Slovenija

'Davčnih blagajn ne bodo uporabljali šušmarji'

Ljubljana, 07. 05. 2015 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na vladi vztrajajo, da bo uvedba davčne blagajne stala zavezanca od nič do 300 evrov, a v obrtni zbornici ocenjujejo stroške od 1500 do 1800 evrov. "Davčnih blagajn ne bodo uporabljali šušmarji, tako da država z ukrepom spet kaznuje legalne obrtnike in podjetnike, ki plačujejo davke in prispevke," je še prepričan njihov predsednik Branko Meh.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Uvedba pravih davčnih blagajn
    02:12
    Iz SVETA: Uvedba pravih davčnih blagajn
  • Iz 24UR: Davčno potrjevanje računov
    02:54
    Iz 24UR: Davčno potrjevanje računov
Ob nakupu mize bo moral imeti slovenski mizar od 2. januarja 2016 računalnik ali mobilni telefon z aplikacijo, preko katere bo poslal potrditev računa na finančno upravo. V sekundi bo potrjen račun z ID številko in stiskal ga bo za kupca. Če bo posloval z vezano knjigo računov, pa bo moral v dveh dneh potrditi račune. Nič drugače ne bo za gostince, zobozdravnike, odvetnike, planinske koče in podobno, kjer poslujejo z gotovino.

Vlada je v državni zbor poslala predlog zakona za uvedbo davčnih blagajn, ki bodo podatke o izdanih računih pri plačilih z gotovino pošiljale prek spleta neposredno na finančno upravo. Obvezne bodo predvidoma od 2. januarja 2016, pričakujejo pa manj utajenih davkov. Sistem bo deloval od 1. decembra letos, če ga bo želel kdo preizkusiti oziroma vanj predhodno vstopiti.

Sicer pa je predvideno dveletno prehodno obdobje, do konca leta 2017, v katerem bodo lahko zavezanci račune izdajali prek vezane knjige računov in jih nato v 10-dnevnem roku potrjevali na Fursu, s čimer bodo po besedah generalne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar omogočili prilagoditev novemu sistemu, predvsem za velika podjetja. Omenila je Pošto Slovenije, ki ima na terenu veliko zaposlenih in bo morala vsakega opremiti z ustrezno napravo za potrjevanje računov.

Po predlogu zakona o davčnem potrjevanju računov, s katerim se predvideva uvedba davčnih blagajn, bodo od 2. januarja 2016 obvezne za vse ponudnike blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino. Zavezanci bodo morali še pred izdajo račun potrditi pri finančni upravi (Furs) za kar bodo potrebovali ustrezno elektronsko opremo.

Davčne blagajne naj bi v proračun prinesle od 50 do 100 milijonov evrov letno. Furs bo imel ob spremembah za okoli dva milijona stroškov.

Uporabljali bodo elektronske naprave, kot so osebni računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon, ki imajo vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom in omogočajo podpisovanje sporočil s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Obenem bodo morali zavezanci Fursu predložiti tudi podatke o poslovnih prostorih, kjer se izdajajo računi, da bodo ob morebitnem nadzoru ugotovili, kje je bil izdan.

Zavezanec bo oproščen le, če se njegova elektronska naprava ne bo mogla povezati s centralnim informacijskim sistemom Fursa, bodisi zaradi izpada slednjega ali pa zaradi izpada ali onemogočene internetne povezave. Takrat bo moral račune izdati z uporabo vezane knjige računov, vendar je treba v dveh dneh v sistem vseeno vnesti račune oziroma jih potrditi. Izključeni bodo branjevci, ki izdajajo izključno svoje pridelke in jim že zdaj ni treba izdati računa, podobno je tudi na avtomatih s hrano in pijačo.

Tudi v Sloveniji uvajajo davčne blagajne.
Tudi v Sloveniji uvajajo davčne blagajne. FOTO: Reuters
Bo vlada kaznovala davčne goljufe in razbremenila poštene gospodarstvenike ali pa bo spet zgolj zbirala denar za še večjo javno porabo? GZS

Po besedah generalne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar želijo poleg zajezitve utaje davkov omogočiti tudi učinkovitejši nadzor na področju dela in zaposlovanja na črno, saj se bo moral zaposleni ob izdaji računa identificirati z davčno številko. Učinki se poznajo na področju DDV in tudi pri odmeri dohodnin, je dodala.

Zakon predvideva, da bo moral kupec blaga oziroma uporabnik storitve račun hraniti, vse dokler ne bo zapustil lokala oziroma do poteka garancijske dobe, na zahtevo davčnega inšpektorja ga bo moral tudi predložiti. Prekrški bodo kaznovani z globo v razponu od 40 do 400 evrov. Za davčne zavezance so v primeru kršitev medtem predvidene globe v treh skupinah glede na težo prekrška. V prvi skupini so davčni prekrški, kjer globa za pravne osebe lahko doseže od 2000 do 75.000 evrov, za samostojne podjetnike, posameznike in odgovorne osebe v podjetjih pa od 800 do 25.000 evrov.

Za hujše davčne prekrške so predvidene za pravne osebe predvidene globe od 4000 do 125.000 evrov, za samostojne podjetnike, posameznike in odgovorne osebe pa od 1200 do 50.000 evrov. Za še posebej hude prekrške je za pravne osebe predvidena globa do 150.000 evrov, za samostojne podjetnike in posameznike do 75.000 evrov in za odgovorne osebe do 20.000 evrov.

V OZS so odločno proti

Davčni zavezanci bodo morali poskrbeti za povezavo na Furs, kar lahko posameznika stane od 0 do 300 evrov, odvisno, kakšno opremo za izdajanje računov ima že danes, je povedala Vraničarjeva. S stroški si lahko znižajo davčno osnovo, za investicije lahko uveljavljajo 40-odstotno olajšavo, zato zaenkrat ni dodatnih olajšav, je pojasnila.

Na zmanjšanje sive ekonomije vplivajo zmerne davčne stopnje in spodbujanje davčne morale z zgledom, šele potem pride do preusmeritve dejavnosti na legalno področje. Potrebno je povečati zaupanje državljanov v državo, s čimer bi dvignili tudi davčno moralo in zmanjšali davčne utaje. Davčna svetovalka pri OZS Božena Macarol

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) nasprotno trdijo, da bo uvedba davčnih blagajn pomenila velik strošek za gospodarstvo, pravih učinkov na zmanjšanje obsega sive ekonomije in dela na črno pa ne bo. Po njihovih ocenah bodo stroški za zavezanca od 1500 do 1800 evrov. Vlado opozarjajo, da se je v Socialnem sporazumu 2015-2016 zavezala, da gospodarstva ne bo dodatno obremenila, z uvedbo davčnih blagajn pa krši dogovor.

Poudarjajo, da so morali obrtniki in podjetniki že julija 2013 kupiti posebne programe, ki onemogočajo brisanje računov. Od 31. januarja letos so elektronske davčne blagajne obvezne za vse, ki prometa ne evidentirajo ročno, kar zadošča po njihovi oceni. "Davčnih blagajn ne bodo uporabljali šušmarji, tako da država z ukrepom spet kaznuje legalne obrtnike in podjetnike, ki plačujejo davke in prispevke," je prepričan Branko Meh.

Namesto davčnih blagajn predlagajo znižanje davčnih stopenj, uvedbo davčnih spodbud v obliki olajšave "vsak račun šteje" in dvig davčne morale. "Prakse tujih države kažejo, da davčne blagajne ne prinesejo pravih učinkov, ampak pomenijo zgolj dodatno obremenitev gospodarstva. Primer za to so Grčija, Švedska in Italija, kjer davčne blagajno imajo, vendar so davčne utaje še vedno velike," so še opozorili.

V GZS so pogojno za

Znova bodo osveščali kupce, da je treba vzeti račun.
Znova bodo osveščali kupce, da je treba vzeti račun. FOTO: Thinkstock

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) podpirajo uvedbo davčnih blagajn, saj zagotavljajo večjo davčno disciplino, "kar je korektno do vseh davkoplačevalcev". A hkrati zahtevajo hkratne ukrepe za znižanje davčnih bremen, "kar so ob uvajanju davčnih blagajn storili tudi na Hrvaškem", saj bo v proračun priteklo več denarja. Zavzemajo se tudi za subvencioniranje. "Prav država se je namreč najprej upirala davčnim blagajnam in je podjetjem in podjetnikom pred časom predpisala programe, ki naj bi preprečevali goljufije. Podjetja in podjetniki bodo zato imeli po njeni krivdi dvojni strošek!" so opozorili.

Podpredsednik NSi Jožef Horvat pa meni, da so "učinki uvedbe davčnih blagajn dokazljivo prenizki. Največja težava na področju sive ekonomije niso tisti, ki pošteno poslujejo in plačujejo davke, ampak tisti, ki poslujejo mimo zakonodaje. V primeru davčnih blagajn se bodo nadzori vršili iz pisarn Fursa, a tako imenovanih šušmarjev iz pisarn ni možno nadzorovati. Za nadzor spodbujevalcev sive ekonomije je potrebna ustrezna inšpekcijska strokovnost na terenu."

Anketa Arhiv
Podpirate uvedbo davčnih blagajn?
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepo73
08. 05. 2015 16.51
+0
Vsak račun šteje.Odpadejo vsi šušmarji.Imaš garancijo za opravljeno delo.Samo zgleda ,da so drugi interesi te vlade.
Transformerji
08. 05. 2015 13.01
+1
Dejstvo je: bolj ko je narod reven, več je šušmarjev!
Transformerji
08. 05. 2015 13.07
+0
Je pa res, da so birokrati popolni tepci - imeti moraš račun do izteka garancije - jasno, če si kupil nekaj z garancijo ti račun predstavlja potrdilo o poteku garancije! Kakšne garancije pa so še?
Transformerji
08. 05. 2015 13.17
+1
Ko boste poiskali najcenejšega dobavitelja za blagajne, poiščite tudi najvenejšega za papir za blagajne -kajti računi, ki so dokument za garancijo, po dveh letih tako zbledijo, da komaj še kaj prebereš!
slovenskidelavec
08. 05. 2015 11.14
+3
Rad bi videl tistega, ki lahko po rednem in izrednem šihtu še šušmari, razen tistih ,ki so v javni službi. Največ je tega, da s.p. in d.o.o. ne izdajajo računov. Stošek blagajn pa naj nosi država saj večjih koristi od njih ne bo. Gostilničari so majhne ribe v tej igri.
Maday
08. 05. 2015 09.57
+7
Js nisem še videla nobenega šušmarja ..Pardon se spominjam tiste Šušmarje z Vegrada katerim niso plačevali prispevkov, davkov, plač kreditov ( delovne dobe ) niso jim plačali opravljenega..katere so nategnile zavarovalnice, država, management...vse institucije države ja te Šušmarje pa pozam, ki so za kruh ob tej skrbi države, varuhov asfalta, socijale. pravosodju polagali ploščice pr men za kruh in otroške zvezke....Ampak kvalitetno in ponosno..niso kralči tako kot država, niso hoteli biti lopov kot pravosodjje, kultura in poslanci še vedno so hiteli z dostojanstvom zaslužiti svoj kruh Ja teh Šušmarjev pa poznam na desetine..
Maday
08. 05. 2015 09.59
+4
In na stotine teh ki so si delo poiskali sami, v Tujini pa jih čakajo da jih oderejo na Meh..
AtaAufbiks
08. 05. 2015 09.53
+3
Jaz sem že dogovorjen v bližnjem bifeju, da mi ne bojo izdajali računa. Raje pustim denar od davka gostilničarju, kot pa da ga pokrade ta gnila država! Jaz od davkov nimam NIČ!
Kirbi_Bundi
08. 05. 2015 10.09
+1
SDS_je_poden
08. 05. 2015 10.58
-1
AtaAufbiks: Ne? Nimaš cest, kanalizacij, javne razsvetljave....? Nimaš?
AtaAufbiks
08. 05. 2015 12.00
+0
@kirbi Za pokojnino plačujem posebej! Prav NIČ mi ne bo podarjenega! @za pravično družbo Za ceste, kanalizacije, javne razsvetljave plačujem posebej. Prav NIČ mi ni podarjenega! @oba skupaj Če rada plačujeta davke, jih kar plačujta, če sta toliko pritegnjena!
Kirbi_Bundi
08. 05. 2015 09.49
+5
Kako nujno je, da se uvedejo davčne blagajne je primer dimnikarskega področja. Dimnikarji na leto poberejo v svojih koncesijski rezervatih bruto. 60.000.000 € denaraja oz. rent.. Nekateri imajo za vsako izdano koncesijo oziroma občino zaposlenega enega dimnikarja kot inkasanta, tako, da komaj pokasira rente. Zato pa nimajo časa čistiti dimnikov in peči. Po izjavi velikega kršitelja dimnikarske zakonodaje Aleksandra Županeka v oddaji »preverjeno« na Pop tv, pa naj bi imeli okrog 10. Milijonov € prometa. Na ta način naj bi letno utajili okrog 12 milijonov davka. Tudi drugih kršitev je veliko, Jože Kaplar je svoji ženi podpisal koncesijo, kot navaden državljan, ko sploh še ni bil zaposlen na MOP. Gre za prava kriminalna početja., tudi dimnikarstvo Jelančič Ane je pridobilo protipravno premoženjsko korist, ko je neopravičeno zaračunavalo prevozne stroške, delo je opravljalo 4 mesece, ko sploh ni imelo podaljšane koncesije. Jelančič Ana je bila v komisiji za podeljevanje dimnikarskih koncesij, tako da si je sama sebi podeljevala v imenu države koncesije,vse to pa je požegnjaval s svojimi podpisi tedanji minister Janez Podobnik. Kot vse kaže je g. imel zelo omejena znanja iz tega področja ter je s svojim početjem storil ogromno škode državi in tudi uporabnikom dimnikarskih storitev. Kje so bili organi pregona? Kaj je počela pravna služba na MOP? Jelančičevim je še morala država plačati odškodnino 180.000€ plus zamudne obresti, vse to jim je uredil takratni minister in prijatelj Bogovič. Pri vseh teh poslih imajo na MOP velike pomagače, to so Andrej Vuga, Dušan Pichler, Vito Lojk, Jože Kaplar ,Marjana Mali in Katja Stražiščar, pa tudi takratni sekretar Peter Gašperšič -le ti so pod okriljem MOP naročali pri dr Rajku Pirnatu kot ene vrste dežurnem pravniku oziroma tutorja,za razna svetovalna mnenja, za kar je MOP omenjenemu iz plačal 1.200.000€ za zelo škodljiva mnenja. S takimi mnenji so bile preprečene pristojnosti inšpekcijam določena pooblastila. Zato bi morale vse inšpekcijske službe, in tudi za kriminaliste bi bilo veliko dela. Nemudoma bi morali narediti revizije pri vseh izvajalcih oziroma lastnikih dimnikarskih podjetij. Priporočljivo bi bilo preveriti s kakšnimi nepremičninami razpolagajo posamezniki, Saj eden od teh bi naj imel jahto vredno čez dva milijona evrov, da o nepremičninah sploh ne govorimo. €. V samem odgovoru tržne inšpektorice Andrejke Gerlič je razvidno, da so Dovrtelovi zaračunavali potne stroške tudi po 36 € po gospodinjstvu. Če vzamemo povprečno po 15 € po gospodinjstvu za prevozne stroške 56000 gospodinjstev x 15€ = 840.000€ toliko je neopravičeno pridobil premoženjske koristi, če je vsako gospodinjstvo obiskal le enkrat. Za ta denar bi si takrat lahko kupil okrog 700.000 litrov 95 oktanskega bencina. Toliko pa ne porabijo en teden vsa oseba vozila v Sloveniji, in to v petih mesecih leta 2010, zadeva je bila prijavljena organom pregona v Krajno a zgodilo se ni nič. Dimnikarju grozi zapor, citat »Simonu Dovrtelu, bivšemu direktorju največjega dimnikarskega podjetja na Gorenjskem, po naših informacijah grozi do pet let zapora«. Kranjski kriminalisti naj bi ga namreč ovadili zaradi zlorabe položaja. Dimnikarstvo, ki ima koncesijo v desetih gorenjskih občinah, naj bi od maja 2011 do januarja lani ogoljufalo vsaj 124 strank. Storitve naj bi jim zaračunavali dražje, kot to določa cenik in jih za posamezno storitev oškodovali za od 2,5 evra do 32 evrov. Dvakrat za prvi pregled, storitve naj bi večkrat zaračunavali posamezno, namesto za več opravil skupaj, kar bi bilo za stranko ceneje. Poleg tega naj bi po prvem pregledu nove kurilne naprave, ki stane skoraj 65 evrov, odredili, da je potreben vnovični prvi pregled, za katerega so zaračunali še dobrih 32 evrov. Ogoljufani so bili predvsem starejši; najstarejša oškodovanka naj bi bila stara skoraj 90 let. A organi pregona pa nič, ker gre za nedotakljive goljufe. To je Slovenska folklora. Ista zgodba je glede ABD dimnikarstva iz Murske Sobote, Brenčič, le ta je še p
Kirbi_Bundi
08. 05. 2015 09.51
+1
ABD dimnikarstva iz Murske Sobote, Brenčič, le ta je še ponarejal pogodbe in jih je podpisoval brez vednosti lastnika kurilnih naprav. Policija pa že tri leta ugotavlja kje se nahaja originalni ponaredek.>> Citat objavljen na km enem izmed spletov << ABD dimnikarstva. Katero je neupravičeno zaračunavalo prevozne stroške in na ta način pridobilo proti pravno premoženjsko korist v višini 46.248.00€, Kar je ugotovljeno s strani Okrožnega sodišča v Murski Soboti kjer je bilo oškodovanih čez 12.000 uporabnikov v devetih pomurskih občinah. Prav tako je omenjeno podjetje vpisovalo iste serijske številke izstavljenih računov večim uporabnikom, kakor tudi so ročno vpisovali te serijske številke, tako, da je očitno šlo za večjo utajo davkov. Velika krivda je tudi na davčni inšpekciji v Murski Soboti saj smo okrog nepravilnosti pri zaračunavanju dimnikarskih storitev več let opozarjali in dokazovali na določene nepravilnosti, dokazane večje utaje DDV saj se je v zaseženi mapi ki so jo kriminalisti PP Murska Sobota zasegli nahajalo veliko računov z istimi serijskimi številkami in zgodilo se ni nič,po naših izračunih bi naj omenjeno podjetje od leta 2004 pa do zasega računov bi naj zatajilo čez 1.000.000 € DDV. O nepravilnostih je bila večkrat obveščena območna tržna inšpektorica , saj sta ji ob prijavi bila izročena kot dokaz dva računa na katerih so bile serijske številke na računih ročno napisane,izročeni je bil tudi izdani račun ki sploh nima serijske številke. Inšpektorica pri pregledu računov tega najbrž namerno ni zaznala in je zapisala, da se prijavitelj ni točno opredelil kaj bi naj bilo narobe. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v Sloveniji, 1. januarja 2011, 813.531 zasebnih gospodinjstev, povprečno vsako gospodinjstvo plača 80 €, kar znese 65.082.480 € bruto dohodka letno, na 50 lastnikov dimnikarskih podjetjih. Tako bi naj na letni ravni bilo zatajenega ddv za 12.000.000 € v dimnikarski branži, vse to pa so krive pristojne, davčna in tržna inšpekcija. Kura ki je nesla zlata jajca dimnikarjem,se ji nestna doba izteče 31.12.2015
prašek
08. 05. 2015 09.29
-1
Veliko vas je proti uvedbi davčnih blagajn, proti zatiranju šušmarstva, hkrati pa bi radi urejeno šolstvo, vojsko, zdravstvo, popravljene ceste, ............. etc ! Brez plačevanja prispevkov bo vse to malo težje, se vam ne zdi ?
tron3
08. 05. 2015 09.40
+0
Pa da bodo tebi lahko vsak mesec izplačali pokojnino, ker jo ta mladi ne bodo imeli, da jo lahko imajo sedanji upokojenci!!!
AtaAufbiks
08. 05. 2015 09.55
+2
Vojske ne potrebujemo, sploh pa ne NATO pakta!
prašek
08. 05. 2015 10.27
+2
tron ...... Mi, sedanji upokojenci, dobivamo pokojnino za minulo delo, za minula vplačila !!!!!!!! Tega nikoli ne pozabi ! Kaj boste pa vi prejemali, v to se pa ne spuščam. Kakor si boste postlali, tako boste pa spali !!!!!!!
prašek
08. 05. 2015 09.27
+2
En nadvse lep, sončen dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
clansman
08. 05. 2015 09.09
+3
Sledi davčna blagajna in KAZNI tudi za tiste, ki ne bodo vzeli računa in ga hranili, naslednji korak pa je iztrebljanje tistih, ki hodijo k šušmarjem in vnaprej vedo, da ne bodo dobili računa. Zakaj bi kaznovali samo šušmarja, če lahko tudi tistega, ki je prišel k šušmarju in se zavestno ognil plačilu davka? BRAVO! Seveda ne pozabimo omeniti, da bodo za to potrebovali še novih 500 sodelavcev iz vrst bratrancev, nečakov, snah itd. Vidite, na tak način se pa potem zmanjšuje brezposelnost. Plačo si bodo zaslužili z delom na terenu, ko bodo nekaj šušmarjev kaznovali in jim zaračunali po 20k EUR kazni!
brank1
08. 05. 2015 08.52
+4
Ko stopiš mačku na rep pa cvili. Obrtna zbornica bi še kar podpirala šušmarje. Pri frizerju še kar brez računa itd.
tron3
08. 05. 2015 08.10
+6
Sedaj so pa šušmarji krivi, da je Država v totalnem ku..., čeprav vsak dan beremo in poslušamo v medijih, kako so se znani Slovenci okoriščali na račun Bank, proračuna itd,,,,, haloooooooo!!!! Po mnenju politikov, bi morali spoštovane Državljanke in Državljani kupiti, to pravljico, ker ste butasti, so se odločili na Vladi!!!!! To je bistvo tega članka in informacije, sedaj lahko vidite kako imajo Vas politiki za norca, ne glede na barvo in politično pripadnost, v njihovih očeh ste butasti!!!
Enmajstr
08. 05. 2015 10.28
+2
točno tako, zdej je tist, ki je ob minimalni plači zaslužil 200 eur, da je lahko otroku kupil kruh kriv, da je država v propadu.
tron3
08. 05. 2015 07.49
+2
Sestanek svetovnih intelektualcev JJ, Bavčar in Šrot, minus v Bančnem sektorju 3 milijarde evrčkov, to je direktna škoda, plus neposredno še dodatni 2 milijardi, sedaj pa novodobni junaki s Cerarjem, ki so seveda iz istega gnezda, da ne bo pomote, pa bi radi, da so državljani pošteni, ker oni sigurno ne bodo pošteni, ker se navajeni krast v legalni obliki, kot npr. svetovanja, itd, kar naj bi bilo po mnenju predsednika Vlade edino pravično in pošteno, ter seveda moralno!!!!
batom@pinkponk.com
08. 05. 2015 07.28
+1
Kaj pa GZS pocne proti crni ekonomiji??? Nevsezadnje jim je to nelojalna konkurenca... Ali samo kricijo "vlada,vlada,vlada"?
tron3
08. 05. 2015 08.20
+3
batom, GZS nič ne počne, ker zaposleni z Miličem na čelu niso v stavbi lepi, da bi kaj delali, ampak so na počitnicah, malo se sončijo, hodijo na kavice, pa kakšno pivo, pa seveda hrana, pa delovni dan mine!!!! Res pa je, da se Milič in Novkovič občasno dereta in trosita meglo!!!!
Pingo44
07. 05. 2015 23.11
+1
kje ste zdaj okoljevarstveniki? Vecja poraba energije, vecja poraba papirja ..
ONniON
07. 05. 2015 22.05
+2
kaj norega si boste še izmislili , znižajte raje davčne obremenitve plač in spremenite dohodninsko lestvico ki naj bo takšna da kolikor zaslužiš toliko davka plačaš
FrancRodeVKristusu
07. 05. 2015 21.13
+5
SDS plačuje svojim volilcem za glasove - vse brez računa, iz črnega fonda.... Končno bomo naredili tej korupciji konec!
STRELA-10
08. 05. 2015 07.21
-2
si mislil forum 21 verjetno a ne,ker le oni še imajo dovolj denarja.
brank1
08. 05. 2015 08.53
+2
FrancRodeVKristusu
07. 05. 2015 21.03
+6
treba je davke plačevat, nismo več v socializmu, ko ni bilo davkov.... Dobrodošli v suženjski kapitalizem...
FrancRodeVKristusu
07. 05. 2015 21.01
+7
Končno! Davčne blagajne proti milijardam utajenih davkov letno..... AVE CERAR!!!!
clansman
08. 05. 2015 09.04
-1
In, kaj boš imel od tega ti, pametnjakovič?
231koak
07. 05. 2015 20.57
+11
zdaj ko so prodali firme ki so delno financirale prevelik javni sektor......bodo pa stiskali rajo in male firme, ki to sploh več niso.....poberejo ti toliko, da je isto kot bi delal spet za državo. Samo je drugače to, da imaš ti kot podjetnik zraven še vse skrbi....BANDA
maja_d@email.si
07. 05. 2015 20.28
+5
Aha, če prav razumem, potrebno bo imeti stacionarno ali mobilno blagajno z internetom povezano na furs. Če ni interneta, pa bo začasna rešitev pisanje računov v Vezani knjigi računov. FUL DOBR Pa si predstavljajte našo situacijo na tržnici, kjer ni interneta. Takoj, ko pridemo, je že dolga vrsta ljudi in ta prvi val traja od 30 minut do 1 ure. Naj taki koloni ljudi pišemo račune v vezano knjigo računov? 1. že z blagajno komaj dovolj hitro obdelamo vrsto 2. Vezana knjiga računov je sicer debela, ampak pri vsakem računu porabiš še dva dodatna lističa - ker sta kopija (tako porabiš vezano knjigo računov po 10-20 strankah) 3. Vezana knjiga računov stane 5€ ... + Tako je ... Že tako je polno enih trgovinskih marž (si trgovina prilasti del dobička), rabatov (kjer si trgovine spet prilaščujejo denar, ker lahko prodajaš v njihovi trgovini) in polno enih drugih prispevkov ... Za nekatere še teh 300€ ni malo. Zato, da ja ne bomo na črno zaslužili za en bogi kofe. Raje tiste lovite, ki vam spi***jo milijone.