Slovenija

Obnovili so Rusko kapelico

Kranjska Gora, 16. 11. 2005 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je končal obnovo Ruske kapelice pod Vršičem.

Območje okoli Ruske kapelice bo postal pravi spominski park
Območje okoli Ruske kapelice bo postal pravi spominski park FOTO: POP TV

Obnovitvena dela Ruske kapelice so se pod vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) pričela avgusta letos. To pa je šele prva faza celotne ureditve območja, ki naj bi prihodnje leto, ob 90-letnici zgraditve kapelice, postal pravi spominski park na umrle pri gradnji ceste čez prelaz, je ob današnjem odprtju kapelice pojasnil član društva Slovenija - Rusija Igor Furlan.

Med prvo svetovno vojno, v letih 1914-1918, je bila Kranjska Gora pomembno križišče vojaških prehodov. Zaradi italijanske vojne napovedi Avstriji maja 1915 je bila povezava s fronto ob Soči strateškega pomena za gradnjo ceste do Kranjske Gore prek gorskega prelaza Mojstrovka (Vršič) vse do Trente. Za gradnjo in čiščenje ceste je avstrijsko vojaško poveljstvo v letih 1915 in 1916 izkoristilo več kot 10.000 ruskih vojnih ujetnikov.

Obnova Ruske kapelice, ki je potekala po projektu družbe Gea Consult, je ministrstvo za kulturo in Rusko federacijo stala 25 milijonov tolarjev. Pri tem je bila podpora Rusije po besedah Furlana predvsem v njeni dobri volji pri ureditvi, finančno pa je prispevala okrog petine potrebnih sredstev.

Kot je pojasnila konservatorka ZVKDS območne enote Kranja Renata Pamič, je bila potrebna menjava nosilne konstrukcije kapelice. Menjali so tudi streho, pri čemer so se držali načela, da so avtentične zdrave dele ohranili, gnile dele pa nadomestili z novimi, ki so po materialu in izgledu ustrezali prvotnim, tako da je kapelica ohranila svojo obliko.

Tako obnovljena kapelica naj bi sedaj brez obnavljanja zdržala nadaljnjih 50 do 60 let. Vendar pa bo ob tem potrebno urediti gozd v njeni okolici in ga primerno razredčiti, kar so storili tudi ob gradnji kapelice, a se je do danes gozd že dodobra zarasel. Tako bodo kapelico dobro zaščitili pred vlago, ki je poleg snega eden glavnih razlogov za njeno propadanje.

Obnova kapelice je stala 25 milijonov tolarjev
Obnova kapelice je stala 25 milijonov tolarjev FOTO: POP TV

Prihodnje leto bodo uredili tudi preostalo okolico kapelice. Največ pozornosti bodo namenili terasam, na katerih so nekdaj stale lesene barake in vojne bolnišnice. Z avtentičnimi materiali bodo nakazali barake, kakršne so bile v času vojne, za to pa bodo potrebovali še približno osem milijonov tolarjev.

Tako urejena kapelica in njena okolica se bosta spremenili v spominski park, ki ohranja spomin na tiste, ki so pri gradnji ceste čez Vršič v času prve svetovne vojne izgubili življenje bodisi zaradi mraza ali pa nesreče. Po nekaterih ocenah naj bi pri tem delu umrlo kar med 7000 in 10.000 ruskih vojnih ujetnikov. Od tega v plazu marca 1916 le okrog 300, katerim v spomin je bila kapelica prvotno tudi posvečena.

Spominsko slovesnost ob Ruski kapelici, ki se je vsako leto konec julija udeleži tudi delegacija iz Rusije, na državni ravni pripravljajo od leta 1992. Prihodnje leto pa bo ob 90-letnici postavitve kapelice ter ob uradnem odprtju po koncu obnove in ureditve okolice dogodek še posebej slovesen.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3