Slovenija

Obljubljenih štipendij še dolgo ne bo

Ljubljana, 12. 07. 2010 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
10

Študentska organizacija opozarja, da je minister Svetlik prelomil obljubo in datum podeljevanja višjih državnih štipendij premaknil za 9 mesecev.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pri spreminjanju zakonodaje o štipendiranju opaža, da se obljube in zagotovila ministrstva za delo o podeljevanju štipendij že spreminjajo. Na to kaže zadnji predlog zakona o uveljavljanju pravic iz sredstev podeljevanje državnih štipendij, ki je začetni datum za višje štipendije premaknil na 1. september 2011.

Kot so sporočili iz ŠOS, je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik študentom javno obljubil, da bodo lahko za nove, višje državne štipendije kandidirali že z novim letom, sedaj pa se je začetni datum premaknil za devet mesecev. Sicer pa je ŠOS na zamik podeljevanja državnih štipendij opozarjal že v času pogajanj z ministrstvom.

Vedno večja socialna stiska, štipendij pa ni

Predstavniki ŠOS z ministrom Svetlikom in premierjem Pahorjem
Predstavniki ŠOS z ministrom Svetlikom in premierjem Pahorjem FOTO: Blaž Garbajs

ŠOS ob tem opozarja, da se je časovnica za pripravo zakonodaje, ki bi omogočila podeljevanje državnih štipendij, močno premaknila v prihodnost, s čimer pa se študenti ne morejo strinjati, saj se socialna stiska v Sloveniji še vedno povečuje.

Svetlik je javno obljubil, da se bo število štipendistov povečalo za 10.000, sedaj pa študentska krovna organizacija ugotavlja, da bodo študenti višje štipendije pridobili šele čez 15 mesecev.

Ob tem pa se v DZ že ta teden začenja splošna razprava o zakonu o malem delu, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2012. Prvotno devetmesečno prehodno obdobje se je tako zmanjšalo na tri mesece, pri čemur ŠOS ne zaupa napovedi ministrstva, da se bo število državnih štipendij realno povečalo.

V pripravi nov zakon

Glede štipendijske politike je minister nedavno povedal, da ministrstvo, kljub temu, da je v DZ novela veljavnega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki med drugim spreminja vstopne cenzuse za pridobitev štipendije, pripravlja nov zakon o štipendijski politiki.

Zakon naj bi med drugim zagotavljal državno štipendijo velikemu številu študentov prve in druge bolonjske stopnje, medtem ko bi štipendije za tretjo stopnjo uredili prek sklada za razvoj kadrov in štipendij. Državna štipendija bi bila na voljo pet let, uvedli bi tudi izjeme za dodatno leto štipendiranja, če je študent v težkem socialnem položaju, starš ali če ima zdravstvene težave.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katsuya
13. 07. 2010 02.23
Zanimivo da vsi študenti žurirajo na veliko, majo po možnosti še avto .... Lepo prosim, nehite se ga nažirat vsak vikend in se potrudte, da boste opravl letnik v ENEM letu, pa vas bodo mogoče tudi starši lahko preživljal -.-
tinetone
12. 07. 2010 22.30
ja ja študij je za bogate ostali bomo pa kot v srednjem veku sami kmetje... čez par let dobimo še šolnine, štipendije bodo ukinjene slovenija pa po dežela znanja in svetilnik evrope...
t4t5t6
12. 07. 2010 20.31
AK-47 VARČUJ Z ŽIVCI,KER JIH BOŠ ŠE POTREBOVAL V ŽIVLJENJU. A VI NISTE POPIVALI PA ŽURIRALI,KO STE BLI MLADI???????????????????????????????????????
AK-47
12. 07. 2010 19.24
...vas štdutente bi nekam poslal - ....zajedate ostale delavce - potem pa nosite denar v ZRĆE,....polno vas je po lokalih , šolate pa se zastonj ! ....KDO VAM PLAČUJE ŠOLANJE - OZ.VAŠE POPIVANJE , RAZGRAJAŠTVO,...?????....MI OSTALI DELOVNI NAROD !!!!!!
t4t5t6
12. 07. 2010 19.16
ŠTUDENTSKO DELO MORA BITI ŠE NAPREJ TAKO KOT JE SEDAJ. NE SI METATI PESKA V OČI. - Z TEMI ŠTIPENDIJAMI,BO BORE MALO. -DELOVNA DOBA BO TEKLA(kako saj itak bomo delali do 70 let) -glede plačevanja dodatkov.... pa bo bore malo PA KAJ JE 6 TISOČ EVROV ZA ŠTUDENTA NA LETO(nekaj več kot 0).to zadostuje za kakega pol leta niti ne. sej lahko povečajo nadzor nad podjetji,uvedejo finančno policijo kot v italiji... S TEM ZAKONOM PRISILJUJETE ŠTUDENTE V DELO NA ČRNO V TUJINI,KRIMINAL,PREKUPČEVANJE.... MALO DELO VELIK SRANJA
marica50
12. 07. 2010 17.15
Dragi študentje! Pa kaj bi še radi? Kdo pa je odgovoren, da študirate in se učite za svoj bodoči poklic? NAJPREJ VI SAMI - STARŠI PA SO VAM DOLŽNI ZAGOTOVITI OSNOVNE FINANČNE POGOJE ZA TO. ZATO NAJ STARŠI DOBIJO TOLIKO VIŠJI OTROŠKI DODATEK, DA VAM BODO TO URESNIČILI! VI PA BI RADI VISOKE ŠTIPENDIJE ŠE ZA VES LUKSUZ, KI NAJ BI PO VAŠEM SPADAL K "ŠTUDIJU". IMETI AVTO, POTOVATI, ŽURIRATI....
kimg
12. 07. 2010 15.41
To je jasno da Ministrstvo s Svetlikom na čelu že ves časa zavaja glede teh štipendij in bi morali že zdavnaj urediti ta problem, da bi bilo omogočeno vsem da imajo enak študij, in Svetlik naj neha že težit s tem zakonom o malem delu, ker bo z njim naredil še več škode in med študenti naredil že večji razkorak med tistimi ki bodo imeli in tistimi ki ne bodo imeli nič...
carpathian
12. 07. 2010 14.25
pa tako poln obljub je bil hinavec po raznih tv oddajah...
lepipravnik
12. 07. 2010 14.17
morda bi bilo prav, da bi začeli malo ''ločevati'' fakse... s tem predvsem mislim na to, da bi štipendijo dobilo le nekaj najboljših iz vsakega faksa, ne pa tako, ko jo naknadno dobi največ študentov iz pedagoške, ... ker ne verjamem, da se težavnost tega faksa lahko primerja z npr. medicino in (v mojem primeru) pravom kjer imam povprečje 9,3 in ne vrjamem, da bom dobil štipendijo. Po mojem mnenju malo zgrešena logika...
petdan
12. 07. 2010 14.10
Zato pa bi bil čas, da ta dobro rejeni in situirani Svetlik, pozabi na ta svoj asocialni zakon o malem delu, da bodo naši študentje lahko preživeli.