Slovenija

Od zimskih k jesenskim temperaturam

Ljubljana, 21. 10. 2009 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
0

V severovzhodni Sloveniji piha močan jugozahodnik, ponekod tudi s hitrostjo več kot 70 kilometrov na uro. Po zimskih temperaturah prinaša otoplitev in dve padavinski obdobji.

Jugozahodnik lahko doseže hitrost tudi do 85 kilometrov na uro.
Jugozahodnik lahko doseže hitrost tudi do 85 kilometrov na uro. FOTO: Reuters

Slovenijo je zajel močan jugozahodni veter, ki piha pred prihodom hladne fronte. ''Najbolj je značilen na Štajerskem, na Koroškem in v Prekmurju,'' je za 24ur.com pojasnil dežurni prognostik na Agenciji za okolje, Jure Cedilnik. Na Krvavcu je okoli 16. ure pihal s hitrostjo 64 kilometrov na uro, medtem ko je čez dan v Trbovljah presegel hitrost 70 kilometrov na uro. ''Njegova moč je bolj izrazita na večjih ravninah, na primer v Prekmurju, in na izpostavljenih gorskih grebenih, recimo okrog Pohorja in drugih okoliških planin.''

Veter, ki ga navtiki poznajo pod imenom lebič, se bo jutri čez dan umiril. ''Jugozahodnik načeloma ni zelo sunkovit, so pa velike hitrosti. Vendar ni tako zelo redek pojav, tako da večjih nevšečnosti ne bi smel povzročiti. To namreč ni nevihtni veter,'' je dejal. Nastane, ko se začne ciklon, ki je povzročil jugo, odmikati s severnega Jadrana proti vzhodu, jugo pa se obrne v desno v jugozahodnik. Poleti je obrat praviloma hiter, lahko ga pospremi kratkotrajno neurje. Zelo pa je močan pozimi, ko prinaša močne padavine in ustvarja visoke valove. Njegov predznak je praviloma visoka plima.

Sicer je napovedana otoplitev. ''V bistvu se bo s hladno fronto zamenjal zrak, ampak bomo dejansko prešli v območje toplejšega zraka. Temperature bodo bolj jesenske, kot do zdaj, ko so bile praktično zimske.'' 7. oktobra so bile temperature še nad dolgoletnim povprečjem, nato so začele padati in 12. oktobra dosegle povprečje. Takrat se niso ustavile, temveč so šle še kar strmo navzdol. Vse do včeraj, ko so dosegle najnižjo izmerjeno v dolgoletnem povprečju. Zdaj se spet bližajo povprečju.

Medtem snega (zaenkrat) še ni na vidiku. ''Prihajata dve padavinski obdobji, eno jutri, nato pa bodo v petek in v noči na soboto spet padavine.'' V soboto še lahko pade kakšna kaplja, nedelja pa bo suha. ''Nato bo še vsaj nekaj dni suho vreme,'' je dodal Cedilnik. Več o vremenski napovedi ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.