Slovenija

Obvezno razkuževanje: kdo bo kril visoke stroške in kje bodo dobili razkužila?

Ljubljana, 30. 03. 2020 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ni.Š., Sara Volčič / D.L.
Komentarji
219

Med novimi ukrepi je tudi obvezno razkuževanje kljuk, stikal, ograj in drugih delov skupnih prostorov v stanovanjskih blokih in večstanovanjskih stavbah. In to dvakrat na dan. Prva težava je, da razkužil ni dovolj, saj jih primanjkuje že v zdravstvu, tam torej, kjer jih najbolj potrebujejo. Druga pa ta, da bodo ob tem nastali visoki stroški, ki bodo dodatno breme lastnikov in najemnikov stanovanj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Oderuške ponudbe za razkuževanje
    02:51
    Iz 24UR: Oderuške ponudbe za razkuževanje
  • Tomaž Gantar o razkuževanju stavb in pomanjkanju zaščitne opreme
    10:30
    Tomaž Gantar o razkuževanju stavb in pomanjkanju zaščitne opreme
  • Iz 24 UR ZVEČER: Upravnik in župan Janković o razkuževanju blokov
    07:49
    Iz 24 UR ZVEČER: Upravnik in župan Janković o razkuževanju blokov

V času, ko zaščitne opreme in tudi razkužil zmanjkuje celo zdravstvenim delavcem, se zdi odlok o obveznem razkuževanju opreme v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb prava misija nemogoče. Upravniki poleg tega opozarjajo, da nimajo dovolj ljudi, stanovalci, po drugi strani, pa se držijo za glavo zaradi stroškov, ki jih to prinaša. "Živim v večstanovanjski hiši v Celju. Upravnik nas je obvestil, da je cena razkuževanja dvakrat na dan po odloku države 40 evrov na dan. Razkužila in zaščitno opremo plačamo posebej," piše v enem od sporočil, ki smo jih dobili v uredništvo. 

Upravnica v Trbovljah: Nekdo želi služiti v kriznih časih

Se je pa po objavi prispevka na nas obrnila upravnica iz Trbovelj. “Presenečena in šokirana sem. Očitno bodo nekateri res super služili v teh kriznih časih,” opozarja. Pri njih znaša cena razkuževanja večstanovanjskih stavb 10 evrov na mesec na stanovanje in ta dela izvajajo čistilni servisi. Razkužila dobijo od občine in CZ, tako da se ji vsak višji znesek zdi nesprejemljiv. “V kolikor bo pa prišlo do situacije, ko bo potrebno razkužila kupovati, pa se bo cena dvignila, ampak še vedno ne v takšne vrtoglave zneske, kot jih imajo ostali,” opozarja in dodaja: “V teh težkih časih je pomembno stopiti skupaj in imeti čut do soljudi. Treba se je zavedati, da je ogromno ljudi ali ostalo doma na čakanju ali pa celo brez službe in jim z vrtoglavimi zneski za takšne storitve ne delamo usluge, ampak samo še dodatne skrbi.”

Minister za zdravje Tomaž Gantar enim in drugim, torej tako upravnikom kot stanovalcem, odgovarja, da je ukrep dobronameren in naj ga "z nekaj iznajdljivosti" pač poskušajo izvajati. 

Samo v tem stanovanjskem bloku v ljubljanski Šiški je približno 500 metrov ograje, stikala, več kot 140 kljuk, dvigala.
Samo v tem stanovanjskem bloku v ljubljanski Šiški je približno 500 metrov ograje, stikala, več kot 140 kljuk, dvigala. FOTO: POP TV

Najtežje bo v velikih stavbah, kot je denimo 10-nadstropna stolpnica v ljubljanski Šiški. 147 stanovanj, prebivalcev okoli 400. Dolge ograje, veliko vmesnih vrat, dvigala ... Vse, česar se človeška roka lahko dotakne, bo treba razkuževati. Najmanj dvakrat dnevno, najbrž pa večkrat. Odlok, ki se nanaša na približno 16 tisoč stavb, namreč določa, da je pogostost razkuževanja odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi, vendar podrobnosti ne navaja. 

Novo, veliko breme lastnikov in najemnikov stanovanj

Po podatkih družbe SPL je zaradi obveznega razkuževanja pričakovati med 30 in 50 evrov dodatnih mesečnih stroškov na etažnega lastnika. Po informacijah STA je ena od slovenskih družb za upravljanje večstanovanjskih stavb kot najugodnejšo ponudbo za razkuževanje manjše stavbe z osmimi stanovanji prejela takšno v vrednosti med 200 in 300 evrov mesečno.

Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič je pojasnil, da je razkuževanje v osnovi strošek uporabnikov, torej etažnih lastnikov oziroma najemnikov. Ker gre za ukrep, ki ga je predpisala država, bi morala ta po mnenju zbornice poiskati tudi možnosti za sofinanciranje stroškov iz proračuna. “K izvajanju ukrepa so zavezani etažni lastniki in njihovi pooblaščenci – upravniki. Verjetno bi bilo prav, da bi tudi te stroške prevzela država, saj gre za ukrepe namenjene zagotavljanju javnega zdravja. Vendar pa bo treba za kaj takega nujno sprejeti ustrezne podlage. Upamo, da bo država za to poskrbela v sklopu naslednjega paketa ukrepov. Do takrat pa teh stroškov seveda ne more kriti nihče drug kot uporabniki stanovanj oziroma etažni lastniki. Začasno pa bi lahko položaj olajšali tudi tako, da bi v te namene dopustili koriščenje sredstev rezervnih skladov. A tudi ta tudi ni povsem ustrezna, saj v rezervni sklad vplačujejo etažni lastniki, in ne upravniki," je povedal. Dodal je, da bo časa za pogovore o kritju stroškov sicer še dovolj, zdaj pa je čas, da vsi po svojih močeh prispevajo k izvedbi čim bolj učinkovitih ukrepov.

Razkužil ni. Bo pomagala civilna zaščita?

Upravniki so pričakovali ukrepe na tem področju, toda: "Da bodo tako rigorozni, tako ostri, da bo vse objekte treba dvakrat dnevno čistiti, je pa presenečenje. Predvsem z vidika, ker je tako težavno nabavljati v tem času razkužila, da ne govorim o maski in ostalih zaščitnih sredstvih," je dejal predsednik Združenja upravnikov nepremičnin GZS Rajko Fajmot. "Ta trenutek je stanje takšno, da nimamo dovolj razkužil, da bi to lahko izvajali," je dodal.

"Mi smo bili postavljeni v neko situacijo, ko moramo narediti nekaj z zelo omejenimi resursi, razkužil skoraj ni, zaščitne opreme skoraj v bolnišnicah ni, v domovih za ostarele ni," je na težavo opozoril tudi Gregor Podgoršek iz podjetja Metalka stanovanjske storitve.

V določenih poslovnih enotah so zato poklicali pripadnike civilne zaščite, ki so jim dejali, da jim vsaj dva naslednja tedna razkužil in druge opreme ne bodo mogli dobaviti.

Premier Janez Janša je sicer na včerajšnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da je po večstanovanjskih stavbah gotovo nekaj zalog razkužila, potem pa bo iz svojih zalog posredovala civilna zaščita. Zagotovil je tudi, da bodo vse upravičene stroške, ki jih bodo imele občine in lokalne skupnosti z bojem proti epidemiji, povrnili iz državnega proračuna. "Najbolj pomembno je, da to razkuževanje poteka, da ljudje ne bodo okuženi, da ne bodo potem umirali na prepolnih bolnišničnih posteljah, ker mi nismo našli 100 ali 200 evrov za razkužila," je še povedal.

A vrnimo se k zgoraj omenjenemu sporočilu iz Celja. Če bodo stroške krili iz proračuna, zakaj želi upravnik razkuževanje zaračunati stanovalcem?

Dezinfekcija
Dezinfekcija FOTO: Dreamstime

Kaj je treba razkuževati?

Upravnik mora poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno izvede razkuževanje predvsem:

- kljuk na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
- ograj v večstanovanjski stavbi,
- stikal za upravljanje in kabine dvigala,
- stikal v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
- oprijemal,
- druge opreme, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Kako razkuževati?

Virus uničimo s čiščenjem z milom, detergentom in drugimi razmaščevali, s sredstvi za dezinfekcijo površin in opreme, s pregrevanjem nad 60 stopinj Celzija. Sicer pa virus izven telesa propade v nekaj urah, v zanj idealnih primerih na hladnih in gladkih površinah pa po nekaj dneh. 

Urad za kemikalije svetuje, da se površine očisti z navadnim detergentom in se jih razkuži s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo (na etiketi ali v navodilih) navedeno protivirusno delovanje. Pri njihovi uporabi je treba dosledno upoštevati navodila, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. "Kot priročno sredstvo za dezinfekcijo lahko uporabljate tudi 0,05 %-0,1 % raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poleg razkuževanja poskrbite tudi za zračenje prostorov," še dodajajo.

Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabimo razkužilo, ki vsebuje 70 % etanol. Belilna sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita in razkužila, ki vsebujejo 70 % etanol, so dostopna v prosti prodaji.

Tu pa najdete še nekaj namigov, kako ob pomanjkanju namenskih dezinfekcijskih sredstev upoštevati ministrov nasvetov - znajdite se. 

Če je le mogoče, pojdite raje peš kot z dvigalom. Gumbov v dvigalu se ne dotikajte z golimi rokami.
Če je le mogoče, pojdite raje peš kot z dvigalom. Gumbov v dvigalu se ne dotikajte z golimi rokami. FOTO: Dreamstime

Raje peš kot z dvigalom

Odlok o obveznem razkuževanju upravnikom tudi nalaga, da na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo: "Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke." Temu pa lahko dodajo tudi priporočilo: "Uporabi dvigal se izogibajte, če je le mogoče. Prepustite ga starejšim in raje uporabite stopnice. Tipke dvigala pritisnite s predmetom (svinčnik, ključi), s prstom, ovitim v papirnat robec, z rokavico ali na drug način brez nezaščitenega dotikanja s prsti."

Pasica posebne novice POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nutijan
07. 04. 2020 10.27
pri nas še sčistit ne pridejo bojo pa razkuževali
bubiCh
01. 04. 2020 20.06
+1
Iz prve roke vam lahko povem, da je razkužil za kljuke, stikala in ostalo v Sloveniji povsem dovolj in tudi proizvajalec ni dvignil cen, zato je vse ostalo le umetno dvigovanje panike za večje provizije. Razkužila pa zelo pomagajo (preberite primere Tajvana, Singapurja, ter končne ocene Wuhana). Za maske je pa ista zgodba, kjer na nivoju WHO prodajajo zgodbice, namesto, da bi vsem zagotovili maske kakovosti FFP3! Samo za denar jim gre!
Marko Live
31. 03. 2020 14.14
-3
Direktor za nujno pomoč pri Svetovni zdravsteveni organizcaiji (WHO) Michael Ryan je danes dejal, da ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi, ob tem pa predstavlja dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo. Maske za polnit proračun, saj trgovec plača 400e na glavo vkolikor si brez maske pa čeprav ti ne nuca temveč škoduje.
leond1
31. 03. 2020 10.59
+9
upravniki naj dekontaminirajo saj nič ne delajo samo visoko zaračunajo
tirolec
03. 04. 2020 12.05
+1
UPRAVNIKE BI MORALI ŽE DAVNO UKINITI, KOT DA LASTNIKI NE BI ZNALI NIČ STORITI ZA IN OKOLI SVOJE LASTNINE....???
pop greznica
31. 03. 2020 10.56
+4
Upravniki bodo drago računal tole žegnano vodico
riss
31. 03. 2020 10.22
+7
Vsak naj pove svojo izkušnjo kako rešujejo ta ukrep! Pomagajmo si z informacijami, da bo ja čimcenejše.
tirolec
03. 04. 2020 12.11
+2
Naš upravnik nikogar v stavbi ni seznanil z oceno predvidenih stroškov po stanovanjski enoti. Zato smo vse stanovalce (lastnike in podnajemnike) zajeli s podpisno listino, s katero smo se odločili z več kot 50 %, da prevzamemo razkuževanje skupnih prostorov sami. Uspelo nam je, obvestili smo upravnika in ta je že prekinil dogovor s čistilnim servisom, tako da se kontaktni osebi predajo vsa zaščitna sredstva z razkužili in pričnemo z delom danes popoldan...Vse se da, če se hoče, le stanovalci morajo biti pripravljeni kaj storiti za skupnost. Eni pač žal imajo prevelike pokojnine in se jim fučka, koliko taka dela zaračunava upravnik...,da o totalni njihovi nezainteresiranosti ne izgubljam besed. Za vse tegobe, težave, guljenje s strani upravnka itd. so krivi sami etažni lastniki, ker jim je čisto vseeno za lastno lastnino !
riss
31. 03. 2020 10.11
+10
Poznam situacijo in če bi 2x na dan špricali npr. z 96% denaturiranim etanolom, po kljukah, dvigalih, stikalih in ev. tudi po ograjah (pogojno), ki jih pa res ni treba prijemat v teh časih, bi porabili za 12 nadstropno stolpnico približno do 1l alkohola na dan. Cena za ta alkohol je približno 6€/l/pakirano po 10 l. Pretoči se v šprico - razpršilko (npr.: v kakršni je tudi čistilo za okno). Res se ga malo težje trenutno dobi ampak se ga in če koga zanima naj se javi na (labteh@siol.net) . POMENI, DA BI RAZKUŽEVANJE 12 NADSTROPNE STOLPNICE PRIŠLO CA 6€/NA DAN. Šprica pa naj hišnik ali čistilka, oziroma lahko se sami organizirate na kakršenkoli način, kot je bilo rečeno tudi na TV. Ne nasedajte "vojnim" dobičkarjem, nikakor pa ne dovolite, da vam prej špricajo potem pa povedo koliko stane. Najprej ponudba in sprotna kontrola, ker vode je še vedno veliko in ne plačujte mačka v žaklju, sploh, če ne boste zaupali in vedeli, kaj je v škropilnicah.
JApajaDAja
31. 03. 2020 09.58
+3
2 deci varikine + 9,8 l vode v škropilnico...pa gremo po bloku...to verjetno zmorejo stanovalci sami!?
jastreb13
31. 03. 2020 09.54
+12
Kdo pa krije stroške razkuževanja na Kitajskem in drugje??? To je naloga države ne pa posameznika. Vlada RS je odgovorna za javno zdravje državljanov RS ne pa en upravnik kateremu je v interesu samo osebni zaslužek ne pa ljudje.
hotchilipoper
31. 03. 2020 09.34
+12
Mal bodo pošpricali z vodo,račun bo pa velik
mikpiki191
31. 03. 2020 08.52
+7
mi imamo Staninvest,me zanima če nam morajo prvo ponudbo posredovati?da nebi čez mesec dni od čistilnega servisa dobili račun da te na rit položi
renkos
31. 03. 2020 08.33
+5
zakaj zdaj lahko komentiram prej pa ne
renkos
31. 03. 2020 08.32
+0
matejcko
31. 03. 2020 08.26
+11
Nateg brez primere
August
31. 03. 2020 08.22
+14
Bojim se da bodo tudi upravitelji izkoristili možnost zaslužka z razkuževanjem, n.pr. kupiš liter varikine (cca 1,5 E), razredčiš z vodo in naliješ v brizgalko za pršenje sadnega drevja ter popršiš po izpostavljenih točkah . Mali strošek, velika dodana vrednost in super biznis
pika73
31. 03. 2020 09.16
+5
Razkuževanje z varekino ni tako nedolžno. Varekina je natrijev hipoklorit in ob razprševanju se sprošča klor, ki je strupen. Tudi če so koncentracije nizke.
anakondabox
31. 03. 2020 08.14
+5
Še nisem pomolila nosu iz vrat stanovanja, razen, ko vzamem hrano, ki mi jo svojci prinesejo iz trgovine. Tudi denar mi najbližji posodijo, da ne hodim do banke, ker sem v rizični skupini. O razkuževanju hodnikov v bloku ne vem ničesar in tudi ne hodim na preverbo iz previdnosti. #previdnost je mati modrosti
apodgra
31. 03. 2020 08.13
+7
Obvezna uporaba maske in rokavic v vseh zaprtih javnih prostorih .Lepo in prav. Na seji kolelgija državnega zbora v ponedeljke , tega ukrepa poslanci niso upoštevali .Od približno 15. prisotnih poslancev, so imeli samo trije zaščitne maske in sedeli so drug poleg drugega . Kaj za njih ne velja ta ukrep in kako se naj potem državljani obnašajo drugače, vidijo vzor pri naj odgovornejših. Lahko je nekaj govoriti ,delati pa povsem drugače.
Hitri78
31. 03. 2020 08.11
+10
Kaj jokajo. Ko v normalnem času bašejo denar je uredu sedaj pa ko je treba mal dat nazaj pa jokajo. Treba jih je ukinit
janez Kovač 1
31. 03. 2020 08.10
+22
Razkuževanje 2x na dan je brez veze,ker bo pbo po nekaj odhodih in prihodih stanovalcev ali obiskovalcev kužnost ista kot pred dezinfekcijo po moje,bi naj raje osveščali stanovalce o obvezne umivanju rok po vstopu v stanovanje.
Grosemist
30. 03. 2020 21.57
+17
A zato.je Kacin poslal sina na otok Krk...Naslednjič napišem kam
hotchilipoper
31. 03. 2020 09.35