Slovenija

Odbor ni proti sprejemu ujetnika iz Guantanama

Ljubljana, 16. 03. 2011 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na odboru državnega zbora za zunanjo politiko so zavrnili predlog SLS za sprejetje sklepa, da nasprotujejo sprejemu ujetnikov iz zapora Guantanamo na Kubi in vladi predlagajo zamrznitev aktivnosti v zvezi s tem.

Premier Borut Pahor je članom odbora za zunanjo politiko najprej zagotovil, da bo vlada upoštevala njihovo odločitev. Zavrnil je očitke SLS, ki je predlagala sklic seje, da ZDA kot svetovna velesila pritiskajo na Slovenijo, da bi tako prikrile kršitve mednarodnega prava v njihovem zaporu, Slovenija pa bi jim dala legitimiteto.

Poudaril je, da glede sprejema zapornika iz Guantanama še ni bilo sprejetega nobenega sklepa ali odločitve. Ponovil je, da vlada ne bo vztrajala pri sprejemu zapornika, če bi se izkazalo, da v slovenski javnosti in med večino poslancev prevladuje odklonilno mnenje.

Zapor Guantanamo
Zapor Guantanamo FOTO: Reuters

Spomnil je, da je 12 članic Evropske unije že sprejelo po enega ali več zapornikov iz Guantanama, in zatrdil, da nobena od njih zato nima varnostnih ali drugih težav. Obenem je spomnil, da so ZDA pripravljene prevzeti kritje stroškov za bivanje zapornikov. Poudaril je, da gre za obliko humanitarne pomoči ter izraz prijateljstva in solidarnosti z ZDA.

Opozoril je tudi na veliko število beguncev, ki bodo po nemirih v muslimanskih deželah predvidoma prišli v Evropsko unijo, in poudaril, da bomo verjetno morali kmalu odločati tudi o sprejetju katerega od njih. "Slovenija ima svoje omejitve, lahko pa pomaga v okviru svojih zmožnosti in mislim, da bi morala pomagati," je dejal. A po njegovih besedah bo tedaj problem precej bolj pereč.

Več poslancev, med njimi Anton Anderlič (LDS), Cveta Zalokar Oražem (Zares) in Milenko Ziherl (SDS), je bilo kritičnih, ker je vlada zaradi morebitnega sprejetja ujetnikov iz Guantanama spremenila zakon o tujcih. Menijo namreč, da za to že obstaja ustrezna zakonodaja. Pritrdil jim je profesor za kazensko pravo na ljubljanski Pravni fakulteti Ljubo Bavcon, ki je pojasnil, da bi lahko ujetnika brez spremembe zakonodaje sprejeli kot begunca ali azilanta. "Zaradi zanimanja slovenske javnosti za zapornika je v javnosti nastal napačen vtis, da smo zakon o tujcih novelirali spričo zapornika iz Guantanama," je na očitke odgovoril Pahor in zatrdil, da zakon o tujcih ni bil spremenjen prvenstveno zaradi tega vprašanja.

Poslanec SLS Franc Pukšič je menil, da bi bilo sprejetje zapornika lahko problematično za varnost v Sloveniji, s čimer pa se večina sodelujočih v razpravi ni strinjala. "Eden ali dva ujetnika iz Guantanama ne moreta predstavljati problema za Slovenijo," je poudarila Zalokar Oražmova, to pa je menil tudi Bavcon. Zalokar Oražmova je v imenu poslanske skupine Zares še izrazila zaskrbljenost, da v Sloveniji ni okolja, v katerem bi se zaporniki dobro počutili, glede na to kako sovražen odnos imamo pri nas do vseh drugačnih. Ziherl pa je vprašal, ali katerega od zapornikov v Guantanamu sploh zanima prihod v Slovenijo.

Poslanca SDS Jožefa Jerovška je zanimalo, kakšne so strateške poslovne kompenzacije za sprejem zapornika iz Guantanama, in omenil je, da se takih kompenzacij poslužujejo tudi druge države. Pahor ga je posvaril, naj "ne trguje s humanitarnostjo", ker je to lahko "zelo mučno. Edino trgovanje s slovensko solidarnostjo je bilo opazno v depešah WikiLeaksa in tedaj je javnost dobila mučen vtis," je na to odgovoril poslanec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
16. 03. 2011 23.48
Pukšič bi se moral zavedati, da je zelo nevaren občanom občine, ki ji županuje.
Uporabnik113189
16. 03. 2011 20.46
Zanima me, koiliko milijonov $ dobi vsak ujetnik odškodnine za krivice? Če jih na primer pade na enega povprečno 10-15, potem bi nam ustrezalo, če bi jih vzeli kakšnih 20-30 pa naj dokapitalizirajo NLB. Temu se reče ugodna tla za tuje investicije..Pa še naše državljanstvo bodo dobili..
pkorosec
16. 03. 2011 20.43
SDS ima na svoji vesti Vilnjusko deklaracijo, katero je samovoljno podpisal kar Dimitrij Rupel in s tem Slovenijo avtomatsko postavil v tabor vojnih agresorjev. Danes Pahor za 20 minut v Beli hiši, na nos spreminja slovensko ustavo, zato da lahko sprejme 2 zapornika, ki nista storila nobenega zločina. Kako to sprejema javnost? Na 3 nacine. En del kritizira drugi del, da deluje nespametno in pri tem se obkladajo s belogardisti, komunisti, .... skratka z zdevki, ki v slovenskem prostoru niso prisotni že vsaj 20 let. Ena majnša skupina slovencev pa vidi v tem dokaz, da so tako opozicija kot koalicija, en navaden poden. Žal je teh zelo malo. Zato pa je zlovenija v Q.
pkorosec
16. 03. 2011 20.38
ja spet pljuvate izkljucno le po vladi in zahtevate njeno zamenjavo. Vredu. Ampak preprican sem, da ce bi bila na vladi zdajsna opozicija s njenim Dimitrijem Ruplom na čelu, zdaj ne bi sprejeli le dveh ujetnikov, ampak kar 10 in to po hitrem postopku. In v tem primeru bi se gospa Zalokar Oražmova prav gotovo drugace obnasala. Taki so slovenci. Samo penit se znajo, ne znajo pa bit enkrat iskreni. Če ste tako prepricani, da je za en K... le ta vlada, zakaj za vraga potem ne greste na ulice tako kot hrvati in zahtevate predcasne volitve? Zakaj? Zato, ker uzivate, da se lahko pritozujete in pametujete iza racunalnika. Sram me je da sem beden slovenec.
periot
16. 03. 2011 19.40
Naj kar pride k nam Slovenija je raj.
robba
16. 03. 2011 18.56
korintos 16.03.2011, 16:00 -3 svegel A si ti bil na referendumu za samostojno Slovenijo in NATO? korinčan,... a so to teroristi? tako so nam povedal, da so.. torej, a ti sprejemaš teroriste? aja, saj tud jožek broz je bil terorist, ne?! in če jih sprejemaš, ravnaš v nasprotju s politiko, ktera se bori proti terorizmu... al je vse le larifari?!
robba
16. 03. 2011 18.52
ta je pa dobra, eden ali dva, bine ladnu je en sam, pa predstavlja nevarnost za tričetrt sveta... torej' pa ni fora v tem, kaj ta človek nima svoje domovine? zakaj ga ne vrnejo tja , od kjer so ga iztrgali? al je vse skupej sam zrežirano?
svegel
16. 03. 2011 18.38
Pahor naj loci humanitarnosti odtrgovanja,To je trgovanje
svegel
16. 03. 2011 18.34
vse, ki smo se borili za osamosvojitev, se ne zdi prav,da se v Sloveniji dela taka s v i n j a r i j a.
svegel
16. 03. 2011 18.31
@korintos Kaj si spet nekej pameten??? Mislis, da semo 91 zato lezali v jarku in se borili za bolsi jutri in za take podgane kot si ti ki pojma nimas o osamosvojitvi Slovenije NE OGLASAJ SE MI
Osvald
16. 03. 2011 17.50
ne bo dolgo, ko bo narod spoznal svojo veliko napako in na ulicah se bo spet vzklikalo, Janez, Janez...
odbogaposlan
16. 03. 2011 17.35
sicer pa : menjam gate za fotosešen z guantanomvcema...
odbogaposlan
16. 03. 2011 17.35
kakšna pa je ta amerška propaganda in slovensko guzicalizanje pa smo vidl v sobotnem žurnalu, ki je bil posvečen dvostrasnkemu pojanjevanju amerških beb,... slovenskemu folku, zakaj rabimo mi guantanamovce v SLO!
odbogaposlan
16. 03. 2011 17.33
američki ambassadr naj si sprejme ta gvantanomvca v svojo ambasado v SLO! en mu bo jabolko rezal in vrt štihal, drugi pa pripravljal pravo musli hrano. hvala amerka! in bila bosta na vašem ozemlju!
Prassek
16. 03. 2011 17.18
Pahor kar naprej daje prioriteto svojim "idejam" namesto bazi, ki ga je izvolila. Ja, taki pač so naši velesposobneži. Naj ga že enkrat mama pokliče domov.
laufer
16. 03. 2011 16.16
Kdo vse je padel na glavo?
jane53
16. 03. 2011 16.04
kje pa to piše, da ko je negdo izvoljen, lahko pošne kar mu je volja brez odobravanja davkoplačevalcev.
hovdec
16. 03. 2011 16.04
Zamenjamo zapornika , če tja vzamejo Pahorja, kresalko, Radičevo......uf, kako dolga vrsta.
Osvald
16. 03. 2011 16.03
V zameno da se je lahko pahor 10 minut rokoval in hihital z Obamo bomo morali ravnati dva vahabista.
korintos1
16. 03. 2011 16.00
svegel A si ti bil na referendumu za samostojno Slovenijo in NATO?