Slovenija

Obsojeni v zadevi Patria še niso dobili zapisnika sodbe, ker sodba še ni izdelana

Ljubljana, 12. 06. 2013 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz še ni dočakal zapisnika izreka sodbe z obrazložitvijo v zadevi Patria. Matoz trdi, da je sodnica že ob določitvi datuma za razglasitev sodbe kršila zakon o kazenskem postopku. Na sodišču pravijo, da sodba še ni izdelana.

Zagovornik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz je že na dan izreka sodbe pred tednom dni od ljubljanskega okrajnega sodišča zahteval zapisnik izreka sodbe z obrazložitvijo, a ga kljub številnim pisnim zahtevam še ni dočakal. Sodišče naj bi celo ignoriralo njegove vloge, saj doslej ni prejel odgovora, je še sporočil Janšev zagovornik.

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz še vedno čaka na zapisnik sodbe.
Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz še vedno čaka na zapisnik sodbe. FOTO: Reuters

Matoz trdi, da je sodnica Barbara Klajnšek že ob določitvi datuma za razglasitev sodbe kršila zakon o kazenskem postopku, saj sodbe ni razglasila takoj po zaključku glavne obravnave 3. junija, pač pa je razglasitev odložila za dva dni.

Glede na dejstvo, da je ob izreku sodbe sodnica prebrala tudi prej napisano obširno obrazložitev razlogov sodbe, in glede na odvetnikove pisne zahteve po vročitvi prepisa Matoz meni, da sodišče s svojim ravnanjem krši 314. člen zakona o kazenskem postopku.

"Več kot očitno je, da sodišče noče seznaniti zagovornikov in strank v postopku z bistvenimi razlogi izreka sodbe, ki so bili s strani razpravljajoče sodnice podani, to pa strankam onemogoča, da jih podrobno preučijo," je zapisal Matoz, ki meni, da sodišče s tem glede na velik odziv sodbe v javnosti tudi onemogoča jasno in popolno informiranost javnosti v navedeni zadevi.

Sodba še ni izdelana

Na sodišču so v odzivu na Matozove trditve potrdili, da so od njegove odvetniške družbe po elektronski pošti 10. in 11. junija prejeli več elektronskih sporočil, v katerih je prosil za takojšnjo vročitev prepisa obrazložene sodbe.

Ker pa sodba še ni izdelana, jim sodišče ni moglo posredovati prepisa obrazložene sodbe. Ko bo sodba izdelana, predvidoma po koncu sodnih počitnic, pa bo sodišče vsem strankam vročalo sodbo v skladu z določbami zakona o kazenskem postopku, so zagotovili na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Janez Janša in Franci Matoz - 3
Janez Janša in Franci Matoz - 3 FOTO: Miro Majcen

V zvezi z obtožbami Matoza na račun odloga razglasitve sodbe pa so na sodišču pojasnili, da se v skrajšanem postopku praviloma sodba razglasi takoj po končani glavni obravnavi. Vendar pa tega ni mogoče storiti vselej, še posebej ne v primeru, če gre za večje število obdolžencev ali večje število kaznivih dejanj.

"Pri sojenju v t. i. zadevi Patria je šlo za izjemno zahtevno zadevo. Opravljenih je bilo 50 narokov, spis v tej zadevi obsega približno 22.000 strani, zato si je morala sodnica po končanih zaključnih besedah vzeti toliko časa, da je lahko pripravila izčrpno strokovno obrazložitev," so še dodali na sodišču.

Trojica spoznana za krivo

Ljubljansko okrajno sodišče je prejšnjo sredo tri obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Sodba še ni pravnomočna.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Vsi trije že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjujejo, da so nedolžni ter da je proces politično motiviran.

Zgodba še zdaleč ni končana, saj so napovedane pritožbe na sodbo, prav tako se mora postopek končati zoper nekdanjega prvega moža HSE Jožeta Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, Wolf pa je odšel v Kanado. Zoper njega je razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor. Wolf se v Slovenijo ne namerava vrniti.

Zaradi komentiranja obsodbe v zadevi Patria prijava na odvetniško zbornico

Tednik Reporter je na spletni strani poročal, da je novogoriška odvetnica Maja Krašovec Orel na Odvetniško zbornico Slovenije prijavila odvetnika Aleksandra Čeferina zaradi njegove kritike obsodilne obsodbe v zadevi Patria.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: Damjan Žibert

V zbornici so pojasnili, da prijavo zdaj obravnava njihova etična komisija, ki bo ugotavljala, ali gre v obravnavanem primeru za kršitev kodeksa poklicne etike odvetnikov ali ne, je dejal predsednik zbornice Roman Završek. Poudaril je, da je etična komisija popolnoma avtonomen organ zbornice.

Komisija bo po njegovih besedah preučila tako vsebino prijave kot tudi odvetnikovo izjavo, ki je predmet prijave. "Kot predsednik zbornice lahko rečem le, da sem zadovoljen, da se bo tako vsem strankam zagotovil pošten postopek," je povedal.

Odvetnik Aleksander Čeferin je v svojem komentarju obsodbe Janeza Janše, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča v zadevi Patria izrazil presenečenje nad obsodbo, navaja Reporter. Zoper Janšo glede na listine iz spisa namreč ne obstajajo niti indici, kaj šele dokazi za obsodilno sodbo, meni. "Če se v resnih državah preganja predsednika vlade, potem bi morali obstajati zelo trdni dokazi, kar pa v tem primeru očitno ne drži," Čeferinove besede navajajo na spletnih straneh.

Sodstvo je po Čeferinovih besedah v resnih državah ne le deklaratorno, pač pa tudi dejansko ločena veja oblasti, ki sodi pravično in skladno z zakonom, ne pa servis za ugajanje javnemu mnenju. Po njegovem mnenju nas je lahko močno strah živeti v takšni državi, saj nikoli ne vemo, kdo bo naslednji, so še zapisali v Reporterju.

Nad prijavo odvetnice na zbornico pa je Čeferin zgrožen, saj je prepričan, da v nobenem primeru ni bil žaljiv do sodišča. Zagotavlja, da je bil vedno spoštljiv do sodnikov in sodnic. "Menda je bila utemeljitev prijaviteljice, da odvetniki sploh ne bi smeli komentirati sodb in širše pravosodja in naj zato odvetniška zbornica ukrepa zoper njega," navaja Reporter.

Sodniška tehtnica
Sodniška tehtnica FOTO: POP TV

Odvetnica Krašovec Orlova je dejala, da želi "braniti ugled in pokončnost odvetništva ter kodeks odvetniške etike". S tem namenom je na zbornico poslala svoje mnenje, potem ko je v javnih medijih zasledila "težke besede o sodstvu, ki da je v težavah, in o tem, da nas je lahko strah, da živimo v taki državi".

Po njeni oceni je "prelahkotno in nestrokovno", če odvetnik izreka "tako težke besede", še preden je preučil celoten spis in še preden je sploh zapisana obrazložitev sodbe.

Pri tem je spomnila na 18. člen kodeksa odvetniške poklicne etike, po katerem naj odvetnik pri svojem odvetniškem delu varuje ugled sodišč in oblastvenih organov. Njegova dolžnost je krepiti zaupanje javnosti v njihovo delo. Zato naj ne daje žaljivih ali omalovažujočih izjav o delu teh organov in njihovih odločitvah, navaja kodeks.

Izpostavila je tudi 25. člen kodeksa, po katerem naj se odvetnik izogiba nepotrebnim nastopom v sredstvih javnega obveščanja. Meni, da je treba ugled odvetništva krepiti, kar pa ni mogoče s preuranjenimi izjavami in z izjavami "na počez". Komisija naj po njenih besedah zavzame stališče, ali je to dovoljeno ali ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezreklam
13. 06. 2013 11.20
+1
vsi vemo da je v sloveniji nekaj narobe. A vsak misli da če se iz davkoplačevalskega denarja (500mil dokapitalizacije, 140mil TEŠ), financira pravosodje in medije, da je to zarota ker je tako Janša rekel. Kaj če bo on rekel da je prejel podkupnino, mu pa spet nihče ne bo verjel? Naj mi nekdo razloži zakaj je lanska koalicija blokirala TEŠ vrečo brez dna na 1.3milijarde, in ni potrebovala nobene dokapitalizacije so raje ustanovili slabo banko. Ta levo kučanova vlada pa je mrtvo hladno kršila 2 zakona dobila 700 000 000 sredstev v 2mesecih, pa mediji o tem niti malo ne poročajo. pomembna je hilda, patrija, pa morilca v ameriki, mi pa smo vedno bolj lačni. Zakaj je temu tako?
prašek
13. 06. 2013 11.02
+1
Pa en čudovit, ☼ sončen dan , želim na oba bregova Rubikona ! Dober dan tudi adminu !
u3pm
13. 06. 2013 10.49
+0
tale hiper pameten korintos,bi lahko neumnim slovencem razložil kakšno sodbo je klanjškova brala,če sodišče pravi,da potrebuje dva meseca,da jo napiše in,da sodba še ni izdelana!!!!!!!!!
prašek
13. 06. 2013 11.01
+1
Tale "hiper pametni korintos" bi morebiti tebi lahko razložil, kako in čemu umakniti (po Matozu) dokaze, kateri (po Janši) ne obstajajo ! Morda bi pa to zmogel tudi ti ???????
Jaka Planinc
13. 06. 2013 09.13
-1
NAŠE TOŽILSTVO IN SODSTVO JE ENA ŽMEŠANA,KONFUZNA ZDRUŽBA POKVARJENIH KVAZI SODNIKOV,KOT DA BI NA TRŽNICI ENE STARE BABE BAJALE O PRODAJI GNILIH JAJC. MONTIRAN POLITIČNO,NESTROKOVEN, PO STALINISTIČNI METODI VODEN PROCES IN ANDERJA FERLINCA IZMIŠLJENI NE-DOKAZI SO SRAMOTA ZA SLOVENIJO IN SLOVENSKO SODSTVO. SLOVENIJA,PRAVNA DRŽAVA ,NEODVISNO, AVTONOMNO SODSTVO JE ZGODBA ZA STARE BABE ALI OTROKE,KI VSE VERJAMEJO. SAJ NISO RESNI TI KVAZI TOŽILCI,SRAMOTIJO SEBE IN ZAVAJAJO NAS OBČANE IN SLOVENIJO SRAMOTIJO TUDI V TUJINI.
vertex
13. 06. 2013 09.25
-1
strinjam se,tudi avstrijsko in finsko sodišče je stalinistično,edina svetla točka na zemlji je tvoj vodja
brezreklam
13. 06. 2013 11.09
avstrijsko sodišče je dosodilo korektno. Ridel je prejel podkupnino in je bil obsojen, podkupnine pa so šle v slovenijo, zato pa sta wolf in zagožen ločena iz postopka, juretu Cekuti pa niti ne sodijo. Je pa tudi avstrijsko sodišče v izjavi za javnost zapisalo da slovenski politiki NISO bili podkupljeni. NE levi NE desni! Če piše na 24 ur, še ne pomeni da piše v sodbi pravnega avstrijskega sodišča. poglejte še kakšen drug medij ne samo teh lažnivcev.
godhead
13. 06. 2013 09.02
+1
drugič si pa uvozite plačane objokovalke iz severne koreje, baje so bolj pristne kot ta janšatova tajnica, pri kateri se je videlo da je prisiljeno
totinori
13. 06. 2013 00.31
-3
Končno prispevek o aferi Patria in ubogem Janezku. Kako ste zržali toliko časa brez?
brezreklam
13. 06. 2013 11.10
volitve bodo počasi in mora kučan najdit novo lutko da bo zmagala. sedaj je z alenčico mu uspelo spraviti na položaj že tretjo.
korintos1
12. 06. 2013 21.06
+3
Zadnjič sem ga gledal pri Slaku, kot da bi bil zadet, samo on pameten in vsi ostali nori.
Aven
12. 06. 2013 21.56
+0
Na čem si ti? Mora bit nekaj zelo močnega.
dule100
13. 06. 2013 08.15
+1
korintos Nisem gledal, a je govoril čez Janšo ?
brezreklam
13. 06. 2013 11.12
povedal je to kar tu piše, da so si pri reporterju izmislili. Pač da je možno človeka obsodit, če mogoče nebi bil kraj dejanja znan, bi bilo pa znano VSE OSTALO. Torej čas in datum, znan komunikacijski način, ter znana obljuba o nagradi. torej ali 1€ ali 1000 000€?
korintos1
12. 06. 2013 21.05
+4
admin, bom po slovensko, pokadili so bratje, a bo šlo?
MsPikapiki
12. 06. 2013 21.06
+1
jansa-arms
12. 06. 2013 20.15
+6
čeferin ne vidi niti indicev v obtožbi? ni nujno da je slepota posledica okvare očesa.slepoto povzročajo tudi €
MsPikapiki
12. 06. 2013 21.00
+0
Poslušam Janeza na TV3. Porazen intervju. Ljerka Bizilj je bila nekoč prodorna novinarka. Zdaj je čista nula. Govori nerazločno, vprašanja niso direktna, provokativna. Ljerka mu kima, mh, mh, jaz se režim. Pod vsakim nivojem.
MsPikapiki
12. 06. 2013 21.02
+5
Čeferin in Janez sta kar se evrov tiče sorodni duši.
korintos1
12. 06. 2013 21.04
+5
Aven
12. 06. 2013 21.57
-2
Levičar pa tisti lenuh z dvema levima - a je prav?
ina5785
13. 06. 2013 00.30
+0
MsPikapiki Zadnjih 15 min.sem spremljala Ljerko Bizil z JJ na TV3. Zaključek Biziljeve je bil nenavaden. Še celo minuto sem buljila v ekran od presenečenja - ko je rekla JJ; če ste kriv, bodite tudi do smrti v zaporu, isto mislim, če bi bil to moj sin ! Naslednjih 25 let se ne mislim več ukvarjati z vami !!!! Kakorkoli, končnu je nekdo Janezu v fris UPAL povedati, da ima njegovih laži in demagogije dovolj, da smo ga ljudje že siti, ker misli, da se svet vrti samo okoli njega. . . . . . . Bravo Biziljka !!!
sinhron
12. 06. 2013 18.43
+8
Matoz želi na vsak način diskreditirati sodnico , kot sta z Janšo tožilko Strasejevo IN VRŠILA PRITISK , KI GA NI PRENESLA IN ODŠLA MED ODVETNIKE . To so metode , ki so skrb vzbujajoče . Upam , da sodnica ne bo klonila pod pritiski in bo vse poslala kamor sodijo .
MsPikapiki
12. 06. 2013 19.26
+2
Čeferin je ovaden odvetniški zbornici. Pri komentiranju sodbe JJ je kršil dva člena kodeksa OZ. Je že čas, da začnejo odvetniki sami izločati nepoštene iz svojih vrst.
MsPikapiki
12. 06. 2013 19.28
-1
Naša Alenka zažiga po Italiji. Lepo jo je videti in slišati. Občutek imam, da so jo začeli rešpektirati v Evropi.
wolfterier
12. 06. 2013 23.13
-1
+3
ZJ v zapor!!! TAKOJ!!!!
primorec91
12. 06. 2013 18.36
+8
Najprej izvedba kazenskega postopka in pravica do pritožbe, pol pa zapor, seveda če je dejanje dokazano. Ampak prvi je na vrsti Janša.
-5
korintos1
12. 06. 2013 21.07
+4
Sveti... Ko bodo tožilci in sodniki končali, in vse vrste pritožb, potem pa ko to mine-takoj, kot Janša.
jansa-arms
12. 06. 2013 18.19
+7
zdaj bo majer spet lahko tožil dejana karbo ker je v delu objavil prevedeno avstrijsko obtožnico!
wolfterier
12. 06. 2013 23.15
-2
KlubPravilnoPretepenihŽena
12. 06. 2013 18.16
+6
dobro jutro oklepniki
sava27
12. 06. 2013 18.15
+3
vsa sojenja so vlekli ne vem koliko casase delali norca,iskali izgovore zakaj niso na obravnavi-sedaj pa se jim mudi.joj,daj bog,da se te dve leti spremenita v 20let-ceprav dvomim,da bo se te dve leti gospod na pocitnicah.
MsPikapiki
12. 06. 2013 19.29
+4
Zastaral je Zbiljski gaj in še nešteto drugih kriminalnih zgodb.
bandit1
12. 06. 2013 18.11
+1
Ma kakšna luna je danes da onga tolk trga al trka?
Elena79
12. 06. 2013 17.56
+5
Ma ta ne bo sedel tudi en dan ne. Ne metat peska v oči obubožanemu ljudstvu. Še čudno, da nisem dobil obisk na domu, ko sem mogoče razsvetlil kaki ovčki v čem je trik. Vse skupaj na Goli otok in rešeno. A je problem?
primorec91
12. 06. 2013 17.37
+6
363. člen (1) Razglašena sodba mora biti pisno izdelana v petnajstih dneh po razglasitvi, če je obtoženec v priporu, v ostalih primerih pa v tridesetih dneh. Če sodba ni izdelana v tem roku, mora predsednik senata obvestiti predsednika sodišča, zakaj to ni bilo storjeno. Predsednik sodišča ukrene, kar je potrebno, da se sodba čimprej izdela. VIR: Zakon o kazenskem postopku
+0
Prašeeeeeek....
-2
A je Praško še gor?
-2
No grem se naprej priklanjat doprsnemu kipu JJ, ki mi mimogrede čudovito krasi dnevno sobo...ene 20 min bom plesal okoli pa bom za danes poskrbel za dobro počutje...
VolkBrenin
12. 06. 2013 17.23
+5
jaz ga imam na vsakem koncu njive...mi srne fižol "obirajo"...pomaga...
VolkBrenin
12. 06. 2013 17.25
+7
če še hajduka pokličeš , bosta družno odplesala...mogoče pa boa kaj poletja...
+0
El Koronito
12. 06. 2013 17.54
+6
Sveti zdej že teb seka ko hajduku ...kje pa je mimogrede ?
-3