Slovenija

Odbor DZ podprl zvišanje najnižjih pokojnin za polno delovno dobo

Ljubljana, 05. 04. 2017 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor DZ za delo je brez glasu proti podprl dopolnjeni vladni predlog novele pokojninskega zakona, po katerem bi tistim z najnižjimi pokojninami, ki so se upokojili s polnimi pogoji, zvišali pokojnino na 500 evrov. Gre za tiste, ki so imeli ob upokojitvi t. i. polne pogoje za upokojitev, ki pa so bili v posameznem obdobju različni.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar je na seji odbora zatrdil, da predlog ne posega v sistem odmere pokojnine po splošnih predpisih. Ob mnenju nekaterih članov odbora, da bi bilo treba zvišati najnižje pokojnine ne glede na izpolnjevanje upokojitvenih pogojev, pa je opozoril, da so vsi ob upokojitvi "točno vedeli, ali izpolnjujejo pogoje ali ne".

Do zagotovljene najnižje pokojnine tako v nobenem primeru ne bodo upravičeni tisti, ki se upokojijo predčasno. Njihova predčasna pokojnina je namreč po opozorilu koalicije znižana zaradi upokojitve pred določeno starostjo, pri čemer so za zmanjšanje vedeli ob sami upokojitvi. Prav tako so bili seznanjeni o trajnosti zmanjšanja pokojnine, so poudarili v koaliciji.

Odbor DZ je podprl zvišanje najnižjih pokojnin za polno delovno dobo.
Odbor DZ je podprl zvišanje najnižjih pokojnin za polno delovno dobo. FOTO: Thinkstock

Pogačar je spomnil, da so pobudo za zvišanje najnižjih starostnih pokojnin podali v Zvezi društev upokojencev Slovenije. V zvezi se namreč niso strinjali, da moški s 40 leti pokojninske dobe dobi pokojnino v višini 440 evrov, medtem ko cenzus za varstveni dodatek znaša 470 evrov.

Tudi generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež se je strinjal, da mora biti starostna pokojnina višja od cenzusa za varstveni dodatek. Sicer pa bi bil po njegovi oceni dostojen znesek za najnižjo starostno pokojnino 617 evrov, kolikor znaša prag revščine.

Podobno so v razpravi menili tudi člani odbora, denimo poslanka SD Marija Bačič. "Ponižujoče je, da mora upokojenec s polno pokojninsko dobo po varstveni dodatek," je dejala.

Saša Tabaković iz SMC je menil, da bi bilo treba dodatna prizadevanja usmeriti v boljši inšpekcijski nadzor nad plačevanjem prispevkov v pokojninsko blagajno. Po oceni predsednika odbora Uroša Prikla iz DeSUS pa bi se morala prispevna stopnja delodajalcev, ki je bila sredi 90. let prejšnjega stoletja znižana, zvišati.

Iva Dimic iz NSi je menila, da bi morali bolje upravljati državno premoženje, ki tudi prinaša sredstva za pokojnine. Po mnenju poslanca SDS Marijana Pojbiča pa bi morali več narediti za ustvarjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, da bodo plače in s tem pokojnine višje.

Člani odbora so imeli v nadaljevanju seje na mizi tudi predlog spremembe zakona o uravnoteženju javnih financ, ki ga je v zakonodajni postopek vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš. V skladu s predlogom bi študentske servise ukinili, koncesijske dajatve, zdaj namenjene koncesionarjem, pa namenili za plačana pripravništva. Vendar je odbor ocenil, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

METKA102
05. 04. 2017 19.57
+6
Prav bi bilo, da bi bile pokojnine za polno delovno dobo dostojne. Vendar so take povišice le potuha delodajalcem, ki plačujejo najnižje prispevke za delavce v EU. In ogromno je tistih, ki jih sploh niso plačevali. Zato so pokojnine v SLO sramotno nizke.
Ka pa mislis
05. 04. 2017 19.22
+4
Nekdo je pa,upokojence posiljal po kruh v smetnjake
srebrnibreg
05. 04. 2017 18.33
+4
Uf, enim že gre v nos, ker se višajo pokojnine. Nič pa niso rekli, ko je eden nekaj tednov pred volitvami upokojencem podaril 50 evrov.
ich123
05. 04. 2017 18.29
+0
Hja, počasi se približujejo volitve!!!! Treba je raji nekaj ponudit, pa naj stane kolikor hoče !!!!!!! Itak narod vse plača.
izpolni polje vzdevek
05. 04. 2017 18.15
-2
Od kod pa je denar za to povišico? Si bomo spet sposodili?
mackon08
05. 04. 2017 20.15
+9
Ta denar so tisti ki se upokojijo že zdavnaj plačali v blagajno. Vprašaj samo kam so ga dali.
srebrnibreg
05. 04. 2017 20.28
+4
Tisti denar katerega so že davno vplačali v blagajno je zgagar že zdavnaj izsesal iz blagajne.
mackon08
05. 04. 2017 20.38
+13
Tistega ki mi je - stisnil vprašam samo naj mi razloži če je kako drugače, po moje je tako da človek ki dela 40 let tudi vplača v blagajno.če denarja ni so ga zapravili. Delavec ki dela 40 let ima vplačanih najmanj 130000 euro brez obresti, če dodamo obresti je najmanj dupla vsota. Zdaj pa računajte koliko pokojnin je to.