Slovenija

'Obtožnica je politično motivirana'

Koper, 21. 03. 2006 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski župan Boris Popovič poudarja, da je nova obtožnica zoper njega neutemeljena in politično motivirana.

Boris Popovič
Boris Popovič FOTO: POP TV

Koprski župan Boris Popovič je v Kopru poudaril, da je obtožnica, ki ga bremeni prikrivanja, poneverbe in neupravičenega sprejemanja daril, neutemeljena in politično motivirana.

Obtožnico je Popovič prejel danes, županu pa očita, da med marcem in septembrom leta 2001, ko je kot predsednik vodil nogometni klub Koper, na računu kluba ni prikazal dveh transakcij v višini 220.000 nemških mark ter da ni prijavil prejšnjega vodstva nogometnega kluba zaradi domnevno nenamenske porabe 14 milijonov tolarjev občinskih sredstev.

Obtožnica bremeni Popoviča poneverbe 70.000 nemških mark od prodaje dveh igralcev koprskega nogometnega kluba ter da je neupravičeno sprejel darilo direktorja kluba Georga Subana v višini 150.000 nemških mark. Poleg tega mu očita, da ni naznanil kaznivega dejanja nenamenske porabe 14 milijonov tolarjev, ki jih je Mestna občina Koper nakazala vodstvu in upravi kluba, še preden je vanj kot predsednik vstopil Boris Popovič.

Glede očitanega dejanja poneverbe Popovič vztraja, da gre za privatni kapital in da je transakcija zavedena pri notarju. Dodaja, da obtožnica pravilno ugotavlja, da omenjeni posel ni razviden na transakcijskem računu kluba in pojasnjuje, da je imel klub zaradi dolgov zaprt račun ter da so bili v vodstvu kluba prisiljeni omogočiti obstoj slovenskega obalnega prvoligaša s poslovanjem "na črno".

Popovič vztraja, da je v obtožnici omenjenih 150.000 nemških mark osebno vložil v klub in mu jih je potem Suban vrnil v več obrokih, tako da je obrazložitev obtožnice, da gre za neupravičeno sprejeto darilo, neutemeljena. Tudi ta posel je po njegovih besedah zaveden pri notarju in tudi tukaj je šlo za privatni kapital, poudarja.

Koprski župan je še opozoril, da ga točka obtožnice o nenaznanitvi kaznivega dejanja ne zadeva, saj je denar klubu nakazalo prejšnje vodstvo občine, porabilo pa naj bi ga tajništvo kluba in to v času, ko Popovič še ni bil predsednik kluba.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je dejal, da se bodo v zakonsko določenem roku 14 dni pritožili na obtožnico, ki sploh ne utemeljuje Popoviču očitanih kaznivih dejanj in jo bo zato potrebno dopolniti.

Popovič je še poudaril, da ima nogometni klub Koper približno 1,2 milijona evrov dolgov. Ker se je pred tedni klub odločil prevzeti ameriški poslovnež Milan Mandarič, je župan prepričan, da je tožilstvo izdajo obtožnice uskladilo z Mandaričevim prihodom v Koper, saj si želijo, da si župan ne bi lastil zaslug za bodoče uspehe kluba in morebitno Mandaričevo vlaganje v turistične projekte v Mestni občini Koper. Popovič je poudaril, da bo kljub temu Mandarič tudi pravno formalno danes prevzel klub. Milan Mandarič bo po županovih zagotovilih poravnal tudi vse dolgove Nogometnega kluba Koper. Prejšnji teden naj bi tako že plačal dolgove kluba Davčni upravi RS v višini 320.000 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.