Slovenija

Oborožite se s potrpežljivostjo: cestne zapore zaradi obnovitvenih del v Mariboru in na Ptuju

Maribor, 03. 07. 2017 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mariboru bodo dober mesec dni obnavljali najbolj obremenjeno mestno križišče med Tržaško in Ptujsko cesto. Na Ptuju pa bo več kot leto dni zaprt stari most. Obvoz so speljali tudi prek avtoceste, tako da bo na omejenem delu možna vožnja brez vinjete.

Za Mariborčane in Ptujčane ter vse, ki se odpravljajo v omenjeni mesti, se začenjajo prometne nevšečnosti. V Mariboru bodo vse do 13. avgusta prenavljali najbolj obremenjeno mestno križišče med Tržaško in Ptujsko cesto, več kot leto dni pa bo zaprt stari most na Ptuju, zaradi česar bo promet preusmerjen preko Puhovega mostu.

Na trasi potekajo linije 1 ter krožni liniji 3 in 12 javnega potniškega prometa. Zapora bo najbolj vplivala na linijo številka 1, ki bo v času obvozov potekala preko povezovalne ceste med bivšim Mercator centrom in SWATY in Jadranske ulice, odpadlo bo postajališče Ptujska-Tržaška. Avtobusno postajališče, ki se nahaja znotraj delovišča bo popolnoma zaprto. Nadomestno postajališče ni predvideno, saj ga ni mogoče varno umestiti v neposredno bližino območja zapore, so pojasnili na mariborski občini.

V Mariboru bo Strabag v sklopu okoli pol milijona evrov vrednega posla delno zamenjal tampon in nanesel tri nove sloje asfalta, korenit poseg pa naj bi zagotavljal brezhibnost cestnega odseka za vsaj naslednjih 15 do 20 let.

Načrt predvideva dve fazi, vsaka od njiju naj bi trajala po 20 dni. V prvi bosta zaprta pasova iz Tabora proti Teznu, kar pomeni, da bo promet od križišča z Jadransko cesto speljan po nasprotni polovici vozišča po enem voznem pasu v vsako smer. Hkrati bo v križišču veljala popolna zapora v smeri centra oz. Ljubljane, pri čemer bo uradni obvoz potekal od Titove ceste preko Ulice Pariške komune in Ulice Eve Lovše do Tržaške ceste in obratno.

V drugi fazi ne bo mogoče zavijanje iz Tezna proti centru mesta, saj bo zaprt ta del križišča, promet pa bodo speljali skozi križišča do odseka z Jadransko cesto. Ker kljub ukrepom, tudi spremembam intervalov semaforjev, pričakujejo daljše zastoje na vseh obvoznih cestah in v območju zožitev, policija voznike prosi za strpnost in dosledno upoštevanje začasne prometne signalizacije. Mariborski policisti bodo budno spremljali prometno-varnostno problematiko na območju cestnih zapor ter temu prilagajali svoje aktivnosti, prvi teden pa bo vključena tudi dodatna policijska patrulja. 

Intervencijska most urejena po poti za pešce

Stari most na Ptuju bodo obnovili, zato bo dobro leto zaprt za ves promet.
Stari most na Ptuju bodo obnovili, zato bo dobro leto zaprt za ves promet. FOTO: Aleš Stojak

Še dlje časa pa bo rekonstrukcija starega ptujskega mostu posegla v življenje prebivalcev najstarejšega slovenskega mesta, kjer bo Pomgrad z deli zaključil šele konec septembra naslednje leto, vse dotlej pa bo most zaprt za ves promet.

V času zapore so obvoz za motorni promet uredili preko Puhovega mostu, za peš in kolesarski promet pa čez bližnjo brv za pešce in kolesarje. Slednjo bodo v skladu z dogovorom z občino lahko uporabila tudi interventna vozila.

Zaradi popolne zapore mostu so promet speljali tudi po podravski avtocesti, kjer bo med izvozoma Hajdina in Draženci do konca del mogoče peljati tudi brez vinjete, in po državnih cestah izven strnjenih naselij ter le delno po občinski Zagrebški cesti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
04. 07. 2017 16.41
.ja no. mogoče so pa kake vol itve že blizu. / takrat je čist povsod čist vse čist razkopan
Ramzess
03. 07. 2017 17.28
+3
A vi veste kaj brv, to ni brv, pač pa most za pešce in kolesarje, ter eventuelno intervencijo na štirih kolesih, tj. reševalce. Avtomobili če brv, navadno lesena, sploh ne morejo voziti.
?erniGad
03. 07. 2017 12.57
+0
Ptujski most -pa če ga podrejo in zgradijo novega, nebi smela trajat gradnja več kot 8 mesecev!!! No, s 4mi delavci veliko dlje, ja!!!! Pomgrad, nova pijavka v slo gradbenem šalabajzerstvu!!!
?erniGad
03. 07. 2017 12.59
+1
...seveda bi bil nov most veliko cenejsi, kot 15 mesečna komedija!!!
darlok
03. 07. 2017 16.56
+6
Popravilo bo trajalo tako dolgo, ker je "pametni" župan izbral podjetje, ki bo delalo samo eno smeno na dan. Bo pestro videt koliko prometa bodo gostinci imeli drugo leto na pustovanju in ostalih prireditvah.
mackon08
03. 07. 2017 10.47
+15
Leto dni za obnovo mostu, saj niso normalni.
brunette18
03. 07. 2017 11.40
+3
mislim da je celo rečeno za leto pa pol. S tem da vsaj v poletnih mesecih če uporabljaš podravsko avtocesto za odsek do ptuja se boš v mesto vozil celo dopoldne, ker je avtocesta zabasana s turisti.
Zentrum
03. 07. 2017 10.37
+4
DirtySanchez
03. 07. 2017 09.39
+7
obnovitvena dela Maribor -ptuj?????? obnove potekajo po večini avtocest v sloveniji.. potrpežljivost........lahko se ti samo spuli!!!!
bublika
03. 07. 2017 08.16
+10
Dela na mostu potekajo že več mesecev. Ko se pelješ mimo z 2-3 največ 4 delavci (še Tadej Toš se je lepo hudomušno vse povedal v svoji video predstavitvi). Naredijo svojih 8 ur in izginejo. Tako verjamem, da bodo dela trajala tako dolgo (če še ne dlje). V tujini bi delali dan in noč in med vikendi (pa poglejte malo ko se peljete po tujih avtocestah). V takem času se lahko naredi celo nov most !!!! (saj Puchov je večji pa ga niso dosti dlje gradili). Tako da pozivam vse vpletene, da nemudoma vklopijo vsa sredstva, opremo in ljudi, da bo most (in ostalo) končan čimprej (še letos). Sicer pa bo ljudstvo vaš trud "nagradilo" že na naslednjih volitvah.
D.M.C
03. 07. 2017 09.11
+4
..most še nebo končan pet let ludi božji...pa še turisti so navalili,ki potujejo na Hrvaško...živi kaos je bil do zdaj...od danes naprej bo kar živahno..tak da klimo nafilat,pet litrov vode zraven,kakšen senvič,da pridete domov iz službe!!!!