Slovenija

Davčne blagajne bodo, izjem ne bo!

Ljubljana, 04. 12. 2014 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada uvaja davčne blagajne, pri tem pa je prisluhnila obrtnikom, ki pravijo: če že, naj bodo obvezne za vse, tudi za odvetnike in zdravnike. Izjem ne bo, pravi minister Židan. Na GZS pa so razočarani. Davčne blagajne da, a ob nižjih davčnih stopnjah, pravijo.

Davčne blagajne so po letu in pol zatišja spet na dnevnem redu seje vlade in, kot kaže, naj bi jih tokrat tudi zares dobili. Tako je vsaj po današnji seji napovedal premier Miro Cerar in dodal, da bodo nadgradili sedanji program.

Še vedno velja, da vam ni treba plačati, če ne dobite računa.
Še vedno velja, da vam ni treba plačati, če ne dobite računa. FOTO: Thinkstock

V letu dni 327 milijonov pobranega DDV več

Obseg sive ekonomije znaša med 4 in 8 milijonov evrov.

V letu dni po uvedbi tako imenovanih virtualnih davčnih blagajn, ki ih imamo od julija lani, je bilo pobranega 327 milijonov evrov DDV več, je o dosedanjih uspehih v boju proti sivi ekonomiji povedal minister Dejan Židan, ki vodi vladni odbor za gospodarstvo.

Kljub temu bomo dobili davčne blagajne, pravi Židan, izjem pa ne bo. Morda redke, recimo kdo, ki izda le kakšne tri račune na leto, je dodal. Davčne blagajne bodo obvezne od 1. septembra naslednje leto.

Kakšna je razlika?

S 1. februarjem se tudi ukinja klasične paragonske bloke.

Virtualne davčne blagajne vsebujejo program za preprečevanje brisanja računov, niso pa neposredno in v realnem času povezane s centralnim informacijskim sistemom finančne uprave. Nov sistem bo prinesel prav to. Programska oprema bo vsebovala tudi posebne lovilne programe, ki bodo omogočili, da se v realnem času ugotovi, če kje prihaja do poskusov prikrivanja prihodkov. 

GZS: Davčne blagajne s figo v žepu

Uvedba davčnih blagajn na način, kot ga je določila vlada, pomeni dodatno izčrpavanje gospodarstva, so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Davčnim blagajnam sicer ne nasprotujejo, nasprotno, celo podpirajo jih, a le ob pogoju, da se obenem znižajo davčne stopnje. "Le tako boj proti sivi ekonomiji opravičuje cilj, to pa je kaznovanje davčnih goljufov in razbremenitev poštenih davkoplačevalcev iz gospodarstva," so zapisali.

"Minister v aktualni in bivši vladi ter predsedujoči Socialnih demokratov Dejan Židan se je skoraj dve leti z vsemi štirimi upiral uvedbi takšnih blagajn. Zdaj, ko je izčrpal vse druge možnosti, da bi napolnil javne blagajne, pa jih uvaja, očitno zgolj z enim namenom – polnjenja javnih blagajn. Ker ne bo hkrati nižjih davčnih stopenj, kar so ob uvedbi davčnih blagajn storili na Hrvaškem, gre za novo vladno izčrpavanje gospodarstva, tokrat pod krinko boja za pravno državo," so bili v svojem odzivu tokrat izjemno ostri. "Koga ščitijo Socialni demokrati in celotna vlada: delavstvo, mlade in brezposelne ali nedotakljivi javni sektor?" se še sprašujejo.

Obrtna zbornica: Davčne blagajne ne bodo rešile problema sive ekonomije

Stranke zahtevajo storitev brez računa, sicer gredo drugam, pravijo na OZS. Če bi bili davki nižji, se to ne bi dogajalo, so prepričani.
Stranke zahtevajo storitev brez računa, sicer gredo drugam, pravijo na OZS. Če bi bili davki nižji, se to ne bi dogajalo, so prepričani. FOTO: Thinkstock

"Največji problem na tem področju niso legalni subjekti, ki pošteno plačujejo davke, temveč šušmarji, za katere so kazni še vedno prenizke in ki davčnih blagajn sploh ne bodo uporabljali," so prepričani v Obrtni zbornici Slovenije (OZS). Če kljub pomislekom davčne blagajne bodo, pa naj bodo obvezne za vse, torej tudi za odvetnike in zdravnike, dodajajo, stroške njihovega nakupa pa naj krije država.

Prvi pomislek je naletel na odprta ušesa, drugi ne, čeprav bodo podjetniki in obrtniki ob nakupu upravičeni do davčne olajšave.

Začarani krog: Kupci zahtevajo storitev brez računa, sicer gredo drugam

"Menimo tudi, da davčne blagajne davčnih navad ne bodo izboljšale. Za to je potrebna prevzgoja ponudnikov in potrošnikov, dvig davčne morale in davčne spodbude. V praksi se namreč še vedno pogosto dogaja, da potrošniki silijo obrtnike in podjetnike, da jim prodajo storitev ali produkt brez računa in posledično po nižji ceni. Če obrtnik in podjetnik želi imeti posel, potem je na to primoran pristati. Gre torej za začaran krog, zato je ključno ozaveščanje tako ponudnika kot kupca," so v OZS strnili svoje ugotovitve.

Sicer pa so prepričani, da davčne blagajne ne bodo bistveno vplivale na upad sive ekonomije, če bodo davčne stopnje še vedno previsoke. "Raziskave kažejo, da se pri nižji davčni stopnji relocirajo poslovne aktivnosti s področja sive ekonomije v legalno ekonomijo," so zaključili.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1042)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
05. 12. 2014 20.28
+0
Kdo je zdaj šušmar? Zdravniki, odvetniki, nepremičninarji, zobozdravniki..... V tej državi je vse narobe,; slepec slepca vodi, oz bolje slepci videče vodijo v temo slepcev, revni za revne zbirajo denar, bogati manekeni se pa z revnimi slikajo in ob poplavah pridejo gledat filme groze v živo. Namesto, da bi državo vodili pametni neobremenjeni s politiko. Namesto, da bi revnim pomagali bogati, ki za nedelo v raznih bankah in državnih podjetjih z izgubo dobivajo najvišje delo kot nagrado za politično zvestobo. Za 2015 se želim, da bi vi ukinili te zakone po katerih ne smem pr.reči pra...in da bi imeli resno demokracijo. Najbolj pa; imam samo eno željo resno revolucijo.
belaovca
05. 12. 2014 14.09
+0
bemtip.....šircelj pametuje....za njim pa klopotec...a ni v luknji kamor spada...
JV SLOVENIJA
05. 12. 2014 13.47
+3
Ne moti me uvedba davčnih blagajn, moti me njihova cena. Sem brezposelna. Kot hobi izdelujem spominke. V zaćetku sem jih podarjala prijateljem in žlahti. Potem sem, po nagovoru drugih, registrirala osebno dopolnilno delo, ter jih začela prodajat, na kakšni prireditvi, sejmu in podobno. Tudi prodaja mi je več kot hobi, ker ljudi gledajo na vsak evro. Še nekaj, vglavnem prodajam tam kjer so stojnice zastonj. Letos nisem prodala ni za 100 evrov. Rada bi nadaljevala svoj hobi, ampak mi je nakup davčne blagajne prevelik strošek. Namreč najceneje se gibljejo okoli 200-300 evrov.
periot22
05. 12. 2014 13.12
+4
Najprej nakraden denar spraviti nazaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
M_teorija
05. 12. 2014 13.05
-1
Če se slabo pobira davke se v končni fazi to tud odrazi na slabem zraku, nepitni vodi, nasploh zdravju!? Tud to je ekonomija, blagostanje in zdravje državljanov, je država!?
BULDOH
05. 12. 2014 12.55
-4
To je vse, kar zna leva vlada-pobirat davke.....
M_teorija
05. 12. 2014 12.52
-1
A delavec iz realnega relativno več plača državi kot nekdo iz JS!? Od kje nekaterim ideja, da delavec v realnem sektorju dela za tistega v J sektorju. Še noben, v 30 in kusur letih ni delal niti enkrat namesto mene!? Če je kje rak naj pove, da vem komu bit hvaležen!?
Leonardo09
05. 12. 2014 12.54
-1
če si v službi ju zdaj nebi smel komentirat
M_teorija
05. 12. 2014 12.56
+1
Kirbi_Bundi
05. 12. 2014 12.40
+0
DCI Malečnik >> ABD dimnikarstva. Katero je neupravičeno zaračunavalo prevozne stroške in na ta način pridobilo proti pravno premoženjsko korist v višini 46.248.00€, Kar je ugotovljeno s strani Okrožnega sodišča v Murski Soboti kjer je bilo oškodovanih čez 12.000 uporabnikov v devetih pomurskih občinah. Prav tako je omenjeno podjetje vpisovalo iste serijske številke izstavljenih računov večim uporabnikom, kakor tudi so ročno vpisovali te serijske številke, tako, da je očitno šlo za večjo utajo davkov. Velika krivda je tudi na davčni inšpekciji v Murski Soboti saj smo okrog nepravilnosti pri zaračunavanju dimnikarskih storitev več let opozarjali in dokazovali na določene nepravilnosti, dokazane večje utaje DDV-ja zgodilo se ni nič. O nepravilnostih je bila večkrat obveščena območna tržna inšpektorica , saj sta ji ob prijavi bila izročena dva računa na katerih so bile serijske številke na računih ročno napisane,obstaja pa tudi izdani račun ki sploh nima serijske številke. Inšpektorica pri pregledu računov tega najbrž namerno ni zaznala in je zapisala, da se prijavitelj ni točno opredelil kaj bi naj bilo narobe. Privilegirani gospodarji so imeli koncesije, ki so jim zagotavljale dohodek. Milijoni so se stekali v žepe lastnikov, direktorjev novodobnih dimnikarskih podjetij. Bogateli so, kupovali nepremičnine. Pa jim ni bilo dovolj in pričeli so zaračunavati še potne stroške. Oblikovale so se civilne iniciative, ki so opozarjale ne nemogočo situacijo. Odzvali so se mediji, ki so poročali o v nebo vpijočih nepravilnostih. Toda država je ostala gluha za vse pritožbe uporabnikov. Dokler bomo imeli take inšpekcijske službe se nam ne obeta nič dobrega.
suzuki bandit1200
05. 12. 2014 12.25
+7
Hkrati z davčnimi blagajnami, naj sprejmejo tudi, da bo vsak račun štel v olajšavo pri dohodnini, saj je od vseh računov davek že plačan.
povemvsem
05. 12. 2014 12.19
+4
šušmar naredi nekomu uslugo ta mu plača naprimer 20 € domov grede ta šušmar zavije v trgovino in zapravi teh20 € od tega je 4,4 € dal državi in to je edino pravično .vse ostale zahteve države do tega šušmarja oziroma do tistih 20€ so navadna lopovščina.
M_teorija
05. 12. 2014 12.33
+3
Ja če imata trgovc, pa gostilničar blagajno in plača vse. Če, pa gre ta denar na hrvaško obalo, pa ni čist isto!? Tud ni isto, če ta šušmar ne gre mimogrede v gostilno pri nas ampak v Benetke, al pa na Dunaj. Pa ne mi z 20 evri operirat. Za to se šušmarju še mobitela ne da dvignit!?
seljak33
05. 12. 2014 12.16
+10
tudi se sem po srcu levicar.....sam od te levice ki je na oblasti ze 20 let JST NIMAM NICCCCC razen davkov
povemvsem
05. 12. 2014 12.20
+3
seljak33
05. 12. 2014 12.23
+2
ko bojo zacel se tko se desnicarji razmisljat.......se bo mogoce kej spremenilo
General ZKS
05. 12. 2014 14.55
+1
Čaki ti ki so zdaj, so toliko levi kot je janša desni.
seljak33
05. 12. 2014 12.08
+8
davke je treba takoj znizat!!!! prevetrit SOVO da se prepreci nadaljna tajkunizacija!!!!
Borut Novak 1
05. 12. 2014 12.10
+4
Leonardo09
05. 12. 2014 12.12
+1
General ZKS
05. 12. 2014 13.00
+1
Kaj ima SOVA pri tajkunizaciji oz. je kaj pripomogla???
Leonardo09
05. 12. 2014 12.06
+6
me zanima,kdo je tisti genij ali jih je več,ki so izračunali ,da je sive ekonomije najmanj 7 miljard,nebi me čudilo da je do podatka prišel židan,je pa njegova stranka in on osebno povzročil približno toliko škode v sloveniji
joezzz
05. 12. 2014 12.11
+1
seveda najprej plasiraš informacijo, da obstaja siva ekonomija, da lahko uvedeš nov davek - dejan davek ! Vse zato, da ni potrebno krčit izdatkov
M_teorija
05. 12. 2014 12.05
+3
A une na vogalih bodo tud mele blagajne!?
Nikiiy
05. 12. 2014 12.02
+4
Slovenija se naj preimenuje ali bo po novem JAVNI SEKTOR..ali pa DAVKARIJA..Vsi bi bili davčni odvisniki pardon doživljenske, davčne proračunske nepremičnine..
Nikiiy
05. 12. 2014 12.04
-1
Na zastavo pa nacionalno vrednoto..Dursovca, Fursovca Cursovca.....
M_teorija
05. 12. 2014 11.58
+2
Prilika dela lopova. Narobe je, če te sistem sili v skušnjavo. Skušnjava je pa greh!?
povemvsem
05. 12. 2014 11.57
+12
kaj vam ni jasno???? kmet ko kupi pšenično seme mora že plačati davek,za stroj ki poseje je plačal davek,za traktor,za nafto,,za škropiva,za kombanj,in spet za nafto in prevozi ,in mletje in spet prevozi z nafto,pa pek,pa elektrika,pa spet prevozi,pa trgovec,.... na koncu znesejo davki na kilogram kruha več kot 80% v končni ceni.vi bi pa še kar dajali državi.a ste čisto zmešani ali kaj vam je??
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 12. 2014 11.58
+4
Borut Novak 1
05. 12. 2014 11.58
+4
Borut Novak 1
05. 12. 2014 12.00
+4
Potem pa hočejo še dohodnino, če imaš veliko penzijo ti še to obdavčijo, če imaš profit ti profit obdavčijo, hočejo davek za izpuste toplgednih plinov, sledil bo nepremičninski davek, na koncu bo še krizni davek, plačaš uporabnino cest, registracije itd itd
M_teorija
05. 12. 2014 12.02
-2
Pa vse na subvencije!? Kdo plača subvencije!?
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 12. 2014 12.05
+1
Subvencije prejemajo samo kapitalboljševiški pajdaši! Daje jih pa EU! Razen če misliš na subvencije za kosilo v parlamentu? Oziroma subvencije ki jih narod daje za pokrivanje izgub kapitalboljševiških državnih podjetij?
povemvsem
05. 12. 2014 12.05
+9
ja seveda poleg cestnine pri registraciji so v ceno goriv vštete tudi dajatve za obnovo cest vozimo pa se po luknjah.tukaj je dobro vidno da gre naš denar v božjo mater ne pa tja kamor naj bi bil namenjen.
povemvsem
05. 12. 2014 12.07
+3
subvencijo dobiš samo če jo polovico vrneš kot podkupnino,drugače se lahko pod nosom obrišeš
Morana7
05. 12. 2014 12.08
-2
En red mora bit tudi to je jasno, ne pa da eni davke plačujejo drugi pa ne, ker preprosto ni kontrole. Ja no en obrtnik, pa namesto, da bi plačal davek se fura okoli z jahto...od česar sori tudi ni neke družbene koristi, kot tudi ne od lifranja denarja v davčne oaze...to je kriminal in ne kak družbeni upor ali celo napredek družbe...
Borut Novak 1
05. 12. 2014 12.09
+6
Lifranje denarja v davčne oaze je zakonito! Kaj vam tu ni jasno?!? Zakaj še SLO ni davčna oaza?!? A vi bi se enkrat držali zakonov, drugič pa ne? kakor vam paše? Konec koncev pa te neumne zakone vi pišete! Kaj ima to veze s pravičnostjo in poštenjem?!
povemvsem
05. 12. 2014 12.10
+3
pa da smo si na jasnem to se ne tiče samo kruha,to sem navedel kot primer,sicer se pa dogaja isto z slehernim proizvodom.lahko vzamemo za primer tudi kilogram železa. edino kar do sedaj še ni posredno obdavčeno je numnost zato .pa je še kako posredno
joezzz
05. 12. 2014 11.56
+1
Dejan pa davki ? uničil je slovensko prašičerejo, uničuje slovensko kmetijstvo, uničil bo gospodarstvo, uničil bo državljane !
Leonardo09
05. 12. 2014 12.03
+0
+++največji nesposobnež je židan ,to je dejstvo
General ZKS
05. 12. 2014 13.01
+1
M_teorija
05. 12. 2014 11.48
+4
V sodobni državi je neplačevanje davkov izvorni problem normalnega funcioniraja države. Od tu se vse začne in vpliva na njene življenske in vitalne funcije!? Plačevanje davkov so srce, pljuča in motor države!?
seljak33
05. 12. 2014 11.49
+0
sloveniaj tone zarad korupcije...ne zarad tega ker si kupil 1 svecko brez racuna
M_teorija
05. 12. 2014 11.51
+2
seljak33
05. 12. 2014 11.46
+4
dokler mamo te nevidne mreze ..so dodatni davki sam v njihovo korist!!!
seljak33
05. 12. 2014 11.50
+5
BlokiranZaradi24urFašizma
05. 12. 2014 11.56
+4