Slovenija

Obtožena ribiča trdita, da je šlo le za banalno prerekanje

Koper, 24. 07. 2012 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi poškodovanja tuje stvari in ogrožanja varnosti je piranski oddelek okrožnega državnega tožilstva vložil obtožni predlog zoper hrvaška ribiča. Predlog se nanaša na incident, ko naj bi ribiča poškodovala mrežo slovenskega ribiča in mu grozila.

Hrvaška ribiča naj bi slovenskemu strgala mrežo.
Hrvaška ribiča naj bi slovenskemu strgala mrežo. FOTO: Reuters

Piranski oddelek okrožnega državnega tožilstva v Kopru je vložil obtožni predlog zoper hrvaška ribiča iz Savudrije, ki sta bila leta 2005 udeležena v incidentu sredi Piranskega zaliva, so potrdili na piranskem okrajnem sodišču.

Tožilstvo obdolžencu Morenu Osiču očita storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, ko naj bi z ribiško ladjo zapeljal čez stoječe ribiške mreže v lasti ribiča Zlatka Novogradca, ter ogrožanja varnosti slovenskega ribiča z grožnjo napada na njegovo življenje in telo. Drugo od kaznivih dejanj očitajo tudi drugoobtoženemu Primu Osiču, sicer Morenovemu očetu.

Obtožena oče in sin sta za časnik zatrdila, da ni šlo za incident, ampak le za banalno prerekanje zaradi potrganih ribiških mrež slovenskega ribiča. Prav tako navajata, da naj bi se dogodek zgodil južno od sredinske črte v Piranskem zalivu in torej po njuni razlagi v hrvaških teritorialnih vodah.

Po besedah Prima Osiča so bili v tem času ribiški incidenti pogosti, slovenski ribiči pa so, tudi v spremstvu slovenskih novinarjev, prihajali na hrvaško stran zaliva, da bi provocirali. Glede na to, da meddržavna meja na morju uradno ni potrjena, je nejasno in neverjetno, da slovensko sodišče vabi hrvaška ribiča na spoštovanje reda, še meni Osič.

Leta 2005 naj bi bili ribiški incidenti pogosti, je povedal Primo Osič.
Leta 2005 naj bi bili ribiški incidenti pogosti, je povedal Primo Osič. FOTO: Dare Čekeliš

Osič naj bi sicer razmišljal tudi o tem, da bi vabilo tožilstva, naj se pojavi pred piranskim sodiščem, vrnil in zahteval novo v hrvaščini.

Na piranskem okrajnem sodišču so sicer pojasnili, da če se obdolžena na poziv sodišča ne bosta odzvala, "lahko sodišče uporabi vse predpisane zakonske ukrepe za zagotovitev njune navzočnosti".

Obtožni predlog se nanaša na incident z avgusta 2005. Moreno Osič naj bi tedaj s svojo ribiško ladjo Novogradcu najprej raztrgal mrežo, nato pa mu grozil in vrgel proti njemu nekaj, kar je bilo podobno neprižgani palici dinamita.

V začetku septembra istega leta je koprska policija Osiča ovadila zaradi "utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari", za kar je zagrožena denarna kazen ali do dve leti zapora. Poleg tega je bil ovaden tudi zaradi "ogrožanja varnosti", za kar je v kazenskem zakoniku predvidena denarna kazen ali do enega leta zapora.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tri dva 1
25. 07. 2012 07.33
+1
aaa, zlo hitr.
Mr.JanHara
24. 07. 2012 19.57
+3
Kdaj pride pa na vrsto tisti heroj, ki je Ropu in Pavlihi pokazal zadnjico in menda tudi ospredje ?
expat
24. 07. 2012 19.10
+3
7 let so potrebovali, da so vlozili obtozni predlog?
falcon12
24. 07. 2012 18.53
+9
Incident se je zgodil leta 2005, vidim. In kdo je prespal 7 let in vložil predlog v tako "rekordni" naglici?
Zascitnik
24. 07. 2012 18.44
+1
In prav je tako!