Slovenija

Od pripornika do premierja

Ljubljana, 31. 05. 2008 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na zadnji majski dan leta 1988 sta bila aretirana Janez Janša in Ivan Borštner. To je bil začetek dogajanja, ki ga danes poznamo kot afero JBTZ.

31. maja 1988 se je z aretacijo današnjega premierja in takratnega komentatorja Mladine Janeza Janše ter častnika JLA Ivana Borštnerja začela zloglasna afera JBTZ, ki predstavlja začetek sprememb v Sloveniji.

Četverica JBTZ se je zaradi natrpanih urnikov dobila že v četrtek.
Četverica JBTZ se je zaradi natrpanih urnikov dobila že v četrtek. FOTO: Dare Čekeliš

Aretacije so sprožile množične spontane proteste Slovencev, vse skupaj pa se je začelo zaradi zaupnega vojaškega dokumenta. Ta je dokazoval, da se JLA pripravlja na izvedbo vojaškega udara. Kopijo je Borštner konec januarja 1988 zaupno izročil uredniku notranjepolitične redakcije na tedniku Mladina Davidu Tasiču. Poleg glavnega urednika tednika Francija Zavrla se je z vsebino dokumenta seznanil tudi komentator Mladine Janša. Ta je v člankih, objavljenih v Mladini, kritiziral vpletanje vojaškega vrha v reševanje politične krize v tedanji SFRJ.

Tudi letos so se ob obletnici zbrali vsi štirje glavni akterji. Dobili so se v hostlu Celica, kjer je bil nekoč zapor jugoslovanske vojske. Ob tem je Janša pojasnil, da se niso dobili ob točni obletnici njegove aretacije, saj je 'v teh dneh veliko aktivnosti'. Ob srečanju je premier dejal, da si v času procesa nihče ni predstavljal, da bo Slovenija čez dvajset let članica ne samo EU, ampak tudi njenega jedra in da bo Unijo celo vodila. "Skratka, spremembe so velikanske," je poudaril Janša.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bučar
02. 06. 2008 18.16
Zmagajo najboljši..!!
manjakranjc@hotmail.com
02. 06. 2008 13.42
Dan, Oprostite sledeči besedici, ampak res vidim nekaj kretenov, kot se rad izreče Ivan.vindis. Manipulacija z ljudmi, ki v večini niso med brithnimi je hitro mogoča. To se je videlo že ob neodobravanju začrtanih reform, katere so ljudje brez tehtne argumentaciaj zavrnili po načini agrument ad populum. Reporter pa je časopis, ki ima večjo težo, kot vsi reptilski časopisi skupaj pa veste zakaj!? Zato ker so objektivni, in če ga niste brali ne govoričite na pamet. Sicer pa bi še dejala, da večinoma levičarji kljub bomastičnosti in obsirnem pisanju o perifernih zadevah, niti enkrat resno ne napadete glavnih tez oz. jedra.Vedno plešete okrog vrele kase, kot mačka, nikoli pa ne zberete poguma in znanja in argumentrate; pri slednjem vas pa popolnoma razumem, ni kaj ponuditi za kontra-argument. Stvar s tajkuni pa je tako jasna, kot je bil referendum za neodvisnost Slo. Vsak s poslovno žilico oz. gospodarstvenik, ki je imel kadar koli opravka z mahinacijami podobe tej ve, da se za to rabi čas in poznanstva. Čas pa je tudi tista negativka, kateri bi se levaki radi odrekli, saj opažajo, da so zgenerirali barabije, ki presegajo neke razumne okvirje. Mlado-ekonosmiti, so lepo in jasno podali oceno k tej stvari. Ne vlečejo paralel z prejšnjimi ureditvami in se tako smešijo, kot npr. Menciger al pa kak Tajnikar, ki bi za laika zgledalo tako, kot bi danes inžinir varnosti pri avtomobilski industriji, vlekel neke rešitve iz 30 let starih avtomobilov in uporabljal pri novem, modernem. Lp M.K
ivan.vindis@gmail.com
02. 06. 2008 13.08
Jah, in mi smo bili taki kreteni, da smo ga šli reševat iz zapora :))
Ranunculus
02. 06. 2008 13.03
exim Si morda v kakem od "neodvisnih" časopisov prebral kako resnico o prodaji Slovenske industrije jekla ruskim tajkunom?
trout80
02. 06. 2008 12.28
Od pripornika do monarha, bo bol pravilno. PS: nisn ne levi ne desni
malasutra@gmail.com
02. 06. 2008 12.11
exim, čigavih tajkunov? a tistih, ki jih je v štirih letih ustvaril janša???? šrot, bavčar - tajkuna od prodaje merkatorja pod mizo naprej. glavni prodajalec pod mizo - sam veliki JJ. ustrezni naslov članka, ki ga tukaj komentiramo, bi se moral glasiti: od zapornika do premierja in nazaj. dejstvo je, da je JJ eden večjih lopovov naše novejše zgodovine. morda pa je bavčar vložil denar iz virov od prodaje orožja (kjer sta JJ in bavčar bila velika brata). no, tako se pač ta svet vrti.
exim@t-2.net
02. 06. 2008 11.24
Ha-ha, he-he, hi-hi, nagci so brez kompasa! Kako malovaški ste, ljubčki. Preberite si Finance, Reporterja, oz. kot je nekdo že predlagal-poglej si TV Dnevnike iz tistih časov. Ne, pravzaprav ne berite teh časopisov, raje dajte Pristopno izjavo o plačilu udobnega življenja vaših tajkunov in njihovih vnukov. Samo svojim otrokom tega ne pokažite, če želite dočakati svoj jutri. Kako smešno, za crknit'!
malasutra@gmail.com
02. 06. 2008 11.19
oooh, manja bere intelektualni cajteng reporter. no, glede na njen politični domet pač razumljivo.
yukatan
02. 06. 2008 08.58
Smrt fašizmu manja!
Ranunculus
02. 06. 2008 08.52
Ne razumem, zakaj JJa vsi pošiljate v Argentino, ko bi lahko na Kosovu naredil veliko dobrega. Morda bi mu ga s svojimi vezami pri veljakih EU celo uspelo spraviti v EU (celo pred Hrvaško). In seveda bi ga tudi oborožil s Patrijami...
manjakranjc@hotmail.com
02. 06. 2008 08.33
Jutro, Od kar je Reporter zunaj, so vsi levičarji bolj živčni, čemu le, ko pa med njimi vlada le poštenje in dobrota. Tudi oranžni Golobić se je odrekel velikemu donatorju Bošku; lahko strnemo in rečemo, da vedno, ko Kučan javno podpre kevi blok, ta izgubi volitve. Čestitke! Čestitke tudi JJ, za pokončno držo v času, ko so vodilni levičarji kalkuliral z yugosi. Lp M:K
svoboda-govora
02. 06. 2008 07.55
ivan.vindis JJ je imel veliko pri osamosvojitvi, brez njega bi še par let obstajali pod jugoslavijo. Lahko pa samo pogledaš kakšen nizki standard imajo bivše države Jugoslavije. Potem vidiš da je bila osamosvojitev prava zadeva. Če bi vedel kaj o novejši zgodovini Slovenije, potem ne bi pravil takšnih bedarij.
de-lay
01. 06. 2008 23.27
ivan.vindis JJ Ni imel z osamosvojitvijo nič!? OK, recimo da je temu res tako. Kdo pa je imel potem? Toliko podcenjevati ljudi, ki so živeli v časih osamosvajanja pa res ni potrebno. RTVS predvaja stare dnevnike, pa si malo poglej preden take nebuloze napišeš.
ivan.vindis@gmail.com
01. 06. 2008 23.15
Tonček Balonček, če ne bi bilo JJ, bi nam danes blo dosti lepše. JJ sam z osamosvojitvijo ni imel nič. Si pa vsekakor hoče pripisati vse zasluge zato. Tak pa nam vladajo domobrancii in narodni izdajalci.vNe bodo več dolgo. JJ pa se jim bo lahko pridružil v Argentini :)
titovka
01. 06. 2008 23.05
in do grobokopa slovenije in slovenskega naroda!!!!
de-lay
01. 06. 2008 23.04
Pa še to omaloževati osamosvojitev na tak način je malo neokusno Tonček. Pojdi do vdov ljudi, ki so dali življenje zanjo in jim to povej, če imaš obraz. Zasluga za vse je pa kompleksna stvar in mnogi so prispevali v mozaik tako da vehementno preko palca ocenjevat ni ravno na mestu.
de-lay
01. 06. 2008 23.01
"Tonček Balonček Zakaj moramo vsi prilagati razna potrdila o nekaznovanju, za najvišje funkcije pa tega očitno ni treba?" Zato Tonček, ker biti politični zapornik nima nobene teže v normalnem razvitem svetu. Tudi vaš vele-vzornik Tito je bil zapornik konec koncev. Takih naivnosti od tebe res nisem vajen.
malasutra@gmail.com
01. 06. 2008 22.26
naj živi in se razvija v argentini...
Tonček Balonček
01. 06. 2008 21.37
Naj živi in se razvija naš tovariš Janez Ivan Janša!
FUKONJA
01. 06. 2008 18.09
Premalo ima Slovenija tako pokončnih ljudi kot je JJ. Stari fantje bi mu nametali gore denarja, samo da bi obrnil ploščo.