Slovenija

Obravnavali bodo le nujne zadeve

Ljubljana, 14. 10. 2011 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci bodo po razpustu parlamenta do ustanovne seje novega sklica lahko obravnavali le nujne zadeve na izrednih sejah. V času volilne kampanje pred volitvami pa državni zbor praviloma ne bo zasedal.

Ker bo predsednik republike Danilo Türk 21. oktobra razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, so se predstavniki poslanskih skupin dogovorili, kako bo potekalo delo državnega zbora od razpusta do ustanovne seje novega parlamentarnega sklica. Sklenili so, da bodo obravnavali le nujne zadeve, ki se lahko uvrstijo na izredne seje.

Državni zbor bo po razpustu obravnaval le nujne zadeve.
Državni zbor bo po razpustu obravnaval le nujne zadeve. FOTO: Dz-rs.si
V času razpusta poslanke in poslanci ne bodo mogli postavljati poslanskih vprašanj in pobud, kar pa se tiče mednarodne dejavnosti državnega zbora, bodo opravili že dogovorjene. Prav tako se bodo še vedno izvajale zaprisege sodnikov.

A sklic izredne seje bo moral potrditi kolegij predsednika državnega zbora z večino, ki predstavlja dve tretjini poslancev. Izjema bodo zadeve, ki jih morajo poslanci obravnavati v ustavno oziroma zakonsko določenih rokih, kot je denimo razpis zakonodajnega referenduma ali pa vnovično odločanje zaradi veta državnega sveta.

Tudi delovna telesa bodo lahko zasedala le na nujnih sejah, na katerih bodo obravnavala nujne zadeve, kot so zadeve Evropske unije, pobude za sklenitev mednarodnih pogodb ali zadeve, ki se nanašajo na razmerje državnega zbora do Ustavnega sodišča. Tudi za seje delovnih teles bo potrebno dvotretjinsko soglasje predstavnikov poslanskih skupin na seji kolegija.

Najavili 42 ur razprave

Kolegij predsednika državnega zbora Ljuba Germiča je določil tudi časovni potek zadnjega rednega zasedanja v sklicu parlamenta. Določili so le vrstni red točk dnevnega reda in njihov časovni potek, obravnava točk pa ni določena po dnevih. Posamezne točke bodo obravnavali po določenem zaporedju, pri čemer bo seja trajala le tri dni, od ponedeljka do srede, 19. oktobra. Četrtek, 20. oktober, bo namenjen izrednemu zasedanju, na katerem bodo na zahtevo poslancev SDS opravili drugo branje novele zakona o pravilih cestnega prometa.

Poslanske skupine so sicer v okviru redne seje najavile 42 ur razprave. Če bi poslanci izkoristili ves najavljeni čas, bi zato z delom končali šele v četrtek ob 6. uri, je pojasnil Germič. Če bi izkoristili 80 odstotkov časa, kar je še vedno več od povprečja, bi sejo zaključili v sredo zvečer. Če seja v sredo zvečer vendarle ne bi bila končana, jo bodo vseeno nadaljevali v četrtek in prestavili izredno sejo.

Na zadnji redni seji v tem mandatu bodo poslanci med drugim odločali še o noveli Kazenskega zakonika, zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah, dopolnitvah zakona o gospodarskih družbah in stališču Slovenije do pogodbe o pristopu Hrvaške k Evropski uniji. Po vetu državnega sveta bodo tudi vnovič odločali o noveli zakona o zdravilstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donat323
14. 10. 2011 16.10
nujne zadeve, * , kako nas bi še bolj okradl
Franciska Pavlin
14. 10. 2011 15.50
Nujne zadeve, trenutno govorijo na ravni otrok, *. Ali res mislijo, da jih bomo zato volili. *
Milan Koleznik
14. 10. 2011 14.37
nujne zadeve,sploh ta parlament nula od nule,vse smo popravljali z referendumi,njihovo podcenjevanje naroda z ceste je nespremenljivo.Volil jih je pa narod s ceste,In Anderliča gotovo ne,ljudje ki se ukvarjajo samo z politiko bi v današnjem času morali poslati delat v tovarne,ne da samo govorijo in hlinijo demokracijo,s tem pa tudi dočakajo pokojnino,na pr.Kumer..
wsharky
14. 10. 2011 14.21
... tudi do sedaj v vseh teh letih nasi poslanci niso bili bog si ga vedi kako produktivni ... jaz jih ne rabim ... pa vi ?? upam, da tudi ne ...