu, kjer je propadlo veliko gigantov, ustanovilo pa se je tudi nekaj novih sedaj uspešnih manjših podjetij! Danes si želim z lastnim delom (brez VIP zvez - laži in prevar in goljufij) zaslužiti denar, da ne bom takšen siromak kot so bili, so in bojo ostali moji starši! A kako? Z izobrazbo je dan danes tako, da če je nimaš, te ne vzamejo v službo (ne smejo), če pa jo imaš, pa te nočejo vzeti v službo, ker bi te morali preveč plačati! Dobro plačo pa dobijo samo izbranci po VIP metodi! 5 let človek dela, pa uvidi da z poštenim delom ne moreš uspeti! Menjaš službo, pa čez 5 let enako, vidiš pa ob sebi ljudi, brez žuljev, kako uživajo sadove tujega dela! Danes bi vsi samo nekaj prodajali, kdo bo pa ustvarjal? Saj zaslužit s tem da prodaš dražje kot si kupil pa ja ni nobena umetnost! Umetnost je ustvariti stvari po takšni ceni, da jih lahko z dobičkom prodaš!!! Tu pa je dandanes problem, saj vodstvo seveda ni noro, da bi sebi odžirali prihodek (nezaslužen), zato pa morajo biti toliko bolj nori delavci, ki delajo za te sužnjelastniške, dobijo pa bedne mezde! In tu je caka naših vrlih politikov. Za kaj si prizadevajo: Ustvarit zasebno šolstvo in uničit javno, da bi ustvarili še več tepčkov ki delajo za dnino. Pravna država je le še črka na papirju (za bogate), za siromake pa rigorozne kazni že za najmanjše prekrške, kot naprimer prečkanje ceste v naglici pri rdeči luči 120€ pri 580€ neto plače! Ali pa če dvigneš telefon med vožnjo, ko te otrok kliče kje si in kdaj prideš po njega! Policaje bedno plačati da jih ne bo slučajno kje preveč in bodo začeli nosove vtikat tudi večje lumparije ki terjajo dobro organizacijo in čas. Za šefe v državne firme pa postaviti navidezne nesposobneže in idiote, ki bodo pripravili teren za lastninjenje (zbili ceno podjetju, da se jo potem kupi za Đabe) in pod motom TRANSPARENTNA PRODAJA DRŽAVNEGA PREMOŽENJA! Kazensko ni odgovarjal še nobeden ki je zapravil državno firmo in last vseh davkoplačevalcev. Ustvarit pokrajine, da bo še več dela za uradnike in manj za industrijo ki ustvarja, ljudi pa prisilit živet v novih umetnih tvorbah, katerim ne bi čutili pripadnosti in ki bi jih še dodatno tlačile z davki, zakoni, uredbami in odločbami. Vse pod izgovorom da se dela za naš boljši jutri! Politika bi se morala ukvarjati z težavami večine ljudi in ne posameznikov (VIP). Te pa so: Ustvarjanje stabilnih razmer za državljane (stalne službe in redne plače). Nuditi zaščito pred izkoriščevalci (sodobnimi sužnjelastniki). Vzpostaviti red in disciplino (ki bo veljala za vse in ne le za sirotinjo), ... Torej osnova je urejeno pravo, nato urejeno izvajanje prava! Kako lahko nekdo ki ga jaz plačam, z tem denarjem kupi mene (menedžerski odkup)? Kako lahko politiki dobijo plačo za neuspešno opravljeno delo? Pa gremo od
tinie100@email.si
02. 06. 2008 01.57
Pa gremo od spodaj navzgor pogledat. Če mehanik v avto ne vgradi dela pravilno in pride do okvare, pa mu lastnik servisa in delavnice ta del + delo odtrga od plače. Po drugi strani pa: Poslanec 3-5000€ plače Sodnik 2-4000€ plače (tožilci 1-2000€) Odvetniki (bivši tožilci in sodniki) 10-20.000€ plače (ki branijo barabe) zdravstvo 2-6.000€ plače + privat zaslužek šola 650-1000€ plače (ravnatelj 1-2.000€) policija 850-2.000€ plače vojska 650-2.000€ plače Kako naj ljudje z plačo do 1000€ zaslužijo v celotni življenjski dobi za stanovanje ali hišo? Delati je potrebno 60 let in to če sta zaposlena oba, da z drugo plačo preživijo! ŠPARAT in ODREKAT se je potrebno celo življenje! Ali pa zadolžit za celo življenje za gole stene! Primer 45 m2=60.000€ 60let hipotekarnega kredita ali za oba 2x30let. Kaj pa življenje teh 30 delavnih let? Ali pa se naj mladi teh 30 let le gledajo med temi golimi zidovi? Sklep: Živim pri starših, kjer si stroške delimo a komaj vzdržujemo lastno hišo da se nam ne podre na glavo. O lastnem stanovanju (hiši) ali bog ne daj otrocih lahko samo sanjam dokler ne dobim dela (oba z žensko) za stalno in to z plačo prek 1000€! Delat bo potrebno od jutra pa dokler pač delo je(trde teme), za morebitne otroke pa bodo poskrbeli šolniki in socialke. Politiki pa zasedajo, hodijo iz seje na sejo ter ugotavljajo kdo je kriv in kdo in koliko je kradel ! Kaj bodo vse naredili da bi še ostali pri koritu, pardon v službi ljudstvu? ZA KOZLAT!