Slovenija

Bodo zaustavili proizvodnjo?

Ljubljana/Šoštanj, 15. 11. 2010 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Glede morebitne zaustavitve proizvodnje v Tešu, če se bodo stavkajoči za to odločili, je prvi mož HSE pojasnil, da bo v tem primeru Eles električno energijo kupoval v tujini in finančno obremenil Teš.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je danes razložila, da vlada nima pristojnosti odločati glede uprave in ne nosi odgovornosti za hitro zamenjavo na vrhu, saj je za to po novem pristojna neodvisna Agencija za upravljanje s kapitalskimi deleži. Pahor je temu dodal, da od agencije pričakuje, da bo ugotovila, ali so pristojni delovali zakonito, gospodarno oziroma ali so delovali mimo agencije.

Premier Borut Pahor je danes sprejel člane stavkovnega odbora Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Pahor je zagotovil podporo projektu Teš 6, meni pa tudi, da bo ta projekt rešil energetsko situacijo v Sloveniji, zato je za vlado Teš 6 prioritetni projekt, je po sestanku povedal predsednik podjetniškega sindikata Branko Sevčnikar. Pojasnil je tudi, da so premierja in ministrico za gospodarstvo Darjo Radić seznanili s svojim nezadovoljstvom z imenovanjem Simona Tota za novega direktorja Teša. Stavkovni odbor namreč meni, da je bil četrtkov sklic seje nadzornega sveta Teša nezakonit, zato je tudi Totovo imenovanje nezakonito in neskladno s slovenskim pravnim redom.

Možno je tudi omejevanje dobave električne energije

Na vprašanje, ali bodo v sredo začeli omejevati dobavo električne energije, je Sevčnikar dejal, da je tudi to možno. Stavkovne zahteve mora namreč v torek potrditi ali odložiti zbor delavcev Teša, je še povedal Sevčnikar.

Razrešitev zahteval generalni direktor HSE?

Stavka v Tešu
Stavka v Tešu FOTO: Uroš Ladinek

Po besedah člana nadzornega sveta Teša Franca Rosca iz vrst zaposlenih so bili na četrtkovi seji nadzornega sveta družbe prisotni zgolj trije nadzorniki, čeprav so bili vedno doslej prisotni tudi zapisnikar in predstavniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je lastnik Teša. "Na seji nam je predsednik nadzornega sveta Teša Djordje Žebeljan pojasnil, da je dobil ustno zahtevo generalnega direktorja HSE, naj spremenijo točko dnevnega reda in razrešijo direktorja Teša. Ker pa pri tem nisem želel sodelovati, sem sejo nadzornega sveta zapustil," pravi Rosec. Nadzorniki Teša pa bi morali v četrtek odločati le o pridobitvi bančnega posojila v višini 110 milijonov evrov za sofinanciranje izgradnje Teša 6.

Novemu direktorju dovolili vstop v podjetje

Novemu direktorju Totu je stavkovni odbor danes dovolil vstop v podjetje, medtem ko so mu stavkovne straže to v petek prepovedale. Po navedbah Sevčnikarja je Tot sam izrazil željo, da bi danes imel v Tešu sestanek s projektno skupino za blok 6. Na vprašanje, ali bo Tot potreboval spremstvo policije pri vstopu v podjetje, je Sevčnikar odgovoril, da je to odvisno od njegovega obnašanja, stavkovnemu odboru pa je jasno, da mu mora zagotavljati varnost. Po sestanku pa naj bi Tota pospremili iz podjetja.

Tot pa je povedal, da kot direktor nikakor ne more pristati na to, da bo njegovo gibanje po podjetju omejeno. Dodal je, da se poleg tega pojavlja vprašanje, ali je stavka zakonita. Na vprašanje, ali je podal kazensko ovadbo zoper tiste, ki so mu v petek prepovedali vstop v Teš, je Tot odgovoril, da bodo s pravniki storili vse in da bodo "zadeve postavili na pravo mesto". Tot si želi v prostore Teša vstopiti čim prej, saj se s projektom Teš 6 mudi, ker so termini zelo ozko nastavljeni in jih je treba tudi izvajati.

Tot podpira nadaljevanje projekta

Tot, s katerim bo stavkovni odbor pogovor nadaljeval po torkovem zboru delavcev, je danes zatrdil, da odločno podpira nadaljevanje projekta Teš 6, ker če ga ne bi podpiral, ne bi prevzel vodenja družbe. Zanikal pa je poročanje nekaterih medijev, da so banke odstopile od dogovora o financiranju Teša 6 v višini 110 milijonov evrov. "Mi zdaj moramo opraviti domačo nalogo in operativno začeti izvajati terminsko določene zadeve, da pridemo v roke, ki jih od nas terjajo banke," pravi Tot.

Spomnimo

Podjetniški sindikat Teša je v petek zjutraj zaradi razrešitve Rotnika izvedel dveurno opozorilno stavko. Sevčnikar je takrat predstavil stavkovne zahteve in napovedal popolno zaustavitev proizvodnje električne energije, če stavkovni zahtevi ne bosta izpolnjeni. Nad zamenjavo sta bila presenečena tudi premier Pahor in ministrica Radićeva.

Sindikat od pristojnih organov – od predsednika slovenske vlade Pahorja, ministrice za gospodarstvo Radićeve, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE – zahteva, naj takoj odpravijo vzroke za nastale razmere.

Dodal je, da se druga stavkovna zahteva nanaša na dobavo električne energije, kar pomeni, če prva stavkovna zahteva ne bo izpolnjena, bodo s 17. novembrom začeli za 30 odstotkov zmanjševati dobavo električne energije iz Teša, ki v slovensko elektroenergetsko omrežje prispeva tretjino elektrike. Če stavkovnim zahtevam ne bo ugodeno, pa Sevčnikar napoveduje popolno zaustavitev proizvodnje električne energije v Tešu. Sicer pa se bodo jutri zaposleni na zboru delavcev odločali o nadaljnjih aktivnostih sindikata.

'Trdim, da je bil projekt voden slabo'

Matjaž Janežič
Matjaž Janežič FOTO: Blaž Garbajs

Danes je generalni direktor HSE Matjaž Janežič predstavil "motnje, zastoje in številne nejasnosti“ glede projekta Teš 6. Sicer je Janežič poudaril, kako pomemben je ta projekt, a dodal je, da je "ključnega pomena vzpostavitev upravljanja in nadzora v družbi" Teš. V HSE kot lastniku Teša in pomembnem sofinancerju projekta Teš 6 verjamejo, da bo novo vodstvo Teša sposobno v največji možni meri odpraviti tveganja. "Trdim, da je bil projekt voden slabo," je izpostavil Janežič, ki upa, da se zdaj na 1,2 milijarde evrov ocenjeni projekt, ne bo več dražil.

Glede morebitne zaustavitve proizvodnje v Tešu, če se bodo stavkajoči za to odločili, je prvi mož HSE pojasnil, da bo v tem primeru Eles električno energijo kupoval v tujini in finančno obremenil Teš.

Bo posredovala policija?

Direktor HSE Janežič je še dejal, da trenutno stavkajoči v okviru opozorilne stavke, katere po njegovih besedah zakon sploh ne predvideva, ne dovoljujejo normalnega dela novemu poslovodstvu. Meni, da je to ključna naloga, in upa, da se bo uredila z dogovorom, sicer bo morala še danes posredovati policija. "Upam, da sem navedel dovolj argumentov, ki podpirajo potrebe po spremembah. S tega mesta ne bom dovolil vodenja HSE s strani odvisnih družb z manipulacijami, medijskimi napadi in diskreditacijami," pravi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
15. 11. 2010 20.32
Da ne bo pomote, sem za takojšnjo gradnjo tega bloka. Vendar mi ni jasno zakaj so nekateri drugi proti kateri nikakor nebi smeli biti, če hočejo državi dobro. Po mojem spet nekdo speljuje vodo na svoj mlin in ta nekdo ni sedanja vlada.
manco-capac
15. 11. 2010 20.20
Če ne bomo zgradili novih proizvodnih virov, bomo morali še elektriko uvažati. Mi lahko kdo pove, kaj bomo pa izvažali, da bomo lahko elektriko tujim proizvajalcem tudi plačali? Mogoče pozna odgovor ministrica Radičeva, mogoče gospod Golobič?
alterego
15. 11. 2010 19.39
srebrnibreg15.11.2010, 19:08 -2 Kar odklopite saj je v balkanskih državah električna energija cenejša in jo imajo za prodat kolikor je rabimo. Samo ne potem jokat za plače in kriviti vlado. a si ti kdaj slišal, da imajo čezmejni daljnovodi omejeno zmožnost prenosa električne energije? zato naj ti povem, da če bloka 6 ne bo, bojo kmalu redukcije porabe tud brez štrajkov v energetiki!
srebrnibreg
15. 11. 2010 19.08
Kar odklopite saj je v balkanskih državah električna energija cenejša in jo imajo za prodat kolikor je rabimo. Samo ne potem jokat za plače in kriviti vlado.
smeh-lol
15. 11. 2010 14.57
@JanezNovakJohn Malo drugače je bilo. Projekt je bil mišljen že dolgo nazaj in pogodba za izvedbo projekta podpisana v prejšni vladi, to je pred krizo. Cena je poskočila, ker so projekt izvajali preveč amatersko (v Sloveniji nismo imeli veliko milijardnih projektov). Prišla je nova vlada in kriza, kot se spomniš je Pahor premišljeval o ukinitvi projekta na začetku mandata. Ko so mu njegovi svetovalci povedali, da bo ob ukinitvi Slovenija izgubila denar, morala vrniti EU sredstva in za to ne bo dobila nič, ker je pogodba že bila podpisana, mu ni preostalo drugega, kot da nadaljuje s projektom. Pahor da projektu zeleno luč in Golobič zavoha denar. Naroči Lahovniku naj vplete Ultro v ta posel. Lahovnik odstopi in zdaj mora Golobič sam lobirati oz. se prisklediti zraven. @ivan Z blokom 6 se bo povečala proizvodnja energije. Starejši bloki, ki se bodo porušili, so zelo šibki in uporabljajo starejšo tehnologijo, tako da je njihova amortizacija majhna v primerjavi z blokom 6. Zmogljivosti: - blok 1: 30MW (1956) - blok 2: 30MW (1956) - blok 3: 75MW (1960) - blok 4: 275MW (1973) - blok 5: 335MW (1978) skupaj: 755MW - blok 6: 600MW* Bloki 1-4 se porušijo, blok 5 postane hladna rezerva. @cement007 Moč NEK je 700MW, torej bi morali z zaprtjem TEŠ zgraditi najmanj 800-1000MW blok v NEK. Cena 1400MW bloka bi bila 5,5 milijard. K temu prištejmo še solastništvo s hrvati in vprašanje jedrskih odpadkov, tako da dobimo še bolj zapleten in dražji projekt, kot je zdaj TEŠ.
saintjozef
15. 11. 2010 14.01
@botjabotja ne trdiš. Trdiš samo, da ni narobe, da Finci delajo za nas to, kar bi lahko mi. Se opravičujem.
muhac
15. 11. 2010 13.51
Bodite deci pa odklopite, mi bomo že zdržal dan ali dva, pahor pa ne bo. Še vedno se je podelal v hlače.
Oldschool girl
15. 11. 2010 13.50
Sem prebivalec Velenja in lahko samo rečem našemu podžupanu kapo dol!Boriti se je potrebno za naše ljudi, za naša solidna podjetja, ki jih imamo v šaleški občini vsaj še nekaj, ki niso potonila v prepad!Govori se, da najprej Teš, potem Premogovnik, ki solidno posluje pod vodstvom g.Medveda!Kaj bo naslednje za nas socialna pomoč, ki jo bodo naši otroci vračali!!!!!!!!!!Kam smoprišli, medtem, ko nekateri (ala Dimec itd. sončijo svoje zadnjice v Dubaju!!!!Ma da mi je imeti vsaj za 24 ur tako težko življenje!Majko mila
ivan
15. 11. 2010 13.50
Kam se je stekal denar od prodane energije TEŠ??? Kje je amortizacija za 40 let obratovanja. Kam??? Sam na to mi naj nekdo odgovori?!!!!!
botjabotja
15. 11. 2010 13.37
saintjozef 15.11.2010, 13:25 2 @botjabotja a boš trdil, da Slovenci niso sposobni naredit kvalitetnega osemkolesnika? In to ne samo za naše potrebe. V katerem postu to trdim?
saintjozef
15. 11. 2010 13.37
Stavkajoči se bodo odločili, a bo elektrika ali ne. Naj jim lučka sveti.
beton
15. 11. 2010 13.37
kako sploh lahko Golubič pred javostjo prikaže,saj se dokazano ve,da se je lagal torej je dokazan lažnjivec.SRAMOTA za njegovo stranko oziroma za slovensko politiko,če že sam nima nobenega sramu! Groza me je takih lažnjivcev in dvoličnežev!!
Cisto na hitro
15. 11. 2010 13.36
Nič ne bo fanjte....imamo njih ki so najboljši, socialni pravičniki in socialni vzdrznezi...
JanezNovakJohn
15. 11. 2010 13.31
Stvar je po mojem relativno enostavna, samo slovenec ne sliši slovenca, brata. * Cena projekta je poskočila za mnogo, v času ko se takih elekrarn ne gradi. Rotnik je en od tistih ki je dogovoril ceno. Če njega več ni. Ni njegove besede. * Pahor in njegovi žele znižati ceno, tako da DOBAVITELJU rečejo: "če ne bo ceneje pa ne bomo gradili" * Če to slišijo rudarji zganjajo revolucijo. TO NI BILO NJIM NAMENJENO. Pahor in njegovi so bili zelo nespretni(amaterji)
Gosposvetski
15. 11. 2010 13.27
Golubić Lahko varaš malo ljudi dalj časa Več ljudi seveda manj časa Še celo veliko ljudi dolgo časa Ampak nikoli vseh za vedno ! Tik-tak-Tik-tak
rkl
15. 11. 2010 13.26
zamisli, zdaj bojo štrajkali desovci s polno ritjo, ampak ne zaradi denarja zaradi brezveznih politikantov in prevarantov, halo, kaj mislite da ko bomo zaprli TEŠ potem pa boste vi šli na borzo dela po pomoč in nadomestilo za brezposelne??? kar MEH naj vam da podporo.Treba enkrat pekiniti to izsiljevanje, kupiti elektriko na tujem trgu njih pa na cesto, barabe.
saintjozef
15. 11. 2010 13.25
@botjabotja a boš trdil, da Slovenci niso sposobni naredit kvalitetnega osemkolesnika? In to ne samo za naše potrebe. Beda od bede, tovarno HLADILNIKOV so angažirali, da sestavlja vozila, da bi zadostili dogovoru o domači proizvodnji. In kaj se dogaja v Gorenju? Sedijo in čakajo, da NAŠA PLOČEVINA pride razrezana iz Finske. Za NAŠE TOPOVSKE CEVI že nimamo več dovolj denarja, da bi jih nazaj kupili.
baucika@hotmail.com
15. 11. 2010 13.24
Sicer se ne spoznam na vse to, ampak ne vem, kak so lahko odstavili tega direktorja, ki ima med delavci podporo, torej ne more biti tako slab...Brez ukrepanja pa so gledali kaj je Tovšakova delala v Vegradu in Zidar v SCT(zakaj pa niso njih razrešili svoje funkcije?)...Kot sem napisala, ne spoznam se na to, ampak se mi zdi, da je to narobe svet. Naj raje odstavijo in kaznujejo tiste, ki so odgovorni za nesrečo številnih delavcev in njihovih družin ne pa da gledajo in prelagajo odgovornost drug na drugega, naredi pa noben NIČ!!!
hello886
15. 11. 2010 13.22
pokvarjenci...
Dzingiskan
15. 11. 2010 13.22
Ko bodo po mizi udarili rudarji, se bo zatresla celotna dežela. Pa saj to menda veste ?