Slovenija

Predsednik sveta agencije: Velov ni primerna oseba za opravljanje funkcije

Ljubljana/Kranj, 22. 05. 2019 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Grešovnik/L.Š.
Komentarji
468

Je direktor Agencije za varnost v prometu vozil pijan in pri tem poškodoval službeno vozilo? S tem vprašanjem se je poleg policistov ukvarjala tudi ministrica za infastrukturo Alenka Bratušek, medtem ko je Igor Velov medijem še vedno nedosegljiv. Medtem pa sta se oglasila dva očividca, ki sta od blizu spremljala dogajanje izpred pošto v Stražišču pri Kranju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Velov vozil vinjen?
    02:58
    Iz 24UR: Velov vozil vinjen?
  • Iz 24UR: Se mu maje stolček?
    02:08
    Iz 24UR: Se mu maje stolček?
  • Iz SVETA: Javno proti alkoholu
    03:53
    Iz SVETA: Javno proti alkoholu
  • Iz 24UR ZVEČER: Jure Prestor o nadaljnji usodi Igorja Velova
    03:29
    Iz 24UR ZVEČER: Jure Prestor o nadaljnji usodi Igorja Velova
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj se je zgodilo z vozilom?
    05:08
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj se je zgodilo z vozilom?

Direktor Agencije za varnost v prometu Igor Velov naj bi se včeraj okoli poldneva s počeno pnevmatiko pripeljal pred pošto v Stražišču pri Kranju in pri tem zadel ob robnik. Kot je za oddajo 24UR povedala očividka, naj bi kazal jasne znake vinjenosti, težave naj bi imel pri izstopu iz avtomobila in se opotekal po parkirišču.

"Včeraj sem videla moškega, ki je parkiral v Stražišču pred pošto. Začelo se je tako, da sem slišala nenavaden zvok in sem potem pogledala proti pošti. Opazila sem parkirano vozilo in potem moškega, ki se je opotekal iz tega vozila. Začel je gledat poškodbe okoli vozila," je povedala.

Poškodovano vozilo direktorja Agencije za varnost v prometu.
Poškodovano vozilo direktorja Agencije za varnost v prometu. FOTO: Barbara Golub

Zelo hitro je bilo jasno, da je Velov izza volana stopil pod vplivom alkohola, pripoveduje očividka. "Ja, seveda, se je videlo po hoji, po kretnjah, ves je bil mehek. Tudi iz avta je težko zletu, najprej sem opazovala, če je toliko poškodovan mogoče, ampak ne, normalno je stal na dveh nogah, ni imel znakov kakšnih poškodb, potem pa, ko je hodil, ga je zanašalo, roke je imel mehke."

Policija še vedno preiskuje, kako so nastale poškodbe na službenem vozilu Agencije za varnost prometa, ki ga ima v stalni uporabi direktor Velov. Ker niso prijeli prijave o prometni nesreči, poškodbe obravnavajo kot dogodek, zato direktorju tudi niso odredili preizkusa alkoholiziranosti. Avtomobil ni v voznem stanju.

Policisti so na podlagi anonimnih prijav prišli pogledat avtomobil in kasneje opravili še razgovor z Velovom. A kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, niso imeli zakonske podlage, da bi opravili test alkoholiziranosti. "Ko sem opazovala, sem ugotovila, da je to gospod Igor Velov. Ko se je pogovarjal po telefonu, mu je telefon padel na tla, s težavo ga je pobral. Sem bila šokirana, takoj ko sem to ugotovila, so mi šle čez misli njegove besede, njegova stališča." 

Podobno različico včerajšnjega dogajanja je za naš portal orisal še en očividec, ki prav tako ne želi biti imenovan. Nekaj minut čez poldnevom je pred pošto v Stražišču videl moškega v močno opotekajočem stanju, ki je komaj zlezel iz avta sredi parkirišča. Ker mu je kazal hrbet, sprva ni mogel jasno videti, da gre za Velova. "Bolj kot sem ga opazoval, bolj se je človek majal in to sredi poldneva. Bil je prav ubogi," nam je opisal dogajanje. Potem ko je nekaj minut opazoval situacijo, se je na kraj dogodka pripeljala ženska s kombijem. Moškemu je pomagala, da je zlezel v njen avto na sovoznikov sedež. Naš sogovornik je videl, da gre za direktorja Agencije za varnost v prometu in njegovo ženo. 

Še vedno ni jasno, kakšna bo usoda Igorja Velova na čelu Agencije za varnost v prometu.
Še vedno ni jasno, kakšna bo usoda Igorja Velova na čelu Agencije za varnost v prometu. FOTO: Miro Majcen

Potem ko sta se odpeljala, si je od blizu pogledal avto, ki je bil na več delih poškodovan. V nadaljevanju dneva je naš sogovornik o tem, kar je videl, podal tudi anonimno prijavo na policijo.

Že druga nezgoda v zadnjem času

Velov se je v začetku leta znašel tudi v preiskavi specializiranega državnega tožilstva. Preiskovalci so mu očitali nedovoljeno prejemanje daril. Velov je preiskavo označil za veliko neumnost. Še preden je postal direktor agencije, je bil tudi davčni dolžnik. Policisti pa so na njegov dom potrkali tudi zaradi nasilja v družini – prijava je bila kasneje umaknjena.

To je za Velova, ki je od včeraj na dopustu, že druga nezgoda v zadnjem času. Manj kot dva tedna nazaj je namreč, kar so za oddajo 24UR potrdili tudi na Agencija za varnost v prometu, poškodoval isto službeno vozilo. Tudi tega policiji ni prijavil.

Velov pa se je pod drobnogledom javnosti zaradi malomarne vožnje znašel že leta 2009. Takrat so nekateri mediji poročali o prometni nesreči, ki naj bi jo Velov zakrivil pod vplivom alkohola. Takrat se je zaletel v parkiran avtomobil v bližini svojega doma. Policija mu alkoholiziranosti ni dokazala, zato je plačal zgolj 40 evrov globe.

Kakšna bo usoda Velova na čelu Agencije?

Okoli dvanajstih, v času dogodka, bi moral biti Velov sicer na sestanku na kranjski komunali. Kot so nam potrdili, je zamudil slabih 45 minut, nato pa so se soglasno odločili, da srečanje prestavijo na ponedeljek. Razlogov, zakaj sestanka po njegovem prihodni niso izpeljali, pa niso želeli razkriti.

Položaj je zasedel pred šestimi leti, v tem času se je posebej zavzemal za zmanjšanje alkohola in drog v prometu. S funkcije ga lahko razreši svet agencije, ki ga je tja tudi postavil. Po informacijah oddaje 24UR naj bi se svet agencije na izredni seji sestal prihodnji teden, do takrat od Velova pričakujejo pripravljena pojasnila. Nekoliko bolj odločen, a še vedno precej mlačen odziv, je prišel z ministrstva za infrastrukturo: Alenka Bratušek bo počakala na Velovova pojasnila, naj zadevo čim prej temeljito preučijo pa je naročila tudi drugim organom agencije. Velov sicer danes ni bil nedosegljiv zgolj za medije. Po informacijah oddaje 24UR ni stopil v kontakt niti s svojimi uslužbenci. Uradno je sicer na dopustu in naj bi na njem ostal še do konca tega tedna.

Prestor: Taka oseba ni primerna za opravljenje te funkcije

Pred kamere pa je danes stopil predsednik Agencije za varnost v prometu Jure Prestor, ki ima poleg ministrice Bratuškove v rokah škarje in platno, kar se tiče nadaljnje usode Igorja Velova. "Glede na to, kar sem slišal iz medijev v zadnjih dneh, menim, da taka oseba ni primerna za opravljenje te funkcije," je svoje stališče o predsedniku agencije za oddajo 24UR ZVEČER jasno izrazil Prestor.

Jure Prestor
Jure Prestor FOTO: POP TV

Kot je napovedal, bo agenciji na izredni seji, ki bo potekala 30. maja, predlagal njegovo zamenjavo. In kaj je danes sporočil Velovu oz. zahteval od njega? "Takoj, ko sem utegnil, sem ga prek elektronske pošte pozval, naj pojasni okoliščine tega dogodka, opisanega v medijih, in hkrati sem ga pozval, naj kot oseba, ki prva zastopa agencijo in njene interese, stopi pred medije in sam razjasni te okoliščine." 

"Ne gre zame kot predsednika sveta, gre za ugled javne agencije, ki mora biti v prvi prvi kredibilna, v javnosti mora imeti neko zaupanje, da lahko opravlja svoje delo, to je ozaveščanje in izobraževanje udeležencev v prometu glede prometnega vedenja na cestah," pa je odgovoril na vprašanje, če ga je ravnanje Velova osebno prizadelo.

In kakšen mora biti nauk celotne zgodbe? "To se ne sme delati, to je evidentno kršenje, še posebej ljudi na takšnih funkcijah, ki ogrožajo marsikaj – dobro delo, ki ga opravljajo sodelavci na agenciji. Veliko truda so v zadnjih letih vložili v promocijo prometne varnosti z raznimi dogodki, kar pomeni tudi sodelovanje z nevladnimi organizacijami," je izpostavil Prestor. Obenem je priznal tudi to, da je čez dan potekala tudi zelo živahna komunikacija z ostalimi člani sveta, ki so nad vsebino medijskih objav glede Velova zgroženi. Trenutno vsi pričakujejo izredno sejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (468)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miciklotilda
23. 05. 2019 20.46
+1
G Velov je za mene car!predlaga iz 0,5na0,2 sam ga pa zinga ko zolna tko kot jest!pa se razumem ga ko si misli kaj ste neu. mni vi naivni obcani!
ivan.z Doba
23. 05. 2019 16.40
+0
Desnuhi Bratuškova ima z njegovim alkoholiziranjem manj kot ivan z lovšinovo lopovščino. Policaje bi pa vprašal, če gre pri poškodbah avtomobila za samopoškodbo, če te niso nastale v nesreči?! Pijanec, ki zagovarja 0,0!?
dacer
23. 05. 2019 15.33
+5
Alenka! Da mu zaračunaš vso škodo na službenem vozilu in ga spokaš iz funkcije! Skrajni čas!
apage
23. 05. 2019 15.05
+10
Je problem takoj poklicat nekoga ko si pijan, da te pride iskat? Ne, najprej je treba avto onesposobit in ogrožat življenja, sploh pri nas v stražišču ki kar mrgoli otrok okoli pošte kjer je tudi šola, vrtci... Drugač pa kot pravi njegov sosed, itak je vsak dan "nažgan ko kanta". Slučajno da je pač enkrat prišlo v javnost, dogaja se pa že skos samo da je zdj prišel na mino.
bublika
23. 05. 2019 14.47
+1
Robnik ? To pa so visoki robniki.... Odstop !!!
Kromst
23. 05. 2019 14.44
+9
Epilog zgodbe ??? Velov bo "prestopil" na drugo delovno mesto (po možnosti v isti agenciji), seveda z isto plačo in z istim službenim avtom (ki bo na stroške davkoplačevalcev znova kot nov) ...
martinov
23. 05. 2019 14.42
+13
Ta že ob nastopu tega mesta ni bil sposoben ! Ukiniti je treba večino Direktoratov in birokate poslati v proizvodne procese in jim dati minimale plače !!!
dacer
23. 05. 2019 15.34
+3
Za ukinitev vseh agencij in birokrate za tekoči trak! Če je še kje kakšen ali pa v trgovino za pult teh je še največ.
Igi74
23. 05. 2019 14.04
+20
Še enkrat opozorim!!! Da ne bo šlo tole v pozabo!!! Pijancu je treba sodit!!!!
25kur
23. 05. 2019 13.54
+22
agencije ukinit
visoki
23. 05. 2019 13.50
+25
pol agencij bi itak morali ukiniti,ker ničemur ne služijo
marko1310
23. 05. 2019 19.59
Direktor direktorata, agencija agencije in podobne, katere so same sebi namen, in pol vidiš da te iste vodijo kriminalci, lopovi, tajkuni in pijanci, zdaj boj srečen v toj državi.
CIGU MIGU
23. 05. 2019 13.40
+18
sledi kihola izginejo,a sledi droge so pa v lasišču do smrti,tako da je še vse odprto le preiskati je potrebno
mallonge
23. 05. 2019 13.35
+21
Temu Volu so vsi avti preširoki, zato ji obtolče. Službeno kolo morda, če bo že našel novo službo?
mallonge
23. 05. 2019 13.28
+13
tale v metuljčkasti srajčki pa je tudi plemenski primerek kadrovanja. Retorik in upravnik brezjajčnikov.
Aijn Prenn
23. 05. 2019 13.23
+22
"...je čez dan potekala tudi zelo živahna komunikacija z ostalimi člani sveta, ki so nad vsebino medijskih objav glede Velova zgroženi." Lej, lej... Zgroženi so nad vsebino medijskih objav, nič pa ne omenja, da bi bili zgroženi nad dejanji Velova. Čudno.
CIGU MIGU
23. 05. 2019 13.42
+8
laycan
23. 05. 2019 13.18
+20
Če pogledam zadnji del vozila, nekako ne verjamem da je zadel samo robnik.
FAUSTOS1
23. 05. 2019 13.15
+11
resnično ab nima sreče z kadri, ja velike stranke poberejo tudi najboljše kadre in malim ostanejo le ostanki.
Maxx365
23. 05. 2019 13.18
+18
ab nima sreče niti s kadrovanjem same sebe, kaj šele drugih
mallonge
23. 05. 2019 13.30
+12
AB je sama za odstrel ker ne ve kaj je lastna nesposobnost.
finec
23. 05. 2019 13.14
+11
Naj ga ne skrbi, tu ni Avstrija, da bi odstopil ali pa bil zamenjan sploh pa ne če ima ministrica ničelna merila do excesov v vnjenem resorju , najboljši šolske maketa, kjer so akterji celo napredovali
Sunshine73
23. 05. 2019 13.04
+29
Je mogel biti direktor fajn pijan, da je še vedno nedosegljiv ...
bojman
23. 05. 2019 13.01
+27
Tudi na terenu ima AVP nesposobne ljudi in nobeden ne odgovarja za nič. Tudi on bo še naprej na AVP, ali pa mu bodo našli še bolje plačano službico. Tako je v Slo. Nepravično. Vse lopove dat za direktorje, politiko in vodilne položaje...bravo.
zajebant2
23. 05. 2019 12.54
+4
kaj levaki res nimajo nič pametnega za take položaje