Slovenija

FOTO: Obrtniki niso več državljansko nepokorni

Ljubljana, 16. 03. 2011 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tudi dež ni ustavil 2800 obrtnikov, ki so protestirali s parolami 'Delam kot zamurc, plača pa je za en k***' in 'Slovenijo je treba potegniti naprej iz blata!'. Po protestu pa so dosegli spravo in odpovedali državljansko nepokorščino.

Nikoli nisem bil pristaš tega, da je potrebno reševati probleme na ulici, vedno pa sem zagovarjal pravico, da imajo ljudje možnost, če tako želijo, opozoriti na svoje težave, stiske in probleme z demonstracijami, s protesti, seveda brez uporabe sile. Premier Borut Pahor

Potem ko so nehali plačevati prispevke in začeli dvigati denar iz bankomatov in bank, so obrtniki na protestu pred državnim zborom in vlado izrazili nezadovoljstvo z razmerami v gospodarstvu. A sledil je obrat, ko so obrtniki in premier Borut Pahor dosegli spravo in odpovedali državljansko nepokorščino.

"Kot predsednik vlade sem zadovoljen, da smo skupaj ugotovili, da razlogov za državljansko nepokorščino ni več," je poudaril premier Pahor in dodal, da je vlada večino zahtev malega gospodarstva že izpolnila. Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so po njegovih navedbah ocenili, da se je "vlada potrudila dovolj, da je pokazala politično voljo in odločnost, da uveljavi nekatere temeljne zahteve".

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Štefan Pavlinjek pa je ocenil, da je "danes za obrtništvo zgodovinski dan. Nismo šli na cesto," je dejal in nadaljeval, da so želeli z mirnim protestom opozoriti na probleme v gospodarstvu. "Želimo, da se vzpostavi zakonodajo, ki je tudi usklajena z Evropsko unijo, da mislimo najprej na male in s tem napravimo tudi ugodne pogoje za gospodarjenje," je še poudaril in dodal, da so danes "dobili zagotovilo za reševanje problematike, ki je še ostala odprta".

Doslej so v državnem zboru sprejeli zakon o preprečevanju zamud pri plačilih ter noveli zakonov o DDV in o javnih naročilih, v tretji obravnavi bodo po Pahorjevem pričakovanju v državnem zboru sprejete spremembe zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Vlada bo v četrtek po premierjevih besedah obravnavala in predvidoma tudi sprejela novelo zakona o prevozih v cestnem prometu. Ravno tako bo najpozneje prihodnji teden sprejela novelo zakona o gradnji objektov. "Tukaj gre bolj kot za politična vprašanja za nekatera strokovna vprašanja," je pojasnil.

Spremembe insolvenčnega zakona in zakona o izvršbi bo državni zbor po nujnem postopku obravnaval na marčni seji. Danes so spregovorili tudi o problematiki dopolnilnih dejavnosti v kmetijstvu. Pahor pričakuje, da bo novela zakona v kratkem na seji vlade. Glede implementacije načela 'Vsak račun šteje' v dohodninsko zakonodajo so se strinjali, da je na tem področju treba voditi intenzivne pogovore. "Obe strani se strinjata, da je to potrebno uvesti. Kako, v kakšnem obsegu in na kakšen način ostaja ne samo politično, ampak bolj strokovno vprašanje," je dejal premier.

Doslej so poslanci sprejeli paket treh zakonov za izboljšanje plačilne discipline – zakon o preprečevanju zamud pri plačilih ter noveli zakonov o DDV in o javnih naročilih. V parlamentarni proceduri so spremembe zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, insolvenčnega zakona in zakona o izvršbi, vlada pa mora potrditi še noveli zakonov o prevozih v cestnem prometu in o graditvi objektov.

"Odločitev za prenehanje državljanske nepokorščine je rezultat dialoga. Nikoli nisem bil pristaš tega, da je potrebno reševati probleme na ulici, vedno pa sem zagovarjal pravico, da imajo ljudje možnost, če tako želijo, opozoriti na svoje težave, stiske in probleme z demonstracijami, s protesti, seveda brez uporabe sile," je še poudaril Pahor in dodal, da je "Slovenija demokratična država".

'Ne zahtevamo denarja'

Obrtnike je sprejel tudi podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora. Predsednik OZS Štefan Pavlinjek mu je povedal, da so nedavne, vsem znane dogodke v gradbeništvu močno občutili ravno obrtniki in podjetniki, ki so bili tako primorani poiskati drugačne rešitve za izboljšanje položaja, ki ga je že tako načela neusmiljena gospodarska kriza. S protestom so želeli opozoriti predvsem na neznosne pogoje poslovanja: "Ne zahtevamo denarja, želimo le zakonodajo, primerljivo z zakonodajo v državah Evropske unije, ki ne bo dopuščala izkoriščanja in bo omogočila pogoje za normalno poslovanje," je dejal.

Klavora je seznanjen z obrtniško problematiko in njihovimi zahtevami po spremembi določenih "gospodarskih" zakonov, ki bi omogočili boljše poslovanje. Po njegovih besedah je državni zbor do sedaj že sprejel paket treh zakonov za izboljšanje plačilne discipline. Prepričan je, da je aktivno sodelovanje OZS z državnim zborom vedno dobrodošlo in poudaril, da bo z "obrtniško problematiko" seznanil tudi vodje poslanskih skupin.

Kmetje proti omejevanju dopolnilnih dejavnosti

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije menijo, da uresničitev zahtev obrtnikov ne sme poseči v že pridobljene zakonske pravice kmetov. Opozorili so, da so dopolnilne dejavnosti nujne za preživetje kmetij in za ohranitev poseljenosti slovenskega podeželja. Sicer soglašajo z zahtevami OZS za ureditev kritičnih razmer v gospodarstvu, ''vendar ne na račun že pridobljenih zakonskih pravic. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ne pristaja na to, da se s spremembo dela zakona o kmetijstvu, ki govori o dopolnilni dejavnosti, poslabšajo možnosti za razvoj le-teh. Slovenskim kmetijam predstavljajo dopolnilne dejavnosti pomemben vir prihodka. Le tako bomo lahko ohranili poseljeno podeželje tudi tam, kjer naravne razmere ne omogočajo širjenja osnovne kmetijske dejavnosti.''

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KRIZA8
17. 03. 2011 09.30
Obrtniki bodo nadaljevali državljansko nepokorščino z utajo davkov saj to je njihova nacionalna folklora.
Ivan Krzisnik
17. 03. 2011 08.33
to me pa spomni na našo pesmico TIH DEŽEVEN dan! Pa upam, da so jim vsaj čajčka dal kar tko brez zahtev?
prašek
17. 03. 2011 07.04
Drago Ivanović 17.03.2011, 02:10 Bedarija !!!!!!!!!
CSI-Morost
16. 03. 2011 22.33
Kvanto košta un kilo di merda, signori obrtniki???
Andrej Arko
16. 03. 2011 22.30
1. Resnična zgodbica; pred leti je obrtnik je opravil storitev pri znanem politiku in mu ponudil račun Z ali BREZ ddv-ja. Kaj mislite, kako se je odločil??? Še vedno sedi v političnem stolčku. 2. država te vedno sili k razmišljanju, da greš mimo zakonov, če se le da. Sicer riba smrdi pri glavi. Zato bi v prvi vrsti moral biti red na vrhu države proti dnu, ne pa obratno, kar zahteva država. 3. OZS - to je kraj, kjer zaposleni ne vedo iz česa so financirani. v bistvu tudi ne vedo, kaj sploh počnejo. Glede pravnih svetovalnih ugodnosti pa le to - stric Google ti ponuja več in to zastonj. 4. Poleg obrtnikov, bi se morali združiti tudi vsi zaposleni, kateri imamo plačo nižjo od slovenskega povprečja in narediti poštene demonstracije brez obljub. Samo dejanja štejejo. 5. Ne mešat obrtnike in podjetnike, ki jamčijo z vsem svojim premoženjem, z poslovneži, menedžerji, tajkuni..., ki ni bil še nihče kaznovan, ker nihče ne odgovarja za svoja dejanja. In še bi lahko našteval...... PS: nisem obrtnik, čeprav si želim, vendar nimam jajc
korosec_SLO
16. 03. 2011 21.58
Žejne in mokre vas je danes peljala * čez vodo,,toliko v vednost,ne veselite se prehitro !
haarpo
16. 03. 2011 20.59
..Kaj te obrtnike moti dopolnilna dejavnost na kmetiji???
CosaNostra.
16. 03. 2011 20.17
BRAVO obrtniki,to bo pozitivno vplivalo na gospodarstvo.
CosaNostra.
16. 03. 2011 20.06
bravo obrtniki,to bo pozitivno vplivalo na gospodarstvo
TaBEU
16. 03. 2011 19.52
hovdec16.03.2011, 19:30-1 Lavrentia Plačilno nediscilpino boste morali počistiti med sabo. En drugemu plačujte kot je treba, pa se bo marsikaj uredili. Ko grem v trgovino, k zobarju, gume zamenjat k obrtniku, k frizerju.. moram vse plačat takoj. p.s. brez računa je popust, kajne? A ni boljš dnar na roke pa brez davka kot pa izstavit račun plačat davke denarja pa nikoli dobiti ??
TaBEU
16. 03. 2011 19.49
Lepi se je pokaku ker ve da majo obrtniki denar in denar vlada, raja ga nima zato ne dosežejo nič očitno pa se ne zaveda da so ga imele tudi velike firme samo to so skupi pokradli sedaj je pa piz....ija očitno so mislili da je to lonec brez dna. pa še nekaj koliko obrtnikov je propadlo zaradi sebe HIHČE ker ni kradel sam sebi ampak so drugi njemu
hovdec
16. 03. 2011 19.30
Lavrentia Plačilno nediscilpino boste morali počistiti med sabo. En drugemu plačujte kot je treba, pa se bo marsikaj uredili. Ko grem v trgovino, k zobarju, gume zamenjat k obrtniku, k frizerju.. moram vse plačat takoj. p.s. brez računa je popust, kajne?
bolimepatak
16. 03. 2011 19.06
Pa kakšni obrtniki....mešalci dreka. Že jutri bo vse po starem....Lepi si pa mane roke ob dejstvu, kako nas je flkbđrophjđropjkrophb
etul
16. 03. 2011 18.46
Praško pameten mož kapo dol
suki1
16. 03. 2011 18.38
Matr spet so nas nategnil !!! Še kolca semi po časih vladavine SDK.
culokafra
16. 03. 2011 18.37
faconi 16.03.2011, 18:33 0 joj ,..to pa niso vsi obrtniki ,....očitno nekateri uživajo doma v tem pogledu na sliko !!!! nekateri pa moramo delati da lahko plačamo prispevke,preden nas zablokirajo na banki
faconi
16. 03. 2011 18.33
joj ,..to pa niso vsi obrtniki ,....očitno nekateri uživajo doma v tem pogledu na sliko !!!!
dejanmeh
16. 03. 2011 18.33
culokafra16.03.2011, 18:251 ja saj ozs pa ni ustanova ki bi ti lahko finančno pomagala.lahko ti samo pravno( z nasveti)je pa tudi res da ni na vseh območnih obrtnih zbornicah enako.jaz vsaj vem da na moji dobim 100%
culokafra
16. 03. 2011 18.25
dejanmeh utihni,ker sem se iz dreka sam izvlekel,brez ozs in drugih,ker so tam samo inkasanti in nič drugega,pa še kolikokrat sem bil na obrtni zbornici pa od njih nisem dobil nič ,kot pa vabila na plačljive seminarje
dejanmeh
16. 03. 2011 18.18
culokafra16.03.2011, 18:081 prisilna članarina pa ti si b.... a sploh veš kaj govoriš kje so pa ugodnosti ki jih lahko koristiš teh pa nobeden ne vidi.same bedarije kvasite odzadja pa sploh ne veste