Slovenija

Obnove cest, vročina in gost promet

Ljubljana, 22. 06. 2010 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DARS bo ravno pred podaljšanim vikendom, ko se bodo številni podali na morje, postavil zaporo cestišča med Divačo in Kozino, kar bo povzročilo gost promet in zastoje. Poleg domačih voznikov pa bodo slovenske ceste preplavili tuji turisti.

Pred prihajajočim praznikom dneva državnosti lahko pričakujemo povečanje prometa proti Obali, poleg tega pa se Družba za avtoceste (DARS) pospešeno pripravlja na obnove cestišč po državi.

Načrt obnov cest po Sloveniji
Načrt obnov cest po Sloveniji FOTO: DARS

V predoru Karavanke bo zaradi del do 24. 6. 2010 promet potekal izmenično enosmerno med 19. in 6. uro zjutraj. Predvidena čakalna doba pred predorom bo do 30 minut.

Zapore na odseku Divača–Kozina

Na primorski avtocesti potekajo pripravljalna dela za zaporo polovice avtoceste na odseku Divača–Kozina. V smeri Ljubljane in Kopra sta zaprta vozna in prehitevalna pasova med priključkoma Kozina in Divača in promet poteka samo po počasnem pasu.

Dela bodo potekala predvidoma do 27. julija. Zapora bo organizirana v dveh fazah po tri kilometre, sicer pa bosta vzpostavljena dva prometna pasova v smeri povečanega prometa in eden v nasprotni smeri. DARS uporabnikom avtoceste ob morebitnem zastoju med prometnimi konicami svetuje, da uporabijo na tem odseku regionalno cesto med Divačo in Kozino, kar bo tudi ustrezno označeno s prometno signalizacijo.

Na cestah več turistov

Predstavnik Prometno-informacijskega centra Brane Nastran je danes za 24ur. com dejal, da bo največji problem za voznike ob postavljanju zapor cest. Kasneje, ko bosta odprta dva vozna pasova v eno smer in eden v drugo (2+1), pa bo promet stekel. V času poletnih počitnic bodo promet proti Obali sprostili ob petkih, ta teden pa že v četrtek. 

Poudaril je še, da je obnova na odseku Divača–Kozina bila zelo nujna, kritična in se je ni dalo prestaviti. V začetku tega tedna ni bilo zaznati povečanega prometa, tuja vozila niso povzročala zastojev. To se bo spremenilo že ta teden, saj bo na cestah vse več slovenskih in tujih turistov. Poleg tega bodo še vedno veljale omejitve za tovorna vozila, saj ob sobotah ne bodo smeli voziti med 8. in 13. uro, v nedeljo pa med 8. in 21. uro zvečer.

Obnova vozišča na ljubljanski južni obvoznici med Dolenjsko cesto in Barjansko cesto je načrtovana v juliju in avgustu, predvidoma od 3. julija do 11. avgusta. Promet bo potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer, zato večjih zastojev ni pričakovati. V sklopu teh del bo obnovljen tudi priključek Rudnik, ki bo v tem obdobju predvidoma zaprt en teden za ves promet.

Obnove v Celju in na Vrhniki

Kolone MP Gruškovje-5
Kolone MP Gruškovje-5 FOTO: Jani Dolinšek

V sredini julija in v avgustu, od 11. julija do 15. avgusta, je načrtovana obnova in ojačitev vozišča na delu odseka Dramlje–Celje ter sanacija mostu Hudinja. Promet bo potekal po drugi polovici avtoceste po treh zoženih pasovih, z možnostjo menjave dveh pasov v smeri povečanega prometa. V tem obdobju bo zaprt priključek Celje center iz smeri Maribora. Obvoz bo primerno označen in bo potekal prek priključka Celje vzhod.

V drugi polovici avgusta je predviden začetek del obnove voziščne konstrukcije na delu primorskega odseka Vrhnika–Logatec, ki bo trajal predvidoma od 14. avgusta pa vse do 21. oktobra. Na dolenjskem odseku Višnja Gora–Bič, pred čelno cestninsko postajo Dob v smeri Novega mesta, bo v okviru druge faze obnovljeno vozišče na obeh polovicah avtoceste. Dela se bodo po planu začela predvidoma v prvi polovici avgusta.

Opravili bodo nujna dela

V času turistične sezone se na državnih cestah s povečanim turističnim prometom dela načeloma ne smejo izvajati med 15. junijem in 10. septembrom. Izjemoma se lahko izvajajo obsežnejša dela in vzdrževalna dela, ki trajajo daljše časovno obdobje, pri čemer pa mora izvajalec upoštevati posebne ukrepe za zagotavljanje prepustnosti ceste.

Na DARSu so še na svoji spletni strani opozorili, da bodo v času poletne turistične sezone zapore na avtocestah in hitrih cestah zaradi obnovitvenih del organizirali tako, da bodo omogočile čim večjo pretočnost prometa.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOVENIASTAN
22. 06. 2010 21.47
Janko35 Minus
SLOVENIASTAN
22. 06. 2010 21.45
Janko35 Relacija Salzburg-Vilach npr. priblizno 1o gradbisc plus Tauern tunel je bil zaprt v smeri Salzburg cca 10km kolona danes .Da ti ne bom nasteval gradbisca do škotske ali Bukareste ker jih skoraj na pamet poznam lepo prosim
jozejoze1
22. 06. 2010 20.59
V bivši jugi so ljudje z korolami in lopatami, ter golimi rokami naredili avtocesto v samo dveh letih....in to od Ljubljane do Beograda in še malo naprej. Ta cesta nam je služila skoraj 40. let, brez potrebnih večjih popravil....Nekateri odseki na trebanski avtocesti služijo še danes in to z le eno preplastitvijo Dandanes v Sloveniji že 25. let gradimo atocestni križ in še zdaj ni končan. Ko odprejo en odsek avtoceste, so na njem že v roku dveh let potrebna popravila......tekoči meter avtoceste Slovence stane za dobrih 30% več kot Avstrijce, čeprav imajo same nadvoze in podvoze....Sicer pa škoda besed. Samo pri nas so sposobni v vrhuncu turistične sezone opravljati največja dela na cestah.....V naši občini naprimer se že 8. mesecev mučijo z popravilom 200. metrov lokalne ceste. Vsak dan je zaprta polovica ceste in ob njej 50. delavcev nabira ure. In gotovo ta cesta ne bo zdržala več kot 5. let...GROZA
tinetone
22. 06. 2010 20.28
zelenagoba
22. 06. 2010 19.22
BALKAN.......
Janko35
22. 06. 2010 19.08
tomazvukanovic,ne vem po katerem delu Avstrije in Nemčije voziš,vendar ne nakladaj,da je isto pri njih tako kot pri nas.Bil sem velikokrat v Avstriji in Nemčiji,pa takšnih popravil ni veliko.Še črte rišejo ponoči,ko je najmanj prometa ne tako kot pri nas,ko se spravijo takrat,ko gredo vsi na delo ali iz dela,se pravi ob eni uri. Pri nas pa postavijo zapore,potem pa vidiš samo enega delavca,kako podpira lopato,ostali so tako po gostilnah,saj poznamo stvari.
SLOVENIASTAN
22. 06. 2010 16.47
Samo jamrate cisto vsi komentatorji a mislite da je drugje drugac v avstrjiji je se slabse pa v nemciji pa v angljijil na velik delajo ter Romunija pa je tak eno veliko gradbisce ,ogromni zastoji so vseposod ,jaz vem ker vozim kamion po celi evropi.Ena izmed resitev je izstop iz Eu ,jaz sem za boste videli niti enega tujega kamiona vec ne bo na cesti pa guzve ,ceste bodo 100 let drzale pa jih ne bo treba popravljati . V bistvu pa se za kvaliteto cest moramo obrniti na Zidarja ,ki sem ga slisal nedolgo nazaj z izjavo da znajo graditi ceste ne vem od kod mu ta ideja
tadej_10
22. 06. 2010 14.34
nič novega. Vedno popravljajo ceste med dopusti,ko so največje gneče. Si misliš,da si boš lahko lepo živce pomiril,ko te nategujejo celo leto v glavo, pa si v takšnem zastoju,da bi najraje šel domov
googca
22. 06. 2010 14.32
ne razumem čemu ravno v tej največji vročini. smiljo se mi delavci, ki morjo cele dneve gnit na soncu, vozniki ki morjo vsakodnevno čakat, da kam pridejo. zapravlja se denar, za čas, za bencin,... pa kje vidjo korist v tem??
timering
22. 06. 2010 14.31
TOŽBE bo potrebno začet vlagat zaradi pokvarjenih cest..ni normalno na čem se vozimo NI NORMALNOOOOOOOOO
ochi
22. 06. 2010 14.14
spaceair
22. 06. 2010 14.11
bolj ko popravljajo več je zastojev pa še bolj popravljajo te ceste
Saint85
22. 06. 2010 14.04
A bjž no bjž ... a je to kaj novega za slovenske ceste? * Uporabljamo napačn material za gradnjo cest ( ni primeren Slovenski "t alni podlogi ".) Tko k se tu ceste popravljajo, jaz še nikjer nism vidu. Med sezono, seveda. Najlažje je denar ( vinete ipd ) pobrat, vrnt pa skoraj nic, oz zeeelllooo malo. Tko kot bi bilo potrebno zamenjati določene ljudi v vladi ( veliko večino ) tko bi bilo treba tud mal počistit glave določenim vodilnim v DARS-u podobnih firmah.
pacce
22. 06. 2010 14.01
važno da lahko delajo ponoči ko gradijo in obnavljajo šoping centre, takrat sploh ni problem in v par dnevih je vse zrihtano
littleSister
22. 06. 2010 14.00
ivoandric najhuje je, da je pas zaprt 5km, pol pa vidis kako en neki koplje stirje ga pa gledajo :DDDDD
ivoandric
22. 06. 2010 13.49
Neverjetno ste vsi pametni in veliki strokovnjaki o obnovah. Žal nimate osnovnega pojma zakaj se to dogaja. Obrabno plast asfalta je priporočljivo menjati na 12 let. Polek tega pa se moramo zavedati, da se nosilni sloj nasipov lahko poseda do 10 let in če bi hoteli počakati da se skonsolidira bi se sedaj še veselo vozili proti morju po regionalki(pardon bi stali) in zato je prišlo do zgodnejšega asfaltiranja, vendar se je vedelo da v roku 10 let bo potrebna preplastitev. Teh težav v Nemčiji nimajo, ker so AC tam že 60 let! No pa še ena novička iz Nemčije in Avstrije. Kolega je pred kratkim bil tam in pravi da toliko del na cesti še ni videl svoj dan, ter da je stal v kolonah po več ur. No jest se že nekaj let vozim iz Radovljice v Kranj. Stojimo v koloni ko se peljem v službo in isto, ko se peljem domov. Ko pa bo viadukt Peračica in predor Ljubno proti Kranju končan (pravijo da do leta 2011, v resnici pa mogoče še kasneje), bom pa spet vozil v koloni iz Kranja, ker bodo kao morali preplastit asvalt. Ni mi pa jasno zakaj sem plačal vinjeto, če se po makedamu peljem hitreje. Drugače bi pa dela na AC lahko delali tudi v zvečer, kakršna je praksa v tujini. Pri nas pa se dala samo v najhujši prometni konici, da kao folk vidi da "reveži" delajo.
vitamin-b
22. 06. 2010 13.40
kaj pospešeno pomeni, da bodo fertig do zime 2011 namesto pomladi 2011
Brabus
22. 06. 2010 13.27
S temi cestarji se strinjam, ampak vseeno mal pretiravajo, da se nam že včasih sosedje smejijo.
jez_jezen
22. 06. 2010 13.20
To je možno samo v Sloveniji!
zigc06
22. 06. 2010 13.19
Neverjetno ste vsi pametni in veliki strokovnjaki o obnovah. Žal nimate osnovnega pojma zakaj se to dogaja. Obrabno plast asfalta je priporočljivo menjati na 12 let. Polek tega pa se moramo zavedati, da se nosilni sloj nasipov lahko poseda do 10 let in če bi hoteli počakati da se skonsolidira bi se sedaj še veselo vozili proti morju po regionalki(pardon bi stali) in zato je prišlo do zgodnejšega asfaltiranja, vendar se je vedelo da v roku 10 let bo potrebna preplastitev. Teh težav v Nemčiji nimajo, ker so AC tam že 60 let! No pa še ena novička iz Nemčije in Avstrije. Kolega je pred kratkim bil tam in pravi da toliko del na cesti še ni videl svoj dan, ter da je stal v kolonah po več ur.