Slovenija

Obtožnico glede 'jabolčkov zvestobe' tožilec umaknil brez obrazložitve

Ljubljana, 23. 05. 2012 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tožilec lekarniške zbornice je zaradi "jabolčkov zvestobe", ki jih je Lekarna Ljubljana delila tudi za zdravila na recept, uvedel postopek, a je nato obtožnico brez obrazložitve umaknil. Protikorupcijski komisiji se zdi to sporno.

Iz Lekarne Ljubljana so sporočili, da s podeljevanjem jabolk zvestobe ne kršijo zakonodaje in ne spodbujajo dodatne porabe zdravil. Prav tako menijo, da program zvestobe ni koruptivno dejanje po definiciji zakona o preprečevanju korupcije. Dodali so, da kartica nikakor ne more vplivati na število receptov, saj bolniku recept predpiše zdravnik. Z zbranimi jabolki zvestobe lahko stranke po ugodnejših cenah kupijo le izdelke iz njihove dodatne ponudbe.

Komisija za preprečevanje korupcije je na podlagi prejete prijave začela postopek o sumu korupcije pri izdaji kartice zvestobe s podarjanjem jabolk zvestobe v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana (LL) za zdravila, izdana na recept. Komisija je v tej zadevi pridobila mnenje Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Zavod je LL opozoril, da receptov, ki so kriti iz javnih sredstev, v tem primeru iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ne morejo in ne smejo vključevati v svoje promocijske akcije. Torej v takih primerih jabolk zvestobe ne morejo podarjati.

Ker je za ta primer primarno pristojna Lekarniška zbornica Slovenije oz. njeno razsodišče, je komisija zahtevala podatke od zbornice. Kot so sporočili iz protikorupcijske komisije, se je zbornica strinjala z mnenjem ZZZS in ocenila, da vodstvo LL s promocijskim nagrajevanjem nakupa zdravil na recept in brez recepta krši etična in strokovna načela.

Tožilec zbornice je zaradi suma kršitve etičnih in strokovnih načel sicer uvedel postopek, vendar je nato obtožnico zoper LL brez obrazložitve umaknil.

Lekarniška zbornica je v dopisu protikorupcijski komisiji pojasnila, da tožilec lahko obtožnico umakne brez obrazložitve, ne more pa sam po vložitvi obtožnice ustaviti postopka, saj je to v pristojnosti razsodišča. Kot dodajajo na protikorupcijski komisiji, razsodišče po umiku obtožnice nima drugih možnosti, kot da postopek ustavi. "Nespremenjeno pa je ostalo dejstvo, da je tožilec obtožnico zoper LL umaknil brez obrazložitve," pravijo pri protikorupcijski komisiji. Senat komisije je to prepoznal kot izrazito korupcijsko tveganje.

Protikorupcijska komisija je opozorila, da je tožilec lekarniške zbornice obtožnico zoper zavod Lekarna Ljubljana umaknil brez obrazložitve. To mu sicer zdajšnji pravilnik dopušča, a protikorupcijska komisija opozarja, da je pravilnik treba spremeniti.
Protikorupcijska komisija je opozorila, da je tožilec lekarniške zbornice obtožnico zoper zavod Lekarna Ljubljana umaknil brez obrazložitve. To mu sicer zdajšnji pravilnik dopušča, a protikorupcijska komisija opozarja, da je pravilnik treba spremeniti. FOTO: Mateja Klavs

Lekarna Ljubljana: Mi nimamo vpliva na postopke zbornice

Na dogajanje v lekarniški zbornici pa so se odzvali tudi v LL. Pravijo, da nimajo nobenega vpliva na postopke, ki jih vodi zbornica, in tako tudi ne morejo komentirati dejstva, da je tožilec zbornice obtožnico umaknil brez obrazložitve.  "Vsekakor pa si ne znamo pojasniti, zakaj bi umik obtožnice pomenil 'izrazito korupcijsko tveganje'," so v svojem odzivu zapisali v LL. "Je potemtakem po mnenju protikorupcijske komisije nekorupcijsko in netvegano zgolj nenehno obsojanje vsega, kar počne Lekarna Ljubljana?" sprašujejo v LL.

Komisija zbornici svetovala, da stanje uredi

V lekarniški zbornici so poudarili, da je bil postopek pred njihovim razsodiščem izveden skladno z akti zbornice. Glede kartice zvestobe v LL pa so že večkrat v preteklih treh letih opozorili, da so vsi načini promocije prodaje zdravil, ki so usmerjeni k spodbujanju nakupa in večje porabe zdravil, potencialno nevarni in škodljivi za zdravje prebivalcev.

Protikorupcijska komisija je lekarniški zbornici sicer svetovala, da stanje uredi, saj bi s tem odpravili korupcijska tveganja. Svetuje ji, da v pravilniku določi, da mora tožilec v primeru ustavitve postopka v kateri koli fazi pisno obrazložiti razloge za ustavitev postopka, ne glede na to, na kakšni podlagi je bil postopek začet. V pravilniku naj tudi določi, da ima v primeru, ko se je postopek pred razsodiščem zbornice začel na podlagi predloga upravičenega predlagatelja, tožilec pa je postopek ustavil, upravičeni predlagatelj pravico zahtevati, da se postopek nadaljuje, in pri tem prevzeti naloge in vlogo tožilca. Komisija zbornici priporoča tudi, da sprejme še druge spremembe pravilnika zaradi zagotovitve čim večje transparentnosti postopka pred razsodiščem zbornice in odločanja v tem postopku.

Lekarniška zbornica je pred dnevi protikorupcijski komisiji že odgovorila in sporočila, da bo priporočilo senata komisije proučila in obravnavala.

Pri protikorupcijski komisiji sicer opozarjajo, da je treba ustrezne spremembe v postopkih pred razsodiščem zbornice izvesti čim prej. Prav v povezavi z zavodom Lekarna Ljubljana je namreč v zadnjih letih zaznati poteze, ki predstavljajo tveganja za kršitve pri opravljanju lekarniške dejavnosti in lekarniške deontologije ter za kršitve časti in ugleda lekarniškega stanu, pravijo pri komisiji. "Zato je pri morebitnih novih postopkih pred razsodiščem lekarniške zbornice potrebno preprečiti ponovitve dogodkov pri tožilcu, kot se je zgodilo v zgoraj opisanem primeru. Komisija pravnih možnosti za drugačno ukrepanje v tem primeru žal nima," so še dodali pri protikorupcijski komisiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tito-idol
23. 05. 2012 19.27
+4
Korupcija,kraja,lažnive objave podatkov,ja to je Lekarna Ljubljana,direktor Jaklič,prepisovalec magistrske naloge,črnograditelj in Jankovićev tesni prijatelj.Bastrd.
jureboy
23. 05. 2012 18.29
-2
ta je pa bosa:) kakšnih 4500€ nagrade. delam v lekarni ljubljana pa še nism vidla take nagrade nikol. drugač pa lahko v imenu vseh farmacevtov povem da še vedno delamo po svoji vesti in svetujemo tisto kar se nam zdi za pcienta najbolše. tile novinarji bi lahko mal preverili predno kaj objavijo, ker s tem blatijo samo nas zaposlene in mi smo tisti ki smo na slabem glasu zaradi takih nakladanj.
Franciska Pavlin
23. 05. 2012 19.20
-3
Težko bo, ker so se pri SDS-u odločili, da rušijo vse, kar je povezano z županom. Pozabljajo pa, da smo ga in ga bomo volili Ljubljančani, pa če se Majer in stranka razpočita od besa.
tudilidijaspet
23. 05. 2012 16.19
-1
mimo mene, izsek iz 4. Mimo mene sonce vstaja, mimo, stran, gre blagi mraz, mimo mene prazni Mojster lepi maske na obraz ... ? Mimo mene vse nastaja, mimo mene crkne spev. Mimo mene Nič zasaja čudne krike v slep odmev;
marjanka9
23. 05. 2012 15.55
+2
Protikorupcijski komisiji se zdijo "jabolčka zvestobe" sporna. Saj ni čudno, kam smo prišli, ko se njim jabolčka zvestobe zdijo sporna. Za božjo voljo, a je v Sloveniji korupcija že izkoreninjena ali kaj? Vse bi vas bilo treba pozapret. Davkoplačevaski denar odžirate. To je kriminal, da imamo komisijo v kateri nihče ne zasluži manj, kot 1500 neto in razmišljajo in ugotavljajo ali so jabolčka zvestobe sporna ali ne... Pa, a smo Slovenci res na glavo padli?
Bojan-F
23. 05. 2012 15.49
+2
Priče smo napadu Ekipe za Tajming (EzT) na celi fronti. Polemizira se z vsem in o vsem. V nekem pravnem viru jasno piše, da inšpektorju ni potrebno podati obrazložitev ... in se poteza inšpektorja kriminalizira (in to samo v teji zadevi!). Kriminalizira se pravica zaščititi svoje interese po pravni poti s tožbo Situacija je zelo zanimiva. Sedim v fotelju (v virtualni prvi vrsti). Gledam, čitam in čakam, kaj bo iskočilo. Manjkajo samo še cockta in smoki ... Situacija spominja na avgust 2007, ko je bil g. Janša Janez na sprejemu pri g. Sanader Ivotu na Bledu.
marjanka9
23. 05. 2012 15.56
+3
Jabolko spora so pa "jabolčka zvestobe". Norce se delajo iz nas na 1000. potenco!!! Banda.
Izbrisani14
23. 05. 2012 14.39
+5
Kaj kajmak goljufije tudi že obstaja?
Izbrisani14
23. 05. 2012 14.28
+7
Kaj je tako narobe, če napišem GNILA IN ČRVIVA JABOLKA ZVESTOBE!?
comment123
23. 05. 2012 14.06
+9
PA JA MENDA NI TUDI SODNIK SKORUMPIRAN, JAH,NE BI BILO PRESENEČENJE, SMO ŽE NAVAJENI....
Katja10
23. 05. 2012 13.57
+2
Vse bolj se spreminjam v slehernika. Vse več imam človeških rev. Moja pesem le še skovika. Kmalu bom prah in pepel. In tako vegetiram. Kar tako živim. Ne spregovorim besede. Kar sem napravil v življenju, je dim in ne vem, kam iz bede. A še sem tu in iz zasede na tisto pravo veliko življenje prežim. (Ervin Fritz: Poročilo)
marjanka9
23. 05. 2012 12.34
+2
V pravnih in poslovnih sistemih obstajajo zakoni in pravilniki, ki določajo etične standarde, ki jih je potrebno spoštovati. Glede na to, da ta etični standard ni zapisan v pravilniku Lekarniške zbornice, očitno do sedaj ni veljal. Možno je, da je tožilec sprožil postopek, da bi oblatil dobro ime, potem pa obtožbo umaknil, ker je bila neosnovana in se obtoženec ni prekršil zoper nobenega od zapisanih pravil. Ni nujno, da je tako, možno pa je, kajne?
Voyo54646
23. 05. 2012 12.17
+18
Meni ni bilo nič jasno, ko mi je v tej lekarni ob nakupu ponudila ene točke, jabolčka ali karkoli že, sem ji rekla, da zdej še v lekarnah nimam miru pred temi marketinškimi forami.. Brezveze!!!!
Warlock.
23. 05. 2012 12.27
+9
Zato pa jaz kupujem v Lidlu in Hoferju, ker me tam ne posiljujejo s temi prokletimi karticami..... Kupim 1kg kruh v Mercatorju, a imate piko kartico, ne nimam.....in mi takoj ponujajo pristopnico. Te kartice Spar, pika, obi, itd je samo za to, da vejo kaj kupujete in vaše navade in nič drugo.
Jimi1
23. 05. 2012 12.29
+9
He,he,he,,,glede na "Lublansko" tradicijo družine ZOOrangutan, bi lahko strankam kar banane delili !
Voyo54646
23. 05. 2012 13.05
+8
Mi grejo kocine pokonc ko me v Merc. vprašajo \"A piko kartico imate?\" če bi jo imela bi ti jo že zalimala tja na blagajno brez skrbi, takim fanatikom, ki jih zbirajo, je to prvo kar sploh povlečejo ven, ko stopijo v trgovino. Potem pa vprašam kolegico, ki je celo leto zbirala pike kaj je dobila, pa pravi da je lahko en komplet posode kupila po znižani ceni -IN TO JE NAGRADA????? A dejte ljudje prosim začet uporabljat svoje možgane!!!!!
alterego
23. 05. 2012 19.57
+1
saj, ampak po nalepke za fuzbal smrkce pa moraš v merkator!
minimalisch
23. 05. 2012 11.27
+18
lekarna kot mercator...le kje je podobnost???....
Warlock.
23. 05. 2012 11.48
+19
Upam da Janković in njegova familija ima ogromno pik na tej kartici, saj bodo v kratkem potrebovali pomirjevala in antidepresive.
marjanka9
23. 05. 2012 12.28
-6
Kateri drugemu jamo koplje, sam vanjo pade...
Warlock.
23. 05. 2012 12.31
+16