Slovenija

Od Kresalove zahteva pojasnila

Ljubljana, 15. 12. 2008 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vajgl je obljubil nekaj, "kar so slovenske volivke in volivci na referendumu skoraj soglasno zavrnili", je glede izdajanja odločb izbrisanim zapisal predsednik odbora za notranjo politiko.

Predsednik odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje Vinko Gorenak ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal poziva, naj mu pojasni, ali izjava državnega sekretarja Gorana Klemenčiča, da bo ministrstvo v celoti uresničilo ustavno odločbo o t.i. izbrisanih, drži.

Gorenaka zanima, ali bodo izbrisani res dobili odločbe.
Gorenaka zanima, ali bodo izbrisani res dobili odločbe. FOTO: Dare Čekeliš

Kot navaja Gorenak, je Klemenčič 11. decembra 2008 izjavil, da že poteka izdajanje odločb tako imenovanim izbrisanim na podlagi odločbe ustavnega sodišča, ki naj bi jo ministrstvo za notranje zadeve uresničilo v celoti. Ob tem Gorenak Kresalovo opozarja na "pravno mnenje iz leta 2003, ki so ga podpisali priznani slovenski pravni strokovnjaki dr. Pirnat, dr. Kavčič, dr. Cerar, dr. Bučar in drugi. V njem so nedvoumno zapisali, da je neposredna uporaba odločbe ustavnega sodišča za izdajanje odločb tako imenovanim izbrisanim nezakonita in neustavna," je poudaril.

Gorenak od Katarine Kresal do petka zahteva pisno pojasnilo.
Gorenak od Katarine Kresal do petka zahteva pisno pojasnilo. FOTO: Dare Čekeliš

Kot dalje navaja, je dodatno zaskrbljen zaradi izjav, ki jih je 10. decembra v Beogradu dal predsednik odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl. Ta je na srečanju s srbskim državnim sekretarjem Dragoljubom Mičunovićem napovedal, da bodo tako imenovani izbrisani dobili dokumente in odškodnino. Vajgl je obljubil nekaj, "kar so slovenske volivke in volivci na referendumu aprila 2004 s 95 odstotki, torej skoraj soglasno, zavrnili", je zapisal Gorenak.

Vse to po njegovem kaže na koordinirano akcijo vsaj dela koalicije – LDS in Zaresa – "kar je gotovo v nasprotju z javno izraženimi stališči predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je večkrat izjavil, da je to vprašanje potrebno rešiti z ustavnim zakonom".

Zaradi vsega omenjenega predsednik odbora DZ Kresalovo poziva, naj mu najpozneje do petka pisno pojasni, ali Klemenčičeva izjava drži, in če drži, naj mu priloži pravne utemeljitve za izdajanje odločb t.i. izbrisanim. Hkrati si Gorenak želi tudi informacijo o tem, kdaj in kako bo Kresalova pristopila "k uresničevanju referendumsko izražene volje ljudi, ki so jo s tako prepričljivo večino izrazili leta 2004".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kulak
09. 03. 2009 08.07
Mene pa bolj zanima kdo bo plačal 1 milijardo in 200 milijonov Bavčarjevega minusa .Verjetno mi, davkoplačevalci? Raziščite kdo je sesul zdravstvo, zakaj ima polovica Slovencev bednih 500€ plače na mesec, zakaj ima večina tako nizke penzije itd. Pišite o tajkunih, na kakšen način so prišli do denarja. Naj vlada zopet sprejme ZAKON O IZVORU PREMOŽENJA, katerega je ukinil Demos, da se je lahko kradlo brez posledic. Če boste veliko pisali o tem, ga bodo mogoče sprejeli.
gorc6683
07. 03. 2009 17.23
Pa saj je brez veze sploh kaj govoriti. Očitno je naši vrli državi več do tujcev kot do lastnega naroda, posebno še ker je marsikdo od ti izbrisanih aktivno deloval proti slovenskemu narodu. Kot je izjavilo nekaj naših politikov leta 1991 bi bili vsi mi lahko zelo hitro izbrisani, spomnite se malo Adžiča in njemu podobnih norcev. Pa saj nas bodo odškodnine stale samo okrog milijardo evrov kaj pa je to za nas.
arksikris
07. 03. 2009 12.37
Naj mi razložijo Kresalka in partnerji, čemu se bojijo posameznih obravnav in preverjanj "izbrisanih", če to sploh so? Najlažje je zamegljevati v paketu.Kajti tudi slovenske davkoplačevalce hoče OBRATI V PAKETU!
alojzrijavec@gmail.com
26. 02. 2009 20.37
Izbrisani so PREBRISANI.ŠPEKULANTI.Nekaj časa so živeli v sloveniji,in hodili domov na vikend pohode Niso imeli Časa urediti svojih dokumentov.Če naš človek ni uredil svojih dokumentov je plačal KAZEN .ONI PA SI ZASLUŽIJO NAGRADO,saj niti v podaljšanem roku,niso hoteli urediti svojega statusa.SEDELI SO NA DVEH STOLIH.Sram me je da živim v deželi ki ne spoštuje lastnega naroda.Take vlade in takih strank ne bom nikoli več volil SA NE BO VEČ POTREBNO IMATE zagotovljenih 25000 glasov.KJE ste sindikati ki z UPOGNJENO glavo O zniževanju PLAČ drugim zaradiPREBRISANOSTI dajete nagrade. HVALA???
speady
20. 02. 2009 15.58
Fredy,Senica je partner,tucajo pa drugi.Pa saj ni važno,za denar se gre.
titovka
28. 01. 2009 13.22
ko to vse prebiram in berem pridem do zaključka:da naša osamosvojitev je nezakonita...torej, do danes naša država deluje NEZAKONITO. KJE JE HODIL LETA 1990 MATEVŽ KRIVIC...IN OSTALI POSLANCI?????SAJ SO SKORAJ VSI OD LETA 1990 V DRŽAVNEM ZBORU ISTI...SKORAJ???? TOREJ, VSE POLITIČNE ODLOČITVE, VKLJUČNO Z REFERENDUMOM LETA 1990, SO POTEMTAKEM NIČNE!!!!! IN KDO JE ZOPET TUKAJ ZATAJIL????NE DRŽAVA...AMPAK TISTI LJUDJE, KATERI SO VODILI DRŽAVO IN SPREJEMALI ...ZAKONE.....ZAKONE????!!!!!!! ZAKAJ???ZATO-KE... NISO DOSLEDNO IZVAJALI ZAKONE...KER SE JE MORALO ZAČETI HITRO ROPANJE DRŽAVE-KRAJE...DA NE BI KDO VEČ POBASAL V SVOJ ŽEP....SEDAJ VIDITE, DA SO DEMOSOVCI BILI BREZGLAVI REVANŠISTI!!!DEMOS JE BIL GNEZDO REVANŠISTOV, KI SO SLOVENIJO IN SLOVENSKI NAROD UNIČILI...DEMOSOVA VLADAVINA JE ZAKONE PISALA PACARSKO IN SKRPUCALASTO!!!!!!!
marija120
28. 01. 2009 12.53
te pa gremo usi med izbrisane naj i nama Država da denar
djimi
16. 12. 2008 23.27
verjetno ima še premal či bi imel polovico manj kod ima kresnena pi na prešercu rade volje kar nekaj evrov porazelil med klošaje in brezdomce
FreddyKrugr
16. 12. 2008 19.12
Ali je to Kresalovo kaj kresnilo po glavi,saj me ne preseneča da se zavzema za izbrisane saj bo njen partner Sinica zagotovo zastopal izbrisane v tožbi proti Sloveniji
RADO62
15. 12. 2008 22.27
Vem za kar nekaj primerov ko so se ob osamosvojitvi Sloveniji le smejali in se \"nažirali\" in trdili da Slovenije nikoli ne bo samostojna. Niso verjeli v prihodnost Slovenije in ravno zaradi tega si niso uredili osebnih dokumentov in državljanstva.... Po parih letih ko so že vse pozabili(tudi to kako so se v tistih časih spakovali in očrnjevali prihodnost Slovenije) so ugotovili da sploh niso državljani(upravičeno) in da bodo morali v kratkem zapustiti Slovenijo.... danes pa neko sprenevedanje in laži za pokasirat mastne denarce od slovenskih davkoplačevalcev, ki so bili že velikokrat oškodovani.... ravno prejšnji teden s pregrešno dragim letom komunističnega kozla dr. Tureka.... heh
manjakranjc@hotmail.com
15. 12. 2008 22.16
Zadeva je jasna in ni potrebe, da ponavljam popolnoma jasno stvar. \"Sodba\" ustavnega sodišča je zmotna in je v neskladju s takratno zakonodajo. Uredi naj se z novim ustavnim zakonom - selektivno in nikakor drugače!
zakretene
15. 12. 2008 22.14
Pa ne morejo se ti profesorji kosati z velikani prava kot je bivši šef stranke demokratične prenove Ribičič...
HULK008
15. 12. 2008 21.50
Če se prav spomnim so eminentni pravniki, dr. Pirnat, dr. Kavčič, dr. Cerar, dr. Bučar,... že leta 2003 opozorili, da je neposredna uporaba odločbe ustavnega sodišča za izdajanje odločb t. i. \"izbrisanim\" nezakonita in neustavna.
Bojzi
15. 12. 2008 21.12
Referendomska volja, je volja ljudstva in si lahko komunisti nekam zataknejo odločbe za izbrisane. Če bodo začeli deliti odločbe in odškodnine, se lahko v Sloveniji zgodi Grčija. Res da Slovenci nismo izvolili te vlade, vendar se tudi ne bomo pustili, da nam volilci komunistične vlade kradejo denar, katerega si niso zaslužili. Vidi se, da prava mafija vlada v Sloveniji.
mali_M
15. 12. 2008 20.56
Kako hitro je prišla novica iz naslovnice v ozadje. Kar po 3 urah. Se kaj bojijo? Mene so že 3 cenzurirali.
kriss714@amis.net
15. 12. 2008 20.42
Saj jo nima pravzaprav kaj spraševati. Naj zahteva od nje, da spoštuje voljo ljudstva, katero je vrhovni suveren v demokraciji. Nenazadnje, ljudstvo lahko zamenja ustavne sodnike, ustavni sodniki pa ne morejo zamenjati ljudstva. Torej ?
zakretene
15. 12. 2008 20.14
Takoj po uzakonitvi večinskega volilnega sistema, knede...?
bučar
15. 12. 2008 19.50
kresalova bo zaenkrat v svojem tonu reševala zadevo.....bomo bla, bla bla in še bla, bla totalno nesposobna babura
zakretene
15. 12. 2008 19.37
Ja, zdaj je na oblasti peta kolona in delajo vse, da bi podprli nasprotnike osamosvojitve Slovenije.
Buena Vita
15. 12. 2008 19.25
heh to pa dvomim ker komunajzarji so gluhi in slepi za vse, imajo se za nadzemeljska bitja,in da samo oni lahko vladajo,in svojo voljo uveljavljajo to da so po domače povedano lopovska-skorumpirana druščina ,to itak vemo vsi državljani,