Slovenija

Od posilstev do dobičkov naftnih družb

Ljubljana, 01. 05. 2024 10.36 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
47

Vse to je bilo med temami, ki so jih v Strasbourgu še zadnje dni zasedanj v tej sestavi obravnavali poslanci Evropskega parlamenta. Sicer je na splošno najbolj zaokrožil beli golob, ki je, ko ga je kot kakšen čarodej potegnil izpod plašča eden izmed poslancev, poletel v dvorano in nekoliko začudeno pristal na mizi odsotnega poslanca.

Ob tem je bilo tudi nekaj rahlega razburjenja, da se tako ne izrablja živali, ampak seveda je to tema, ki je na splošno poslance še najmanj zanimala v preteklem mandatu. Tako kot večino ljudi. Pobuda denimo, ki jo je podpisalo skoraj milijon in pol Evropejcev za odpravo kletk pri reji živali, je šla mimo, ne da bi se kdo zares zmenil zanjo. Kljub obljubi Evropske komisije izpred treh let, da jo bo upoštevala. Videli bomo, kako bo šla akcija, prva takšna sploh, da bi zaradi neizpolnjenih obljub proti Evropski komisiji tudi pravno ukrepali.  

Ko je bila Grčija nogometni prvak ...

Ampak gremo nekoliko nazaj, natančno za 20 let, ko je na današnji dan Slovenija vstopila po besedah sodelujočih v Evropo. Ta dikcija se mi je vedno zdela vprašljiva, že prej sem se počutila kot del Evrope. Ampak seveda, po mnogo čem je v tistih časih in še posebej v desetletjih pred tem za Evropo veljala samo zahodna Evropa, ne pa države nekdanjega sovjetskega bloka in druge, ki niso bile del zahodnega sistema. Kakšen je bil čas, ko je Slovenija postala del EU? Drugačen.  

Nekaj dogodkov iz leta 2004: Zagnan je bil Facebook, George Bush drugič zmaga na ameriških volitvah, evropski prvak v nogometu postane Grčija, že samo to je dokaz, kako drugačni časi so to bili.  

Vzdušje ob vstopu je seveda bilo veselo. Smo pa bili v veselju nekoliko bolj zadržani kot države Vzhodne Evrope, ki so vstopale z nami. Verjetno zato, ker je pri nas podobno čutilo veliko ljudi, smo že del Evrope in relativno dobro nam gre. Kavbojke in fine čevlje smo od nekdaj zlahka nabavljali v sosednji Italiji.  

Ponosni pa smo bili, uspelo nam je kot prvi izmed držav nekdanje Jugoslavije. Spet smo bili najbolj pridni, najboljša učenka.  

Vzdušje danes je drugačno. Na prvi pogled se zdi, kot da je z Evropsko unijo vse narobe. Ogromno stvari ji je seveda za očitati, upravičenih in tudi manj upravičenih. Smo pa medtem postali tudi nekako blazirani, navajeni dobrih stvari kot samoumevnih.

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: POP TV

Komu gre denar?

Ključno vprašanje je, ali je z EU res fundamentalno vse narobe? Če pogledamo najprej to, kar zanima večino: denar. Normalno je, da večina Slovencev ne pozna podatkov. Kdo financira na primer kolesarske steze, kdo obnovo celih regij, kot so Zasavje, Savinjsko-Šaleško, kdo da denar za obnovo kulturnih objektov, infrastrukture, cest. Kdo bo prvi solidaren pri naravnih nesrečah, kot so bile lanske poplave, tudi z denarjem, ki ga ne bo treba vračati.

Veliko se omenja kohezijska sredstva, Slovenija bo do leta 2027 dobila še dodatne več kot tri milijarde, že prej okoli šest milijard. Morda kar pripremo ušesa že zaradi same besede kohezija. Ja, EU rada tako kot na sploh institucije izumlja besede, ki zvenijo tuje. V latinščino so se zatekli avtorji besede, saj izvira iz  besede 'cohaerere', kar pomeni držati skupaj, sodelovati. V praksi pa to pomeni denar, ki ga Evropska unija namenja za manjšanje razlik v razvitosti med regijami.

In še veliko drugih skladov je, kot so kmetijski in tako naprej. Nas druge države, s katerimi smo skupaj vstopili, res prehitevajo?

Podatki Eurostata za obdobje do leta 2022, ki upošteva tako bruto domači proizvod kot dejansko individualno potrošnjo pod skupnim imenom Standard kupne moči, kažejo, da je Slovenija še vedno skupaj s Češko prva med višegrajskimi državami.  

Ni vse samo denar

Ampak seveda to ni vse. So še druge stvari enako pomembne kot denar. Evropska unija zagotavlja temelje pravic ljudi. Je nek referenčni okvir sklicevanja na skupne standarde.

Tudi tukaj so in bodo težave. Na primer, že nekaj časa poteka razprava o navidez dolgočasni temi, morebitni izenačitvi aktov in direktiv, ki pa sploh ni dolgočasna, če pogledamo vsebino za birokratskima besedama, ki imata v praksi povsem drugačno težo. Akt je zakon, ki gre neposredno v nacionalne zakonodaje posameznih držav, medtem ko gre pri direktivi za priporočilo, o katerem se morajo posamezne države še odločiti, kako ga bodo vključile v svoj pravni red. Če bi vse takoj postalo del zakonodaje, bi bilo to slabo. Ker v nekaterih primerih so nacionalne zakonodaje boljše in bolj napredne kot predlagana evropska in bi bilo slabo, če bi tako znižali pridobljene standarde.

Primer tega je direktiva, ki so jo sprejeli na nedavnem zadnjem zasedanju parlamenta, o nasilju nad ženskami. Zelo pomanjkljiva je, ko gre za posilstvo.

V naši zakonodaji na primer je že opredeljeno, da samo ja pomeni ja. V evropski direktivi tega ni zaradi nasprotovanja, poleg Poljske in Madžarske tudi Francije, Nemčije in Nizozemske. Kljub pomanjkljivostim je marsikdo, sicer z zatisnjenim nosom, glasoval za direktivo.  

Zato ker se zavedajo, da bodo pravice žensk morda med prvimi na udaru, če bo nova sestava parlamenta po volitvah junija takšna, kot kažejo projekcije, torej precej pomaknjena v desno. Marsikdo, ki bo prišel, namreč ne verjame v enakopraven položaj žensk.  

Kot tudi ne verjame v enakopraven položaj skupnosti LGBTQ. Ne verjame v sprejemanje različnosti nasploh, del jih zagovarja izgon tujcev, kaj šele, da bi hoteli sprejemati nove. Razen morda, če so bele rase in kristjani. Migracije bodo tudi v tokratni predvolilni kampanji priročno orodje za strašenje ljudi, ki bo odvračalo pozornost od drugih tem, na katere pa ponujajo le zelo poenostavljene in všečne, ampak nerealne odgovore.  

Prihajajo tisti, ki ne verjamejo  v okoljske in klimatske spremembe.  V dejstvo, da se Evropa hitreje segreva kot drugi deli sveta, Slovenija pa še malo prehiteva. Tudi tokrat je dobra učenka, le da na napačnem tekmovanju. Prihajajo torej politiki, ki ne verjamejo v te spremembe oziroma bolj natančno: ne zanimajo jih posledice. Kljub retoriki, ki bo v veliki meri vzeta iz levega arzenala, jih zanima kapital. In kapital se lahko veseli. Ne da bi bil sicer doslej kaj posebej oviran. Ena od stvari, ki jih res lahko očitamo Evropski uniji, je, da ni postala bolj socialna skupnost, ki bi uspela omejiti nepredstavljivo bogatenje nekaterih in vedno večjo revščino drugih.  

Tudi zato so poslanci na zadnjem zasedanju hiteli z direktivami, kot je bila za izboljšanje pogojev platformnih delavcev. Sedanja in morda tudi prihodnja predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen veliko govori o tem, kako uspešne so članice EU pri zaposlovanju ljudi, nikoli pa o kvaliteti teh delovnih mest.

Med pandemijo, ko je sicer deževal denar in je tudi pomagal ljudem iz brezupa zaprtja, ni šlo brez ogromnih dobičkov veletrgovcev na trgu hrane, energije, ko po lastnih besedah niso vedeli, kaj bi z denarjem.  

Slovenska in evropska zastava
Slovenska in evropska zastava FOTO: iStock

Vsak skromen poskus omejevanja je bil zatrt v kali, poskuse regulacije je (pre)velika moč lobistov takoj označila kot grožnjo evropskemu gospodarstvu, saj drugi konci sveta da teh regulacij ne poznajo. Zato je pomemben sklep, ki so ga sprejeli, o izstopu iz Pogodbe o energetski listini. Evropska unija je bila doslej članica pogodbe, ki je naftnim družbam dajala strahovito moč, da tožijo države, če se te upirajo temu, da bi naftne družbe uničevale okolje za svoje dobičke.  

 Po drugi strani pa razprava o razmerah v Gazi v parlamentu ni prinesla kakšnega preboja. Ostaja pri podpori Izraelu kljub nekaterim ostrim obsodbam sodelovanja EU pri zločinih v Gazi.

Ogromni so pritiski proti zelenemu prehodu, beseda trenutka je varnost, to je oboroževanje in milijarde, ki bodo šle za to. Od kod bo šel ta denar? Tudi EU ni vreča brez dna. Vračajo se tudi zamisli o osovraženem varčevanju, znanem fiskalnem pravilu.  

Raziskave razploženja ljudi v EU so pokazale, da vse sicer najbolj skrbi draginja. Umikamo se v svoje majhne svetove, kjer je glavna stvar cena solate in kruha in kave in ogrevanja. Vedeti pa bi morali, da na te cene vpliva tudi to, kdo bo sedel v prihodnji sestavi parlamenta.  

Evropska unija je od začetka zamišljena kot skupnost, ki bi preprečevala vojne med evropskimi sosedami in vzpostavila določeno blaginjo prebivalcev.  Prednosti članic so velike, ogromno Slovencev dela čez mejo, trg za naše izvoznike je velik. Veliko študentov gre vsako leto na izmenjavo. Čez mejo gremo prosto, kako samoumevno nam je to postalo? Imamo skupen denar, tudi to je samoumevno.

Je tudi demokracija postala samoumevna?

Evropsko unijo je treba kritizirati, absolutno, ampak se tudi zavedati, da je skupek držav, je združba državljanov, ki smo, kar smo.  Lahko pometamo Evropo, ampak začnimo pri sebi.  

Demokracija je zamudno, minuciozno in pogosto dolgočasno delo, ukvarjanje s tisoč podrobnostmi, včasih tudi nepotrebnimi, seveda, ampak še večkrat pa nujnimi.  V demokraciji ni nič zelo spektakularnega, živimo pa v času spektaklov. Zamudno, natančno dogovarjanje in iskanje kompromisov nas ne zanimata. Vedno bolj zapeljiva postaja na splošno ideja avtokracije, nekoga močnega, voditelja, ki bo na hitro pospravil in opravil z vsemi težavami. Tako postane življenje nekako bolj enostavno, ljudje si kar oddahnejo, konec je teh strankarskih zdrah, korupcij in nagajanj (ki seveda še vedno so, le da jih ne vidimo in ne slišimo o njih).  

Lanski Bookerjev nagrajenec Paul Lynch v izjemnem napol distopičnem romanu 'Prerokova pesem' govori o družbi, ki neopazno zdrsne v takšen sistem. Ko glavni junakinji neznano kam odpeljejo moža, ker je bil sindikalni vodja, ona pravi, da imajo pravice, policaj pa reče, kakšne pravice neki, o čem govorite, pravice so tiste, ki jih določi država.  

Če pogledamo, kaj se danes dogaja po Evropi in tudi drugje – samo zaradi izjave, da obsojaš napade Izraela v Gazi, lahko takoj izgubiš službo, policija gre nad študente protestnike v ZDA s solzivcem in do zob oborožena ...

Velikost kondomov

Evropska unija bi še vedno lahko izbrala pot mehke velesile kot svetilnik človekovih pravic in svoboščin, vzor drugim po svetu.  Pa najverjetneje ne bo. Kljub temu EU na koncu ni neka pošast, ki lebdi nad nami in nas ovija, EU smo vsi mi, skupek interesov, vplivov, idej in dejanj. In mislim, da si ne bi smeli želeti njene demontaže, manjšanja vpliva in njenega razpada. Nasprotno, pomembna bi bila močna, trdno povezana skupnost držav, ki je še vedno sposobna sprejemati za vse koristna skupna pravila. Ob morebitni nadaljnji širitvi Unije bo to tako ali tako vedno težja naloga.

Jo pa lahko vsaj poskusimo izboljševati. Ni nam všeč to pa ono, pa vedno se spomnimo vseh, tudi povsem izmišljenih infotov, kot so bili o domnevnem birokratskem urejanju velikosti kondomov in podobnega, pa do veliko bolj resnih, odnosa do Gaze, sociale, pravičnosti in enakosti, pa do plač in privilegijev, vsak nekaj najde, kar mu ni všeč. In ne gre volit, ker je brez zveze.  

Akcije, kot je 'My voice my choice', za pravico do varnega in dostopnega splava za vse ženske v Evropi so izjemno pomembne. Ampak še vedno je pomemben tudi glas na volitvah. Ogromno ljudi se je stoletja borilo za približno takšen sistem, kot ga imamo. Ogromno ljudi je to plačalo z življenjem, ogromno je bilo žensk, ki so jih vlekli po tleh, žalili, poniževali, ko so zahtevale samo to, da bi lahko volile. Zdaj naj to kar zavržemo z levo roko?  

Pa saj bo tudi zabavno, nabor je pisan, pa še prav ime svojega kandidata lahko obkrožimo ...

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aristotle
02. 05. 2024 12.02
Evropa na taksen nacin ne bo prezivela! Denar je moc mi ga pa razmetujemo. Z lopato ga mecemo skozi okno! Avtomobilska industrija ki je temelj evropskega gospodarstva je preteklost! Razvijajo se droni ter sistemi za avtonomno upravljanje! Cel svet nas prehiteva po levi ter desni
nestabilen
01. 05. 2024 17.48
+4
Men pa zanima kaj so se menil za zaprtimi vrati,kaj bo glede IMF,glede ekonomskih problemov zaradi vojne itd..Nocejo Kitajske pa brez nje ne gre,sankcionirajo Rusijo pa kupujejo vse mogoce.Sminkerji.
Yoka Nono
01. 05. 2024 15.39
-1
Sem mislil,da je članek o RKC
periot22
01. 05. 2024 14.54
+4
Evropski parlament leglo skrumpiranih politikov ki hlapčujejo nacistični Ameriki istočasno pa uničujejo Evropo!!!!!!!!
Cervantes Saavedra
01. 05. 2024 18.04
+1
za periot: Kako bi torej po svojih strogih merilih šele poimenoval Belorusijo, Srbijo...!?
ZDENKO 1
01. 05. 2024 14.48
+8
Neprofesionalno in subjektivno povzemanje stvari.
bu?e24 1
01. 05. 2024 14.15
+10
Evropa bi bila že zdavnej močnejša če nebi sebi streljala v koleno na ukaz,Husein in gadafi sta hotla nafto prodajat v evro valuti mi jih pa dobesedno umorimo
Defragment
01. 05. 2024 12.52
+15
Ga. ARKO je dobro zapisala. Za eno malo Slovenijo NI BOLJŠE alternative kot je EU. Skepsa pa nastane v trenutku, ko nek sklep v Bruslju udari po svoboščinah neke nacije. Mislim na ilegalne emigrante, ki ogrožajo državljane.
kiropraktik
01. 05. 2024 12.16
+13
Nika zbira podpise za pravico do splava! On ne rabi splava, rabi letalonosilko!
Cervantes Saavedra
01. 05. 2024 12.12
-9
Z Bolfijem imava tih dogovor, da propagirava stališča rodoljubne stranke Resnica. Le-ta je proti pomoči kakšni napadeni državi, napr, zdaj Ukrajini. Stranka Resnica bi Ukrajino raje prepustila v totalno okupacijo Rusije. Ker je velika prednost stranke Resnica njena brezpogojna načelnost, ima seveda enako stališče do agresije katerekoli države na Slovenijo. Nikakor ji pomagati, pa bo Slovenija hitro okupirana, nastopil bo blaženi mir (če izvzamemo nekaj norega domačega uporništva) in drugi bodo lahko nemoteno naprej sodelovali z Rusijo. – V 2. svetovni vojni je bila v Sloveniji podobna meščanska stranka iz Ljubljane, ki je plodno sodelovala (s podarjenim blagoslovljenim orožjem in zaupnimi informacijami) z vsakim nacifašističnim okupatorjem. – Gre za stranko Resnica, da ne pozabite, volitve se bližajo. Bolfi, hvala za nepričakovano pomoč. Še kaj takega zapiši, da bo bolj zaleglo.
Bolfenk2
01. 05. 2024 12.34
+15
Kaj bluziš? A je Ukraina članica EU, da bi ji morali pomagati? Takih napadov večjih na manjše države imamo vsako leto nekaj. Trenutno Izrael vrši brutalni genocid nad Palestino, pa jim nihče ne pomaga. Rusija ni naš sovražnik. Tako Rusi kot Evropejci imamo korist od medsebojnega sodelovanja, kar pa je brutalno prekinila Amerika s vsiljenimi sankcijami in razstrelitvijo plinovodov. Zato je nujno, da za EU parlament volimo nove suverenistične stranke, ki bodo delale v dobro EU, ne pa Amerike.
Cervantes Saavedra
01. 05. 2024 14.08
-1
za Bolfi: Aha, zdaj jasneje tolmačiš program stranke Resnica! Se pravi, če agresor napade članico EU, ji moramo pomagati, sicer ne! Tako ne Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, Srbiji, BiH, Črni Gori, Palestini, Vatikanu, afriškim in azijskim državam... Razen, če nam ZDA brutalno vsilijo pomoč tem državam. (Krščanska in človeška) morala nam tega brez ZDA ne nalaga. – In če kdaj EU razpade, bo tak pristop veljal tudi za Slovenijo, saj ne bo več v EU. Mirno nas takrat lahko napade in okupira napr. Italija in stranka Resnica bo prva, ki bo načelno proti pomoči kogarkoli Sloveniji. Okupator pa v jok. Samo da bodo druge države imele mir in sodelovanje z agresorjem. To je torej to, a ne? Boš kaj bluzil ali ti je zdaj prav? – In praviš, gre za stranko Resnica!? Da si bolje zapomnimo, evropske volitve se res blizu.
Zmaga Ukrajini ...
01. 05. 2024 12.09
-8
Ja, velikost kondomov je pač pomembna.😁 In strinjam se: "Evropsko unijo je treba kritizirati, absolutno, ampak se tudi zavedati, da je skupek držav, je združba državljanov, ki smo, kar smo. Lahko pometamo Evropo, ampak začnimo pri sebi." Pljuvanje po EU kar tako v tri krasne in vsepovprek, samo zato, ker je to EU, je precej neumno in brezvezno.
slayer2
01. 05. 2024 14.22
+0
Ti,tvoji pa zgubljajo na celi fronti,pa to!!!
Rob123
01. 05. 2024 12.04
+24
Sami čudeži in pravljičarji ki cele dneve mlatijo prazno slamo in govorijo pravljice v praksi se nič ne spremeni.Razen da dobijo bajno plačilo za nedelo!
Karmen3
01. 05. 2024 11.55
+5
Če povzamem v enem stavku, je to blišč in beda demokracije. In če pogledam drugi pol, ki je diktatura, potem tukaj tudi lahko vidim blišč in bedo. In če pogledam obe dve zadevi, pridem do zanimivih spoznanj. Prvo je to, da imamo obe v naših domovih. Eden najboljših pokazateljev tega je vzgoja. Ne gre vse po permisivni metodi, kajti nimamo časa vedno za pogovor kot tudi ni vedno dobrodošlo tisto stališče, tako je prav, ker sem jaz tako rekel/la, ki ga zagovarja avtoritativna vzgoja. Drugo spoznanje pa je, da daj osebi žezlo in videlo se bo, katero metodo bo uporabil/a. V podjetjih se ponavadi uporabljata obe. Tretjo spoznanje pa je tudi odnos do nas samih. Včasih delamo sami s seboj preveč lepo, drugič pa obratno. Zato ne morem mimo vprašanja, zakaj hud.ča pa na volitvah rabim izbrati samo eno stran, če mi je iz življenjskih izkušenj jasno, da najboljše rezultate daje to, da se znam v situaciji primerno odzvati in uporabiti metodo, ki je potrebna za uravnoteženje. Če dam to v konkretni primer : če bo otrok stal sredi ceste, ga ne bom milo prosila, naj gre dol temveč ga bom zagrabila in povlekla dol. Ko bo na varnem, pa ga ne bom zmerjala in poniževala, temveč mu poskusila razložiti, zakaj se rabi na cesti paziti. In če se sedaj vrnem k volitvam. Ker sama verjamem v to, da sta obe metodi potrebni za dokaj normalno življenje, mi kljub temu, da imam kot ženska volilno pravico, to nič ne pomaga, če nimam kanditata/ko, ki bi znal/a v sebi to dvojnost usklajevati na najbolj primeren način tako za sebe kot druge. Zato se nekako tudi ne čudim, da smo neopredeljeni tako številčni kot smo. Ali je res tako fejst narobe, če si želim politike, ki bi zmogla razumeti, zakaj sta potrebni tako leva kot desna stran, če želimo izboljšati kakovost življenja ter da sta v bistvu oni dve, če lahko tako rečem varuhinji ravnotežja, ki se z pretiranim naklonom v eno in drugo smer lahko poruši. Jaz vidim realnost tako, da bosta zmeraj sobivala zakon močnejšega in zakon enakopravnosti kot dve skrajni točki, ki omogočata to delikatno ravnotežje. In kakorkoli obrnem, rabimo drugačno miselnost v politiki, če želimo, da bo življenje v družbi bolj uravnoteženo. Zato sem po eni strani hvaležna za volilno pravico, po drugi pa si želim, da bi imela na voljo za voliti tudi ljudi, ki jih ne bi bilo strah priznati svoje dvojnosti. Ta bi potem tudi zmogel/la narediti za ljudi več kot pa trenutna politika, saj bi zajel/a večje število ljudi kot pa jih lahko ena stran. Pa lep dan še naprej.
Aleš Hartner
01. 05. 2024 15.02
+3
Odličen komentar. Če bi šlo v politiko manj preračunljivcev in strahopetcev, namesto tega pa več ustvarjalnih in nepodkupljivih mislecev, bi bile tudi omenjene praznine v strankarski ponudbi bolje pokrite. Zakaj je trenutno politika tako privlačna za narcisistične pozerje vseh barv, ki nas bodo izdali vsakič, ko bo veter spremenil smer, je pa druga zgodba.
Karmen3
01. 05. 2024 19.45
+1
Najprej hvala za pohvalo. Kar se tiče strankarske ponudbe, pa je moje mišljenje tako. Po eni strani razumem tvojo kritiko, ker se tudi sama znam včasih fajn jeziti na politike....ne morem pa na koncu, ko se pomirim, mimo tega, da smo si vendarle podobni. Če sem iskrena, so bili tudi v moji preteklosti trenutki, ko bi bila lahko malo bolj pogumna....pri meni se to zgodi, ko nimam vseh informacij, pa čeprav imam po svoje prav....in seveda obratno, da sem manj pogumna, ko mislim, da imam prav in to lahko podkrepim z argumenti : ), ker se zavedam tega, da kar je dobro zame, ni vedno dobro tudi za druge in da v tem primeru rabijo oni najti svoja, če lahko tako rečem, orodja in z njimi poskusijo živeti najboljše, kar se da. Kar se pa narcističnih pozerjev tiče, pa je pri meni tako....če prav razumem ljudi, ki se ukvarjajo s psiho, je zdrava samozavest ravno pravšnja doza narcisma : )...fajn je, če se človek svojih sposobnosti zaveda in jih tudi uresniči, treba je pa priznati tudi to, kar pravi en rek in sicer : človek obrača, usoda/bog (kot je komu ljubše ) pa obrne....rezultat je boljši, če je ljudstvo bolj složno, ker je potem večja šansa, da se obrne v dobro....ker pa se zavedam, da v praksi ni zmeraj lahko to izvajati, mi je pri tem prav prišel en stavek, ki sem ga slišala na nekem predavanju v šoli...in sicer : ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov, če delaš vedno isto in tudi če šele v 45.tem poskusu vendarle uspeš spremeniti način, je bilo vredno, ker sedaj poznaš tudi drugačno pot....to je tudi moj vidik o tem, zakaj se stvari premikajo tako počasi, ko pa vsi vse vemo, kaj in kako bi bilo treba : )....upam sicer, da se bo to v politiki sčasoma spremenilo, ker konec koncev so oni ogledalo ljudstva....hvala za komentar in lep večer še naprej.
proofreader
01. 05. 2024 11.31
+21
Ker se zavzemamo za pravico mladih deklet do sprehodov po Ljubljani brez solzivca bomo volili desne stranke.
Bolfenk2
01. 05. 2024 11.34
-5
Kar me skrbi je da so tudi janšisti podprli migrantski pakt. Imam občutek da so bolj na jeziku proti migrantom kot z dejanji. Jaz bom tokrat raje volil stranko Resnica. So proti migrantom in tudi proti vojni v Ukraini.
MESE?AR
01. 05. 2024 11.57
-3
proofreader
01. 05. 2024 11.29
+22
Članek je zelo pristranski, glede na to, da ga je napisala oseba, odgovorna za EU volitve. Bo sposobna zagotavljati nepristranska soočenja pred volitvami?
Traktor.
01. 05. 2024 11.31
+9
Ta odkar je napisala članek modri pulover je ne berem več.
proofreader
01. 05. 2024 11.27
+22
Zakaj se potem bojite referenduma o ilegalnih migracijah, če jih državljani res tako podpirajo, kot neprestano pišete?
kr en33
01. 05. 2024 11.26
+13
Namesto, da bi rastli v in s EU, nazadujemo. Zraven se tisijo Bolgarijo, Bosno, MNT… Bricks bo zagotovo uspesnejsi.. da ne govorim o zapravljenih MRD v korupcijsko Ukrajino (no zdaj ze Bidnovo..)..
Cervantes Saavedra
01. 05. 2024 11.50
+4
za kr en: Brics da bo uspešnejši? Zakaj že ni? Iran je zavrnil nadaljnje dobave nafte Kitajski po dosedanjih nizkih cenah, Kitajska pa noče plačevati več. Pa jih je v BRICS-u polna usta samohvale, kako bodo povišali cene surovin iz revnih držav. Halo? A ti resno misliš, da si kapitalistična Kitajska želi več plačevati za surovine, svoje visoko tehnološke izdelke pa prodajati ceneje kot doslej!? Saj ni res, kakšne ovce ste! - Si morda opazil, kdo se zbira v BRICS? Same diktatorske in avtoritarne države! Niti enkrat, da se uštejajo in vzamejo medse kakšno demokratično! Nisi opazil!? – Po mednarodnem gospodarskem merilu ravni razvoja (GDP-PPP per capita) v državah BRICS ima Brazilija 20.809 amer. dol./preb., Rusija 38.292, Indija 10.123, Kitajska 25.015 in Južna Afrika 16.124 amer. dol./preb. Aja, in Slovenija le 53.287. – V državah BRICS zdaj slepijo sebe in ostali svet, kakšna gospodarska moč so domače surovine (iz katerih pa ne znajo ničesar visoko tehnološkega in dragega izdelati). In tudi v prihodnje žal ne bodo s tako logiko, usmerjeno le v ohranitev vladarskih stolčkov.
DuhSaSjekirom
01. 05. 2024 11.24
+16
Cudi me samo kako avtorica tega clanka se ni poslanka kot veliko njenih bivsih kolegic in kolegov ki so ravno tako obljubljali in obljubljajo. Treba se je vprasat zakaj ljudje vedno znova nasedajo na te lazne obljube? Odgovor je - ker so ljudje v povprecju zelo neintelegentni. Google pove koliko je povprecni IQ po drzavah. Porazno. Zato ni presnetljivo da imamo v parlamentu laznjive prevarante. Ker kaj drugega kot to nisi ce si nekaj obkjubil, na podlagi te obljubeso ljudje za tebe glasovali, potem pa tega nisi izpolnil. Torej po vecini laznjivi prevaranti brez odgovornosti. To so dejstva. Seveda imamo zdaj poskus levice da se uzakoni, da ce napisem taksen komentar da se me lahko kaznuje. S tem bodo utisali tudi se tistih nekaj ljudi ki bi se kaj demokraticno pokritizirali.
Bolfenk2
01. 05. 2024 11.20
+32
Človekove pravice migrantov se končajo v trenutku, ko je zaradi njihove človekove pravice do ilegalnega migriranja ogrožena pravica avtohtonega prebivalstva do življenja v mirnem, čistem in varnem okolju brez nasilja na ulicah, posilstev, ropov, terorizma in vsega, kaj v naše kraje prinaša ta kulturna obogatitev iz jugovzhoda.
MESE?AR
01. 05. 2024 11.59
+13
To je to bistvo ! A politikom pamet ne seže do te točke !
old skul
01. 05. 2024 11.17
+11
Uf kak dolgčas.
Bolfenk2
01. 05. 2024 11.12
+16
ZDA nas peljejo v totalno vojno proti Rusiji. Sedaj se proti Rusom borijo do zadnjega Ukrainca. Ko bo zmanjkalo Ukraincev, pa se bodo borili do zadnjega Evropejca. Pred nami so EU volitve. Za EU poslance niso dobri niti levi niti janševi saj eni in drugi delajo vse, da se znajdemo v vojni z Rusijo. Pošiljanje orožja nacistom v Ukraino in priprave Nata na vojno so garancija, da bo do totalne vojne tudi prišlo. Prav tako so levi in žal tudi janšisti podprli migrantski pakt. Če v EU parlamentu spet dobijo večino ljudske stranke, liberalci, zeleni in socialdemokrati in ponovno izberejo noro Von der Lajno, bo Evropa čez 4 leta islamski kalifat na radioaktivnih ruševinah. Za EU parlament moramo povsod po Evropi voliti nove moderne suverenistične in populistične stranke, ki so iskreno proti migrantom in za njihovo deportacijo ter za spravo in ponovno gospodarsko sodelovanje z Rusijo in seveda za takojšnji konec vojne v Ukraini. V Sloveniji je še najbližje temu programu stranka Resnica.
old skul
01. 05. 2024 11.23
+0
Seveda, zda so začeli prvo in drugo svetovno vojno, izuimili komunizem, da je pobijal ljudi in brez partizanov v Čebincah bi govorili nemško. Jaz ne vem od kje to pobirate, ampak 50 let socializma je bilo občutno preveč.
Cervantes Saavedra
01. 05. 2024 11.28
+3
za Bolfenk: A prav razumem!? Če bo torej kdaj velika militaristična iredentistična Italija spet vojaško napadla in jela zasedati Slovenijo, se bodo stranka Resnica in podobni načelno zavzemali za takojšnji konec vojne, ne pa da bi Sloveniji v njenem odporu kdo, napr. ZDA ali Evropa, vojaško pomagali!? In to že zdaj rodoljubno sporočamo še neodločni desničarski Italiji!? - Volivci si bomo to zapomnili. Kako si rekel, a stranka Resnica?
Bolfenk2
01. 05. 2024 11.36
+2
Če nas napade Italija, nam Nato ne koristi, ker je tudi Italija v Natu. In logično da bodo ZDA podprle večjo drzavo.
Cervantes Saavedra
01. 05. 2024 11.59
+0
za Bolfenk: Nočeš odgovoriti, kaj? NI nujno, da nas ravno Italija napade, ampak katerakoli država izven NATO pakta. In ni nujno, da bo NATO vedno obstajal. Gre za to, kako se bodo Slovenci odzvali v primeru napada od zunaj. Ali iskati pomoč od drugih držav ali pa se kar vdati okupatorju? Pa bo takojšen konec vojne. Kot to propagira rodoljubna Resnica ipd. Kot je že del Slovencev aprila 1941. In druge nevtralne države naj po okupaciji neke države uspešno sodelujejo še naprej z agresorjem. Do naslednje agresije - samo, da ne bo napadel ravno mene. Bo šlo?
MESE?AR
01. 05. 2024 12.02
+0
Zakaj bi pa Nato članica napadla Nato članico ??? Sanjaš ?
Cervantes Saavedra
01. 05. 2024 12.38
-1
Za MESE: Italijanska desnica že desetletja spet sanja (in načrtuje), da Italija spet (kot že 2x) napade in okupira vsaj del Slovenije, Dalmacijo, Črno Goro, Albanijo... Ko bo ugodna priložnost, seveda. Najraje, če razpade NATO. – Torej namerno nisi dojel bistvenega vprašanja – ali naj Slovenija v primeru zunanje agresije (vseeno kdo) išče pomoč pri komu ali pa se raje (kot svetuje Bolfi in Resnica) kar takoj vda in podredi okupatorju, samo da bo mir. In ohrani sodelovanje z agresorjem. - Podobno desničarski Orban upa, da bo kdaj spet dobil Prekmurje, Panonijo, Vojvodino... Zato podpora logiko ruskega agresorja.