Slovenija

Od vlade pričakujejo boljše poslovno okolje in nižjo brezposelnost

Ljubljana, 11. 02. 2012 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Gospodarstvo od nove vlade pričakuje, da se bo najprej lotila stabilizacije javnih financ. Ta mora iti v smeri krčenja javne porabe, a ne na škodo razvoja. Socialni partnerji pa poudarjajo potrebo po brzdanju brezposelnosti.

Vlada
Vlada FOTO: Damjan Žibert

Vlada bo morala prisluhniti gospodarstvu, opozarjajo v Združenju Manager in se zavzemajo za čim hitrejši dogovor o ukrepih, s katerimi bi povečali konkurenčnost in pospešili gospodarski razvoj. Med ključnimi nalogami za leto 2012 navajajo spremembe delovnopravne zakonodaje, spremembe davčne zakonodaje s poudarkom na razbremenitvi obdavčitve dela in uvedbi socialne kapice ter nadaljevanje izvajanja razvojnih spodbud.

Podpirajo prioritete, ki jih je ob kandidaturi navedel novi gospodarski minister Radovan Žerjav, torej stabilizacijo javnih financ in zagon gospodarske aktivnosti prek davčne razbremenitve gospodarstva, uvedbe socialne kapice, spremembe dohodninske lestvice s kasnejšim prehodom v višji razred in 40-odstotne davčne olajšave za investicije ter spodbujanje kreativnosti in razvoj lastnih blagovnih znamk.

GZS: Paziti je treba na razvoj

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) menijo, da bi moral Žerjav podpreti ostale ministre, katerih naloga je varčevanje, ter aktivno podpreti tudi nujne strukturne reforme, kot so delovnopravna, zdravstvena in pokojninska. Poleg tega bo treba sprejeti kratkoročne ukrepe za pospeševanje internacionalizacije, za razvoj in inovacije ter skupaj z ostalimi pripraviti ukrepe za debirokratizacijo, so prepričani.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič
Predsednik GZS Samo Hribar Milič FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik GSZ Samo Hribar Milič pravi, da novega finančnega ministra Janeza Šušteršiča čakata na videz dve diametralno nasprotni potezi: na eni strani mora začeti krčiti javno porabo, v kar nas silita tekoče zadolževanje in naša mednarodna bonitetna ocena, na drugi strani pa mora to opraviti tako, da ne bo še bolj oklestil razvojne komponente javnih financ.

Pri tem pa po njegovih besedah "ne gre za strokovno dilemo, ampak za izjemno zahtevno politično odločitev, ki jo bo morala sprejeti vlada in do katere so imele posamezne koalicijske stranke, vsaj v predvolilnem času, različna stališča".

V Združenju delodajalcev Slovenije med ključnimi nalogami nove vlade na finančno-gospodarskem področju navajajo zagotovitev ustreznega dostopa do finančnih virov, tako za normalno poslovanje podjetij (obratna sredstva) kot za razvojni ciklus. Poleg tega bo morala biti še posebej pozorna na mala in srednja podjetja, ki so na zaostrene finančne pogoje še bolj občutljiva, hkrati pa se v tem težkem gospodarskem obdobju izkazujejo kot generator rasti.

Obrtniki za umik pravilnika o gotovinskem plačevanju

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) dodajajo, da se bodo poskušali najprej dogovoriti o umiku decembra lani uveljavljenega pravilnika, ki omejuje gotovinska plačila med gospodarskimi subjekti na 50 evrov. Pričakujejo tudi ukrepe za omejitev sive ekonomije ter plačilne nediscipline, pri čemer se bodo resno pogovarjali o svojem predlogu "vsak račun šteje".

Če se bo vlada odločila zvišati splošno stopnjo DDV, bo morala zelo striktno in drastično zmanjšati vse v tem trenutku nepotrebne stroške delovanja države na vseh ravneh, opozarja generalni sekretar Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Darko Končan. Ob tem verjame, da bo znal novi finančni minister tudi združiti sedaj zelo razpršeno in potratno finančno politiko po vseh ministrstvih z namenom res racionalnega trošenja sredstev za čim bolj učinkovite rezultate.

Tudi mala in srednja podjetja imajo vrsto predlogov na davčnem področju. "Pavšalna obdavčitev malih je dobra rešitev, ki so jo zapisali že v koalicijski pogodbi, seveda z nekim pametnim delitvenim razmerjem," je dejal podpredsednik OZS in predsednik upravnega odbora OZS Štefan Grosar. Dobri predlogi se mu zdijo tudi oprostitev davka v prvem letu poslovanja, znižanje davka od dohodkov pravnih oseb, višja olajšava za raziskave in razvoj ter neomejena investicijska olajšava.

V kriznih časih, ko imajo ljudje omejena finančna sredstva, bi morala vlada bistveno večjo pozornost posvetiti tudi varstvu potrošnikov in modremu nakupovanju. Dogaja pa se ravno obratno, pravijo v Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer novega gospodarskega ministra pozivajo k takojšnjemu sprejemu strateških dokumentov s področja zaščite potrošnikov ter zagotovitvi normalnega financiranja.

Socialni partnerji od vlade pričakujejo klestenje brezposelnosti

Socialni partnerji med izzive nove vlade uvrščajo tudi obrzdanje visoke brezposelnosti. Januarja je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 115.965 brezposelnih, kar je 0,7 odstotka več kot leto pred tem. Sindikati in delodajalci zato pričakujejo programe spodbud v okviru aktivne politike zaposlovanja in sodelovanje pri podpori gospodarstvu.

Na vprašanje, kako naj se novi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak sooči z visoko stopnjo brezposelnosti, je izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko odgovoril, da sistemsko oz. z ukrepi, ki bodo ciljno usmerjeni v najbolj ogrožene skupine, to je iskalce prve zaposlitve, dolgotrajno brezposelne in starejše.

Vizjak bo imel kot minister a delo, družino in socialne zadeve zelo težko delo.
Vizjak bo imel kot minister a delo, družino in socialne zadeve zelo težko delo. FOTO: Miro Majcen

"To seveda pomeni za vsako izmed teh ciljnih skupin pripravo posebnih programov spodbud in podpor bodisi v okviru aktivne politike zaposlovanja bodisi preko razpoložljivih sredstev evropskega strukturnega sklada," je menil.

Pergam: Vlada naj se posveti papirni industriji

Po mnenju sindikata Pergam bi morala nova vlada še posebno pozornost posvetiti papirni ter papirno predelovalni industriji. Ker bodo cene energentov v prihodnjih letih bistveno bolj vplivale na stroškovno učinkovitost proizvodnje kot pa cena dela, med ključnimi projekti za zagotavljanje konkurenčnosti v prihodnjih desetletjih izpostavljajo energetsko sanacijo industrijske proizvodnje.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi je novemu premierju Janezu Janši in njegovi ekipi čestital ob izvolitvi in nastopu dela. Poudaril je, de vlada mandat nastopa v težkih, prelomnih časih, ki zahtevajo težke odločitve, kljub temu pa mora ohraniti solidarnost in človečnost in ji zato ponudil sodelovanje.

Stopnjo brezposelnosti bi bilo mogoče poleg z ustvarjanjem novih delovnih mest z zagonom gospodarske rasti zmanjšati tudi z zmanjševanjem obsega sive ekonomije, pa je odgovoril generalni sekretar Pergama Jakob Počivavšek. Dodal je, da bi bilo treba zmanjšati možnosti za prekarne oblike dela, vključno s študentskim delom. Kot pomembno je izpostavil še izgradnjo sistema zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, "ki prav tako prinaša nova delovna mesta".

Predsednik Konfederacije sindikatov (KS) 90 Peter Majcen rešitev vidi v vseživljenjskem izobraževanju, saj je v praksi veliko problemov z neustrezno izobrazbeno strukturo, ki povzroča strukturno brezposelnost. Dolgoročno bi bila po njegovih besedah potrebna širša akcija za stimuliranje in usmerjanje mladih v deficitarne poklice.

Pri zmanjševanju števila brezposelnih bi bilo treba ukrepe aktivne politike zaposlovanja (APZ) usmeriti v delujoča podjetja in zaposlovanje v mikro, malih in srednjih podjetjih, pa so izpostavili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Dodali so, da velja obdržati ukrepe za samozaposlitev, ki jih je treba povezati z dokvalifikacijo in prekvalifikacijo brezposelnih oseb. Po njihovih besedah je treba v programe vključiti tudi mlade, ki so zaključili strokovno srednje izobraževanje, tako da bodo pridobili dodatna znanja za takojšen nastop dela v obrti in podjetništvu.

Izvršna direktorica za socialni dialog pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Tatjana Čerin je menila, da Vizjak visoke stopnje brezposelnosti ne bo mogel rešiti sam oz. brez sodelovanja z ostalimi resorji, kot sta gospodarsko in finančno.

Za zmanjšanje števila ljudi brez dela bo po njenih besedah sicer ključno ustvarjanje novih delovnih mest s poudarkom na povečanju izvozne aktivnosti in pospešitve aktivnosti na notranjem trgu. "Vlada mora spodbuditi razvojne projekte in zagnati investicijski ciklus, zagotoviti nove finančne vire in zmanjšati javno porabo. Ministrstvo za delo pa lahko zagotovi čim več zaposlitev na javnih delih. Istočasno naj poskrbi, da bo z APZ zagotovljeno zmanjšanje neskladij med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela," je navedla. Priložnost sicer vidi tudi v socialnem podjetništvu.

Zavod za zaposlovanje
Zavod za zaposlovanje FOTO: Damjan Žibert

Tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je poudaril, da se je treba pri zmanjševanju stopnje brezposelnosti zavedati, da nova delovna mesta kreira gospodarstvo. Vlada mora zato po njegovih besedah zagotavljati ustrezne pogoje poslovanja ter zagotavljati primerne programe APZ.

"Spremenjene gospodarske razmere terjajo prilagojene pristope za reševanje posledic brezposelnosti. Tako tudi v letu 2012 želimo nadaljevati sodelovanje z ministrstvom pri oblikovanju in razvoju programov, tudi inovativnih, pilotnih programov in dobrih praks, namenjenih reševanju brezposelnosti, spodbujanju aktivnosti in socialne vključenosti," pa so dejali na zavodu za zaposlovanje.

Na daljši rok se lahko znižanje brezposelnosti doseže le s povečevanjem zaposlenosti, se strinjajo z delodajalci. Ukrepe ministrstva, ki jih izvajajo, bi bilo treba po njihovem mnenju zato povezati z ukrepi za izboljšanje gospodarskih razmer.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiss-my-ass.
12. 02. 2012 11.00
+0
Od ministra za delo pričakujem več delovnih mest v vinogradništvu! Na zdravljenje!
snifff
12. 02. 2012 11.14
+1
No vidim da si ti na zelo visokem nivoju. Prvo se poglej malce v ogledalo, nakar sodi druge. Lp
liveandletlive
12. 02. 2012 10.34
+2
Upam da bo nova vlada čimprej odpravla vhunske butaste ukrepe ki jih je sprejela odhajajoča vlada in čimprej vzpostavila okolje, da bomo podjetniki lahko delali in se ukvarjali s svojim poslom ter ustvarjanjem dodane vrednosti, ne pa da se ukvarjamo z organizacijskimi zadevami, kako sploh poslovat v totalnih planskih razmerah. 1. Takojšnja odprava butaste omejitve gotovinskega plačevanja 50€. 2. Takojšnja odprava prepovedi zaposlovanja podjetnikov v lastnih podjetjih - ta ukrep je eden izmed viškov idiotizma. Podjetniki, ki smo hkrati lastniki in direktorji v svojih podjetjih se v lastnem podjetju sploh ne moremo več zaposlit. Plačujemo enkrat višje dajatve kot ostali zaposleni (več kot 700€ odtegljajev pri 1000€ bruto plače) vrhunec idiotizma pa predstavlja še plačevanje akontacije dohodnine na plačane prispevke. 3. Takojšnja izenačitev pravic samozaposlenih z pravicami zaposlenih v malih in srednjih podjetjih. Vsi samozaposleni smo trenutno v podrejenem položaju, plačujemo višje prispevke in zavarovanja, hkrati pa imamo z naslova vplačanih zavarovanj manj pravic. 4. Takojšen dvig učinkovitosti delovanja javne uprave ter kazenska in odškodninska odgovornost javnih delavcev - oziroma izenačitev njihove odgovornosti z odgovornostjo tistih ki delamo v realnem sektorju. Samo meni so v preteklem letu iz davčne uprave dvakrat povsem neupravičeno blokirali račune. Obakrat se je izkazalo, da so salonske gospe na davčni nekaj zašuštrale, in ker se jim pač ni ljubilo popravit napake so z blokado mojih računov in zavarovanj proces odpravljanja njihove napake enostavne prenesli na podjetnika, ki je moral trošit svoj čas za zbiranje in posredovanje potrdil, ter prepričevanje salonskih gospodičn v javni upravi, da je podjetnik svoj obveznosti v celoti poravnal. Pri tem naj izpostavim še to, da je nivo kulture in obnašanja sodelavcev iz javne uprave dosegel dno in je primerljiv le še z obnašanjem ljudožercev na Papui. Nenehno obtožebvanje in kriminaliziranje državljanov, hkrati pa grožnje z inšpektorskimi nadzori ter neizdajanje dokumentov je očitno način dela. In vsi sanjajo kako bodo mala in srednja podjetja gonilo razvoja in ustvarjanja novih delovnih mest ... morda v kakšni drugi deželi
periot22
11. 02. 2012 21.35
+6
Od vlade pričakujem manj nažiranja pa da si znižajo plače , če je recesija za nas naj bo tudi za njih!!!!!!!
prašek
12. 02. 2012 10.19
-1
Marinaconti
12. 02. 2012 13.07
+1
Marinaconti
12. 02. 2012 13.12
+1
Tisti, ki ne vidoji dalje od svojega rdečega nosa in ki imajo kratek spomin, ki jim ne dovoljuije da bi se spomnili, kaj so zagovarjali oz. delali pod pahorjevo vlado, ter se ne spominjajo, kako je ta , sedaj že rajnka vlada" v samih 6 mesecih požrla vse kar je ilo mogoče, za nameček pa nas zadolžila za še dodatnih 1 x toliko, kolikor je bilo zadolževanja pred tremi leti, vključno z dolgovi iz rajnke SHS in komunistične juge ter 17 let svobodne in samostojne Slovenije, ter tudi se ne spominjajo, koliko "brezposelnih" in revežev so "pridelali v samo 3 letih.
snifff
11. 02. 2012 21.31
+0
Titovka, daj to ti je tema za v klub kumrofčanov :) Duhovnikovo pa vprašaj, kam je 4 leta kanalizirala novce nas davkoplčaevalcev.
titovka
11. 02. 2012 21.33
+2
s človekom, ki je pod tripom se ne more komentirati!
snifff
11. 02. 2012 21.39
+0
Če imam na izbiro dvoje, torej trip ali pa Kučo-brainstorm? No sicer nič od tega a če je to zadnja možnost, pa res raje ta trip hmmm no pač no...
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 21.44
+1
sniff, saj če ti možganske celice ne dovoljujejo prehoda na višji nivo razmišljanja pač ostani tam kjer si!
titovka
11. 02. 2012 21.49
+0
Marinaconti
12. 02. 2012 13.15
titovka
11. 02. 2012 21.19
+2
do tukaj kje smo nas je pripeljala vlada janeza janše…in danes zopet je na oblasti….gorje nam!!! kako naj od te ne-vlade pričakujem dobro delo, če ni delala dobro niti v letih debelih krav 2004 -2008! saj je janševa vlada kriva za tako veliko zadolženost slovenije…kaj danes vsi pozabljate kako je štiri leta delala razsipno z našim denarjem…v času janševe vlade so banke talale denar tajkunom z majhnimi obresti in tako so nastajali tajkuni.takrat je tudi bilo svetovno gospodarstvo v dobrem stanju.janševa vlada je dolg enostavno prepisovala na državna podjetja in tako nam prikazovala pozitivno stanje...dolg ni padal bil je samo preusmerjen.to jim je dobro prišlo, da so z lahkoto zapravljali denar čeprav jih je evropa opozarja na recesijo…ampak janša in bajuk sta ignorirala evropo tako, kot so ignorirali avstrijske depeše!!!zakaj je janša govoril, da v sloveniji ne bo RECESIJE…kaj novinarji danes ste popolnoma o tej zadevi tiho??? Tako je tudi vlado miheljak edini, ki je dokazal, da je janez janša za seboj pustil precejšnje opustošenje - izpraznjeno državno blagajno, zapravljene prihodke za ceste, razmetavanje državnega denarja za predvolilne golaže. Zato miheljaku vsaka čast!!!!
tinetone
11. 02. 2012 20.08
+3
če tega niso znali, ko smo imeli debele krave... aja takraj je bil bajun na ablasti... argentinc kriv
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 21.41
+3
O njemu pa ne smeš govoriti... Tudi o tem, da njegova vdova po njem dobiva slovensko vdovsko pokojnino... ...za par let delovne dobe moža v domovini... Posebej pa je to prepovedana tema, ker je zet sedaj sekretar... ...pa ne tisti 00...un tapravi...Korlov..
titovka
11. 02. 2012 21.49
+4
zanimivo bi bilo vedeti, kje pristal denar od palome in iuv????
otocanka
11. 02. 2012 19.07
+2
Stabilizacijo javnih financ in s tem omejitev zadolževanja bi naša vlada dosegla že s tem, da bi sama sebi ukinila svojim odhajajočim ministrom, da dobivajo še eno leto po koncu mandata plačo kot, da bi delali. Nobena pokojninska reforma, nobena socialna reforma jih sicer ne bo rešila. Le krepak rez med njimi samimi! Ampak sami sebi ne bodo omejevali pravic, raje jih bodo rezali revežem. Se pa zelo radi pohvalijo, da so si s svojega žepa plačali kafe. Ja in, jst si ga tud vsak dan..večkrat na dan.
Karli Šinkovec
11. 02. 2012 18.29
+4
Kakih tovarn Janša verjetno ne bo odpiral,torej bodo vse nove zaposlitve na strošek nas.
titovka
11. 02. 2012 21.26
+4
Maancy
11. 02. 2012 16.38
+2
Upam da bo Janša dal vsem možnost, da se izkažejo na trgu dela predvsem Mencingerju, Kovaču, vedno pametneu Tajnikarju, pa Miheljaku predvsem pa vsem zaposlenim v zbornicam posebno še Miliču in ostalim Exspertom ekonomske stroke, ki vsak teden sirjejo delavcem po glavi in pametujejo kot, da so samo oni na svetu... Delavci komaj čakajo, da vidijo te napihnjene čvekače na delu saj so pripravljeni pojesti vse kar ti z svojimi rokami ,poslušali jih pa več ne bodo če bodo še kar nakladali bodo dobli kakšno okoli kepe..
komarec
11. 02. 2012 17.42
+3
Milič je ja Janšev prijatelj. Ostali sopa itak veliko bolj pametni kot Janša.
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 21.43
+2
Maancy, zakaj se pa obremenjuješ? Imaš z delovanjem \'\'pufa\'\' težave?
Jožajoža
11. 02. 2012 16.24
+4
narobe, če želite zmanjšat javno porabo. dajte ljudem pogoje za zaposlitev, dobili boste davkoplačevalce, ti bodo polnili proračun, in nihče, niti delavec, niti država ne bo potrebovala varčevalnih ukrepov.
Tonček Balonček
11. 02. 2012 15.28
+2
JAz še vedno mislil, da ZAgožen tisti Riedlov kufer čuva za ponovni zagon gospodarstva! Pa protidobave na Finsko bodo začele šibat!
Tonček Balonček
11. 02. 2012 15.27
+4
kakšne prioritete ima ta vlada, s eje videlo že po prvi seji. NApomembnejše in najnujnejše dejanje je bila zamenjava direktorja SOVE in Urada za verske skupnosti, ha, ah! A na naslednji seji bodo pa ukinili StudioCity in tistega kvazilevičarja Marcela Stefančiča?
brabusednet
11. 02. 2012 15.50
-2
.nash.fido.
11. 02. 2012 15.18
+3
"Od vlade pričakujejo boljše poslovno okolje in nižjo brezposelnost" Se pridružujem temu.
nightangel
11. 02. 2012 13.59
+7
@fb_10000,a ti še vedno tiščiš glavo v pesek kot noj? Kaj pa so tvoji levaki naredili dobrega za Slovenijo?
titovka
11. 02. 2012 21.50
+0
to kar naju desničarji dokler god bodo živi!!!
Maancy
11. 02. 2012 13.05
+17
Janša na jposkrbi,da bodo razni Jezkači kot so Mencinger, Kovač in vsi notorični Norci iz Ekonomije predvsem pa tisti Cvikeraš Milič iz gospodarse zbrnice, ki non stop jezikajo in sirjejo po delavcih dobili možnost svoje sposobnosti pokazati na trgu dela kjer jih bo verjetno razneslo od samih rezultatov.. Državljani iskreno upajo, da bodo v praksi pokazači kaj so rezultati na trgu dela, kajti gledati po TV in poslušati jih ne morejo več ker dobijo drisko in izpuščaje po celem telesu.
Tonček Balonček
11. 02. 2012 15.29
+3
Mićo Mrkaić se mora pod nujno vrniti nazaj in svetovati novi vladi!
saintjozef
11. 02. 2012 12.55
+0
Sumim, da so vse zavožene kredite in tajkunske miljarde kar tako v žakelj spravli in jih bodo sedaj na plano potegnili. In Bavčar, Zidar, Hilda, Zvon1 in 2, Kordež bodo naši rešitelji. Za začetek bo Zagožen s kufrom prišel in zadevo zalaufal. To bo luštno! To bomo gledali!!!! Sem optimist!
snifff
11. 02. 2012 13.02
+9
Kaj ima Zidar z JJ? Zidar je zidal ves čas in po JJ, ve se s kom se je pajdašil. Se pa strinjam da vsi sodijo na Dob, kakor še ostalih 500 vodij podjetij izpod levice.
fb_100001105378278
11. 02. 2012 13.35
-2
Gospod snifff, Janša oz. desnica je v 4 letih vladanja naredila več slabega kot levica prej v 16 letih.
fb_100001105378278
11. 02. 2012 13.38
+5
Povej mi katera podjetja je uničila levica?! Jaz ti naštejem 100 podjetij katera so propadla zaradi zadolževanja in političnega kadrovanja ter tajkunizacije izpod prst Janeza Janše. Si gledal morda poglede slovenije?! Janez Janša nas je, pazi, dokazano, zadolžil, da bomo te kredite odplačevali še vsaj 20 let!!!
snifff
11. 02. 2012 14.09
+5
Katera podjeta je uničila levica, me ti malo hecaš? Podi v leta po 91 - emu, poglej kaj se je zgodilo z industrijo v Sloveniji, kdo je takrat vladal do leta 2004? Ali imaš spomin zlate ribice, pa brez zamere.
muc36
11. 02. 2012 12.46
+3
Najboljse za Slovenijo bo, da vlado prevzamejo naslednji vrli mozje in zena: Dusan Semolic, Branimir Strukelj, Samo Hribar Milic, Doro Hvalica, Darko Koncan, Stefan Grosar, Jakob Pocivavsek, Peter Majcen, Joze Smole, Tatjana Cerin in seveda zraven teh pa se Matej Surc, Blaz Zgaga in Gregor Repovz. Sem preprican, ce ta "sanjski dream team" prevzame slovensko vlado, bo krize v Sloveniji konc v petih minutah :).
Veyron95
11. 02. 2012 12.30
+12
Oprostite, ampak Janša samo teorizira. Že mesece govori eno in isto: pridobil bom nova delovna mesta in zvišal gospodarsko rast. Raje nam povej kako boš to naredil? TEŠ? Luka Koper? Trerji tir? Hidroelektrarne? Tega nakladanja imam počasi dovolj.
snifff
11. 02. 2012 12.38
+9
To se vprašaj čez 100 dni, ker predvidevam, da bodo še padali šoki, ko bo ta vlada začela odpirat omare predhodnje vlade. Dokler se ne ve kakšen je dejanski minus, se še prdnit ne more.
saintjozef
11. 02. 2012 12.38
-6
papaaa!
11. 02. 2012 12.07
+5
kahl. pelji nas v svetlejšo prihodnost!
Jože Zaplati?
11. 02. 2012 12.00
+3
NE RAZUMEM POPOVCE ZAKAJ SPLOH NASTAVIJO RUBRIKO KOMENTIRANJE, KO PA NE OBJAVIJO RESNICE KOMENTATORJEV MORDA NAŠE IDEJE ŠPARAJO ZA SVOJA POROČIL,DA JIH OBJAVIJO, SAJ DRUGEGA VEČ NE POSLUŠAMO NITI GLEDAMO NA 24 UR SAMO ENO TE ISTO PREMALO PREDLOGOV IMAJO ZATO MORAMO V 1 URI POSLUŠAT 5 X VREMENSKO NAPOVED SRAMOTA IN ZDAJ NAM ŠE PREDLAGAJO GLEDAT VOJO
vengus
11. 02. 2012 14.27
+4
pa po.siljujejo nas vsak dan pred sedmo uro zvečer z najbolj .slavnim kuharskim parom v sloveniji,ko tadva zagledam se mi želodec obrne.