Slovenija

Obletnica potresa v Posočju

Bovec, 12. 07. 2008 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minevajo štiri leta od zadnjega potresa v Posočju, ki je povzročil precejšnjo gmotno škodo na območju Bovca in zlasti Čezsoče.

Danes bo minilo natanko štiri leta od zadnjega potresa v Posočju, ki je povzročil precejšnjo gmotno škodo na območju Bovca in zlasti Čezsoče. Dela so v celoti zaključena že na 168 predvsem stanovanjskih objektih, za popotresno obnova pa je je bilo doslej porabljenih 10,6 milijona evrov.

V program popotresne obnove je bilo po pregledu 1750 objektov uvrščenih 610 objektov. Državna tehnična pisarna, ki koordinira obnovo, je do konca junija v celoti zaključila investicije na 168 objektih ter koordinacijo interventnih sanacij kritin in dimnikov, skupno na 467 objektih.

Dela so v celoti zaključena že na 168 predvsem stanovanjskih objektih, za popotresno obnova pa je je bilo doslej porabljenih 10,6 milijona evrov.
Dela so v celoti zaključena že na 168 predvsem stanovanjskih objektih, za popotresno obnova pa je je bilo doslej porabljenih 10,6 milijona evrov. FOTO: Kanal A

Gradbinci so porušili 46 objektov, ki so ogrožali okolico, in 50 za namene nadomestne gradnje, so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor.

V letošnjem letu, ko je za odpravo posledic potresa skupno namenjenih 7,04 milijona evrov, se je zaključila popotresna obnova na treh blokih na Brdu v Bovcu. V polnem teku je tudi obnova na dveh cerkvah, začenjajo pa se dela na večini objektov na trgu v središču Bovca. Medtem dela potekajo na 14 novogradnjah in 32 rekonstrukcijah, je tik pred začetkom še 46 objektov, za katere je pripravljena celotna gradbena dokumentacija, poudarjajo na ministrstvu.

Potres 12. julija 2004, katerega epicenter z magnitudo 4,9 stopnje po Richterjevi lestvici je bil približno štiri kilometre severno od Kobarida, je bil že drugi v zadnjem desetletju, ki je prizadel Posočje. Obnova po velikonočnem potresu iz leta 1998 se letos končuje, saj se v glavnem izvajajo le še dela na občinski infrastrukturi, zagotavljajo na okoljske ministrstvu. Prav tako bo v letu 2008 zaključena obnova komunalne infrastrukture in izgradnja nadomestnih objektov v Logu pod Mangartom, ki ga je leta 2000 prizadel katastrofalen plaz.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
14. 07. 2008 11.08
še ena obletnica naše vlade hahahahaha
Tonček Balonček
12. 07. 2008 19.08
Torej več kot za referendum, bravo vlada!
Tonček Balonček
12. 07. 2008 13.25
Če ne bi bilo "te vlade", Posočje ne bi bilo obnovljeno tako zgledno kot je, enako velja udi za tsiti plaz Predelice in kKoritnice ter katastofe v Logu pod Mangartom! Pretežni del zahvae gre seveda Ministrstvu za okolje in prostor na čelu z gospodom dr. Janezom Podobnikom in njegovi ekipi, brez njih bi bili ljudje še dane s v kontejnerjih ali pa zadolženi še za anslednjo generacijo.Gre za zgled, kako se dela v teh primerih, solidarsnost, organizacija, pomoč, kadar je potrebna, ažurnost, vs eto je odlikovalo akcijo. Slava jim!!! Upajmo, da njih ali kogarkoli ne doliti še kakšna katastrofa, vedno pa pomnimo, kako so nam pomagali. Podobno so se izkazali tudi na Gorenjskem ob priliki vodne ujme, Železniki, Kropa in drugi kraji oz. njiovi prebivalci teh dejanj ne pozabljajo.Največja zabala naj gre vojakom, tem srčnim borcem, vedno pripravjenim na pomoč ljudem v stiski!!