Slovenija

Po koalicijskem vrhu še brez dogovora o pokojninah

Ljubljana, 09. 11. 2010 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/P.J./N.S.
Komentarji
8

Na rednem kolegiju so predsedniki koalicijskih strank iskali rešitve glede usklajevanja pokojnin, vendar dogovora niso dosegli. Premier je poudaril, da alternativnega scenarija zamrznitvi pokojnin, ki bi bil za upokojence ugodnejši, ni.

Še pred kolegijem so se dopoldne ministri Franc Križanič, Irma Pavlinič Krebs in Ivan Svetlik srečali s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, vendar pogovori niso bili uspešni. Kot je Erjavec po sestanku pojasnil medijem, je ministrska trojica vztrajala glede zamrznitve pokojnin, pri tem pa niso predstavili novih argumentov in so vztrajali pri zamrznitvi vseh prejemkov, kar je bila obljuba vlade sindikatom. "Očitno smo upokojenci ujetniki javnega sektorja," je ocenil predsednik DeSUS.

Če se ne bomo dogovorili, bo DeSUS glasoval proti pokojninski reformi, pravi Erjavec.
Če se ne bomo dogovorili, bo DeSUS glasoval proti pokojninski reformi, pravi Erjavec. FOTO: Damjan Žibert

Po njegovem DeSUS v nobenem primeru ne bo podprl zamrznitve pokojnin, saj upokojenci prispevajo k stabilizaciji javnih financ že s tem, da se pokojnine samo polovično usklajujejo. "Če ne bo prišlo do dogovora, bodo naši poslanci glasovali proti pokojninski reformi in tudi proti proračunu za leti 2011 in 2012," je dodal Erjavec.

Predsednik vlade pa je danes poudaril, da je proračun sestavni del fiskalne discipline, ki med drugim zahteva tudi enakomerno razdelitev bremen med različnimi generacijami, tudi upokojenci. Po Pahorjevem mnenju je zdaj priložnost, da člani vlade pokažejo odgovornost in strnejo moči za dosego fiskalne discipline, s čimer bi se prebili skozi krizo. "Če ne bo sprejet ta proračun, če bo morda kdo drug sestavljal ta proračun, mora gospod Erjavec povedati upokojencem, kako bo dosegel tisto, kar bo čez pol leta dvakrat težje doseči," je dodal premier.

Osebno bi Pahor sicer rad ugodil Erjavcu in dosegel zadovoljstvo upokojencev, vendar to, kot opozarja, ne bi bilo finančno vzdržno in tudi predsednik DeSUS po njegovem ne more mimo tega vprašanja. Alternativnega scenarija zamrznitvi pokojnin, ki bi bil za upokojence ugodnejši, ni, je še povedal.

Pahor in Kučan - 7
Pahor in Kučan - 7 FOTO: Blaž Garbajs

Odbor je pri pokojninski dobi pritrdil sindikatom

Člani odbora so sprejeli koalicijska dopolnila, s katerimi za tiste, ki so začeli delati zgodaj, zagotavljajo bolj postopen prehod na nove pogoje.

Po sprejetem koalicijskem dopolnilu k 27. členu za tiste, ki so začeli delati zgodaj, zagotavljajo bolj postopen prehod na nove pogoje za upokojitev. Namesto sprva predlaganega šestmesečnega koraka na leto se pogoji zdaj zaostrujejo le s štirimesečnim korakom.

Po koalicijskem dopolnilu k 28. členu bo možno bonus za starševstvo po prehodnem obdobju v višini osmih mesecev izkoristiti za vsakega otroka in ne le za tri, kot predvideva predlog zakona. Vendar pa je postavljen pogoj, da se starostna meja pri upoštevanju tega bonusa moškemu ne zniža pod 63 let starosti, ženski pa ne pod 61 let.
S sprejetjem tega dopolnila sta opozicijska amandmaja – enega je vložila poslanska skupina SDS in enega SLS, postala brezpredmetna.

Z omenjenim dopolnilom koalicije k 28. členu se dodatno ureja tudi znižanje starosti zaradi služenja vojaškega roka. Upokojitvena starost bi se upravičencem od starosti 65 let znižala za tri četrtine obdobja, v katerem so služili vojaški rok.

France Cukjati
France Cukjati FOTO: POP TV

V nadaljevanju so sprejeli dopolnilo, po katerem se obdobje za odmero pokojninske osnove z že predlaganih 34 let skrajša na 30 let. Iz najugodnejšega zaporedja let zavarovanja pa se izločijo tri leta, ki so za zavarovanca najmanj ugodna, navaja sprejeto dopolnilo.

France Cukjati iz SDS je poudaril nujnost, da pokojninska osnova temelji na podlagi vplačanih prispevkov. Tako bodo zavarovanci tudi bolj motivirani, medtem ko zdaj številni, npr. mladi izobraženci, vplačujejo minimalne prispevke, hkrati pa samostojno varčujejo, je opozoril.

V SDS in SNS so se sicer zavzeli za 24-letno obračunsko obdobje.

Če bi ohranili veljavni način obračuna, ki vključuje 18 let, bi prihajali v vedno težje razmere, višina pokojnin pa bi čedalje bolj padala, je dejal namestnik generalnega direktorja pokojninskega zavoda Jože Kuhelj.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
09. 11. 2010 21.15
VSAKEMU NAJ DAJO PO 3000 EWROV PASE NE BO NOBEDEN SIKIRAL.
guna
09. 11. 2010 20.05
Očitno bomo vsi ujetniki javnega sektorja.Saj bo zamrznitev potegnila za seboj vse.
alterego
09. 11. 2010 19.53
zakaj bi moral kdorkoli delat več kot 40 let!? če hočeta Pahor in Svetlik, naj kar... samo kdo ju bo prenašal?
tali?ni tom
09. 11. 2010 17.48
me pa zanima zakaj bom moral jaz delat 3-5 let več ko ti delavci ki gredo zdaj ali v kratkem v penzijo ? smo mi mladi manj vredni al kaj ? saj je ta generacij , in še ebne dve ki so pred upokojitvijo vse zaribala sedaj bojo pa še prej , po letih upokojeni kot mi in tudi penzije bojo mel večje , kar je krivično do nas ki jim bomo to omogočal in vplačeval ! za vse enako in brez prehodnega obdobja! pa še nekaj-nikoli ne bo poskrbljeno za nas mlajše dokler bojo o tem odločal starci- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
abeceda123
09. 11. 2010 17.39
..........s tem se nič ne spremeni, le penzija je za par EUR manjša. Jaki sindikati.
abeceda123
09. 11. 2010 17.34
.....imel si napačne podatke.
baigor
09. 11. 2010 17.05
Ni mi jasno, zakaj sem pred tremi leti moral imeti 40 let del. dobe in starost 61,5 let sedaj pa manj in se sindikati še bunijo?
Mr.Somebody
09. 11. 2010 16.56
a tko enostavno je to?